При загостренні панкреатиту дієта — обов’язкова частина лікувальної терапії. Вона спрямована на те, щоб купірувати прояви патології, що доставляють людині хворобливий дискомфорт.
Вважається, що при лікуванні панкреатиту, особливо в момент загострення захворювання, важливим є дотримання дієтичного режиму. Ключове завдання цього заходу — зниження активності роботи підшлункової залози. Для досягнення цього ефекту створений специфічний комплекс харчування, іменований дієта 5п (за Певзнером): стандартна дієта або варіант, коли вся їжа переробляється в пюре (протерту кашку).
Протерта дієта призначається в момент загострення захворювання, в самий важкий період захворювання. Всі запропоновані страви подаються хворому в сильно подрібненому вигляді, до стану пюре.
Зміст статті
Їжа повинна легко засвоюватися, тому дієта при загостренні панкреатиту передбачає зменшення надходження вуглеводів, відмова від жирів і вживання білків тільки тваринного походження. У перший тиждень загострення слід прибрати з раціону сіль.
Для точного розподілу раціону на день, слід звернутися до таблиць рекомендованих і заборонених продуктів при панкреатиті. А також мати інформацію про склад дозволених продуктів.
Величезну роль в одужанні, крім лікарської терапії, відіграє харчування в гострому періоді і при загостренні панкреатиту. За рекомендацією лікарів, якщо дотримуватися певної дієти, то уникнете оперативного і навіть медикаментозного лікування. При загостренні панкреатиту підшлункової залози дробове щадне харчування призначається не менше, ніж на 12 місяців. За такий тривалий термін функції органів черевної порожнини практично повністю відновлюються і організм людини звикає до корисного харчування.
Такий режим дозволяє уникнути рецидивів захворювання в подальшому.
На початку після загострення панкреатиту пацієнту показана дієта №5, яку узгодять з лікуючим лікарем в зв’язку з індивідуальністю і переносимість деякої їжі.
Нюанси харчування:
Якщо у дорослого загострився панкреатит, найкращим рішенням стане госпіталізація. В умовах стаціонару дієта буде дотримуватися беззаперечно з найменшими порушеннями в харчуванні.
Прийом різних лікарських препаратів, використання рецептів народної медицини, не зможуть повною мірою допомогти позбутися від такого неприємного явища, як збільшення панкреатиту. Спеціальна дієта при загостреному панкреатиті — одна зі складових комплексної терапії при цій недузі.
Щадне харчування, як правило, призначається строком на 12 місяців. Цього часу цілком достатньо для того, щоб шлунково-кишкового тракту зміг відновити свої функції і почати повноцінну роботу.
Отже, за якою ж схемою вибудовується дієта при загостренні панкреатиту підшлункової залози, про які її особливості варто було б знати? Необхідно підкреслити, дієтичний стіл при рецидивних проявах хронічного панкреатиту має багато спільного з тим, що призначається при рецидив гострої форми хвороби.
Ускладнення недуги можуть сприяти:
Головне завдання дієти — максимальний спокій підшлунковій залозі, яке досягається зниженням секреції ферментів травлення, є причиною запальних явищ підшлункової.
Особливості переходу на дієтичне харчування при загостренні запального процесу
на загострення хронічного панкреатиту вказують наступні ознаки:
На початку загострення хронічного панкреатиту рекомендована дієта № 5п. Однак в деяких випадках допускаються індивідуальні відхилення, але страви в меню повинні завжди мати визначену дієтологами добову калорійність, рекомендована кількість білків, вуглеводів, жирів і корисних мікроелементів. Дефіцит цих речовин може спровокувати погіршення стану пацієнта.
Дієта при панкреатиті в стадії загострення має на увазі присутність страв, які приготовані варінням або на пару. Вся їжа повинна бути рідкою або напіврідкої консистенції і з’їдатися виключно в теплому стані.
