При панкреатиті яблука не відносяться до числа заборонених продуктів, однак існують деякі правила вибору і їх вживання. Дотримання цих правил сприяють тому, щоб корисні властивості фруктів не перейшли в список шкідливих при даній патології.
Зміст статті
- 1 Чим корисні яблука
- 2 особливості хімічного складу
- 3 Які плоди дозволені при патології підшлункової залози
- 4 Правила вибору якісного продукту
- 5 Гостра форма панкреатиту і яблука
- 6 Хронічний панкреатит
- 7 Яблука в сирому вигляді і панкреатит
- 8 в якому вигляді можна приймати в їжу
- 9 Печені
- 9.1 Можлива шкода і протипоказання печених яблук
- 9.2 Запечені яблука з родзинками і курагою
- 10 яблука з сиром
- 11 Запіканка з яблуками і сиром
- 12 Пудинг з яблуками
- 13 Варені
- 14 Сушені
- 15 Мус
- 16 Домашнє пюре з запечених плодів
- 17 Соки
- 18 Компоти
Чим корисні яблука
Користь фруктів давно вже доведена дієтологами.
- При регулярному упо споживанні в їжу знижується рівень холестерину в крові.
- За рахунок вмісту в плодах пектинів яблука нормалізують характер стільця, запобігають розвитку запорів.
- Що міститься в плодах вітамін G покращує апетит у пацієнтів.
- Вживання в їжу продукту — чудова профілактика авітамінозу.
- Високий вміст в плодах іонів заліза запобігає і лікує залізодефіцитну анемію.
- Людям, чия діяльність вимагає підвищених розумових навантажень, рекомендується включати в раціон свіжий яблучний сік.
- Корисно їсти плоди страждають безсонням, підвищеною нервовою збудливістю. Вживання в їжу яблук підвищує розумову, фізичну працездатність.
- За науковими матеріалами, свіжий яблучний сік проявляє омолоджуючий ефект.
- Антимікробні властивості фрукта попереджають розвиток карієсу.
- Печена фрукт очищає кишечник, виводить з організму токсини.
- Яблука відрізняються низьким вмістом жирів, малої калорійністю в поєднанні з високим вмістом мікроелементів і вітамінів.
Однак при вживанні даного продукту, не дивлячись на високий вміст корисних речовин, слід пам’ятати про деякі шкідливих особливості для хворих панкреатитом:
- високий вміст органічних кислот (підвищення кислотності провокує запалення).
- низька калорійність (через це пацієнти можуть зловживати продуктом).
- тверда структура (у сложняет процес перетравлення в гострий період захворювання).
- надмірна кількість клітковини (викликає здуття живота).
Про харчової цінності і калорійності зрілих яблук можна дізнатися з наведеної нижче таблиці :
Живильні речовини значення (грами) Белкі0,4Жіри0,4Углеводи11,3Калорійность на 100 Г53 Ккал
Ці плоди принесуть користь лише для тих хворих, які знають, як правильно їх готувати і їсти. В іншому випадку вони здатні принести шкоду, змусити хвороба загостритися.
Особливості хімічного складу
При розвитку запального процесу підшлункова залоза не здатна якісно виконувати свої функції. Тому підвищене навантаження на травний тракт може привести до загострення захворювання, що і стає причиною призначення жорсткої дієти. Свіжі яблука не мають великої харчової цінності (в середньому 45-47 кКал на 100 г), а нутрієнти представлені переважно вуглеводами і рослинними волокнами.
Хімічний склад може дещо відрізнятися в залежності від сорту фруктів, однак вони все багаті вітаміном С (аскорбінової кислотою) і мінералами (калій, залізо і мідь). Регулярне вживання яблучних плодів приносить користь для багатьох систем органів (серцево-судинна, імунна, нервова, ендокринна), однак при запаленні підшлункової залози страждає ключова ланка процесу травлення, тим самим нівелюючи більшість позитивних ефектів.
Багато сортів, в тому числі солодкі, мають в своєму складі велику кількість органічних кислот і вуглеводів (крохмаль, глюкоза, фруктоза), які стимулюють діяльність шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Ці речовини підвищують апетит, збільшуючи виділення травних соків і жовчі, що вкрай небажано для хворих панкреатитом.
