Правильне харчування

Принципи лікувального харчування при гострому панкреатиті

При гострому панкреатиті дієта має свої особливості. На кожному етапі терапії застосовується свій тип дієти, яка відповідає вимогам якого призначає лікування. Перед початком дієти слід кілька днів абсолютного голодування.

Зміст статті

  • 1 Лікування при гострому панкреатиті
  • 2 Причини гострого панкреатиту
  • 3 Рекомендації по харчуванню
  • 4 Загальні принципи дієти
  • 5 Хімічний склад
  • 6 Кулінарна обробка продуктів
  • 7 Дозволені і заборонені продукти
  • 8 Що можна їсти?
  • 9 Що під забороною?
  • 10 Основні правила дієти при панкреатиті
  • 11 Етапи дієти
    • 11.1 голод протягом 2 днів (голод може призначатися до 4 днів в залежності від тяжкості захворювання.
    • 11.2 Дієта при гострому панкреатиті, починаючи з 3 дня
  • 12 Меню на тиждень
  • 13 Рецепти, дозволених страв
  • 14 Харчування після гострого панкреатиту
  • 15 Особливості дієти у дітей
  • 16 Наслідки недотримання дієти

Лікування при гострому панкреатиті

Дієта при гострому панкреатиті має свої особливості, що відрізняють її від інших дієт.

Гострі й панкреатит — запалення підшлункової залози, що протікає в гострій формі, викликане активацією травних ферментів.

Причин виникнення гострого панкреатиту багато, але найчастіше гострий панкреатит виникає у осіб, що зловживають алкоголем і осіб з захворюваннями жовчної системи — хронічний холецистит, жовчнокам’яна хвороба.

Приступ гострого панкреатиту виникає, як правило, раптово і проявляється нестерпними болями і іншими характерними для даного захворювання симптомами.

Лікування гострого панкреатиту консервативно:

  • виробляють очищення крові від ферментів підшлункової залози (Контрикал, Трасилол і ін — руйнують ферменти, що потрапили в кров).
  • протягом декількох днів призначається голод, потім сувора дієта — дієта № 5п — перший варіант, потім поступовий перехід на другий варіант дієти № 5п.
  • знеболювання (наркотичне чи ненаркотичне).
  • якщо поліпшення стану хворого не настає, то відбувається оперативне втручання з метою видалення некротичних ділянок залози.

Принципи лікувального харчування при гострому панкреатиті
Дієта при гострому панкреатиті — це комплекс строгих правил, яких необхідно дотримуватися.

В основі панкреатиту лежать порушення в роботі підшлункової залози. Гострий панкреатит відрізняється тим, що підшлункова залоза починає сама себе «поїдати», звідси і йде некроз підшлункової. Причин безліч. Хворий повинен розуміти, що якщо не дотримуватися правил харчування, наслідки хвороби можуть бути плачевні.

Дієта при гострому панкреатиті дотримується строго, вона спрямована на відновлення функції підшлункової залози. Підшлункова залоза відіграє величезну роль в організмі людини. Вона виробляє ферменти, які допомагаю організму засвоювати білки, жири і вуглеводи. При панкреатиті порушується вироблення інсуліну, що загрожує ризиком розвитку такого захворювання як цукровий діабет.

Причини гострого панкреатиту

  1. Камені в жовчному міхурі, порушення відтоку жовчі, видалення жовчного міхура.
  2. Травми черевної порожнини.
  3. Вірусні інфекції.
  4. Паразитичні інвазії.
  5. Побічні дії деяких лікарських засобів.
  6. порушений гормональний фон.
  7. Надмірне вживання жирної їжі.

Рекомендації по харчуванню

Рекомендації по меню загальні і для дорослих пацієнтів, і для дітей з діагнозом «панкреатит». За винятком малюків першого року життя: для немовлят передбачені особливі підходи до організації лікувального харчування.

Правильне харчування при панкреатиті пацієнт не може призначити собі самостійно. Більш того, в умовах стаціонарного лікування страви готуються в лікарняній їдальні. Якщо ж пацієнт лікується амбулаторно, обов’язково потрібна попередня розмова з гастроентерологом про те, як харчуватися при панкреатиті будинку. Адже у людини можуть діагностувати супутні проблеми зі здоров’ям, що вимагає індивідуального рішення по дієті.

Лікарі не буде розписувати докладні рецепти страв на кожен день і змушувати пацієнта є строго за схемою. Головне, щоб хворий розумів основні положення дієти, і вибір продуктів не ставив його в глухий кут. Наприклад, в магазині не виявилося судака. На дієті при панкреатиті його можна замінити хеком, ну аж ніяк ні копченою скумбрією або сьомгою.

