При панкреатиті гарбуз зазвичай входить в дієтичний раціон, так як вона має в своєму складі унікальні цілющі властивості, легко перетравлюється і дозволяє живити організм необхідними елементами в період ремісії після гострої фази.
Зміст статті
- 1 чи можна їсти гарбуз при панкреатиті підшлункової залози
- 2 Корисні властивості овоча
- 3 Протипоказання для вживання гарбуза
- 4 Гарбуз на стадії гострого панкреатиту
- 5 Дієта 5-1
- 6 Дієта 5-2
- 7 Вживання гарбуза в період ремісії захворювання
- 8 Обробка гарбуза
- 9 Запечена і варений гарбуз
- 10 в якому вигляді краще їсти гарбуз
- 11 Яку частину овоча включати в свій раціон?
- 11.1 Гарбузовий м’якуш
- 11.2 Соки та напої
- 11.3 Насіння гарбуза
- 11.4 Вживання гарбузового масла
- 12 Дієтичні страви з гарбуза
- 12.1 Дієтичний крем-суп
- 12.2 Пряний гарбузовий суп
- 12.3 Гарбузова каша
12.4 Морковно-гарбузове пюре - 12.5 Гарбуз на пару
- 12.6 Гарбуз, запечена в фользі
- 12.7 Гарбузова запіканка
- 12.8 Рисова каша з гарбузом
- 12.9 Вівсяна каша на молоці
- 12.10 Пудинг
- 12.11 Сирно-гарбузове сирники в духовці
- 12.12 Гарбузова запіканка з сиром
- 12.13 Куряча грудка з гарбузом і кукурудзою
- 12.14 Варіант для пікніка
- 12.15 Смузі з бананом
- 12.16 Сік з гарбуза
- 12.17 Гарбузово-яблучний сік
- 12.18 Апельсиново-гарбузовий сік
- 12.19 Кисіль
- 12.20 Гарбузове насіння при захворюванні
- 12.21 масло гарбуза
чи можна їсти гарбуз при панкреатиті підшлункової залози
Хворим панкреатитом призначається комплексне лікування, важливою частиною якого є лікувальна дієта. Правильно організована дієта попереджає загострення патології, його прогресування і розвиток ускладнень. Включити в раціон хворого панкреатитом гарбуз дозволяється тільки в обмежених кількостях. При хронічному панкреатиті страви з вмістом гарбуза дозволяється вживати відразу після закінчення лікувального голодування.
В період загострення гарбуз вживають у вареному і подрібненому до стану пюре вигляді після режиму голодування, тільки з дозволу лікаря. Сік гарбуза надає ранозагоювальну, заспокійливу вплив, засвоюється легко і швидко і тому при хронічному панкреатиті, після настання стійкої ремісії, часто вживається як цілющий і корисний напій по 100 мл за півгодини до їди.
Дозволяється вживати гарбуз і в тушкованому, протертому запеченому вигляді. Овоч дозволяється вживати в сирому вигляді через 3 місяці після гострої фази хвороби.
Корисні властивості овоча
Гарбуз — велика ягода, що володіє ніжною структурою. До складу входять пектин, каротин, мідь, калій, клітковина, магній і вітаміни B. Завдяки насиченому складу, овоч виявляє ряд лікувальних властивостей:
- Виводить шкідливий для організму холестерин, жовч і токсини.
- Розширює судини.
- Покращує метаболізм.
- Позитивно впливає на роботу нервової системи через присутність у складі вітамінів групи в.
- Покращує структуру шкіри і слизових оболонок, прискорює регенерацію тканин, а також сприятливо впливає на стан очей, завдяки великій кількості вітамінів а, Е і С.
- Забезпечує омолодження організму, хорошу профілактику злоякісних новоутворень, завдяки антиоксидантній впливу вітамінів.
- Нормалізує евакуаторну функцію кишечника, усуває запори в результаті м’якого впливу рослинної гарбузової клітковини на органи шлунково-кишкового тракту.
- усуває підвищену кислотність шлунка, так як м’якоть гарбуза має лужне середовище.
- сприятливо впливає на кровотворну систем у і органи серцево-судинної системи через наявність необхідних для них мікроелементів (кальцію, заліза, магнію, калію і інших).
- Виводить зайву рідину, усуває набряки.