Більшість грубої клітковини знаходиться саме в шкірці. Ці волокна дуже погано піддаються хімічній обробці, що підвищує навантаження на шлунково-кишкового тракту. Результатом стає поява болю, здуття, порушення стільця. В таких умовах ураженого органу доводиться в великих обсягах виробляти панкреатичний сік.
Які плоди дозволені при патології підшлункової залози
Якщо у пацієнта хронічний панкреатит введений в стадію ремісії, допускається вживання в їжу свіжих фруктів . Зупиняйте вибір на солодких, стиглих яблуках зеленого кольору. Якщо фрукти пофарбовані червоним, краще вживати в запеченому вигляді з метою уникнення можливих ускладнень. Барвники, що містяться в шкірці, вважаються сильними алергенами, здатні погіршити стан здоров’я пацієнта. У стадії ремісії дозволено їсти продукт в помірних кількостях. Якщо допустити переїдання — підшлункова залоза просто не впорається з навантаженням, що негативно позначиться на стані здоров’я пацієнта. Надмірна кількість клітковини в свіжих фруктах викличе здуття живота. При загостренні захворювання — призведе до значного погіршення.
Неприпустимо вживати в їжу при панкреатиті недостиглі плоди кислого смаку. Перед поїданням яблуко попередньо потрібно очистити від шкірки. У день дозволено з’їсти 2 плода. Не рекомендується на голодний шлунок. Можна з’їсти яблучко в свіжому або запеченому вигляді після легкого сніданку, вечері, як десерт.
Якщо захворювання знаходиться в стадії загострення, вживати свіжі яблука не рекомендується. Краще обмежитися запеченими фруктами.
Сорти яблук, що містять велику кількість органічних кислот, можуть призводити до загострення панкреатиту. З цієї причини свіжий сік можна готувати не з усіх. Для цього підійдуть лише солодкі сорти:
- Шафран.
- Білий налив.
- Голден Делішес.
Проте з них свіжий яблучний сік дозволено готувати лише з повністю зрілих плодів. Що стосується продукту з магазину, то в його складі обов’язково присутнє одне з речовин-консервантів:
- кислота лимонна.
- натрію бензоат.
- кислота сорбінова .
Вони можуть дратувати підшлункову залозу (pancreas). З цієї причини хворим заборонено давати сік фабричного виготовлення, тільки свіжоприготований, з мінімальним вмістом м’якоті.
Використовувати для їжі в свіжому вигляді або приготування страв і напоїв в рамках встановленої дієти слід тільки: добре дозрілі м’які плоди. без пошкоджень і цвілі. солодких сортів. що не піддавалися хімічній обробці при зборі і зберіганні. ретельно вимиті для нейтралізації нітратів. очищені від шкірки для видалення грубих харчових волокон. Найкраще вживати фрукти в розпал сезону, коли їх поживний склад максимальний.
Сирі цільні яблука дозволено їсти тільки в період ремісії, вибираючи ті, у яких зелена шкірка. «Індіанці» плоди хворі можуть вживати лише після того, як вони пройдуть термообробку, оскільки здатні викликати загострення запалення залози. Та й то, допускається трохи яблук, так як вони провокують зайве газоутворення.
А найкращим рішенням буде очищати зрілі плоди від шкірки перед вживанням.
Правила вибору якісного продукту
Сьогодні під час високотехнологічного сільського господарства вибрати якісне яблуко не просто. Більшість фермерів дотримуються інтенсивної системи ведення садівництва, яка передбачає використання величезної кількості всіляких засобів захисту, добрив і консервантів. Це серйозно погіршує цінні якості плоду, а також сприяє накопиченню в його тканинах небезпечних токсинів.
Рекомендується використовувати яблука солодких некислих сортів, жовтого і зеленого кольорів через їх низьку алергенність, очищені від шкірки. Тому, щоб вибрати якісний плід слід звертати увагу на:
- запах — безпечні яблука завжди мають насичений аромат, без сторонніх запахів.
- червоточини — дрібні комахи поїдають тільки безпечні плоди, так як їх організм різко реагує навіть на найменші концентрації токсинів. Тому червоточини свідчать про безпечні фруктах.
