Харчова непереносимість — це проблема зі здоров’ям, не пов’язана з імунною системою, а викликана їжею. Найчастіше це проблема з переварюванням одного з корисних речовин. Даний недуга може викликати неспецифічні симптоми.
Зміст статті
- 1 Харчова непереносимість — визначення, види
- 2 Харчова непереносимість — симптоми, діагностика
- 3 Як розпізнати харчову непереносимість?
- 4 Харчова непереносимість — причини
- 5 Харчова непереносимість — лікування
Виробництво харчових продуктiв непереносимість — визначення, види
непереносимість і алергію можна розрізнити за кількома ознаками. Симптоми алергії можуть проявитися відразу після вживання алергенної їжі, а при непереносимості має пройти кілька годин після її вживання. алергія може бути небезпечною для життя (анафілактичний шок), а більшість видів непереносимості не дають таких серйозних симптомів (виняток — непереносимість гістаміну). алергічна реакція викликається навіть самим незначним кількістю алергенної їжі, в той час як люди з непереносимістю зазвичай можуть вжити невелику кількість їжі, не відчували ніяких симптомів.
Найбільш поширені непереносимості харчових продуктів:
- непереносимість лактози — цукру, що міститься в молоці (тваринний, а також жіночому). це найпоширеніший вид харчової непереносимості — в світі на нього страждають 70-80% дорослого населення. для перетравлення лактози потрібно лактаза — фермент, який розщеплює її на глюкозу і галактозу. цей фермент виробляється в організмі майже всіх дітей раннього віку (він необхідний для перетравлення грудного молока), але у багатьох людей його виробництво припиняється з віком.
- непереносимість глютену — білка, що міститься в деяких зернових — в основному в пшениці, житі, ячмені та вівсі. 29% людей мають непереносимість глютену.
- непереносимість фруктози — простого цукру, присутнього у фруктах і меді.
існує два типу цієї непереносимості:
— синдром мальабсорбції фруктози , що вражає 30% населення і виникає в результаті порушення функції білка GLUT5, який відповідає за транспорт фруктози через стінки тонкої кишки. В результаті цього порушення велика частина фруктози залишається в тонкому кишечнику, а потім потрапляє в товсту кишку, де піддається ферментації, продуктами якої є гази (вуглекислий газ, метан, водень) і коротколанцюгові жирні кислоти, що дає неприємні симптоми (метеоризм, біль в животі , діарея).
- Непереносимість фруктози може супроводжуватися депресивними симптомами, так як неперетравлена фруктоза не виробляє триптофан, хімічна речовина, необхідне для виробництва серотоніну, нейромедіатора гарного настрою.
— вроджена непереносимість фруктози, фруктоземія, що вражає 1 з 40 000 чоловік, викликана генетично зумовленим дефіцитом альдолази B, ферменту, що розщеплює метаболіт фруктози (фруктозо 1-фосфат) в печінці. При Фруктоземія надлишок деградували метаболітів може пошкодити печінку і навіть привести до смерті. Вроджена непереносимість фруктози зазвичай діагностується в ранньому дитинстві.
- непереносимість саліцилатів, похідних саліцилової кислоти, що містяться в основному в деяких ліках (таких, як аспірин) і, в меншій мірі, в більшості фруктів, овочів і інших рослинних продуктів, томатному соусі, ягодах і цитрусових. Кількість пацієнтів невідомо, але, за оцінками, непереносимість салицилата зустрічається у 22% дорослих пацієнтів з астмою. Ймовірною причиною такої непереносимості є надлишок лейкотрієнів (медіаторів запалення) в організмі, що, у свою чергу, є результатом пригнічення ціклооксогенази (ферменту, що регулює вироблення лейкотрієнів). Увага — у деяких людей саліцилати викликають алергію, в тому числі небезпечний для життя анафілактичний шок.
- непереносимість гістаміну, аміну, який бере участь в алергічних запальних реакціях і виникає, серед іншого, в таких продуктах, як гриби, шоколад, сир, кисломолочні продукти, цитрусові, банани, полуниця і ківі. Непереносимість виникає при надлишку гістаміну в організмі — цей надлишок може бути результатом надмірного споживання продуктів, що містять гістамін, або недоліку ферменту, що розщеплює гістамін (діаміноксідази). Проблема зачіпає 1% населення, причому 80% пацієнтів складають люди середнього віку.
- непереносимість кофеїну, яка полягає в більш сильному сприйнятті ефектів кофеїну, ніж у людей без непереносимості.
- непереносимість харчових добавок, таких як консерванти, підсолоджувачі, штучні барвники, підсилювачі смаку.