Прийом їжі повинен бути регулярним і невеликими порціями, а проміжок між її вживанням не більше 3-4 годин. Оптимальне число прийому їжі в день — 6-7 разів. Сіль у стравах повинна бути відсутнім повністю або бути присутнім в дуже малих дозах. Не можна їсти гарячу або холодну їжу.
Виключаються всі продукти, які тим чи іншим способом можуть подразнювати слизову підшлункової. Крім цього, неприпустимо присутність продуктів, що володіють підвищеною сокогонних здатністю.
Призначення вуглеводно-білкової дієти при загостренні панкреатиту є основою харчування на цьому етапі. Білки необхідні для відновлення пошкоджених клітин запаленого органу. Якщо виникли підозри на цукровий діабет, кількість вуглеводів необхідно скоротити за рахунок солодощів і простих цукрів, які швидко засвоюються.
При загостренні хронічного панкреатиту зменшують на 15-20 днів застосування солі через набряк залози.
Будь-яке блюдо вживається теплим, рідким або кашкоподібного, без спецій. Їжа приймається маленькими порціями, але часто — до 8 разів на день. Це захищає уражений орган від вироблення надмірної кількості ферментів в зв’язку з переїданням.
Список необхідних продуктів і що можна їсти зі страв на перших порах, докладно пояснить лікар.
Щоб правильно харчуватися і не погіршити стан, необхідно знати хімічний склад їжі, що вживається. Основою харчування є білки. Жири скорочуються до мінімуму. Вуглеводи також максимально обмежуються через подвійний ролі підшлункової залози в організмі: вона виконує інкреторну функцію, виробляючи інсулін для розщеплення вуглеводних молекул і підтримки нормальної кількості цукру в крові. Тому вуглеводна їжа є високим навантаженням для ураженого органу.
Речовина Добова кількість Белкі80 г (з них — 30% тваринного походження) Жіри40-60 г (з них — 25% рослинних) Углеводи200 гСолі8-10 гЖідкость2,5 л
при складанні дієтичного меню для хворого в період загострення панкреатиту під рукою повинні бути такі дані: список продуктів дозволених і корисних, таблиця калорійності, таблиця вмісту мікроелементів і вітамінів в продуктах. Це досить велика інформація, але на просторах інтернету ці дані є у вільному доступі — вони допоможуть чітко дотримуватися приписів дієти. Чим керуватися при складанні дієтичного меню:
Під час прийому їжі хворому необхідно прислухатися до своїх відчуттів, регулювати порції і зміст раціону спираючись на свій стан. Не потрібно насильно доїдати порцію або змушувати себе є конкретний продукт. Для полегшення фізичного стану важливий і емоційний спокій хворого. Загострення панкреатиту — це причина розслабитися, а не гвалтувати свій організм.
Дозволяється тільки мінеральна вода (без присутності газу) і напій із шипшини. Рідини слід пити не поспішаючи, маленькими ковточками. Максимальна кількість — 1 літр / добу.
З цього часу пацієнтові дають чай без цукру з сухарем. Якщо в стані пацієнта відзначаються поліпшення, в його меню вводяться слизові супи-пюре з абсолютною відсутністю солі.
На друге подаються білковий омлет, приготовлений на пару, протерті молочні каші з рисової або гречаної крупи (молоко для приготування таких каш попередньо розводять водою в рівних пропорціях).
в меню включають сир, вершкове масло (10-15 г / добу), підсушений білий хліб, пюреобразниє або протерті супи . Для їх приготування використовують моркву, картоплю, буряк.
З цього часу раціон хворого розширюється м’ясними та рибними стравами, які готуються виключно паровим способом.
Наприклад, можна подати парове суфле, приготоване з попередньо відвареного м’яса або риби. Зверніть увагу, риба і м’ясо для дієтичного харчування беруться тільки нежирних сортів.
З цього часу в меню вводять парові кнелі, котлетки і фрикадельки.
Дієта при загостренні панкреатиту підшлункової залози будується на пріоритетному переважання легкозасвоюваних білків тваринного генезису. Присутність вуглеводів має бути знижений, а вживання жирів слід звести до мінімального показника.