Загальні принципи дієти

Завдання дієти при панкреатиті полягає в механічному, хімічному і термічному щадіння шлунково кишкового тракту. Тобто, за допомогою дотримання лікувального столу при запаленні підшлункової залози досягається її нормальне функціонування, захист шлунка і кишечника від агресивних продуктів харчування, зниження активізації жовчного міхура і попередження захворювань печінки.

Лікувальний стіл при панкреатиті за класифікацією за Певзнером — це стіл № 5п. Стіл № 5п дещо відрізняється від столу №5, який призначається при захворюваннях печінки, але також має ряд схожих обмежень в харчуванні.

Дієта при панкреатиті повинна бути поживною, містити підвищену кількість білків, але знижена кількість жирів і вуглеводів (зокрема цукру) для попередження переродження печінки в жировий гепатоз і розвиток цукрового діабету.

Добова кількість необхідних поживних елементів дієтичного столу при панкреатиті:

  • білки: 100 — 120 гр . (З них 65% тварин).
  • жири: 80 — 100 гр. (З них 15 — 20% рослинних).
  • вуглеводи: 300 — 350 гр. (Цукор не більше 30 — 40 гр.)
  • кухонна сіль 6 — 10 гр. (Їжа повинна бути недосоленной).
  • вільна рідина 1,5 — 2 літри.

Енергетична цінність дієти складає 2500 — 2600 ккал.

Хімічний склад

Правила щадного харчування при гострому панкреатиті рекомендують суворе дотримання хімічного складу лікувального харчування. Основними аспектами в даному випадку є наступні:

  1. Добовий обсяг білків не більше вісімдесяти грамів. При цьому мінімум половина всієї кількості представлена ​​білками рослинного походження.
  2. Загальна кількість жирів в перші кілька днів після виникнення гострого нападу панкреатиту не перевищує сорока грамів.
  3. Превалюючим елементом дієтичного харчування при панкреатиті є вуглеводи . Протягом дня рекомендується вживати їх в складі їжі в кількості від ста п’ятдесяти до двохсот грамів.
  4. Протягом перших семи — десяти діб з моменту виникнення гострого нападу рекомендується повністю відмовитися від вживання кухонної солі. В подальшому допустимо включити її в раціон у кількості, що не перевищує десять грамів.

Кількість випивається рідини не обмежується строгими нормативами, пити можна в міру необхідності. Однак при цьому важливим є попередження зневоднення організму, що передбачає споживання води в достатніх кількостях.

Кулінарна обробка продуктів

Основна мета дієти на тлі нападів — купірування запальних процесів, усунення хворобливих відчуттів і зниження ферментативної активності підшлункової. Крім обмежень щодо продуктів харчування, пацієнтам також ставиться дотримання правил приготування їжі. Харчування при гострому панкреатиті підшлункової залози досить важливо організувати таким чином, щоб актуальним був всього один метод приготування їжі — варіння. При цьому однаково допустимим є приготування страв за допомогою пароварки або варіння у великому обсязі води.

Чи не раніше ніж через десять днів з моменту виникнення гострого нападу можна поступово вводити в меню продукти, приготовлені за допомогою запікання або гасіння. А ось від страв, приготованих за допомогою обсмаження, відмовитися зовсім. Актуально дане правило і відносно страв, приготування яких вимагає використання великої кількості рослинних або тваринних жирів.

Дозволені і заборонені продукти

Лікувальне харчування при гострому панкреатиті розраховують на 1800 ккал в день, воно повинно включати 80 г протеїнів, 50 г з них — тваринного походження, 60 г жирів, 30 г — рослинного походження. У меню повинні входити вуглеводи: 40 г — прості цукри, а 160 г — складні.

Пацієнт при панкреатиті повинен споживати до 2 л рідини в день, включаючи рідку їжу.

Важливо дотримуватися щадний режим харчування. Добовий раціон при панкреатиті необхідно розділити на 5-6 прийомів по 200-300 г. Продукти потрібно вживати теплими (45-60 ° С), консистенція може бути рідка, напіврідка або в’язка. У перші 2 тижні гострого запального процесу їжа повинна бути протерта.

Сіль вживається тільки в обмеженій кількості, що сприяє зниженню секреторної активності шлунка і набряклості запаленої підшлункової залози. У перші 14 днів лікування гострого панкреатиту від солі потрібно відмовитися повністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Інструкція та рекомендації по прийому Нольпаза при панкреатиті

Що можна їсти?