- Сприяє зниженню ваги при ожирінні завдяки тому, що страви з гарбуза низькокалорійні, але притому добре усувають відчуття голоду. Їх можна включати майже в будь-яку дієту.
Поряд з достоїнствами продукту, гарбуз виробляє ощелачівающую ефект. Баштанну культуру не рекомендують приймати в їжу людям, що страждають від гіпосекреторнимі гастриту. Через наявність у складі цукру овоч не можна вживати діабетикам.
Склад гарбуза дуже багатий і різноманітний. Туди входить велика кількість вітамінів і мікроелементів, а також пектини, білки, вуглеводи, негрубі клітковина. Притому калорійність страв з її дуже низька. Завдяки своїм складом при регулярному вживанні гарбуз приносить багато користі організму:
Протипоказання для вживання гарбуза
Станів, при яких не можна їсти гарбуз, трохи, але про них варто пам’ятати :
- Цукровий діабет: ягода містить досить багато цукрів, для переробки яких необхідний інсулін. Цього гормону при діабеті підшлункова залоза виробляє недостатньо, тому цукровмісні продукти необхідно обмежити.
- Гіпоацидний гастрит: при цій формі захворювання шлунка соляної кислоти виробляється недостатньо, що призводить до проблем в перетравленні їжі. Гарбуз ще більше зменшує кількість кислоти шлунка, посилюючи тим самим перебіг хвороби.
- Індивідуальна непереносимість, алергія на каротин або на особливий білок f225, наявний в овочі.
Гарбуз на стадії гострого панкреатиту
Під час загострення захворювань підшлункової залози протягом перших кількох днів, а іноді — до тижня, з раціону виключають практично всі. Хворий повинен голодувати, щоб виключити будь-яке, навіть саме мінімальний вплив на уражений орган.
Після закінчення періоду лікувального голодування починають поступово вводити слизові супи, каші, киселі. Тоді ж дозволяється починати їсти гарбуз.
Основні правила вживання страв з гарбузом при гострій фазі панкреатиту:
- Овоч приймають тільки термічно обробленим (вареним, тушкованим, запеченим в духовці, приготованим паровим способом), тому що клітковина свіжого гарбуза, незважаючи на свою м’якість, провокує посилення перистальтики кишечника, жовчного міхура. А це несприятливо вплине на підшлункову залозу і її протоки, які повинні залишатися в стані спокою до повного загоєння тканин.
- У стравах цей продукт повинен бути тільки подрібненим для швидкого і кращого його перетравлення.
- до страв з гарбуза в цьому періоді не можна додавати продукти з великим вмістом жиру (молоко, масло, сметану, вершки), приправи, сіль, цукор.
- Обсяг порції повинен бути невеликим. На перший раз можна дати 100 г страви з гарбуза, наприклад, пюре. При гарній переносимості, відсутності скарг пацієнта на болі, нудоту, діарею, кількість овоча в усьому добовому раціоні можна поступово збільшити до 300 г.
- Під час лікування хворий повинен голодувати. Йому дають тільки рідина: неміцний чай, відвар шипшини, мінеральну воду по 200 мл 5-6 разів на день. Режим триває 1-3 діб до поліпшення стану. З 3 по 7 день слідують дієті 5-1, а з 8 діб до 12 місяців з початку лікування використовують варіант 5-2.
Дієта 5-1
Буряк і гарбуз даються в будь-якому вигляді, але в обмеженій кількості, тому що вони несприятливо позначаються на роботі органу. З овочів вживають картоплю, моркву, кабачки, цвітну капусту у вигляді пюре або пудингу. Виключають продукти, що стимулюють вироблення шлункового секрету, грубу клітковину.
В цей період гарбуз корисний з наступних причин:
- знижує кислотність.
- не провокує діарею і здуття.
Дієта 5-2
В харчуванні має бути підвищений вміст білка. Гарбуз дозволена у вигляді пюре і на пару. Жарка виключена, вони їдять тільки відварені овочі, а також продукти, Приготовлені на пару. Іноді їх запікають без солі і приправ.