Наявність достатньої кількості кальцію в стравах сприяє зміцненню стінок судин.
В дієтичному меню повинні бути присутніми:
Такий підхід до харчування, зводити до мінімуму небажані роздратування шлунка, сприяє усуненню больового дискомфорту і спазмів.
харчування при панкреатиті під час загострення має на увазі повну відмову від наступних продуктів харчування:
Дієта при панкреатиті в період загострення хоч і є цілющою, але це не означає, що раціон людини зведений до мінімального числа страв. Дієтична кухня має достатню кількість різноманітних рецептів не тільки на кожен день, але і на тиждень. Завдяки цьому, дуже легко скласти меню з таким розрахунком, щоб на столі були присутні не тільки корисні, але і нові варіанти страв.
Як приклад, меню на 1 день:
Крім того, дієтологи рекомендують щовечора випивати трохи натурального йогурту або нежирного кефіру, приблизно 100-150 мл.
Гострий панкреатит у дітей зустрічається відносно рідко. Його розвиток можливий у дітей-токсикоманів, при вірусних інфекціях, септичних станах, отруєннях, на тлі прийому лікарських препаратів і після травм живота. Здебільшого гострий панкреатит зустрічається у віці 11-15 років. У клінічній картині переважає больовий синдром (від помірних болів до переймоподібних і сильних), що локалізуються в епігастрії, в лівому підребер’ї і біля пупка.
При гострій формі захворювання дотримуються такі ж принципи харчування, як і у дорослих — поступове розширення раціону і навантаження на шлунково-кишкового тракту. Уже через місяць не потрібно подрібнення їжі, але все одно страви готуються відварюванням, запіканням або на пару. Дозволяються негострі сири (наприклад, адигейський). У раціоні присутні курка, риба і м’ясо, сир і сирні запіканки, макаронні вироби.
З овочів можна давати дитині картопля, кабачки, цвітну капусту, моркву, броколі, буряк, гарбуз, але тільки після кулінарної обробки. Активно включаються в раціон кисломолочні продукти. Їжу і раніше потрібно недосаливать. До каші дозволяється 5 г вершкового масла, суп і овочеві пюре заправляють сметаною або рослинним маслом в кількості 1 ч. Л.
При гострому панкреатиті сувора дієта необхідна протягом 1 місяця, а в міру поліпшення раціон розширюють. Основні принципи лікувального Столу № 5 потрібно дотримуватися 5 років (навіть за відсутності симптомів), поки цей діагноз не буде знятий. Навіть потім грубі дієтичні порушення небажані.
Після перенесеного гострого панкреатиту і при хронічному виключаються:
в разі реактивного панкреатиту рекомендована дієта дотримується протягом 2 тижнів, після чого строгих обмежень не потрібно, але потрібно забезпечити дитині харчування, що відповідає віку.
П’ятниця Неділя П’ятниця Неділя Середа Неділя Субота Сніданок пудинг з рису, нежирний сир, хліб, вівсяний отварзапеканка з нежирного сиру з додаванням фруктів і ягід, компот з дозволених фруктів або сухофруктовзапеканка з рису з йогуртом і дозволеними фруктами, чайгалети, кисіль ягоднийнежірний сир з фруктами або ягодами, компот з фруктів або сухофруктовгалети або сушки, овочевий сокманка з молоком і вершковим маслом, чай Другий сніданок відварені і пюрірованние овочі, чай з шіповнікомотварная гречка з молоком і вершковим маслом, печене яблуко, чай з сахарозаменітелемпаровие овочі, нежирний сир, сухарики, відвар шіповнікаовсянка на воді з молоком і вершковим маслом, сухарики з пшеничного хліба, компот з фруктів і ягодбелковий омлет на пару з кабачком, сухарики, чайовсянка на воді з маслом, сир, чайбелковий омлет на пару з цвітною капустою, сухарики, кисіль ягідний Обід рибні кнелі н а