Хліб — продукт, який завжди присутній в раціоні будь-якої людини. Але при призначенні дієти деякі його види піддаються забороні. Як визначити, яка хлібобулочна продукція дозволена, а яка під забороною? Хліб при панкреатиті — небажаний продукт або корисний?
Зміст статті
- 1 Користь хлібної продукції
- 2 Види хліба
- 2.1 Білий хліб при панкреатиті
- 2.2 Вірменський лаваш
- 2.3 Житній хліб при панкреатиті
- 2.4 Чорний хліб при панкреатиті
- 2.5 Цельнозерновой продукт
- 2.6 Висівковий хліб
- 2.7 Бублики
- 3 Альтернатива хлібу
- 3.1 Хлібці
- 4 Гостра фаза панкреатиту
- 5 Період ремісії
- 6 Протипоказання
- 7 «Шкідливий» хліб
- 8 корисний хліб
- 9 Рецепт домашнього хлібця
Користь хлібної продукції
В період ремісії пацієнтам з розладами травної функції і при холециститі включається в дієту житнє хлібна здоба з обдирного або просіяного борошна. Вона повинна бути в несвіжому або засушеному вигляді.
Цільнозернові типи за рахунок вмісту клітковини надають комплексну дію на стан шлунково-кишкового тракту:
- нормалізує стілець.
- відновлює мікрофлору кишечника.
- сприяє виведенню радіонуклідів і токсинів.
- виводить холестерин.
- благотворно впливає на склад жовчі і її виведення.
у критичній фазі можна вводити в харчування 200 г сухарів, розділяти на кілька прийомів, в стадії ремісії допускається збільшити споживання до 300 г.
- вуглеводи.
- жири (1%).
- білки.
- В1, В2, В6, PP, E , Na, P, Mg.
Хімічні складові і засвоюваність залежить від сорту сировини. Вчорашня здоба менше вимагає шлункового соку для розщеплення, тому показана в критичному періоді.
Для різних стадій захворювання підходять різні види виробів з борошна.
Види хліба
Далеко не всі борошняні вироби можна включати в дієту при порушеннях травної функції. Вживати свіжоспечені хлібобулочні вироби категорично заборонено. Можна їсти тільки вчорашню або підсушену здобу. Вживати будь-яку випічку потрібно з обережністю, і тільки в строго призначених кількостях.
Який хліб можна їсти при панкреатиті в гострій і хронічній фазі? У критичному періоді запалення панкреатичної не можна їсти свіжу здобу. Після голодування починають поступово вводити здобу вчорашньої випічки в помірних кількостях.
Сухарі при панкреатиті входять в ряд продукції, яка рекомендована при загостреннях, особливо, якщо має місце такий симптом, як діарея. Будь-яка свіжоспечена здоба повинна бути виключена навіть в стадії ремісії. Вона провокує підвищене утворення ферментів, які дратують стінки хворого органу.
Білий хліб при панкреатиті з пшеничного борошна вищого гатунку доведеться виключити з меню зовсім. Можна нарізати його скибочками і висушити в духовці. Так від нього буде більше користі.
Вірменський лаваш дозволений до вживання, але тільки вчорашньої випічки або підсушений.
Хліб з висівками при панкреатиті відмінно підходить для хворих з порушеннями в роботі шлунково-кишкового тракту. До складу цього виду входить йод і кальцій, а вміст солі знижений, проте в свіжому вигляді його вживання не рекомендується через велику кількість жирів і крохмалю. У засушеному вигляді це ідеальний варіант для пацієнтів. Тільки самі висівки досить важка їжа для шлунка, яка провокує підвищене вироблення соляної кислоти, і як наслідок перевантажує підшлункову. Під час їжі можна з’їсти чотири тоненьких сухарика, а найкраще вживати їх в поєднанні з супом-пюре.
Житній хліб при панкреатиті буде найкращим варіантом. Головне, щоб хлібець був без різних добавок (родзинок, чорносливу, кураги, кмину, горіхів). Такі види не можна використовувати ні в якому разі, навіть в сушеному вигляді. Чорний хліб при панкреатиті, а вірніше сухарі з нього, прекрасно підходять для дієтичного харчування. Важливо пам’ятати, що в свіжому вигляді він може спровокувати печію, тому що має підвищену кислотність.