Вживання гарбуза в період ремісії захворювання
При зміні фаз захворювання сувора дієта змінюється її видом, що дозволяє збільшити різноманітність продуктів в раціоні. Тепер дозволяється гарбуз гасити, запікати, готувати з невеликою кількістю вершкового несолоного масла, молоком і пшоном. Гасити необхідно без обсмажування, смажене і жирне під забороною, через ризик спровокувати запалення підшлункової залози.
Обробка гарбуза
Гарбуз вдасться приготувати кількома способами:
- відварити.
- приготувати на пару.
- злегка запекти.
З м’якоті вичавлюють сік. Жарка виключається.
Приготовленная м’якоть овоча корисна з наступних причин:
- Містить вітаміни В, А, Е, С, необхідні для шлунково-кишкового тракту, очей, судин.
- Є антиоксиданти, що перешкоджають старінню клітин.
- Має пом’якшувальну і послаблюючу дію, тому корисна для кишечника.
- Нейтралізує підвищену кислотність.
- Містить мікроелементи кальцію, магнію, заліза, калію.
- Низькокалорійна, легко засвоюється організмом, але завдяки їй людина здатна надовго насититися .
Є і протипоказання. Овоч не можна вживати при алергії, цукровому діабеті і гастриті.
Запечена і варений гарбуз
овоч слід брати зрілим. Його очищають від шкірки і видаляють занадто жорсткі ділянки м’якоті. Потім його потрібно порізати на невеликі шматочки і обробити: відварити або запекти. Варити продукт важливо 10-20 хв., Поки він не стане м’яким, воду не солять. Потім отриманий продукт з’їдають або готують з нього страви. При панкреатиті дозволено вживати гарбуз, приготовлену на пару.
Готують її так:
- Воду у великій каструлі ставлять на вогонь.
- Встановлюють глибокий друшляк .
- Туди поміщають шматочки овоча.
- Накривають кришкою.
- Доводять до готовності на невеликому вогні, щоб м’якоть не втрачала соки.
Запікати продукт потрібно 15-20 хв, якщо шматочки невеликі, на 170-200 ° С. На деко викладають пергаментний папір, готують без масла. Далі овоч потрібно вживати в такому вигляді або додавати в інше блюдо.
При панкреатиті підшлункової залози продукт не можна маринувати, солити, консервувати.
В якому вигляді краще їсти гарбуз
Тверді речовини негативно впливають на стан підшлункової залози при запаленні. Важливо, щоб гарбуз подавалася не сирий, а вареної або перетерті. Кращим варіантом буде вживання у вигляді пюре, пудингу крем-супу або каші. В добу з’їдають до 300 грамів ягоди. Дозволяється гасити, робити з м’якоті запіканки, в сирому вигляді вживати допускається мінімум через три місяці після гострої фази захворювання.
Страви з гарбуза вводяться в раціон відповідно до самопочуттям хворого. Доведеться готувати дозволені страви. У гострій фазі захворювання великого вибору в різноманітності способів приготування не надається. Поступово будуть вводитися інші дозволені продукти, з’являться і нові рецепти.
Яку частину овоча включати в свій раціон?
Отже, можна чи ні гарбуз при хворий підшлункової, і як правильно її їсти , щоб не погіршити стан свого здоров’я.
Гарбузовий м’якуш
Як уже згадувалося вище, при рецидиві панкреатиту можна їсти тільки відварну м’якоть гарбуза, попередньо перетерши її в однорідне пюре. Подібні страви слід приймати тільки в теплому стані, що також є обов’язковим правилом і для інших страв в меню хворого. У м’якоті гарбуза присутній цілий список потрібних елементів і вітамінів:
- Пектин.
- Магній.
- Залізо.
- Цинк.
- Каротин.
- Вітаміни.
В складі гарбузової м’якоті відсутні важкі речовини, які б ускладнювали роботу ферментів ПЖ.
Соки та напої
Сік, приготований з гарбуза, відрізняється дивовижною ароматом і солодкуватим смаком. Крім цього в ньому наявна багато поживних речовин, але при патологіях підшлункової залози його вживання вимагає обережності.
При цьому фахівці звертають увагу на те, що при гострій формі панкреатиту пити його категорично не можна через присутність у складі високою концентрації кислоти, що може привести до неприємної симптоматиці:
- Появі хворобливості в черевній порожнині.
- спучування живота.
- Підвищеному газоутворення.
- пронос.