пару, відварений рис, чай з додаванням штучного цукрозамінника (вживання допускається) парові котлети з м’яса індички або кролика, пюрірованние відварні картопля, а також кольорова капуста або брокколі), відвар овсасуп-пюре з моркви і гарбуза, тефтелі з яловичини або іншого дозволеного м’яса з рисом, морс з дозволених ягодпаровие і пюрірованние овочі (кабачки, картопля), запечене філе індички, відвар шіповнікапріготовленная на пару і пюріровать гарбуз, відварна і пропущена через м’ясорубку яловичина, відвар шіповнікабефстроганов з нежирної яловичини, відварна гречка, вівсяний кісельовощной суп з рисом , рибні кнелі, відвар шипшини або кисіль ягідний Полудень сушки, компот з дозволених фруктоврісовий пудинг, чайтертая морква з йогуртомвимоченная курагагалети або сушки, чай1 терте солодке яблокосалат з морепродуктів і солодких яблук Вечеря суп-пюре з рекомендованих овочів, сирний пудінготварная тертий буряк, відварений рис, парова котлета з дозволеного м’яса або рибитворожная запіканка, яблуко з сиром печеноепюре з овочів, запіканка з сиру з солодким яблуком, йогуртнежірний сир, заправлений грецьким йогуртом, печене яблокозапеченная тріска з паровими овочами, салат з креветок і яблокговяжья котлета на пару, пюре з гарбуза, печене яблуко Перед сном ряжанка або кефір (1 ст.) кисле молоко або інший кисломолочний продукт (1 ст.) кисле молоко або кефір (1 ст.) ряжанка чи іншої кисломолочний продукт (1 ст.) кисле молоко (1 ст.) кисломолочний продукт (1 ст.) ряжанка (1 ст.)
Через деякий час (близько місяця) дотримання дієти їжу можна буде не перетирати.
Суп картопляний
Інгредієнти:
Цибулю дрібно порізати, обдати окропом і припустити на вершковому маслі. Потім додати моркву і тушкувати 5-7 хвилин.
Картоплю нарізати кубиками і покласти в киплячий бульйон (овочевий / м’ясної). Додати цибулю з морквою. Варити до готовності.
Перед закінченням варіння додати лавровий лист і трохи солі.
Інгредієнти:
М’ясо птиці порізати кубиками, пропустити через блендер. Потім покласти яєчні білки, сіль, зелень (за бажанням) і сметану. Все змішати. На підготовлену харчову плівку викласти 1/3 частину маси, сформувати ковбасу, кінці плівки закріпити ниткою. Аналогічним чином робимо ще дві ковбаски.
В посуд налити воду і довести до кипіння, зменшити вогонь, щоб вода не кипіла, але температура була близька до цього. Ковбаси покласти в воду і накрити їх тарілочкою, щоб вони не спливали. Варити до готовності приблизно 1 годину. Витягнути, остудити, і тільки потім прибрати плівку.
Нам будуть потрібні: картопля, куряча грудка, морква, зелень, цибулина, рослинне масло.
Курячі грудки відварюємо і пропускаємо через м’ясорубку або блендер разом з відвареної морквою і невеликий цибулиною.
Картоплю відварюємо і перетворюємо в пюре. З пюре формуємо гурток, в який вкладаємо трохи фаршу, ліпимо кульку. Отримані кульки поміщаємо на півгодини в морозилку.
Зупинені кульки поміщаємо в пароварку або духовку. Якщо печемо в духовці, то кульки слід викласти у форму, попередньо змащену невеликою кількістю рослинного масла. Духовку розігріваємо до 220 ° C. При подачі посипати зеленню.
Нам потрібно: трохи рослинного масла, одна морквина, одна цибулина, вода (близько 0,5 л), перловка — ½ склянки, один томат.
Наливаємо в перлову крупу воду і варимо 45 хвилин від моменту закипання. Після цього надлишки води зливаємо, додаємо краплю оливкової олії, залишаємо під кришкою.
Порізану цибулину припускаємо зі столовою ложкою рослинного масла, додаємо терту моркву, нарізану дрібно томат, тушкуємо близько десяти хвилин на малому вогні під кришкою.