Харчова непереносимість — симптоми, діагностика
- біль в животі після їжі.
- здуття живота, діарея.
- метеоризм, відчуття ситості після їжі.
- нудота, блювання, печія.
- шкірний висип або свербіж.
- інфекції дихальної системи, нежить.
- головні болі, стомлюваність.
- рефлюкс.
- нервозність або дратівливість.
Харчова непереносимість часто поєднується з іншими проблемами зі здоров’ям, такими, як синдром роздратованого кишечника, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба та запальні захворювання кишечника. Деякі джерела пов’язують харчову непереносимість з більш серйозними хворобами — на аутоімунні захворювання, розладом аутистичного спектру, гормональними порушеннями, тривогою і депресією, інсулінорезистентністю і СДУГ.
Як розпізнати харчову непереносимість?
При мальабсорбції фруктози ми можемо також скористатися водневим дихальним тестом. Він включає в себе введення пацієнту дози фруктози і вимір водню в повітрі, що видихається. Якщо його занадто багато, можна діагностувати непереносимість фруктози. Тест проводиться натщесерце.
Аналогічний тест можна провести у людей з підозрою на непереносимість лактози — у них також зазвичай є надлишок водню в повітрі, що видихається. Також можна перевірити водневий показник калу — кисла реакція, швидше за все, свідчить про непереносимість лактози. Найбільш ефективним методом діагностики цього типу непереносимості є ендоскопія тонкої кишки, під час якої досліджують невеликий її ділянка для оцінки змісту лактази.
В разі непереносимості, викликаної генетичними дефектами, можна протестувати відповідний ген. При вродженої непереносимості фруктози у немовлят спостерігаються такі симптоми, як важка гіпоглікемія, збільшення печінки, жовтяниця, блювота і інфекція сечовивідних шляхів.
Багато лабораторій пропонують імунологічні тести на харчову непереносимість. Вони вимірюють рівень антитіл IgG в крові пацієнта. Зазвичай проводиться цілий ряд досліджень, що включають часом кілька сотень харчових продуктів. Однак корисність визначення антитіл IgG ставиться під сумнів багатьма авторитетними науковими організаціями.
Вони стверджують, що:
- антитіла IgG, виявлені в цих тестах, не вказують на будь-які проблеми зі здоров’ям, а вказують лише на те, що пацієнт вживав даний харчовий продукт.
- наявність антитіл IgG4 може вказувати і на те, що продукт добре переноситься організмом.
- немає досліджень, які підтверджують корисність цих тестів.
- результати аналізів зазвичай призводять до непотрібних обмежень в меню, зменшуючи доступність поживних речовин. це може привести до недоїдання, особливо у дітей, і, отже, до порушень їх розвитку.
Харчова непереносимість — причини
- дефіцит травних ферментів — наприклад, дефіцит лактази, альдолази B або діаміноксідази.
- гіперчутливість до певних хімічних речовин — наприклад, до кофеїну або салицилатам.
- токсини, присутні в їжі — наприклад, недоварені боби містять афлатоксини, які викликають неприємні проблеми в травній системі.
- погане харчування (як надлишок, так і відмова від певного типу їжі — тривалий недолік лактози може привести до повної втрати здатності перетравлювати цей цукор).
- забруднення навколишнього середовища.
- невідповідний процес виробництва харчових продуктів — наприклад, випічка хліба з додаванням ферментів, емульгаторів, консервантів, відбілювачів і дріжджів замість традиційної закваски.
- стрес.
- запалення.
- порушена мікробіота кишечника.
- певні ліки.
Харчова непереносимість — лікування
- При непереносимості лактози слід уникати молочних продуктів (особливо молока) або вживати молочні продукти з позначкою «без лактози». Деякі можуть спокійно вживати частина кисломолочної продукції, наприклад, йогурт або кефір, бо ферментація знижує кількість лактози, а бактеріальні культури цих продуктів містять ферменти, які допомагають нам перетравлювати її залишки. Любителям молочних продуктів, які страждають непереносимістю лактози, може допомогти бета-галактозидаза — фермент, який розщеплює лактозу. Його можна додавати в молоко або продукти з нього перед вживанням.
- При непереносимості фруктози ми можемо вживати ксілозоізомеразу — фермент, що перетворює фруктозу в глюкозу, що допомагає полегшити неприємні симптоми, особливо нудоту і біль у животі.
- Людям, у яких була діагностована непереносимість глютену, слід відмовитися від зерен глютену і ввести в свій раціон зерна без глютену, такі як гречка, рис, просо, амарант, кіноа.