- шкірку — вона не повинна бути покрита штучним восковим нальотом, він є сильним алергеном і дратівливо впливає на травлення.
- колір плодів — найбільш безпечними для хворих панкреатитом вважаються сорти із зеленою або жовто-зелено шкіркою.
- регіон вирощування — найкориснішими вважаються фрукти, вирощені неподалік від місця проживання, вони не вимагають обробки для тривалої транспортування.
гостра форма панкреатиту і яблука
яблука при панкреатиті показано вживати виключно в стадії ремісії. У гострій стадії свіжі плоди категорично забороняються протягом першої доби. При поліпшенні стану через 2 доби по малих доз починайте пити сік з солодких свіжих яблук, розведений чистою водою.
Пити яблучний сік, куплений в магазині, неприпустимо. У соках заводського виробництва укладено підвищену кількість концентратів і підсилювачів смаку, надмірний вміст цукру. Магазинні напої негативно позначаться на стані шлунка і підшлункової залози хворого. Набагато корисніше приготувати свіжий яблучний сік в домашніх умовах.
Через тиждень пацієнтові дозволяється з’їсти ціле яблуко в запеченому вигляді або у вигляді пюре. Якщо захворювання увійшло в стадію стійкої ремісії — допускається поїдання цілого яблука щодня.
Хронічний панкреатит
При хронічній формі захворювання дозволено вживати в їжу яблука, в обмежених кількостях. Краще піддавати фрукти обробці перед вживанням в їжу. Варіть з солодких плодів компоти, готуйте муси або желе. Легким блюдом виявиться пюре з яблука.
Печені яблука при панкреатиті виявляють обволікає ефект, попереджають розвиток запорів. Джеми та повидло вживати не рекомендується через високий вміст цукру, шкідливого для підшлункової залози. Сорти з підвищеною кількістю кислоти їсти при гастритах і панкреатитах не рекомендується. Допустимі подібні фрукти в запеченому або відвареному вигляді. Коли захворювання знаходиться в стадії стійкої ремісії, і пацієнт не пред’являє скарг, споживати свіжі яблука корисно для поповнення запасу мікроелементів і мінералів в організмі хворого. У плодах знаходяться іони калію і магнію, життєво необхідні для нормального метаболізму.
В свіжих яблуках знаходиться рослинна клітковина. Полісахарид повільно засвоюється в організмі, надовго позбавляє від відчуття голоду.
Відмінною рисою яблук визнана низька алергенність. Завдяки зазначеному властивості вживати фрукт може більшість людей.
Яблука в сирому вигляді і панкреатит
Яблука, незалежно від сорту, містять багато клітковини (в 100 г до 3 г) і тому вживати їх при панкреатиті в сирому вигляді забороняється, оскільки фрукт може викликати здуття в животі, спазми і коліки, розлад шлунку і підвищення больового порогу. У всіх сортах яблук міститься багато органічних кислот (яблучна, винна, урсоловая, лимонна). При надходженні в шлунок цих речовин посилюється вироблення травного секрету, що призводить до активізації роботи ПЖ.
Використовувати яблука без термічної обробки при панкреатиті не рекомендується. Навіть стиглі і солодкі сорти яблук в сирому вигляді засвоюються досить довго. У період стійкої ремісії дозволяється використання сирих плодів в подрібненому і протертому вигляді, без додавання цукру або меду. Однак більш корисно вживання фрукта в термічно обробленому стані і свіжовичавленого соку.
В якому вигляді можна приймати в їжу
З огляду на те, що яблука мають ряд властивостей, що сприяють правильній роботі організму і насичення його вітамінами, їх активно використовують в складі щадить дієти при панкреатиті підшлункової залози.
Рекомендується використовувати яблука солодких некислих сортів, жовтого і зеленого кольорів через їх низьку алергенність, очищені від шкірки.
перед вживанням рекомендується приготувати яблука шляхом подрібнення або термічної обробки — печені, сушені, варені, протерті і т.д. Забороняється використовувати рецепти з високим вмістом жирів, цукру, рослинних кислот.
Під час стійкої ремісії вживаються наступні страви:
- перетерті плоди.