Перловку пропускаємо крізь блендер, додаємо тушковані овочі, змішуємо і залишаємо під кришкою ще на 5-6 хвилин.
Інгредієнти:
Яблука очистити від шкірки, порізати шматочками і відварити. Рідина процідити, яблука пропустити через друшляк і з’єднати з відваром. Додати цукор, лимонку і довести до закипання.
Повільно всипати манку, при безперервному розмішуванні. Варити на слабкому вогні 15 хвилин. Потім масу остудити до 40 градусів, збити до стійкої пишної піни. Розкласти по формах і охолодити.
Філе риби ділять навпіл. Одну половину відварюють і протирають. З другої сирої частини філе готують котлетну масу. Обидві частини фаршу з’єднують, додають вершкове масло, жовтки яєць, солять, вимішують. Збиті в піну білки в кілька прийомом вводять в рибну масу, викладають у формочки і варять на пару.
Для відвару знадобиться 0,5 кг плодів сушеної шипшини і 4 літри води. Шипшина промити, залити водою, поставити настоюватися напій на 4 дні. Варити настій не потрібно, шипшина повинен настоюватися на воді кімнатної температури. Такий напій містить вітамін С.
Так як напій кислий, то перед його прийомом порадьтеся з лікарем.
Для супу знадобиться 0,5 кг риби (бажано взяти філе без кісток, тріска, щука, судак), 1,5 літра води або овочевого бульйону, 50 мл. молока, 1 ч.л. вершкового масла. Рибу порізати, залити в каструлі водою або бульйоном, варити до готовності. Рибу дістати з каструлі, подрібнити за допомогою блендера. Підігріти трохи молоко в каструльці і додати в нього масло, як тільки масло розтопиться додати бульйон, довести до кипіння, але не кип’ятити. Додати рибу, варити на малому вогні буквально пару хвилин. Сіль можна додати тільки якщо дозволив ваш лікар!
Дієта при панкреатиті під час загострення повинна дотримуватися якомога ретельніше. Від цього залежить загальний стан пацієнта і наближає момент одужання. При значному поліпшенні самопочуття, і якщо це дозволити лікуючий лікар, можна буде, поступово вводить в раціон нові продукти.
Джерела:
https://opankreatite.ru/diety/osobennosti-dieticheskogo-pitaniya -pri-obostrenii-pankreatita.html
opodjeludochnoy.ru/pravilnoe_pitanie/vo-vremya-obostreniya-pankreatita-chto-kushat
pankreotit-med.com/pitanie-pri-pankreatite-v-period-obostreniya/
https://pankreatit03.ru /dieta-pri-obostrenii.html
https://ilive.com.ua/food/dieta-pri-obostrenii-pankreatita_111875i15882.html
pankreatit.su/pitanie-v-period-obostreniya-chto -mozhno-nelzya-kushat-dieta 5p /
https://fit-and-eat.ru/diets/dieta-pri-pankreatite.html
https://medside.ru/dieta-pri -pankreatite-vospalenie-podzheludochnoy-zhelezyi
netpankreatitu.ru/dieta/dieta-pri-obostrenii.html
https://podzhelud.info/bolezni/pankreatit/vidy/hronicheskij/obostrenie/lecheniye/dieta
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.
Батьки хочуть дати своєму чаду все найкраще, особливо те, що дитина використовує щодня одяг. До…
Плануючи придбати нове лабораторне обладнання, важливо вибрати саме те обладнання, яке відповідає всім вашим потребам.…
Выбирая диспенсер для воды для своего офиса или дома, выберите тот, который хорошо выглядит, выполняет…
Серед усіх гематологічних проблем мікроцітарная анемія займає лідируючі позиції. Брак заліза може розвинутися в будь-якому…
Зміст 1 Роль естрогенів у чоловічому організмі 2 Норма естрогенів в чоловічому організмі 3 Підвищений…
Зміст 1 Харчове отруєння 2 Харчова непереносимість 3 Переїдання 4 Печія 5 Гастрит і виразка…