При всій корисності такого продукту, як квасоля, при панкреатиті до її вживання треба ставитися обережно. Хоча в складі присутній білок, який добре засвоюється і багато мінералів, в квасолі є багато клітковини, яка є небажаною при панкреатиті. Чи дозволяється їсти квасолю при панкреатиті або вона категорично заборонена при патології?
Зміст статті
- 1 Стручкові сорти
- 2 Властивості квасолі
- 3 В якому вигляді слід вживати квасолю при панкреатиті
- 4 Особливість квасолевих стулок
- 5 Властивості оболонок квасолі
- 6 Протипоказання до відвару з квасолі
- 7 Зернова квасоля при панкреатиті
- 7.1 Зернова квасоля при хронічному панкреатиті
- 8 Стручкова квасоля при панкреатиті — так чи ні?
- 9 Чому квасолеві боби не можна використовувати в їжу
- 10 Особливості приготування квасолі
- 10.1 Перший варіант лікувального відвару
- 10.2 Другий варіант лікувального відвару
- 10.3 Отварная квасоля
- 11 Страви з стручкової квасолі
- 11.1 Салат
- 11.2 Суп овочевий
- 11.3 суп з сирними галушками
- 11.4 Рагу
- 11.5 Овочевий торт
Стручкові сорти
Стручкову квасоля ще звані ают цукрової, спаржевої або зеленою. В її складі знаходяться всі ті ж вітаміни і мінерали, що і в зерновий різновиди, проте її цінність все одно залишається досить високою. Її компоненти дуже гармонійні: залізо відмінно засвоюється разом з вітаміном С, а вітамін В6 допомагає повністю отримати весь магній.
Зате, якщо зерна відрізняються високою калорійністю, то стручкові сорти мають всього 31 ккал. Білка мало, вітамінів і мінералів багато, разом з мінімумом калорій вживання продукту стає вельми спокусливим для тих, хто хоче тримати свою вагу в нормі або схуднути. Відзначається позитивний вплив на систему виділення, нормалізацію обмінних процесів, в тому числі сольового.
Але при захворюваннях підшлункової залози доводиться рахуватися з великою кількістю клітковини, яка руйнівно діє на хворий орган і стає потенційним збудником нападузахворювання. Тому включати в раціон стручкову квасолю можна не тільки при загостренні. При хронічному перебіг хвороби, в стані ремісії, це теж небезпечно.
Властивості квасолі
Квасоля відносять до бобових культур. Вона є цінним джерелом білка (по його змісту займає друге місце після м’яса) і забезпечує організм необхідною енергією. З корисних речовин також містить пектин і клітковину, марганець, фтор і залізо, цинк, магній, натрій, калій і кальцій, йод, фосфор. Багата на вітаміни наступних груп — В, С, Е, і РР.
Тим, хто хворіє на панкреатит, слід знати, що квасоля потрібно вживати дуже обережно, дотримуючись при цьому суворих правил.
В гострої стадії в перші кілька днів (2-3) краще виключити цей продукт з меню зовсім. Але після купірування болю пацієнтам дозволено готувати квасолевий відвар.
Крім того, що квасоля — досить калорійний продукт, що дозволяє людині, вимотати нападами, набратися сил, він ще і здатний принести користь при запаленні підшлункової залози. Причина проста: наявність у складі цього білкового продукту фитогемагглютинина. Він виконує такі функції:
- сприяє активізації функцій лейкоцитів.
- загоює рани, знімаючи запалення.
Тому вживаючи 1 раз в день відвар з квасолі протягом 10 днів, можна домогтися стійкої ремісії.
Існує кілька різновидів цього продукту, наприклад, тепарі, що обробляється в Америці і Мексиці, Лімська (або місяцеподібної), Сакса або спаржева. Найбільша кількість фитогемагглютинина міститься в перших двох видах рослини. Саме вони мають позитивну дію на слизову оболонку підшлункової залози.
В якому вигляді слід вживати квасолю при панкреатиті
Квасоля при панкреатиті вживати дозволено, бажано, в відварному вигляді. Відварювання або приготування на пару — кращий спосіб приготування їжі при панкреатиті і під час дієти. При подібній обробці корисні речовини не зникають, шкідливих речовин, як при смаженні на олії, не виділяється.
Зазначені сорти квасолі містять спеціальний протеїн, загоює лейкоцити:
- Лімська квасоля.
- тепарі.
- гостролиста.
Не потрібно готувати плід цілком — знадобляться стулки, заварені на слабкому вогні. Корисно приготувати відвар — на склянку води доводиться ложка квасолевих стулок. Пити показано за півгодини перед прийомом їжі.
Залишати відвар надовго не варто, квасоля при панкреатиті повинна залишатися свіжою. Якщо засіб зроблено, приготовлено і вжито правильно, підшлункові протоки очищаються під впливом відвару, через пару тижнів настане явне поліпшення.