Пацієнтам рекомендується вживати такі страви:

  1. До 50 г пшеничних сухарів або висушене галетное печиво.
  2. Слизові супи на воді або овочевому бульйоні з крупами, перші страви кремової консистенції з дієтичними сортами м’яса.
  3. Яловичину, курку, кролика або індичку попередньо потрібно очищати від шкіри і хрящиків. Продукт повинен бути нежирним. М’ясні страви при панкреатиті готують на пару. Це можуть бути фрикадельки, тефтелі, шніцель.
  4. З риби дозволено вживати хек, судак та інші нежирні сорти. Готують тим же способом, що і м’ясо.
  5. 1 яйце або 2 білка. Можна, можливо відварити або зробити омлет.
  6. Добовий кефір, домашній йогурт. З свіжоприготованого сиру готують мус або запіканку. Молоко береться в якості основи для круп’яних супів. Масло вершкове та вершки після тижневої дієти при панкреатиті можна додавати в перші і другі страви, але не більше 1 ч. Л.
  7. Картопля, морква, кабачки, цвітну капусту рекомендується відварювати і перетирати. Овочі можуть становити основу перших страв. З них можна готувати суфле. Нечасто при панкреатиті можна вживати гарбуз і буряк для нормалізації роботи травної системи.
  8. Рис, гречка, вівсянка складають основу раціону. Вживання манної крупи бажано скоротити.
  9. Печені яблука.
  10. Як десерт при панкреатиті готують кисіль, желе або мус зі свіжих або заморожених некислих ягід. Цукор замінюють медом. Допускається застосування цукрозамінників в невеликих кількостях.
  11. З напоїв при терапії панкреатиту допустимі слабо заварений чорний, зелений чай або спеціальні трав’яні чаї, компоти із сухих плодів шипшини, морси з журавлини або брусниці. Воду при панкреатиті потрібно пити лужну негазовану, талу, фільтровану. Вона повинна бути досить теплою. Необхідно випивати більше 2 л рідини в день, включаючи рідку їжу.

Що під забороною?


При панкреатиті потрібно забути про смаженої, копченої, тушкованою їжі. Не можна їсти мариновані, жирні та гострі продукти. Страви, що стимулюють вироблення шлункового соку, жовчі і секрету підшлункової залози, що дратують оболонку органів травлення, важко перетравлюються, грубі і здатні механічно пошкодити слизову повинні бути виключені з меню хворого до повного одужання. Під суворою забороною при панкреатиті знаходиться і алкоголь. Неприпустимо вживання:

  1. Здобної випічки, кондитерських виробів, свіжоспеченого хліба.
  2. М’ясного, грибного і рибного бульйонів, перших страв на їх основі. При панкреатиті під забороною супи з бобовими, пшоном, кислі супи.
  3. Свинини, м’яса водоплавної птиці, субпродуктів.
  4. Консерви з риби.
  5. Смажених або варених круто яєць.
  6. Твердих сирів, цільного молока, молочних продуктів з високим показником кислотності або добавками.
  7. Все мариновані або квашені овочі. Потрібно виключити часник, ріпу, білокачанну капусту, редис, щавель, шпинат і цибулю. Неприпустимі при панкреатиті свіжі огірки, болгарський перець, гриби.
  8. Макаронних виробів.
  9. Фруктів і ягід, які не пройшли термічну обробку.
  10. пшоно, ячної і перлової круп .

Основні правила дієти при панкреатиті

  • дотримуватися норму жирів — 80 г, вуглеводів — 350 г.
  • відмовитися від копчених продуктів і смажених страв.
  • готувати їжу по дієтичним рецептами.
  • їсти через кожні 3 години.
  • вживати теплі страви в протертому вигляді.
  • поїдати страви маленькими порціями.
  • їсти повільно, які тривалий час пережовуючи їжу.
  • не запивати їжу.

Етапи дієти

голод протягом 2 днів (голод може призначатися до 4 днів в залежності від тяжкості захворювання.

Голодування більше двох днів проводять в умовах стаціонару). У перші дні загострення потрібно поголодувати, можна тільки пити мінеральну воду з лугом, але без наявності газу, наприклад, «Боржомі», «Єсентуки» №4, № 20, «Слов’янську», «Смирновскую», неміцний зелений чай або відвар плодів шипшини . Пиття потрібно приймати 4-5 разів на день по 200 мл.

Вода усуне інтоксикацію організму, не допустить зневоднення разом із застосуванням парентерального харчування — встановлення крапельниць з натрію хлоридом і глюкозою 5%. Дотримуються правило: холод, голод і спокій. У цей початковий період надається уся необхідна консервативна (лікарська) терапія. Здійснюється боротьба з високим рівнем панкреатичних ферментів, усунення інтоксикації, розладів дихальної, нервової і серцево-судинної систем.

Дієтичне харчування має профілактичний напрямок для запобігання розвитку панкреатиту, компенсується постраждалі функції організму, стримує прогресування панкреатиту.