Гарбузовий сік дозволяється ввести в харчування тільки за умови стабільності ремісії, при повній відсутності запальної клініки. Коли загострення хвороби закінчиться, додавати напій в харчування слід в незначній кількості, і в перший час обов’язково розводити накопичений водою. Якщо не буде спостерігатися неприємного дискомфорту, можна поступово перейти на нерозбавлений напій.
Свіжовіджатий сік гарбуза передає організму корисні компоненти, а також сприяє:
- Виведенню надлишків солі, шлаків, пестицидів , жиру, води.
- Зміцненню серцево-судинної системи.
- Прояву легкого послабляющего ефекту.
- Поліпшенню зору.
Сама максимальна добова доза соку 0,5-1 літра, але починати пити необхідно з 50 мл за 1 раз, поступово збільшуючи дозування. Пити потрібно по 1/2 склянки за 30 хвилин до прийому їжі. Так само його можна змішувати з іншими овочевими або натуральними фруктовими соками.
Насіння гарбуза
Від гарбузового насіння при панкреатиті може бути як користь, так і шкоду, тому при їх споживанні необхідно дотримуватися розумність. З одного боку вони благотворно впливають на організм, адже в їх складі багато жирів, білків і вітамінів.
Мають такі властивості:
- Відрізняються високою калорійністю, підживлюючи організм новою порцією енергії.
- Вдосконалюють зір.
- Активують функції головного мозку.
- Благотворно впливають на кістковий апарат.
- Забирають глистную інвазію.
Денна норма — не більше десятка підсушених сирих насіннячок, але в никоей мірою не можна їсти смажені ядра, які здатні спровокувати черговий напад панкреатиту.
Вживання гарбузового масла
Масло з гарбуза — поширений продукт в лікуванні панкреатиту, Виготовляється шляхом холодного віджиму. Ввести його в харчування дозволяється через 3-3,5 місяці після нападу хвороби. Кожен день слід приймати на голодний шлунок по 1 ч.ложке кошти, що є непоганою профілактичним заходом панкреатиту та інших патологій шлунково-кишкового тракту.
Цей продукт має наступну ефектом:
- Прибирає з організму токсини.
- Нормалізує обмінні процеси.
- Розчиняє камені і жирові речовини.
З іншого боку масло здатне активізувати вироблення жовчі, яка провокує відмирання тканин ПЖ, тому при наявності гострого панкреатиту необхідно проконсультуватися з лікарем з приводу його присутності в харчуванні.
Дієтичні страви з гарбуза
з гарбуза можна приготувати велику кількість корисних і смачних страв. Її додають до супів, каш зі злаками, овочевим пюре, десертів (запіканок, пудингів).
Дієтичний крем-суп
Це блюдо дозволяється їсти при будь-якій стадії захворювання. Готують крем-суп за наступним рецептом:
- Очистити овоч від шкірки і насіння, потім 300 г м’якоті нарізати кубиками.
- Покласти шматочки гарбуза в каструлю, залити половиною літра води, поставити на слабкий вогонь, довести воду до кипіння, проварити 10 хвилин.
- Збити гарячий суп міксером або блендером до отримання пюреобразной однорідної маси.
- Додати ще трохи води і варити 10 хвилин.
Під час ремісії замість води можна приготувати такий дієтичний суп на молоці, а після закінчення варіння додати до готового блюда вершки або трохи вершкового масла. Їдять такий крем-суп теплим.
Пряний гарбузовий суп
Інгредієнти:
- 400 г гарбуза.
- 1 ч . л. меленого імбиру.
- 1 морква.
- 2 зубчики часнику.
- 500 мл курячого бульйону.
- 1 цибулина.
- спеції за смаком.
- 0,5 ст. молока.
Приготування:
- Гарбуз промивають, очищають від шкірки і нарізають на невеликі кубики.
- У киплячий бульйон додають подрібнену гарбуз. Поки вона доходить до готовності на окремій сковорідці пережарюють морква, цибуля і часник.
- Після готовності гарбуза бульйон зливають, а овоч подрібнюють блендером, додавши до нього зажарку.
- У процесі подрібнення овочів в каструлю вливають молоко.
Суп підігрівають повторно, засипавши в нього будь-які приправи і імбир.
Гарбузова каша
- Півсклянки крупи залити водою і варити до готовності.