- запечені фрукти в духовій шафі.
- муси.
- суфле.
- компоти з яблучних сушок.
- пюре.
Під час лікування, харчування хворого не включає наступні продукти при панкреатиті:
- джем.
- варення з яблук.
- повидло.
- випічку.
З корисних продуктів виділяють солодкі сорти.
- Медок.
- Орлик.
- Медуніца.
- Конфетное яблуко.
Їсти фрукти можна, зробивши з них пюре. Щоб його приготувати, перетріть продукт, використовуючи дрібну тертку. До одного з безпечних способів готування відноситься пюрірованіе відвареного плода. В даному виді фрукт перетравлюється легше, а порушення в травленні не відбуваються.
Щоб зробити пюре, промийте і очистити шкірку, оскільки в ній міститься багато клітковини. М’якоть має корисну речовину, як пектин, який не викликає дискомфортні відчуття в кишечнику, в порівнянні з клітковиною.
При залозі хронічного перебігу продукт також використовуються в якості інгредієнта для приготування непростих страв.
- Муси.
- Киселі.
- запіканки.
Рецептів приготування страв достатня кількість. Допускається їсти муси, цукор в яких присутня в мінімальній кількості. Шматочки запеченого фрукта додаються до каш. Фрукти відмінно поєднуються з сиром, м’ясом, рисової і манної кашами. Ці продукти допускається в їжу при хронічному перебігу хвороби, по дієті 5п.
Печені
Запечені яблука сприятливо впливають на незміцнілий після запалення організм, легко перетравлюються, сприяють насиченню організму корисними речовинами і мікроелементами . Приготовлені в духовці або мікрохвильовій печі, яблука набувають солодкість і м’якість.
Можна запекти яблука порожніми або з начинкою, в якості якої можна використовувати абрикоси, гарбуз, груші, нежирний сир з медом або родзинками. Приготовлені таким чином яблука перед вживанням необхідно остудити, щоб уникнути роздратування слизових оболонок травного системи.
Печені яблука при панкреатиті рекомендовані до застосування. На відміну від свіжих фруктів, в подібному десерті відсутні обмеження, вживати їх починають набагато раніше. Термічна обробка, якій піддаються плоди, змінює властивості плодів, вплив на людський організм. Приготовлені в печі або мікрохвильовці яблука стають солодкими і м’якими, не відзначається подразнення слизової оболонки шлунка і кишечника.
Є запечені яблука слід негарячій, запобігаючи роздратування слизової оболонки шлунка і кишечника. Краще почекати, коли фрукт стане комфортної температури.
Можна приготувати яблуко в духовці разом з гарбузом або іншими фруктами — абрикосом, грушею. Плоди попередньо ретельно промивають, очищають від шкірки і кісточок. Фрукти розкладають на спеціальному аркуші для випікання, поміщають в духовку на 20 хвилин при температурі 180 градусів. Замість духовки можна помістити фрукти в мікрохвильову піч.
Згаданий яблучний десерт, дозволений до вживання при панкреатиті, урізноманітнює обмежений стіл хворого, принесе чималу користь.
Використання технології запікання призводить до падіння вмісту органічних кислот в плодах, вживання їх в їжу не призведе до такого подразнення слизової оболонки органів шлунково-кишкового тракту, зростання секреторної активності підшлункової, як від свіжих плодів.
Якщо яблука запікати, то організму буде набагато легше їх засвоїти, незважаючи на падіння ферментативної активності підшлункової залози, і забезпечити організм за рахунок цих фруктів великою кількістю вітамінів і вуглеводів.
Подібна обробка плодів насичує їх пектинами — розчинної формою клітковини, що приводить до нормальних показників співвідношення між різними формами сапрофітних мікроорганізмів, що живуть в просвіті кишечника, очистити організм від частини токсинів і «поганого» холестерину, дбайливо посилити перистальтику, усунути запори, полегшити роботу жовчного міхура.
Коли буде досягнута стійка ремісія, харчування хворого м ожно урізноманітнити яблучними пирогами, в які слід класти якомога менше цукру.
