Навіть абсолютно здоровій людині не рекомендується вживати велику кількість часник. Часник, опиняючись в шлунку, а тим більше, в порожньому органі, сприяє підвищеному синтезу шлункового соку. При панкреатиті часник може спровокувати загострення патології у хворого, а у здорової — стати причиною початку захворювання.
Зміст статті
- 1 Переваги та недоліки
- 2 склад часнику
- 3 чи можна вживати часник при панкреатиті?
- 4 Причина заборони на вживання часнику
- 5 Вплив часнику на підшлункову залозу
- 5.1 часник при загостренні панкреатиту
- 5.2 часник при хронічному панкреатиті
- 5.3 часник в період ослаблення панкреатиту
- 6 Дозування, кількість і частота вживання
- 7 Варена або тушкований часник при запальних процесах
- 8 Молоко з часником
- 8.1 Молоко з часником при панкреатиті: приготування суміші
- 8.2 рекомендації щодо прийому молока з часником при лікуванні панкреатиту
- 9 Чим замінити часник
- 10 чи є різниця у вживанні?
- 11 часниковий сік
- 12 Дієтологи не рекомендують
- 13 При різному приготовлени і коренеплоду
- 14 Як вживати
- 14.1 Настоянка
Переваги та недоліки
- Основними позитивними якостями коренеплоду є:
- антибактеріальні. Завдяки вмісту фітонцидів знижується дія хвороботворних мікробів, дріжджових грибків, дифтерійної палички, стафілококів.
- Дії компонента аллицина:
- зупиняє утворення ферментів, які сприяють проникненню вірусів в організм людини, за допомогою компонента аллицин.
- перешкоджає розвитку атеросклеротичних бляшок, тим самим знижуючи рівень холестерину в крові.
- антиоксидантні властивості аллицина і селену блокують вільні ракові клітини, діючи профілактичні, а також припиняючи зростання вже наявної пухлини. (Доказова даної гіпотези на стадії розробки).
- Іммуномодулірующие. Що входить до складу приправи білок, сприяє додаткової вироблення антитіл, які захищають організм від зовнішніх несприятливих чинників.
- Антикоагулянтну. Зміст компонента Аджоа дозволяє знижувати рівень в’язкості крові і перешкоджає утворенню тромбіческіх бляшок в кровотоці. Тому вживання спеції значно зменшує ризик розвитку інфарктів, а також знижує артеріальний тиск.
- Кумулятивні. Накопичення світовим співтовариством біологічно активних речовин завдяки прянощі підвищує чоловічу потенцію.
- Згубний вплив на різних паразитів.
- Сечогінні.
- Антитоксичні.
- Регенеруючі.
- гіпертонічна хвороба першого типу.
- атеросклероз.
- цукровий діабет.
- гастрит зі зниженою кислотністю в стадії ремісії.
- для усунення метеоризму і здуття при відсутності іншої патології шлунково-кишкового тракту.
- для лікування застуд і ГРВІ, а також їх профілактики.
- при глистовихінвазіях.
- лікування цинги.
Але є і шкідливі властивості часнику для здоров’я. Не рекомендується вживати прянощі в період:
- захворюваннях печінки.
- порушення роботи жовчовивідних проток, що може закінчитися запаленням жовчного міхура.
- деяких захворюваннях шлунково кишкового тракту (виразкові явища, коліти).
- хворобах нирок і сечовивідної системи.
- геморої.
Заборонено часник при вагітності і годуючим матерям . Цей факт обумовлений загальмованістю у людей, які їли цю приправу. Певні іони, що входять до складу свіжих часточок гальмують нервову систему, негативно впливаючи на головний мозок. Вживання свіжих часточок стимулює травлення. Гострий смак впливає на підвищене слиновиділення, посилюючи апетит.
У великій кількості часник їсти не можна. Токсичні речовини, які містяться в спеції, дратують слизову шлунка. Порушують ферментативну зв’язок підшлункової залози та інших органів травлення, тому часник і панкреатит рідко сумісні. Часник при запаленні підшлункової залози
В здоровому стані при травленні, фермент виробляється залозою, направляється по протоку до шлунку. При запаленні органу відбувається стеноз стінок протоки, ускладнюючи безперешкодне проходження шлункового соку. Тому він прямує назад, роз’їдаючи ерозірованний стінки. Такий механізм вважається основним при постановці діагнозу «панкреатит».