- Додати до розвареної крупи 200 г нарізаної гарбуза, трохи молока , солі і проварити ще 10 хвилин.
- Покласти в готову гарячу кашу столову ложку вершкового масла.
Є кашу потрібно теплою, так як гарячі страви при панкреатиті протипоказані з -за негативного активізує впливу на слизові оболонки травного тракту. Таке блюдо дозволяється їсти на етапі ремісії панкреатиту.
Морквяно-гарбузове пюре
Пюреобразні страви з гарбуза для підшлункової залози і взагалі для шлунково-кишкового тракту особливо корисні, так як вони добре перетравлюються і засвоюються навіть в умовах порушеного травлення. Готують пюре простим рецептом:
- Потрібно очистити гарбуз 300 г і морква 100 г від шкірки, нарізати на дрібні шматочки.
- Викласти в каструлю з киплячою водою овочі.
- Знову довести до кипіння, потім зменшити вогонь до мінімуму і варити інгредієнти до повної готовності.
- Злити зайву воду і подрібнити гарбуз з морквою блендером до стану м’якого пюре.
Сіль додавати до страви небажано. Замість варіння овочів, можна їх запікати або готувати на пару, використовуючи мультиварку, а потім скористатися блендером. Овочеве пюре дозволяється їсти навіть під час загострення після стихання гострого болю, усунення нудоти, блювоти, діареї.
Гарбуз на пару
Компоненти:
- 500 г гарбуза.
- 2 ст. води.
- вершкове масло і цукор — за смаком.
Процес приготування:
- Гарбуз миють, очищають від шкірки і нарізають на невеликі брусочки.
- Овоч кладуть в мультиварку, попередньо заповнивши нижню чашу водою. Приготування здійснюється в режимі «На пару».
- Після автоматичного вимкнення мультиварки гарбуз витягують і викладають на тарілку.
- За бажанням додають вершкове масло і цукор.
Гарбуз, запечена в фользі
Для рецепта знадобляться:
- 100 г цукру.
- 500 г гарбуза.
- 40 г вершкового масла.
Рецепт:
- Овоч очищають від шкірки і нарізають великими продовгуватими часточками.
- Кожен брусочок посипають цукром.
- Овоч загортають у фольгу, попередньо полив його розтопленим вершковим маслом.
- Страву готують при температурі в 190 ° C протягом години.
Гарбузова запіканка
Потрібно взяти 400 г гарбуза, 100 г цукру, 100 г рису, 25г вершкового масла, корицю, сіль за смаком. Рис потрібно відварити, гарбуз натерти на тертці, білки яєць відокремити від жовтків. У цукровий пісок додати вершкове масло, яєчні жовтки, корицю, терту гарбуз і відварений рис. Білки яєць потрібно окремо збити міксером і ввести в готовий склад. У змащену жиром форму для запікання кладуть масу, зверху — шматочки вершкового масла і запікають в розігрітій духовці 40 хвилин.
Рисова каша з гарбузом
Під час приготування рисової каші додавати сіль не потрібно. Смакові якості можна збагатити за допомогою вершкового або рослинного масла. У рецепті задіяні такі інгредієнти:
- 200 г гарбузової м’якоті.
- 1 л води.
- ½ ст. рису.
Алгоритм приготування:
- Рис промивають і заливають необхідною кількістю води.
- Після повної готовності в кашу додають подрібнену м’якоть гарбуза.
- Блюдо продовжують варити на повільному вогні протягом 10 хвилин.
- Масло додають безпосередньо в тарілку.
Вівсяна каша на молоці
Компоненти:
- ½ ст. вівсяної крупи.
- 1 ст. молока.
- 200 г гарбузової м’якоті.
Процес приготування:
- Вівсяну крупу заливають молоком і варять до напівготовності.
- У кашу додають шматочки овоча і тримають на вогні 10 хвилин.
- У готову страву додають невеликий шматочок вершкового масла.
Пудинг
Інгредієнти для приготування смачного пудингу з гарбуза:
- м’якоть овоча — 0,5 кг.
- 2 яйця.
- сметана — 1 ст . л ..
- сир — 1 ст. л ..
- манка — 4 ст. л ..
- родзинки — за смаком.