Заводська випічка для хворих панкреатитом знаходиться під забороною, однак, самостійно приготовану можна собі дозволити. Але при цьому повинні бути дотримані умови:
- готувати їх самостійно, використовуючи мінімальну масу цукру.
- випічка повинна бути прісною.
- їсти такі продукти в малій кількості.
Високотемпературна обробка яблук змінює не тільки їх хімічний склад, але і смакові властивості — вони набувають велику м’якість і солодкість. При цьому незмінним залишається кількість такого корисного мікроелемента, як залізо.
Однак якщо з’їсти тільки що запечене блюдо, можна принести собі шкоду за рахунок негативного впливу на слизову оболонку шлунка гарячої їжі.
Відео по темі:
Можлива шкода і протипоказання печених яблук
чи можна їсти запечені яблука при панкреатиті? Можна — головне знати і те, якої шкоди можуть завдати яблука навіть запечені пацієнтам при панкреатиті.
На самому початку варто запікати плоди без цукру, спецій та інших добавок. Мед в цьому випадку не береться до уваги, оскільки він навпаки надає саме позитивний вплив на всю роботу не тільки шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози, а й наповнюючи організм вітамінами і необхідними макро і мікроелементами.
Вибирайте солодкі і зрілі плоди, цілі і незіпсовані, та й протипоказані печені яблука лише вперше кілька днів загострення панкреатиту, або є алергія на них.
Не слід пацієнту і переїдати. Спеціальний, дієтичний раціон передбачає не більше 2 яблук в день, що беруть за норму.
При гострому панкреатиті — вводити в раціон печені яблука слід через кілька діб після початку нападу. Сік або ж пюре з яблук — не раніше ніж через тиждень після загострення нападу.
При діагностуванні хронічної форми перебігу панкреатиту — не слід вживати яблука більше 2 плодів на добу, вводячи в раціон, в перетертої вигляді або ж запікаючи .
Запечені яблука з родзинками і курагою
Ця страва може стати відмінним дієтичним десертом, який крім смакового насолоди принесе певну користь для організму.
Солодкі яблука з зеленою шкіркою слід ретельно помити.
В кожному фрукті треба акуратно видалити серцевину: намагайтеся не робити наскрізного отвору, інакше начинка може витекти.
Для фарширування треба змішати запарений родзинки і дрібно порізану курагу. В отриману суміш додаємо невелику кількість натурального меду.
Кожен фрукт наповнюємо отриманою начинкою, поміщаємо на деко і відправляємо в духовку на 15-20 хвилин.
Готову страву злегка охолоджуємо — і можна їсти.
Яблука з сиром
Користь яблук і страв з них незаперечна. За допомогою цих фруктів можна приготувати не тільки десертні страви, а й цілком самодостатню їжу. Прикладом цього є яблука з сиром.
Вибираємо відповідний сорт, очищаємо від шкірки і насіння, кожен плід розрізаємо на 4 частини. На злегка змащений вершковим маслом деко укладаємо кулями яблучка, а зверху посипаємо натертим сиром з нейтральним смаком.
Любителі спецій можуть доповнити все корицею, ваніллю, паприкою і т.д.
Розміщуємо деко в розігріту духовку на 10-15 хвилин, після чого блюдо можна їсти.
Запіканка з яблуками і сиром
Для приготування запіканки потрібно взяти 400 г сиру, який збивають блендером. У сирну масу додають 1 яєчний білок, шепотку солі і 1 ст. Л. Сахара. Два яблука середньої величини очищають, подрібнюють на дрібній тертці. У форму для запіканки викладають половину сирної маси, зверху розкладають яблучний шар. Залишилася сирною масою закривають яблучний шар і форму ставлять в попередньо розігріту духовку на 35 хвилин.
Пудинг з яблуками
Очищають шкірку 3 середніх яблук, нарізають їх великими скибочками і запікають у духовці, до їх розм’якшення. Після, плоди виймають з духовки, подрібнюють в блендері. Стакан молока кип’ятять і в нього всипають 3ст. Л. Манною крупи, заважаючи, до загусання. Яблучне пюре змішують з манною кашею. Відокремлюють білки 2 яєць і збивають, після додають масу в остигнула яблучно — манну суміш, не перестаючи змішувати. Отриману основу для пудингу поміщають в форми і запікають у духовці 30 хвилин.