Часник надає позитивний вплив на людський організм. Є комплекс переваг його щоденного прийому в їжу, проте часник здатний і нашкодити організму, якщо його з’їсти занадто багато. Про це не всі, на жаль, знають.
- Часник успішно бореться з бактеріями.
- Якщо вживати овоч розумними порціями, можна захистити свій організм від різних шкідливих мікроорганізмів, включаючи тих , які викликають розвиток небезпечних недуг.
- Крім того, часник очищає судини і печінку, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.
- Його застосування сприяє зміцненню імунної системи
- він є профілактичним засобом виникнення інсульту та інфаркту.
- Також цей овоч покращує потенцію /
Одночасно з перерахованими достоїнствами недоліків у часнику безліч, але про них мало обізнані. Це стосується не тільки його неприємного запаху, але і збільшення апетиту, що веде до зайвої ваги.
Склад часнику
Щоб зрозуміти, чим корисний часник для людського організму, потрібно розібратися, які компоненти входять до його складу. У цій овочевої культури присутній цілий ряд вітамінів. Він багатий на вітаміни групи В, включаючи В9, необхідного для жіночого здоров’я. У менших кількостях містяться в гіркою культурі вітаміни А, Д і С.
Крім вітамінів овоч багатий мікроелементами. У його складі присутній кальцій, селен, фосфор, калій, цинк, натрій, марганець, залізо. Ще він містить алліцин. Ця речовина, будучи природним антиоксидантом, допомагає якомога довше зберегти молодість. У невеликих кількостях містяться кислоти і ефірні масла.
В складі овоча присутні більше 500 компонентів, в яких потребує наш організм. Відповідно, користь часнику для організму складно переоцінити. Корисні речовини знаходяться не тільки в білих зубки і пір’ї зеленого (молодого) часнику. Ними багаті стрілки, стебла і лушпиння.
Чи можна вживати часник при панкреатиті?
Багато людей, напевно навіть не мають у своєму розпорядженні відомості про те, за які процеси в організмі відповідає підшлункова залоза. Більш того, не кожен зможе відповісти, в якій саме частині очеревини знаходиться даний орган. Насправді применшувати значення підшлункової абсолютно не варто, без її діяльності неможливе повноцінне здоров’я жодної людини.
Дві основні функції, які виконує орган, ендокринна і екзокринна. Перша з них полягає у виробництві важливих для організму гормонів (інсуліну, глюкагону, соматостатину), інша полягає в виробленні ферментів, які беруть активну участь в процесі перетравлення їжі. Без цього явища харчова грудка буде довго змусили в шлунку в неперетравленому вигляді, а корисні компоненти, що надходять в організм разом з продуктами харчування, не зможуть повноцінно засвоюватися.
Під впливом зовнішніх факторів: через переїдання, зловживання спиртними напоями та жирною їжею підшлункова залоза може запалюватися. Як правило, цей процес супроводжується звуженням панкреатичних проток і застоєм ферментації, в наслідок чого виникає сильна набряклість органу. Панкреатичний сік, за умови нормального функціонування ПЖ, направляється в дванадцятипалу кишку, де починає працювати над переварюванням їжі.
Але в тому випадку, якщо він затримується в підшлунковій, він починає роз’їдати тканини самого органу. Нерідко, в пошуках виходу з ПЖ, ферменти проникають в сусіднє кровоносні судини. Відбувається сильна інтоксикація організму, яка стає першопричиною вираженої симптоматики: больових відчуттів в області лівого підребер’я (іноді в правій частині живота або в його серединної області), нудоти і безперервної блювоти, метеоризму і діареї, загального нездужання.
Стан хворого значно погіршується, якщо він продовжує вживати їжу, яка подразнює слизові ШКТ і саму підшлункову залозу: «важка» їжа вимагає для свого розщеплення занадто великої кількості панкреатичного соку. Коли запалена підшлункова починає працювати в посиленому режимі, ферменти в ній застоюється куди в більшій кількості. Саме в цьому і полягає суть залежності стану підшлункової від тієї їжі, яку ми їмо.
При панкреатиті забороняється вживати не тільки жирні продукти і смажені страви, а й гостру, надмірно солону їжу. Будь-які спеції потрапляють під найсуворішу заборону, і часник в цьому питанні не стає винятком. Овоч з сімейства цибулевих є досить пряним продуктом, який має різкий специфічний аромат і смак. У зв’язку з цим його нерідко додають як приправу до різних страв. Крім того, завдяки своєму цінному складу, часник знайшов славу як ефективний лікувальний засіб від багатьох захворювань.