Приготування:
Подрібніть гарбуз у блендері. Змішайте овоч з іншими інгредієнтами і викладіть в глибоку тарілку. Готуйте всі інгредієнти на пару протягом 20 хвилин. (Наприклад, в мультиварці). Дайте страві охолонути.
Сирно-гарбузове сирники в духовці
Для приготування страви необхідно перетерти через сито або подрібнити блендером 200 г нежирного сиру. Додати в нього дрібку солі, 2 чайні ложки меду, 1 куряче яйце. 100 г відвареної гарбуза розм’якшують виделкою або толкушкой для пюре. Всі компоненти змішують, додають в масу 1-2 столових ложки рисового борошна. З отриманої маси скачують кульки, обвалюють їх в рисовому борошні і розкладають на застеленому пергаментом для випічки аркуші. Сирники відправляють в духовку на 20-25 хвилин. Подавати їх можна з 10% -ної сметаною.
Гарбузова запіканка з сиром
Потрібно взяти 400 г сиру, півкілограма гарбуза (очищеної від шкірки), 4 ст. Л. Манною крупи, 0,5 склянки молока, 3 яйця, 0,5 склянки цукрового піску, 3ст. Л. Сметани, 25 г вершкового масла, шепотку солі. Молоко підігрівають до кімнатної температури і в ньому замочують манну крупу. Очищену від шкірки гарбуз нарізають кубиками, заливають водою так, щоб вода ледь покрила шматочки овоча. Доводять до кипіння і залишають на вогні гаситися близько 30 хвилин. Після зливають воду і тушковану гарбуз розминають в пюре.
Сир збивають в блендері, яйця розтирають з цукровим піском. Гарбуз, манку з молоком змішують, в готовий склад додають сир, яйця з цукром, сметану і добре перемішують. У тісто додають попередньо розтоплене масло і шепотку солі. Отримане тісто кладуть в форму і ставлять в духовку (180 градусів) на 45 хвилин.
Куряча грудка з гарбузом і кукурудзою
Потрібно взяти 350г курячої грудки, 300 г гарбуза, ріпчастої цибулі , 150 г консервованої кукурудзи, 0,5 г ряжанки, 1ч. Л. Чебрецю сухого, 2год. Л. Кориці, сіль за смаком.
Курячі грудки нарізають шматочками, гарбуз — невеликими кубиками. Дрібно нарізають цибулю. Куряче філе, гарбуз і цибулю перемішують зі спеціями, кукурудзою і ряжанкою. Залишають на ніч в закритому посуді. У попередньо розігріту духовку ставлять курку з гарбузом і кукурудзою і накривають фольгою. Запікають куряче філе з гарбузом і кукурудзою 45 хвилин. після знімають фольгу, а запіканку залишають в духовці ще на 10 хвилин.
Варіант для пікніка
При панкреатиті підшлункової залози не варто відмовлятися від пікніків. На відкритому вогні вдасться приготувати дієтичне овочеве соте на шампурі. Воно заборонено при загостренні, але дозволено під час ремісії. Процес приготування:
- Нарізати однаковими кубиками картоплю, моркву, гарбуз, насадити кольорову капусту на шампур.
- Запікати на відкритому вогні протягом 15-20 хв., Постійно перевертаючи.
- Зняти, остудити і подавати з невеликою кількістю нежирної сметани і зеленню.
Смузі з бананом
Компоненти:
- 200 г гарбузової м’якоті.
- 1 банан.
- 1 ст. йогурту.
Рецепт:
Складові змішують в блендері до однорідної консистенції. Перед подачею десерт можна прикрасити ягодою або листком м’яти.
Сік з гарбуза
Це дуже смачний, ароматний напій. Гарбузовий сік дозволяється додавати до раціону тільки на етапі стійкої ремісії, коли приблизно 2-3 місяці пацієнт не пред’являє ніяких скарг. Спочатку сік із сирого гарбуза рекомендується трохи розводити водою, так як концентрований напій може завдати шкоди: спровокувати посилення перистальтики кишечника, загострення панкреатиту, холециститу, гастриту та інших патологій шлунково-кишкового тракту через наявність клітковини в м’якоті соку. Вперше дозволяється випити не більше 50 мл соку, потім слід поспостерігати за своїм станом. Якщо симптоми диспепсичного синдрому не розвиваються близько доби, то поступово дозволяється довести добовий обсяг напою до 300 мл.