Головна мета дієтотерапії:

  1. Усунути зниження ваги.
  2. Відновити масу тіла.
  3. Запобігти негативний вплив їжі.
  4. Підвищити засвоюваність їжі.
  5. Забезпечити організм корисними речовинами для забезпечення життєдіяльності.

Основні компоненти дієтотерапії при панкреатиті — це переклад з нульовою дієти на щадну дієту, стіл № 5 п.

дієта при гострому панкреатиті, починаючи з 3 дня

Хворого переводять на дієту №5 п перший варіант — щадна дієта, з механічним та хімічним щадіння.

Дієта 5п 1 варіант розробляється на підставі норм лікувального харчування, затверджені х Наказом МОЗ Росії від 21.07.2013 № 395н «Про затвердження норм лікувального харчування».

Показання до дієти № 5п перший варіант — гострий панкреатит, загострення хронічного панкреатиту.

Хворому дозволяється їсти, але їжа значно знижена за калорійністю.

  1. Заборонено: сіль, жири, продукти, які можуть викликати секреторну активність шлунка і підшлункової залози.
  2. Дозволяється: їжа рідка, приготована без солі, багата вуглеводами. Цукор, мед, фруктові соки, журавлинний морс, відвари шипшини і чорної смородини. до 2,5 л в день.

Продукт Дозволяються Забороняються ХлебПшенічние сухарі не більше 50 гРжаной і свіжий хліб, вироби із здобного або листкового тестаСупиСлізістие з різних круп на воді або некрепком овочевому відварі, суп-крем з вивареного мясаМясние, рибні бульйони, грибні відвари, молочні супи, гороховий, квасолевий, з пшоном, окрошка, свекольнікМясо, птіцаНежірная яловичина, курка, індичка, кролик, звільнені від сухожиль, жиру, кожіЖірние і жилаві сорти м’яса і птиці (качки, гуси), субпродукти, смажені блюдаРибаНежірние сорти (тріска, судак, сазан, окунь та ін.) у вигляді кнелей, суфлеЖірная риба, солона, копчена, смажена , консервиЯйцаВсмятку, омлети парові, білкові (не більше 1 жовтка в день) Яйця круто, жарениеМолоко, молочні продуктиТворог свіжоприготований некислий у вигляді пасти, парового пудингу. Молоко тільки в стравах (в суп до 100 г на порцію). Вершки в блюдаМолоко незбиране, молочні продукти з високою кислотністю, підвищеної жирності і включенням цукру, сметана, сириОвощіКартофель, морква, кабачки, цвітна капуста у вигляді пюре, парових пудингів. Гарбуз, буряк огранічіваютсяБелокочанная капуста, часник, ріпа, бруква, редька, щавель, шпинат, цибуля, редис, огірки, солодкий перець, сирі, квашені та мариновані овочі, гриби, консервиКрупиРіс, гречана, геркулес, несолодкі протерті в’язкі каші, пудинги, запіканки з рису, продельной крупи, геркулесу. Обмежуються манна крупа, локшина, вермішельПшено, крупи перлова, ячна, кукурудзяна, бобові, макарони в цілісному відеФрукти і ягодиЯблокі печениеДругіе фрукти і ягоди, сирі яблокі.Сладкіе блюдаКіселі, желе, мус на ксиліт, сорбіт. Фруктові пюре — дитяче пітаніеДругіе кондитерські ізделіяНапіткіЧай неміцний, мінеральна вода, відвар шипшини, відвари з сухих і свіжих фруктів полусладкіеГазірованние і холодні напіткіЖіриНесоленое вершкове масло в страви не більше 5 г на 1 порціюВсе інші жири
5 день. Калорійність збільшується до 600-800 кал

Жири виключаються. Білки — 15г. Вуглеводи — до 200 г.

6-9 день. Калорійність збільшується до 1000 кал

Жири — 10г. Білки — 50г. Вуглеводи — до 250 г.

  1. Сніданок. Каша манна безмолочна (або рисова), яблуко (або апельсин), чай з цукром.
  2. Другий сніданок. Пюре картопляне (або морквяне), 50г. Нежирного курячого м’яса (або нежирної риби), відвар шипшини з цукром.
  3. Обід. Бульйон овочевий, вегетаріанський — 100-150г., Риба відварна (або яловичина) — 30- 40 г. з пюре картопляним, яблуко протерті.
  4. Полудень. Сир знежирений з цукром — 50-60г. Чай з цукром або варенням.
  5. На ніч. Склянку кип’яченої води, мед — 1 столова ложка (або стакан кислого молока)

10-15 день. Калорійність перевищує 1000 кал. Білки — до 60 м, жири 20 г., вуглеводів — 300г.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Насіння при гастриті: соняшникові, гарбузові, лляні, кабачкові

Через два тижні після нападу — дієта при гострому панкреатиті:

Хворому рекомендована на дієта №5 п другий варіант .