Однак при наявності будь-яких патологій шлунково-кишкового тракту або інших органів травної системи часник в чистому вигляді або в якості смакової добавки строго заборонений. Сік цього овоча містить сульфаніл-гідроксильні іони, які при попаданні в організм через кров роз’їдають слизові і викликають різні порушення травного процесу. Мало того, часник підсилює вироблення ферментів в ПЖ, що негативно позначається на її стані. У зв’язку з цим фахівці рекомендують відмовитися від вживання даного продукту і не збільшувати ризик розвитку ускладнень або ж виникнення повторних загострень хвороби.
Причина заборони на вживання часнику
І хоча часто можна почути, що сік цього овоча має заспокійливі властивості для шлунково-кишкового тракту, потрібно бути гранично обережним поєднуючи часник і панкреатит.
часник містить сульфаніл-гідроксильні іони. Ці речовини потрапляють в організм через кров і провокують роз’їдання слизових оболонок і порушення травних процесів.
Таким чином, можна прийти до висновку, що сік часнику негативно впливає травну роботу організму, а також викликає наслідки, які можуть перешкодити коректної роботі нирок.
Виходячи з цього, фахівці рекомендують урізати вживання часнику в їжу, оскільки його зловживання може не тільки розвинути вже існуючі хвороби, а й бути причиною для появи нових.
Вплив часнику на підшлункову залозу
Часник подразнює слизову оболонку шлунка, провокує підвищене виділення шлункового соку. Рефлекторно посилюється секреторна активність всіх травних залоз: слинних, кишкових, підшлункової залози, а також секреція жовчі печінкою.
При панкреатиті відбувається запалення, набряк тканин підшлункової залози, її проток, в результаті чого порушується відтік панкреатичного соку в просвіт дванадцятипалої кишки. В результаті ферменти, що містяться в цьому секреті, починають перетравлювати, руйнувати тканини самої залози. Це може викликати небезпечне для життя патологічний стан — панкреонекроз, що вимагає негайного хірургічного втручання.
Тобто, при гострій патології підшлункової залози часник і інші активізують секреторну активність продукти можуть завдати великої шкоди, тому вживати їх не можна.
Часник при загостренні панкреатиту
при гострому панкреатиті підшлункова залоза повністю або частково перетравлюється в соку шлунка. Недуга триває недовго, його можна вилікувати, згодом в підшлунковій залозі може залишитися кіста, також хвороба може стати тривалою.
При даній патології часто настає летальний результат. З цієї причини часник при загостренні панкреатиту є категорично заборонено! Він здатний значно погіршити кризовий стан підшлункової залози.
Часник при хронічному панкреатиті
Хронічний панкреатит — це невиліковне захворювання. Даний недуга періодично, то загострюється, то відпускає. Хронічний панкреатит розвивається на грунті гострого панкреатиту, після того, як загострення вилікувано.
Лікарі вважають, що при хронічній формі панкреатиту часник вживати не можна ні в якому вигляді, але є й інші думки з цього приводу.
Хворим на хронічний панкреатит дозволено вживати в їжу рибу і м’ясо, однак приправляти страви часником заборонено. Даний продукт складається з речовин з яскравим смаком і запахом. Ці речовини здатні нашкодити підшлунковій залозі. Теж саме можна сказати і про те, що дієта при панкреонекроз виключає часник, що зрозуміло, адже це ускладнена стадія панкреатиту.
Необхідно виключити такі виробничі продукти з часником, як:
- сир,
- маринади,
- соління,
- майонез,
- кетчуп,
- копчені продукти.
Необхідно читати склад купуються продуктів, щоб там не було часнику, який при панкреатиті вживати не слід.
Часник в період ослаблення панкреатиту
існує думка, що часник хворим панкреатитом в період ремісії, коли хвороба притихла, їсти можна. Необхідно лише піддати його термічній обробці: облити часник окропом, готувати на розігрітій олії. Це допоможе знизити показники смаку і запаху, які становлять загрозу при панкреатиті. І ще, важливо для пацієнтів з діабетом знати, часник при цукровому діабеті 2 типу дозволений до вживання чи ні!