Цельнозерновой продукт за властивостями ідентичний житньому, тільки не підвищує кислотність. Добавки, які в ньому містяться, зобов’язують вживати його з обережністю і тільки на восьмий день після загострення. Дозволено з’їдати не більше двохсот грамів на добу, розділених на кілька прийомів.
Бородинський хліб при панкреатиті в засушеному вигляді дуже навіть корисний. У свіжому варіанті його вживання для хворого стане згубним. До складу хліба входять дріжджі, не сумісні з шлунковим соком, а також висівки, які, як уже було сказано вище, важко перетравлюються. За цілий день можна з’їсти всього лише два бородинський сухарика.
Білий хліб при панкреатиті
Білий хліб в меню хворого з панкреатитом вводиться поступово, в період стійкої ремісії. Рекомендованим є хліб з просіяного борошна першого сорту або з домішкою пшениці. Перед вживанням шматочки білого батона потрібно підсушувати в духовці, щоб позбутися від клітковини і дріжджових грибків, які можуть викликати бродіння, зберігаючи таким способом корисні для організму вуглеводи.
Білий хліб, зроблений з борошна вищого або першого сорту при панкреатиті бажано виключити.
Чим більш низького сорту застосовується борошно для випічки, тим краще і корисніше, тому що до складу такого хліба входить більше мінеральних речовин.
для цих цілей використовується обойная борошно або борошно другого сорту.
Але навіть такий хліб перед вживанням потрібно підсушити.
Можна зробити з нього сухарики в духовці, висушуючи скибочки на невисоких температурах близько години, або просто підсушити його, розклавши на відкритому місці. Норма хліба в день 200 грам.
Вірменський лаваш
Альтернативою білого хліба є вірменський лаваш з білої муки, приготований без використання дріжджів. Вжити лаваш також слід в обмежених кількостях, оскільки борошно, з якого робиться виріб, містить шкідливий крохмаль і важкі вуглеводи. Більш корисний для здоров’я підсушений в духовці лаваш. Вживати батон або лаваш забороняється відразу після зняття з духовки в теплому вигляді. Необхідно дочекатися поки вийнятий хліб охолоне повністю.
Вірменський лаваш відноситься до білих сортів хліба, тому допускається його їсти при панкреатиті, але, робити це з обережністю, спостерігаючи за реакцією свого організму. В ідеалі він повинен бути випечений за пару днів до їжі, підсушений. За день дозволяється з’їсти не більше 200 грам лаваша розділивши на кілька прийомів їжі. При ремісії можна збільшити денну норму до 300 грам.
Житній хліб при панкреатиті
При запаленні підшлункової залози рекомендується використання житнього хліба, оскільки цей сорт активізує роботу травного тракту, містить невеликий відсоток крохмалю і легко засвоюється організмом. Житній хліб вважається дієтичною, але дієтологи радять його використовувати в підсушеному вигляді і в обмежених кількостях.
Свіжий житній або, як ще називають його, бородинський хліб, має кислуватий смак, що обумовлено присутністю в складі житній кислоти (ферменти класу гідролізу). Компонент може викликати підвищення кислотності шлункового соку, роздратування і провокувати загострення панкреатиту, саме тому найкращим варіантом використання даного сорту хліба є сухарики.
Чорний хліб при панкреатиті
Чорний хліб печуть із житнього борошна різних сортів. Використовують для приготування житнє сіяну борошно, шпалерну і обдирне борошно. Так само, існує кілька сортів житнього хліба — простий хліб чорний, заварний або московський. Калорійність чорного хліба менше, ніж у інших хлібобулочних виробів. Зате цей сорт містить велику кількість корисних речовини, вітамінів і мінералів. Великий вміст вітаміну В, який підтримує рівень цукру в крові, робить його корисним при діабеті. Як відомо, при панкреатиті є ризик розвитку цукрового діабету, в результаті ферментної недостатності. Саме тому багато дієтологів рекомендують використання чорного хліба при панкреатиті, але у вигляді сухариків і невеликими порціями.