Після перенесеного нападу гострого панкреатиту найсуворіша дієта № 5п повинна дотримуватися протягом 6-12 місяців. Калорійність поступово збільшується.

Білки — до 100г., Жири — до 40 м, вуглеводи — до 450 г, збільшується вміст водорозчинних вітамінів.

Їжа як і раніше протерта, без солі .

Таблиця. Перелік дозволених і заборонених продуктів і страв. Дієта № 5п — 2 варіант.
Продукт Дозволяються Забороняються Обмежено вживання ХлебПшенічний підсушений або вчорашній 200- 300 г в день або у вигляді сухарів. нездобне печеньеРжаной і свіжий хліб. вироби із здобного і листкового тестаНесдобное сухе печеньеСупиВегетаріанскіе протерті з дозволеними овочами. круп’яні (крім пшона) протерті, з вермішеллю, ½ порції (250 мл) з додаванням вершкового масла (5 г) або сметани (10 г) М’ясні, рибні супи і бульйони, відвари грибів, молочні супи, з пшоном, щі, борщі, окрошки, свекольнікВ період ремісії супи на некрепком м’ясному або рибному бульйоні 1-2 рази в тиждень (при переносимості) М’ясо, птіцаНежірних сортів (яловичина, телятина, кролик, індичка, курка) рубані. У період ремісії можливо кускомЖірние жилаві сорти м’яса, шкіра птахів і риб. субпродукти. Ковбасні вироби, консерви, копченості, жареноеНежесткое м’ясо, курка, кролик, індичка вирішуються в відварному вигляді кускомРибаНежірная тріска, окунь, судак, крижана і ін. в відварному вигляді шматком і рубана (тефтелі, кнелі, суфле, котлети) Жирні види (сом, короп, севрюга, осетрина та ін .), смажена, копчена, тушкована, солона, консерви, ікра кетоваяРиба залівнаяЯйцаБелковие омлети з 2 яіцБлюда з цілісних яєць, особливо круто і смажені. Сирі яйцаЖелткі яєць в страви до 1 в деньМолоко, молочні продуктиВсе продукти зниженої жирності. Сир свіжий некислий, кальцинований або з кефіру — натуральний і у вигляді пудингів. Кисломолочні напої однодневниеМолочние продукти підвищеної жирності і з включенням сахараМолоко при переносимості. Сметана і вершки в блюда. Сир нежирний і негострий (голландська, російський) ОвощіКартофель, морква, цвітна капуста, буряк, кабачки, гарбуз, зелений горошок, молода квасоля, у вигляді пюре і парових пудінговБелокочанная капуста, баклажани, редька, редиска, ріпа, цибуля, часник, щавель, шпинат, перець солодкий, гриби. Сирі непротерті овощіПомідори без шкірки, свіжі огірки без шкірки — протерті, салат зеленийКрупиКаші з різних круп (манна, гречана, вівсяна, перлова, рисова), на воді або навпіл з молоком. Круп’яні суфле, пудинги з сиром. Макаронні вироби, домашня локшина, вермішельКрупи: пшоно, бобові, розсипчасті каші-Фрукти і ягодиФрукти тільки солодких сортів, яблука некислі, печені або протерті без кожуриСирие непротерті фрукти і ягоди, виноград, фініки, інжир, полуниця, банани, клюкваАбрікоси, персики — без шкірки, фруктово-ягідні соки без цукру, розбавлені водойСладкіе блюдаКіселі, желе, муси на ксиліт або сорбіт, без сахараКондітерскіе вироби, шоколад, морозиво, вареньеСахар до 30 г в день або мед 20 г в деньНапіткіСлабий чай з лимоном напівсолодкий або з ксилітом. Відвар шипшини, чорної смородини, компотаКофе, какао. газовані і холодні напої, виноградний сік-СоусиМолочний, фруктово-ягідні, на некрепком овочевому відварі. Борошно НЕ пассеруютСоуси на бульйонах, грибному відварі, томатний. Всі прянощі, закуски-ЖіриСлівочное масло до 30 г в день, рафіновані рослинні масла (10-15 г в день) — в блюдаМясние і кулінарні жіриМасло вершкове і рослинне в блюда по 5 г на 1 порцію

Меню на тиждень

Зразкове меню на тиждень при панкреатиті має складатися з якомога більшої кількості страв. Варто уникати продуктів, що викликають індивідуальну непереносимість або огиду.

Рецепти приготування страв можуть бути як простими (запікання в фользі, варіння на паровій бані), так і більш складними (парові кнелі, тефтелі, котлети, пудинги, суфле і муси).