Варені
При панкреатиті дозволяються до вживання варені яблука. Щоб приготувати такий десерт, необхідно, не очищаючи від шкірки, залити плоди водою і варити після закипання на повільному вогні протягом 30 хвилин. В кінці допускається додати невелику кількість цукру. Перед подачею остудити і полити підливою, в якій варилися яблука.
Яблучні варення та джеми не рекомендуються до вживання через високий вміст цукру в їх складі.
Сушені
Сушені яблука можуть використовуватися як самостійне блюдо, так і для приготування компотів. Для того щоб засушити, фрукти слід промити, просушити, нарізати кільцями або часточками, видаливши насіннєву коробочку. Потім рівномірним шаром розмістити на деку і поставити в духовку. Перша година яблука слід сушити при температурі 60 ° C, після температуру поступово збільшують. Так, в кінці сушіння, через 6-10 годин, температура досягає 80-100 ° C. Кожні 50 хвилин шматочки плодів на деку перемішуються. Загальний час приготування залежить від сорту і розміру шматочків.
Мус
Для приготування яблучного мусу використовують яблука, промиті і очищені від шкірки, вода або розведений яблучний сік і желатин або агар-агар , цукрова пудра або цукор в невеликій кількості. Яблука подрібнюють, заливають невеликою кількістю води або соку і проварюють на повільному вогні до утворення пюре. В отриману масу всипають желатин, перемішують і знімають з вогню, збивають з невеликою кількістю цукрової пудри і остуджують в холодильнику.
При використанні агар-агар замочують порошок у воді або соку кімнатної температури, потім проварюють разом з пюре в протягом декількох хвилин, перемішують, знімають з вогню і збивають з невеликою кількістю цукрової пудри, потім остуджують в холодильнику.
Початкове пюре з запечених плодів
Таким блюдом можна урізноманітнити меню навіть хворого гострим панкреатитом вже після того, як від початку хвороби пройде всього лише 5 днів, і воно не викличе посилення стану людини.
Для приготування страви можна використовувати мультиварку, мікрохвильовку (до 10 хвилин, потужність — 800 Вт) або духовку (до півгодини, температура — до 180 градусів за Цельсієм).
Визначити готовність фрукта можна за ступенем його розм’якшення. Після того як яблуко охолоне, його слід звільнити від шкірки і серцевини, після чого отримані часточки збити за допомогою блендера і подавати до столу.
Соки
Соки при панкреатиті показані свіжовичавлені, приготовані з використанням соковижималки, а також зварені, допускається додавання невеликої кількості м’якоті. Соки промислового виробництва надмірно дратують запалену слизову і включають до складу велику кількість цукру і консервантів, тому їх використовувати небезпечно. При цьому сік розбавляють в пропорції 1: 1 і використовують тільки в свіжому вигляді для безпосереднього вживання або для додавання до складу киселів або мусів.
Компоти
Для приготування компотів використовуються як свіжі, так і сушені фрукти з невеликим додаванням цукру. Яблука промивають, просушують і заливають водою, ріжуть або використовують цілком.
Після закипання проварюють протягом 5-30 хвилин, в залежності від розмірів плодів, використовуваних в компоті, в кінці додають цукор, перемішують до повного його розчинення і знімають з вогню.
Джерела:
https://gastrotract.ru/bolezn/pankreatit/yabloki-pri-pankreatite.html
https://pankreatit.guru/pitanie / produkty / frukty / yabloki
https://fermoved.ru/yablonya/pri-pankreatite-mozhno.html
https://pankreatit03.ru/yabloki.html
opodjeludochnoy.ru/ pravilnoe_pitanie / pri-pankreatite-mozhno-li-yabloki
zhktok.ru/bolezn/pankreatit/yabloki-pri-pankreatite.html
https://ogkt.ru/pankreatit/yabloki-pri-pankreatite- kakie-sorta-bezopasny-i-chem-polezny.html
https://fermer.blog/bok/sad/plodovye-derevya/yabloni/polza-i-vred-yablok/yabloki-pri-boleznyah/5979 -jabloki-pri-pankreatite.html
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництв ом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.