Ця думка з даного питання не всі підтримують, з цієї причини приймаючи в їжу термічно оброблений часник хворий на хронічну форму панкреатиту навіть під час ремісії дуже ризикує. Але ті, хто згоден з цією позицією, вважають, що вживати часник у сирому вигляді категорично заборонено.
В результаті виявляється, що часник приносить не так багато користі і здоровому людині, як деякі вважають, а хворим панкреатитом його слід абсолютно виключити з ужитку, щоб не наражати на своє здоров’я необгрунтованого ризику.
Існує думка, що прийом в їжу часнику надає допомогу в стабілізації діяльності організму. Тому, хто не має наміру піддавати своє здоров’я випробувань на витривалість, радимо не вживати даний овоч в їжу.
Дозування, кількість і частота вживання
Якщо лікар все-таки дозволяє їсти часник, то вживання його в сирому вигляді все одно буде заборонено. Його можна їсти тільки вареним або тушкованим. Але навіть в такому вигляді часником не варто зловживати, тому що таким чином можна викликати загострення захворювання.
Якщо ви любитель часнику дізнайтеся про його користь для організму чоловіки й женщіни.Частоту і кількість теж призначає лікар . Тільки він може оцінити загальний стан пацієнта і норму, яка підходить саме для нього. Зазвичай вона не перевищує двох зубчиків на місяць.
Варена або тушкований часник при запальних процесах
Людям, які страждають на запалення підшлункової залози, доведеться значно урізати споживання продуктів, що володіють пекучими смаковими властивостями.
Якщо ваше блюдо втрачає всі смакові властивості без даної рослини, а перебіг хвороби далеко від загострення, то лікарі дозволяють використовувати тільки тушкований або варений часник при панкреатиті.
Але слід зауважити, що при термічній обробці він втрачає всі свої корисні якості.
При панкреатиті варто також виключити з вашого раціону такі продукти як мариновані або солоні заготовки. За словами дієтологів вони не тільки завдають шкоди нашому організму, але і містять в своєму складі велику кількість часнику.
Молоко з часником
Незважаючи на заборону часнику при запаленні підшлункової залози, народна медицина пропонує корисний засіб, що може допомогти вилікувати захворювання і швидко усуває симптоми патології.
Для цього використовується комбінація рослини з молоком, що може замінювати деякі медикаментозні засоби.
Перед використанням напою треба обов’язково проконсультуватися з лікарем на предмет можливості використання засобу.
Молоко з часником при панкреатиті: приготування суміші
Для приготування цілющого еліксиру, потрібно взяти 3 склянки молока, додати до них 10 подрібнених зубчиків часнику і довести цю суміш до кипіння. Після чого перемістити ємність на парову баню і нагрівати її до випаровування приблизно половини вмісту ємкості. До суміші молока з часником необхідно додати 2 ч. Л. кокосового масла. Після цього суміш потрібно процідити і додати до неї 2 чайні ложки кокосового масла. Застосовувати настій потрібно, не чекаючи його охолодження.
Рекомендації щодо прийому молока з часником при лікуванні панкреатиту
Суміш молока і часнику, які застосовують при лікуванні запалення підшлункової залози, рекомендують вживати в період ремісії, тобто при відсутності ознак наявності гострого запального процесу. Застосовувати її потрібно один раз в день, натщесерце, за півгодини — годину до їжі, для того щоб утворився після прийому шлунковий сік, допоміг в перетравленні з’їденої їжі.
Частоту і кількість прийому суміші часнику з молоком визначити не можна, тому що кожен організм має індивідуальні якості. Тому, людина повинна сама відчувати і розуміти, скільки цього настою він може і здатний випити.
Чим замінити часник
Вже не один раз було сказано про корисні властивості часнику. З давніх часів з його допомогою позбувалися від таких захворювань, як: гіпертонія, туберкульоз, атеросклероз. Відвар, приготовлений з овоча, рекомендують приймати при харчових отруєннях, а також для розрідження крові і природного очищення судин від холестеринових бляшок. Він дійсно приносить чимало користі людям зі здоровим шлунково-кишкового тракту.
Але що ж робити пацієнтам, які страждають панкреатитом, і за станом здоров’я не можуть їсти часник? Замінити цей овоч іншими продуктами не вийде, оскільки саме пряна рослина володіє унікальним поєднанням корисних вітамінів, які необхідні органам і системам людського організму для нормального функціонування.