При задовільному фізичному стані, з урахуванням прийому хворим медичних препаратів крім дієти, проходження рекомендованого курсу лікування, стан ремісії досягається через 10 днів. У стані відновлення потрібно дотримуватися суворої дієти, запобігаючи повторний напад панкреатиту.
Якщо панкреатиту супроводжує цукровий діабет, прийом відвару позитивно відіб’ється на стані діабетика. У складі квасолевих стулок присутній речовина, що нагадує за складом інсулін. Прийом квасолі в їжу прирівнюється до прийому таблетки інсуліну.
Квасоля — продукт, для перетравлення якого в будь-якому вигляді термічної обробки потрібна велика кількість енергії.
Вживання сімейства квасолевих і бобових буде супроводжуватися посиленою роботою кишечника і появою метеоризму, здуття живота.
чи можна їсти квасолю при панкреатиті? У період ремісії лікарі-дієтологи рекомендують віддати належне відвару з квасолі.
Сприятливий вплив квасолевих на підшлункову виявляється тільки за допомогою настоїв і відварів. Дані рецепти вживаються в стадії загострення захворювання і для лікування хронічного панкреатиту. Велике значення має дієта при панкреатиті. При дотриманні призначень лікаря і використанні засобів народної медицини пам’ятайте і важливості правильного харчування в період загострення і ремісії захворювання.
Для приготування відвару використовують сухі стулки рослини. Кожен раз готується нове пиття, так як корисні властивості швидко випаровуються при охолодженні. Приймати засіб необхідно не менше двох тижнів, потім зробити перерву і повторити курс лікування.
Зазвичай люди використовують квасолю в такий спосіб: очищають її і вживають плоди. Але виявилося, що стулки квасолі можна застосовувати як в класичній медицині, так і в нетрадиційній. Вони допомагають боротися з патологіями, проти яких найчастіше використовують сильнодіючі таблетки. Стулки квасолі можна охарактеризувати як м’яке ліки, має натуральне походження, яке дуже корисно для людини.
Відео по темі:
Особливість квасолевих стулок
В народній медицині може використовуватися квасоля, стулки якої володіють багатьма корисними властивостями. Як тільки будуть видалені зерна, стулки досушивают, подрібнюють і, якщо виникає така необхідність, перемелюють. Їх також можна купити в готовому вигляді, причому в різних варіантах розфасовки.
Лікування за допомогою лушпиння квасолі з кожним днем стає все більш популярним. Пояснюється це безпекою продукту, мінімальною кількістю протипоказань, натуральністю походження, а також тим, що він має багато корисних властивостей. Але слід пам’ятати, що вживати квасолю (стулки) у великих кількостях не рекомендується.
Властивості оболонок квасолі
Було встановлено, що стулки квасолі мають велику кількість лікувальних речовин, тому їх із задоволенням використовують у народній медицині. Лікувальний ефект досягається завдяки присутності в них мікроелементів, амінокислот і флавоноїдів, що приносять користь людському організму. Регулярно вживаючи стулки квасолі, властивості яких мають цілющу силу, можна нормалізувати метаболізм і налагодити синтез білків.
Завдяки цьому організм людини починає виробляти потрібну кількість гормонів і ферментів, необхідних для різних процесів. До складу стулок входять кемпферол і кверцетин, що роблять судини еластичними. Крім цього, вони перешкоджають пропуску плазми через стінки судин, а кислоти мають противірусну дію.
Корисні властивості відвару:
- Допомагає зняти запальні процеси в тканинах підшлункової залози.
- Регулює рівень глюкози в крові. Завдяки вмісту глюкокініни — інсуліноподібного компонента. Саме тому відвар стане замінником інсуліну при цукровому діабеті другого типу і застосовуватися як доповнення до лікування.
- Під дією відвару відкриваються підшлункові протоки, що сприяє подальшому очищенню і зниження набряку прилеглих тканин.
- Для лікування хронічного панкреатиту активно використовують настій. А також доцільно застосування сухих стулок в обсязі 50 грамів, які подрібнюються до стану порошку. Залити 500 мл крутого окропу в термосі і залишити для настоювання на ніч.
- Вживати настій слід, попередньо збовтавши, три рази в день перед їжею по півсклянки.
Протипоказання до відвару з квасолі
Присутні окремі нюанси вживання кошти. З обережністю до застосування відвару слід підходити:
- вагітним жінкам.
- годуючим матерям.
- людям, схильним до гіпоглікемії.
при побоюваннях, що квасоля зашкодить організму, від продукту краще відмовитися.