Для різноманітності гарбузовий сік іноді розводять з морквяним або яблучним. У цих продуктах достатньо цукру, тому додатково до напою його додавати не треба.
Гарбузово-яблучний сік
Компоненти:
- 200 г гарбуза.
- 200 г яблук.
- цедра 1 лимона.
- цукор — за смаком.
Рецепт:
Гарбуз і яблука нарізають на дрібні бруски і пропускають через соковижималку. В отриману рідину додають цукор і цедру. Напій ставлять на вогонь, на 5 хвилин при температурі 90 ° C.
Апельсиново-гарбузовий сік
Інгредієнти:
- 3 апельсина.
- 450 г цукру.
- 3 кг гарбуза.
- половина лимона.
Рецепт:
Порізану на шматочки гарбузову м’якоть заливають водою і ставлять на вогонь. Після приготування овоч подрібнюють до однорідної консистенції за допомогою погружного блендера. У каструлю з напоєм додають сік, отриманий з вижатих лимонів і апельсинів. Напій повторно ставлять на вогонь і кип’ятять протягом 10 хвилин.
Кисіль
З гарбуза готують не тільки свіжовичавлений сік, але і кисіль. Рецепт приготування киселю дуже простий.
Інгредієнти:
- м’якоть овоча (0,5 кг).
- молоко знежирене (50 г).
- вода (4 склянки).
- крохмаль (5 ст. л.).
Приготування: Наріжте овоч кубиками і тушкуйте на попередньо розігрітій сковороді на повільному вогні. Під час приготування додайте знежирене молоко. Готову суміш подрібніть, додайте воду у зазначеній пропорції (3 склянки) і знову поставте на вогонь. Змішайте крохмаль в 1 склянці води і повільно вилийте в сковороду. Варіть протягом 5 хвилин і кисіль готовий до вживання!
Гарбузове насіння при захворюванні
Насіння гарбуза дуже корисні, але є їх при хронічному захворюванні підшлункової залози можна на етапі ремісії, тому що вони містять багато жирів, білків, клітковини, які при загостренні захворювання можуть погіршити стан пацієнта.
Спочатку можна спробувати з’їсти не більше 10 насіння сирими або підсушити їх в духовці. Смажити їх, як і інші продукти, при панкреатиті не можна.
Страви з гарбуза одними з перших вводять в меню після стихання болів і інших симптомів загострення панкреатиту. Спочатку дозволяється спробувати пюре з гарбуза з морквою, потім можна урізноманітнити раціон іншими стравами. Попередньо необхідно проконсультуватися з фахівцем, який проведе ряд досліджень для підтвердження відсутності ознак гострого запалення підшлункової залози, призначить необхідне лікування, складе раціон лікувального харчування, пояснить, можна чи ні їсти страви з гарбуза.
Масло гарбуза
Масло отримують, віджимаючи насіння холодним способом. Воно містить багато корисних речовин, ефіру. Але у хворих панкреатитом гарбузова олія іноді викликає загострення хвороби, особливо якщо вживається у великих кількостях.
Масло овоча — популярна дієтична добавка, яка нормалізує вироблення жовчі. Але вона не підходить в період загострення і на перших етапах ремісії. Дозволяється додавати невелику кількість масла в салати або готові страви. Людина припиняє вживати масло, якщо з’явилося погіршення, не варто починати, коли вже була негативна реакція на гарбузове насіння.
Джерела:
https://pankreatit03.ru/tykva.html
https: // gastrotract. ru / bolezn / pankreatit / tykva-pri-pankreatite.html
https://ogkt.ru/pankreatit/tykva-pri-pankreatite-poleznye-svojstva-otzyvy-vkusnye-retsepty.html
prozkt. ru / diety-i-pitanie / tykva-pri-pankreatite.html
https://fermoved.ru/tyikva/pri-pankreatite-mozhno-est-ili-net.html
https: // pankreatitunet.ru/produkty/upotreblenie-tykvy-pri-pankreatite.html
https://fermilon.ru/sad-i-ogorod/ovoshhi/tykva-pri-pankreatite-podzheludochnoy-zhelezy-v-hronicheskoy-i -obostrennoy-forme.html
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.