Дієтологи стверджують, що в період стійкої ремісії людям, що страждають хронічною формою панкреатиту, все-таки можна вживати в незначній кількості часник після термічної обробки, завдяки якій його властивості стають менш активними. Наприклад, можна додавати пряний продукт в процесі приготування страви (якщо це допустимо за рецептом). У сирому вигляді овоч при хворий підшлунковій залозі можна вживати ні в якому разі.
Чи є різниця у вживанні?
Для часнику і цибулі. Ефірні масла, що містяться і в цибулі, і в часнику, схожі за своїми властивостями, однаково дратівливо позначаються на травному тракті, тому при панкреатиті і холециститі варто виключити і те, і інше. При різному приготуванні часнику. Під час ремісії можна вживати часник, який піддається термічній обробці.
При панкреатиті найкраще віддавати перевагу продуктам, обробленим на пару або вареним, і повністю виключити сирий часник з ужитку. Важливо щоб з часнику випарувалися всі ефірні елементи і масла, що можливо тільки при досить високих температурах.
Часниковий сік
Окремі лікарі вважають, що відомий спосіб вживати часник при панкреатиті для шанувальників овоча — часниковий сік. Організм реагує на подібну добавку по-різному, потрібно лікарська консультація перед спробою ввести в раціон настільки спірний продукт.
Часниковий сік нормалізує роботу кишечника, заспокоює, відновлює порушені функції. Якщо організм позитивно реагує на приправлену їжу, допустимо використання соку часнику в обмежених кількостях. Якщо кількість шлункового соку, викликане введенням приправи, почне зростати, краще часниковий сік виключити з меню, передбачаючи завантаженість ШКТ. Під час захворювання травний тракт покладається берегти.
Як вживати сік часнику в їжу:
- Візьміть 300 г часнику, 300 г петрушки і 1 кг лимона.
- Інгредієнти пропустіть через м’ясорубку.
- Отримана суміш перемішується, забирається в холодильник в закритому посуді.
- Настоюється кашка два тижні.
- Коли термін пройде, починайте вживати кашу в їжу по столовій ложці за 15 хвилин перед прийомом їжі.
перед використанням суміші обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.
Щоб посилити дію часниковою каші, запивайте продукт невеликою порцією відвару з листів брусниці, чорниці або суниці. Пацієнтам, які страждають гострим приступом панкреатиту, подібне лікування протипоказано.
В разі позитивної реакції організму на шкідливий продукт, не поспішайте вводити часник в раціон на постійній основі. Як відомо, кращі страви, доступні пацієнту при панкреатиті — варена або запечена їжа. При термічній обробці часник повністю втрачає корисні властивості, а шкідливі залишаються. Вживати овоч не рекомендується навіть в подібному вигляді. У сирому, засушеному — не можна категорично.
Часник протипоказаний властивість підвищувати апетит. Часом у хворих із запаленням підшлункової залози рівень апетиту відчутно падає, для збудження бажання підкріпитися використовувати часник не можна. Залишається дотримуватися дієти.
Дієтологи не рекомендують
Чи можна часник при панкреатиті? Продукт можна споживати в разі, якщо хвороба знаходиться на стадії ремісії. Якщо хвороба розвивається тільки перший рік, є часник категорично заборонено, так як може послідувати серйозне загострення хвороби. Якщо людина хвора панкреатитом, продукт буде провокувати інтенсивне виділення шлункового соку, в результаті він може привести до загострення хвороби через порушення функцій підшлункової.
Часник при панкреатиті можна тільки тим, хто вивчив свій організм «від і до », тим, хто знає міру у вживанні таких незвичайних продуктів.
Якщо при панкреатиті робота підшлункової залози відновлена, часник їсти можна, але тільки за однієї умови: його смакові якості повинні бути значно ослаблені за допомогою термічної обробки. Продукт можна використовувати для заправки салату: в цьому випадку його слід залити добре розігрітим соняшниковою олією. Тоді він втратить різкий смак, а шкідливі речовини свою силу. При приготуванні деяких салатів часник потрібно заливати окропом.
Варто пам’ятати: в сирому вигляді при панкреатиті він строго заборонений! При вживанні продукту в свіжому вигляді існує ризик миттєвого загострення хвороби.