Чим цікавіше рецепти страв при панкреатиті, тим легше переносяться обмеження в харчуванні. Рекомендоване меню для лікування гострого запалення підшлункової має включати 5-6 прийомів їжі: сніданок, другий сніданок, обід, полуденок, вечеря, друга вечеря.
П’ятниця Неділя П’ятниця Неділя середа Неділя субота Сніданок Рисова каша на воді, запечене яблуко з 1 ч. л. меду, чай.Овсяние пластівці з молоком, компот з сухофруктов.Манная каша, приготована на молоці з 1 ч. л. вершків, відвар плодів шипшини, сухарі або галети.Рісовая каша з молоком, морс з сухарями або галетамі.Овсяная каша на воді з 1 ч. л. вершків, морс, сухарікі.Ріс, приготований на воді з 1 ч. л. масла або вершків, чай з ягід шипшини, галетное печенье.Омлет з білків на пару або варене яйце, овочеве пюре, морс. Другий сніданок Яблучно-сирний мусс.Творог знежирений у вигляді мусу з 1 ч. л . меда.Яблочно-сирна запеканка.Пудінг з нежирним творогом.Творожний мус з медом.Творожная запіканка з вершковою заливкою, чай.Творожная паста з 1 ч. л. меду. Обід Гречаний суп на відварі овочів з галушками з яловичини, суфле з овочів, 50 г пшеничних сухариків. Кисіль з ягод.Тиквенний суп-пюре, парові котлети з крольчатіни.Перетертий суп з моркви, картоплі, кабачка і кольорової капусти з кнелями з яловичини. Чай з сухарікамі.Овощной суп з фрикадельками з філе індички, кисіль, сухарі або галети.Пюре з цвітної капусти, парові тефтелі з філе індички, відвар шіповніка.Рагу з овочами, парова котлета, компот.Суфле з морквяного пюре, паста з відвареного м’яса або риби, овочевий суп-пюре, запечене яблуко. Полудень Будь-який напій з шматочком сирної запіканки (до 100 г) .Будь напій з сухарями або галетамі.Творожное суфле з будь-яким напітком.Запеченное яблуко з додаванням меду і творога.Кісель з сухарями і галетамі.Запеченное яблоко.Кісель з галетами або яблучний пудинг. Вечеря Омлет з 2 білків, приготований на пару з вареними овочами, сухарик, одноденний кефір.Рісовий пудинг, ягідний кісель.Риба в фользі з Пюріровать овощамі.Пюре з овочевої суміші з паровими шніцелями з яловичини, компот з сухих або заморожених фруктов.Мясная підлива з картопляним пюре, компот.Рибние тефтелі, суфле з кабачка і кольорової капусти, напій на свій вкус.Каша з гречки на воді з 1 ч. л. масла, парові рибні котлети, чай. Перед сном Кісель.Однодневний кефір.Чай з ягід шипшини, компот з сухофруктов.Чай, галети.Однодневний кефір.Чай з шіповніка.Кефір або йогурт.

Рецепти, дозволених страв

Незважаючи на жорсткі обмеження, застосовувані при захворюваннях печінки дієта після нападу гострого панкреатиту досить різноманітна. Більш того, вона містить достатню кількість важливих мікроелементів і вітамінів, необхідних для повноцінного функціонування всіх органів і систем. Можна страви, рецепти яких наведено нижче:

  1. Сирне суфле з фруктами. Для приготування цього простого, але смачного страви ретельно перемішати половину склянки м’якого сиру, столову ложку манної крупи, вершкове масло на кінчику ножа, половину порізаного банана, невелике яйце. Отриману масу викласти в будь-яку форму і відварити на пару.
  2. М’ясний парової рулет. Для початку кілька разів пропустити через м’ясорубку триста грамів телячого пісного фаршу або подрібнити м’ясо за допомогою блендера. Готовий фарш змішати з білком одного яйця, невеликою кількістю солі, а також половиною склянки відвареної і перетертої моркви. Готову масу розкачати в пласт, покласти в якості начинки нарізане відварене яйце, скачати в формі рулету і відварити на пару, використовуючи для цього відповідні формочки. Також рулет можна зварити на воді, для цього необхідно попередньо помістити його в кілька шарів харчової плівки.
  3. Яблука печені. Кілька великих яблук очистити, видалити серцевину, додати трохи меду і запекти при невеликій температурі.
  4. Котлета м’ясна. Фарш, пропущений кілька разів через м’ясорубку, перемішати з білим хлібом, попередньо вимоченому в невеликій кількості молока, одним яйцем, сіллю. Сформувати котлети і приготувати на пару.
  5. Морква з сиром. Рецепт не тільки смачного, а й корисного страви. Відварити дві великі моркви, перетерти, змішати отриману масу з трьома столовими ложками сиру, одним білком від курячого яйця і невеликою кількістю вершкового масла. Компоненти ретельно перемішати і відварити до готовності на пару, використовуючи для цього відповідну форму.
  6. Слизистий суп з молочним соусом. Для початку відварити до повної готовності сто грамів яловичого м’яса або телятіни.Полученний бульйон використовувати не слід. М’ясо пропустити через м’ясорубку, залити літром води, додати п’ять столових ложок рису і варити протягом приблизно трьох годин. Вода додається при необхідності. Незадовго до готовності суп заправити половиною склянки молока, змішаного з одним курячим яйцем. Після готовності суп посолити.
  7. Дієтичні тефтелі. Пропустити через м’ясорубку половину кілограма телятини або пісної яловичини, перемішати готовий фарш зі склянкою також пропущеної через м’ясорубку гречаної каші, додати хліб, сухарі і сіль. З отриманої маси сформувати невеликі тефтелі, помістити їх в глибоку ємність і залити сметаною, змішаної в рівних пропорціях з водою. Гасити тефтелі до повної готовності.
  8. М’ятний чай. Візьміть паличку кориці, пару гілочок свіжої м’яти, скибочка лимона і ложку меду. У склянку води покладіть мед, корицю і м’яту, залийте все окропом. Видавіть в напій трохи лимонного соку, а шкурку лимона опустіть в склянку до решти інгредієнтів. Такий напій допоможе легко перенести літню спеку, вгамує спрагу і поліпшить настрій.
  9. Пряний напій. Візьміть трохи кориці, мускатного горіха ложечку меду і дрібку імбиру. Все це залийте склянкою окропу. Напій прискорює процеси обміну речовин і відмінно тонізує організм. Особливо корисний такий напій в літню спеку і холодну пору року, так як покращує захисні функції імунної системи.
  10. Запеченнаяриба. Для приготування страви, знадобляться наступні інгредієнти: короп очищений, сметана, твердий сир, морква, цибуля і будь-яка зелень за смаком. Рибу добре натираємо подрібненою зеленню як всередині, так і зовні і змащуємо сметаною. Якщо зелені багато, то невеликий пучок закладаємо в черево риби. Овочі нарізаємо півкільцями, сир натираємо на тертці. Запікати рибу краще в духовці на деку з фольгою. Викладіть на шар фольги половину овочів, зверху покладіть рибу і накрийте її залишилися овочами. Готувати коропа необхідно протягом 30-40 хвилин при температурі 180-200 градусів. За десять хвилин до готовності, верхній шар фольги необхідно зняти і посипати рибу тертим сиром.
  11. Яловичі тефтелі на пару. Для приготування тефтелей знадобиться яловичий фарш, 1 яйце і сир з копченостями. У яловичий фарш додаємо яйце і натертий сир. Ліпимо маленькі тефтелі і викладаємо їх в пароварку. Виставляємо потрібний режим і чекаємо готовності. Тюфтельки можна подавати з гречаною кашею. Вони будуть мати неповторний смак копченого сиру, який був доданий в фарш.
  12. Протертий рибний суп: Для супу знадобиться 0,5 кг риби (бажано взяти філе без кісток, тріска, щука, судак), 1,5 літра води або овочевого бульйону, 50 мл. молока, 1 ч.л. вершкового масла. Рибу порізати, залити в каструлі водою або бульйоном, варити до готовності. Рибу дістати з каструлі, подрібнити за допомогою блендера. Підігріти трохи молоко в каструльці і додати в нього масло, як тільки масло розтопиться додати бульйон, довести до кипіння, але не кип’ятити. Додати рибу, варити на малому вогні буквально пару хвилин. Сіль можна додати тільки якщо дозволив ваш лікар!
  13. Морквяно-гарбузове пюре: Для цієї смачної страви знадобляться гарбуз (гр 300-400) і моркву. Овочі почистити, порізати кубиками 1,5-2 см. Відварити у воді готовності. Злити воду, залишивши трохи, якщо хочете щоб пюре було більш рідким. За допомогою блендера подрібнити. Пюре готово!
  14. Яблучна пастила (десерт): Для приготування пастили потрібно взяти 1 кг яблук, очистити їх від шкірки, порізати, залити водою в каструлі і поставити варитися. Розварити яблука, зняти з вогню, злити воду, дати трохи охолонути. Протерти яблука через сито або подрібнити блендером. З отримав пюре злити весь сік, пюре віджати. Сік окремо вилити в невелику каструльку і варити, щоб загус (майже як сироп). В уварений сік всипати цукор (100 гр), ще трохи поварити. Змішати сік з пюре. Отриману масу викласти на деко, поставити в духовку (120 градусів), сушити пастилу до повного загустіння.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Креветки при панкреатиті: особливості та рецепти

Харчування після гострого панкреатиту

Після купірування запального процесу і повного відновлення функцій органу важливо дотримуватися здорового харчування, щоб уникнути випадків рецидиву панкреатиту. Калорійність раціону можна підвищити до необхідного фізіологічного рівня, збільшити кількість компонентів і розширити меню. Бажано і далі не вживати копченості, маринади, продукти, що містять трансжири, барвники та інші нестерпні речовини при панкреатиті, щоб не провокувати повторне запалення паренхіми органу.