Цельнозерновой продукт
Хліб з цільнозерновий борошна вважається одним з корисних видів. Такий хліб наділений тими ж корисними якостями і властивостями, що і вироби з житнього борошна, але при цьому позитивно впливає на кислотність шлункового соку. Однак в хлібі з висівками присутньо багато твердих частинок, мелені зерен, вкраплених насіння, кунжуту і родзинок, що не рекомендується при гострій фазі запалення підшлункової залози, оскільки важко засвоюється організмом і може викликати сильні болі.
Продукт дозволяється вводити в раціон хворого панкреатитом тільки на 8 добу після закінчення лікувального голодування. Вживати хліб дозволяється невеликими шматочками, уважно стежачи за індивідуальною реакцією організму. За день дозволяється вживати не більше 200 г хліба цього сорту, розділивши загальну порцію на кілька прийомів.
Висівковий хліб
Хліб з висівками в меню хворого панкреатитом дозволяється включити тільки в період стійкої ремісії , так як висівки є досить грубій харчовою добавкою, яка майже не перетравлюється травним трактом, і викликають активізацію перистальтики шлунка і кишечника. Така стимуляція негативно впливає і на підшлункову залозу, зайве навантаження якої в період порушення функціонування строго протипоказана.
Дієтологи рекомендують вживати висівковий хліб, в підсушеному вигляді попередньо порізавши його на невеликі шматочки. У вигляді сухариків хліб засвоюється легше, постачає організм корисними речовинами, не викликаючи збою ШКТ. Вживати висівковий хліб в підсушеному вигляді радиться з протертими супами, супами — пюре, з трав’яними чаями. За день можна їсти максимум 4 сухариків.
Бублики
Важливо, щоб використані бублика були зі здобного тіста, не мали будь-яких добавок. Вживати вироби потрібно в обмеженій кількості, щоб не з’явилися запор і збільшення ваги. Бублики і сушки в раціон дозволяється додати через 3 тижні після гострого нападу панкреатиту, поєднувати вживання виробів потрібно з нежирними кисломолочними продуктами, супів і відваром шипшини.
Альтернатива хлібу
Сухарі стають сприятливим варіантом для хворого, який страждає панкреатитом. Потрібно бути обережним у виборі сорту хліба. Житні сухарики, наприклад, викличуть негативну реакцію підшлункової залози. Кількість крохмалю в сухарях знижується разом з випаровуванням води при сушінні, з вживанням шматочків зазначеного хліба не будуть утворюватися ферменти, переварювання виявиться легким. Найбільш безпечними для захворювання вийдуть сухарі з сірого хліба. При бажанні можна виготовити сухарі з бісквіту.
Якщо сухарики виготовляються будинку, пильну увагу приділяють вибору підходящого хліба. У продукті не повинно міститися хімічних добавок, спецій, прянощів, навіть натуральних. Рослинні жири теж не корисні для організму, виключіть їх. Після вибору дозволеного вироби хліб нарізають тонкими скибочками. Ретельно висушують, щоб не травмувати шлунок, спровокувати запалення залози. Вживати в їжу сухарики слід в невеликих кількостях з кефіром, трав’яним чаєм або рідкими стравами.
Сухарики при панкреатиті дозволяється їсти тільки ті, які були власноруч приготовлені, а не з магазину. Продукт з підвищеним вмістом приправ, солі і глутамат натрію доведеться виключити назавжди. За великим рахунком, вони не рекомендовані до вживання і здоровим людям.
Готові сухарі з магазину буде потрібно ретельно перевіряти. Товар може бути без спецій, консервантів, барвників, стабілізаторів і підсилювачів смаку. Перераховані добавки негативно вплинуть на стан здоров’я людини. Необхідно приділити увагу цілісності упаковки продукту. Якщо пачка пошкоджена, вживати виріб в їжу хворим не дозволяється.
Головним достоїнством сухарів вважається легке перетравлювання, без перевантаження організму зайвими калоріями і виклику негативної реакції підшлункової залози. Після голодування в невеликих порціях сухарі виявляться корисними вмістом вітамінів, клітковини і мікроелементів.
Хлібці
Замінити хліб хворим запаленням підшлункової залози допоможуть хлібці. Найчастіше продаються у відділі дієтичного харчування. У продажу пропонуються спеціальні хлібці для хворих. Хлібці при панкреатиті не викличуть роздратування, зберігши спокій підшлункової залози, не містять ароматизаторів, підсилювачів смаку, барвників.