Особливо підкреслимо, що при хронічній формі панкреатиту пацієнтові дозволено їсти м’ясо і рибу різних видів, але додавати в них часник не можна ні в якому разі .
При різному приготуванні коренеплоду
Часник, що пройшов термічну обробку, стає менш небезпечним для організму. Але після неї він втрачає свої цілющі властивості і вітаміни, тому його вживання стає практично марним. Варення і гасіння знизить ризик, але не прибере його остаточно.
Крім того, при неправильному приготуванні часник стає навіть небезпечним і, як уже говорилося, може викликати загострення захворювання. Наприклад, є смажений часник не рекомендується, як і будь-яку смажену їжу при панкреатиті. Головне, додавати часник в інші страви, а не є окремо. Так шкоди для організму стане ще менше.
Як вживати
Часник славиться своїми цілющими властивостями, але вживати його при панкреатиті варто з великою обережністю. При ремісії можна додавати його в інші страви. Наприклад, заправляючи салат, обдати його гарячим соняшниковою олією — це поліпшить смак і знизить шкоду, яку завдають організму. Якщо ви готуєте салат з моркви або пекінської капусти, попередньо обдайте часник окропом.
Інгредієнти:
- морква 1 шт.
- картопля 2 шт.
- яйця 2 шт.
- куряче філе 300 г.
- огірок 1 шт.
- нежирна сметана.
- 1 зубчик часнику.
Як приготувати:
Проведіть термічну обробку часнику, дрібно наріжте. Відваріть яйця, картопля, морква і куряче філе. Огірок очистіть від шкірки і поріжте кубиками. Решта інгредієнти теж подрібніть, щоб вони легше переварювалися. Змішайте компоненти і заправте нежирної сметаною. Салат готовий.
Ви можете додавати попередньо приготовлений часник не тільки в салати, але в супи і м’ясо. Також можете регулювати кількість часнику в блюдах, покладаючись не тільки на свої відчуття після їжі, але і на поради лікарів.
Настоянка
Часник широко застосовується для лікування панкреатиту і в народній медицині, особливо в поєднанні з молоком.
Знадобляться:
- 3 склянки молока.
- 10 зубчиків.
- 2 ч. л. кокосового масла.
Як готувати:
Часник подрібніть, додайте до нього молоко і поставте на вогонь. Доведіть суміш до кипіння, після цього спорудити парову баню, і перемістіть ємність з рідиною на неї. Нагрівайте суміш до моменту, поки в посудині не залишиться приблизно половина від колишнього обсягу.
Після цього процідіть, додайте кокосове масло. Застосовувати цей розчин потрібно, не чекаючи, поки він охолоне. Також майте на увазі, що в організмі не повинен йти запальний процес. Пити розчин потрібно один раз в день, натщесерце і за півгодини до їди. Це потрібно для того, щоб утворився після застосування шлунковий сік, допоміг при перетравленні спожитої їжі.
Зубчики пряного коренеплоду при панкреатиті варто застосовувати тільки з дозволу лікаря і тільки під час ремісії. Також важливо пам’ятати, що його не можна їсти сирим, він не небезпечний лише після термічної обробки. Знання про вплив прянощів на організм допоможе зберегти його від багатьох ускладнень і загострень. Будучи поінформованим про особливості вашого захворювання, ви і самі зможете запобігти неприємним наслідкам.
Джерела:
http://diabethelp.org/kushaem/mozhno-li-chesnok-pri-pankreatite.html
opodjeludochnoy.ru/pravilnoe_pitanie/razresheno-li-est-pri-pankreatite-chesnok
gastrit.club/podzheludochnaya-zheleza/pankreatit/chesnok-pri-pankreatite-mozhno-ili-net-svoystva-i- rekomendacii-po-upotrebleniyu
https://opankreatite.ru/produkty/mozhno-li-est-chesnok-pri-pankreatite.html
medicalok.ru/podzheludochnaya/pankreatit/mozhno-li-kushat- chesnok-pri-pankreatite-ili-net.html
https://womane.ru/lechenie-podzheludochnoj-zhelezy-recept-moloko-chesnok.html
https://rusfermer.net/ogorod/ korneplody / chesnok-kor / protivopokazaniya-ch / pankreatit-i-holetsistit.html
https://medprofi.online/pankreatit/chesnok-pri-pankreatite
https://gastrotract.ru/bolezn/ pankreatit / chesnok-pri-pankreatite.html
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.