Особливості дієти у дітей

В випадку гострого нападу запалення підшлункової у дитини дієта стає ключовим методом терапії захворювання. Але оскільки тривалий харчове обмеження може стати причиною дистрофії, відставання в рості і розвитку, для дітей вимоги до харчування не такі самі, як для дорослих.

Головні принципи в дитячому лікувальному харчуванні при панкреатиті — дробность, протерта і правильно приготована їжа, різноманітність продуктів.

Маленькі порції при частому годуванні дозволяють дитині постійно відчувати почуття ситості, а обмін речовин та інтенсивність росту не страждають через вимушені обмежень. Розрахунок калорійності раціону при панкреатиті проводиться з урахуванням віку і маси тіла дитини. У разі неможливості приймати їжу при панкреатиті самостійно в перші дні після нападу обов’язковим є парентеральне харчування. Не менш важливо вводити кожен продукт після вимушених обмежень в малій кількості, поступово, спостерігаючи за змінами в стані дитини.

При гострій формі захворювання дотримуються такі ж принципи харчування, як і у дорослих — поступове розширення раціону і навантаження на шлунково-кишкового тракту. Уже через місяць не потрібно подрібнення їжі, але все одно страви готуються відварюванням, запіканням або на пару. Дозволяються негострі сири (наприклад, адигейський). У раціоні присутні курка, риба і м’ясо, сир і сирні запіканки, макаронні вироби.

З овочів можна давати дитині картопля, кабачки, цвітну капусту, моркву, броколі, буряк, гарбуз, але тільки після кулінарної обробки. Активно включаються в раціон кисломолочні продукти. Їжу і раніше потрібно недосаливать. До каші дозволяється 5 г вершкового масла, суп і овочеві пюре заправляють сметаною або рослинним маслом в кількості 1 ч. Л.

При гострому панкреатиті сувора дієта необхідна протягом 1 місяця, а в міру поліпшення раціон розширюють. Основні принципи лікувального Столу № 5 потрібно дотримуватися 5 років (навіть за відсутності симптомів), поки цей діагноз не буде знятий. Навіть потім грубі дієтичні порушення небажані.

Після перенесеного гострого панкреатиту і при хронічному виключаються:

  • газовані напої.
  • згущене молоко.
  • морозиво.
  • квашені та солоні продукти.
  • бульйони, жирні сорти м’яса.
  • смажена і жирна їжа.
  • ковбаси , сосиски, консерви, паштети.
  • кислі фрукти і ягоди (кислі яблука, вишня, журавлина).
  • прянощі.
  • пшоняна і перлова крупи.
  • кулінарна випічка (торти, тістечка) і здоба, шоколад, горіхи.
  • овочі з грубою клітковиною (перезрілий горох, болгарський перець, редька, редиска, хрін, цибулю, часник).

в разі реактивного панкреатиту рекомендована дієта дотримується протягом 2 тижнів , після чого строгих обмежень не потрібно, але потрібно забезпечити дитині харчування, що відповідає віку.

Дієта при гострому панкреатиті — це одна з умов одужання. Дотримуючись, правил дієти і дотримуючись медичні рекомендації щодо фізичної активності, можна відновити нормальне функціонування організму і всіх його систем. Дієта при гострому панкреатиті буде корисна і в профілактичних цілях, для людей із захворюваннями підшлункової залози та печінки.

Наслідки недотримання дієти

В разі не

Схожi статтi

Чи можна їсти хурму при гастриті шлунку?

Marina

Перевірені методи набору ваги при панкреатиті

Undershmidtther

Які каші можна їсти при виразці шлунка?

elena elena

Які і чи можна їсти салати при гастриті

Axel

Йогурт при панкреатиті — користь чи шкода?

Pasha

Чи можна сир при гастриті?

Dmitry

Дієта: зразкове меню на тиждень при гастриті і рецепти

Axel

Чи можна їсти диню при гастриті?

Alex

Харчування при ерозивно гастриті: зразкове меню на тиждень

elena elena

Залишити коментар