При загостренні захворювання дієтичні сухарі відмінно підійдуть в якості заміни інших хлібобулочних виробів. Зазвичай до складу хлібців входить борошно з різних злаків, звідси багато корисних властивостей. Для пацієнтів з розвиненим на фоні захворювання на цукровий діабет підійдуть хлібці з гречаного борошна. А для страждають на діарею ідеальним варіантом стануть хлібці з рисового борошна. Вироби замінюють добову дозу хліба, не втрачаючи користі для організму і смакових якостей.
Хлібці при панкреатиті і холециститі — ідеальна заміна хлібобулочних виробів. Для їх приготування використовується борошно з різних злакових культур:
- на основі гречаної муки стануть відмінним варіантом для діабетиків.
- хлібці з рисовим борошном відмінно знімають такий симптом, як діарея.
В їх рецептурі немає барвників і заборонених добавок. Їх застосування в дієтхарчування показано навіть при загостреннях. Хлібці успішно можуть замінити добова кількість здоби.
Гостра фаза панкреатиту
Перші кілька днів у зазначеній стадії захворювання харчуватися не можна. Згодом в раціон вводяться дозволені продукти. Пацієнту необхідний джерело вуглеводів, енергії і рослинного білка. Уже після голодування в раціон входить хліб. Припустимо батон вчорашньої випічки або висушений білий хліб з борошна першого, вищого гатунку. Допустимі хлібобулочні вироби їдять в підсушеному вигляді, порція не повинна перевищувати 200 грамів на добу. До дозволеним сортам, крім білого, відносяться вірменський лаваш, хліб з очищених сортів і бездріжджовий, який надає жовчогінну дію. Хліб житній, з висівками або цільнозерновий в гострий період вживати строго заборонено. Подібні вироби впливають на утворення ферментів, що руйнують тканину запаленої залози, за рахунок надмірного газоутворення сприяють здуття живота і прояву болю.
Період ремісії
В спокійній стадії різноманітність сортів хлібобулочних виробів розширюється. Наприклад, дозволений добовий білий хліб другого сорту з низьким вмістом глютену. Допускається вживання цільнозернового вироби, що містить клітковину, яка впливає на зниження холестерину, усунення токсинів, запобігання запорів, поліпшення властивостей жовчі. Не зайвим буде додати в раціон дієтичні хлібці, виключно пшеничні з додаванням круп.
В закінчення дієтичної реабілітації допускається вживання чорного хліба з сіяного або обдирного борошна, до 100 грамів на добу. Важливо, щоб структура виробу не була грубою, яка надає негативний вплив на травлення.
Любителям хлібобулочних виробів не потрібно відмовлятися від продукту остаточно. При панкреатиті не забороняється вживати хліб з дозволених сортів відповідно до дієтою. При дотриманні рекомендацій і правил хліб не погіршить стан здоров’я, викликаючи агресивну реакцію підшлункової залози, навпаки, послужить джерелом енергії.
Протипоказання
Кожен сорт хліба має певні протипоказання.
Білий хліб, потрапляючи в шлунок, викликає бродіння з виділенням великої кількості газів, і тому його не рекомендується вживати при запорах, дисбактеріозі, виразкових захворюваннях, цукровому діабеті. Продукт веде до загустіння крові і сприяє розвитку варикозу, не радиться використовувати при атеросклерозі, тромбозі, серцево — судинних захворюваннях. Жінкам, які чекають на народження дитини, білий хліб не рекомендується, оскільки його вживання призводить до набряків родових шляхів і раннього отвердению голівки плоду.
Чорний хліб не радиться використовувати при:
- Інфекціях і розладах шлунково-кишкового тракту.
- Високої кислотності шлункового соку.
- печії.
- гастриту і виразки.
- недуги жовчного міхура і печінки.
Замінити чорний хліб при наявності даних недуг потрібно черствим білим хлібом на бездріжджовий основі.
Цельнозерновой хліб не дозволяється використовувати при:
- підвищеної кислотності.
- виразці шлунка.
- Ентер.
- холецистит.
- панкреатит.
- спайки в кишечнику .
- Остром гастриті.
Хліб з висівками не допускається включити в раціон, при:
- геморой.
- коліт.
- виразках шлунка.
- загострення фазах захворювань шлунково-кишкового тракту.
«Шкідливий» хліб
- Дієта при панкреатиті обмежує вживання хліба і може тривати до восьми місяців з моменту рецидиву.
- До найшкідливішим і забороненим на будь-якій стадії захворювання видам хліба відносяться:
- Здобна випічка.
- Білий хліб з борошна вищого сорту.
- Будь свіжоспечений хліб.
- Випічка з пісочного тіста.
Перераховані вище види рекомендується вживати дуже обмежено навіть після одужання .
Корисний хліб
Основна дієта перші пару днів при гострому панкреатиті — голод. Потім поступово в раціон починають вводити прийнятні продукти, включаючи добовий (вчорашній) хліб. Всі дозволені види можна їсти не більше 200 грамів на добу дрібними порціями протягом дня.
До самим щадним відносяться:
- Всі види хліба з додаванням житнього борошна (сірий).
- Вірменський лаваш.
- Бездріжджовий хліб (приготовлений на хмільний заквасці може надавати жовчогінну дію).
- хліб з очищених сортів пшениці.
- приготований власноруч.
В стадії ремісії можна допустити додаткове вживання деяких корисних сортів хліба. Але перш ніж визначитися який хліб ввести в раціон в першу чергу, необхідно врахувати, що деякі мають грубу структуру, підвищений вміст ферментів і можуть дратувати стінки шлунка і активно вплинути на процес травлення. Є такий хліб в стадії ремісії можна не більше 100 грам в день в декілька прийомів.
Купуючи хліб, потрібно стежити, щоб він не містив насіння соняшнику, горіхи, родзинки і кунжут, чиї тверді частинки можуть надавати додаткове подразнюючу дія. У цій стадії можна вживати:
- Цельнозерновой хліб.
- Хліб з висівками.
- Житній (чорний) хліб, в тому числі бородинський
- білий хліб з низьким вмістом глютену.
- Дієтичні хлібці (тільки екструзійні, пшеничні з додаванням круп, наприклад «Геркулес»)
Рецепт домашнього хлібця
Дієтологи рекомендують готувати хлібець в домашніх умовах самостійно, тільки їсти його можна на наступний день після випікання.
Хлебушек домашній грунтується на досить простою рецептурою.
Знадобиться два з половиною склянки борошна другого сорту або житній, 11 р сухих дріжджів, 1,5 чайних ложки солі, столова ложка цукрового піску, 250 мл. теплої кип’яченої води і стільки ж рослинного масла.
Дріжджі і цукор потрібно розчинити у воді, залишити трохи постояти.
Потім всипати сіль, перемішати. Після можна поступово додавати борошно і вимішувати, потроху підливаючи масло.
Місити тісто слід до тих пір, поки воно не почне відставати від долонь.
Необхідно залишити його в теплому місці підходити, обмешать , потім знову повторити процедуру.
Після другого обмешіванія можна викладати тісто в форму і випікати при температурі 200 градусів хвилин 40.
хлібчик без замісу матиме трохи інший рецепт.
Взяти 5-10 м дріжджів, півтори склянки теплої кип’яченої води, 500гр. просіяного борошна грубого помелу, півтори чайних ложки солі.
В чистому посуді потрібно розвести дріжджі з водою і сіллю, додати борошно і перемішати.
Отриману масу залишають у спокої, зверху накривають харчовою плівкою і ставлять на дві години на тепле місце. За цей час вміст посуду збільшитися в три-чотири рази.
Тісто розпластати на столі, злегка присипавши борошном, розкачати в корж і скласти, як конверт. Можна випікати. На приготування знадобиться хвилин сорок-п’ятдесят.
Джерела:
https://opankreatite.ru/produkty/krupy/hleb-pri-pankreatite.html
https: // gastrotract. ru / bolezn / pankreatit / kakoj-hleb-mozhno-est-pri-pankreatite.html
ogkt.ru/pankreatit/hleb-pri-pankreatite-mozhno-li-i-kakoj-poleznee-vsego.html
http://www.podgeludka.ru/pankreatit/kakoj-hleb-mozhno-est-pri-pankreatite
opodjeludochnoy.ru/pravilnoe_pitanie/kakoj-hleb-mozhno-kushat-pri-pankreatite
даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.