зернова квасоля при панкреатиті
при хворобах внутрішніх органів зернова квасоля корисна. Вона має сечогінну властивість, тому застосовується при хворобах нирок. Кількість корисних вітамінів, в тому числі вітаміну Е — відомого антиоксиданту, допомагає запобігти серйозним захворюванням серця і судин. Вітаміни А і С сприяють поліпшенню зору. А також антибактеріальні властивості рослини дозволяють використовувати при захворюваннях порожнини рота і легких.
Чи можна квасоля при панкреатиті? Відповідь однозначна ні. Клітковина, яка у великій кількості міститься в бобах, грубо впливає на слизову шлунка і «змушує» посилено виробляти підшлункову залозу панкреатичні ферменти і сік. Що призведе до рецидиву нападу. А також клітковина активно діє на перистальтику кишечника, тому пацієнтові не уникнути здуття живота і метеоризму.
Хворим панкреатитом можна використовувати в їжу зернову квасолю в будь-якому вигляді, навіть при ретельній термічній обробці. Такі дії навіть в стадії тривалої і стійкої ремісії спровокує больовий синдром і початок запального процесу.
Вид квасолі, корисний для здорових людей, але заборонений при панкреатиті — квасоля зернова. У бобах безліч білків, поживних речовин, продукт включається в рецепти різного ступеня складності, але через велику кількість поживних речовин, високої енергетичної цінності зазначена квасоля при панкреатиті забороняється.
Зернова квасоля містить багато корисних здоровому організму речовин:
- велика кількість рослинних білків.
- складні вуглеводи (клітковина).
- вітаміни групи В, а також С, РР, Е, фолієву кислоту.
- мікроелементи: калій, залізо, магній, цинк, кальцій та інші.
- глюкокініни — речовина, що знижує концентрацію цукру в крові.
- фитогемагглютинин.
- пурини.
Відео по темі:
Але, незважаючи на таку кількість корисних інгредієнтів , зернова квасоля (біла або червона) — заборонений при панкреатиті продукт. Причому заборона поширюється як на час загострення захворювання, так і на період ремісії. Пов’язано це з тим, це дуже калорійний продукт, складний для перетравлення, особливо при наявних проблемах з травленням.
Зернова квасоля при хронічному панкреатиті
Вживання зерновий квасолі викликає напад болю при гострому панкреатиті і загострення при хронічному. У дні ремісії продукт, що включає білок і клітковину, не вітається в раціоні. Краще дотримуватися дієти, запропонованої на консультації лікаря. Приготуйте біле м’ясо (кролик, курка), нежирне — продукт стане необхідним джерелом білка. Джерелом клітковини можна обрати деякі фрукти, в розумних кількостях.
Стручкова квасоля при панкреатиті — так чи ні?
Вживати стручкову квасолю корисно, продукт допомагає замінити інші заборонені страви. Відомі протипоказання при виборі квасолі в стручках, якщо діагностований панкреатит.
Вона містить вітаміни С, А, групи В, фосфор, сірку, залізо, хром, магній, калій, молібден, цинк, мідь, складні вуглеводи, аргінін, клітковину. Цей овоч не вбирає шкідливі речовини з навколишнього середовища, і тільки тому він вже дуже корисний.
У той же час продукт заборонено їсти в сирому неприготована вигляді, так як це може призвести до отруєння. Бобові культури — досить важкий продукт для шлунка, вони вимагають великих зусиль організму для переварювання, призводять до підвищеного газоутворення і метеоризму. Щоб зменшити такі побічні дії, продукт перед приготуванням потрібно пару годин вимочувати в холодній воді. Ще квасоля потребує тривалій термічній обробці. Щоб знизити ризик метеоризму, квасоля корисно вживати разом зі спеціями, що знижують газоутворення, наприклад, з кропом.
Стручкова квасоля допомагає організму боротися з ревматизмом, бронхітом, кишковими інфекціями, шкірними захворюваннями. Цей продукт сприяє нормалізації вуглеводного обміну, відновленню гормонального фону, зміцненню стінок судин.
Стручкова квасоля корисна при аритмії, пієлонефриті, сечокам’яній хворобі, атеросклерозі.
Вона допомагає при панкреатиті, гастриті з низькою кислотністю, високому цукрі в крові. Цей овоч покращує роботу печінки, допомагає при проблемах з нервовою системою і серцем. Корисна квасоля допомагає при туберкульозі, проблеми з потенцією у чоловіків, сприяє зміцненню нігтів і волосся.
Рекомендується вживати квасолю при схудненні. Адже вона допомагає вивести зайву воду і прибрати набряки, прискорює обмін речовин. Крім того, овоч містить багато білка, а значить, добре насичує. Тому квасолею можна цілком замінити м’ясо і рибу.
Стручкова квасоля заборонена для прийому в їжу при панкреатиті, гастриті і інших захворюваннях, пов’язаних з шлунково-кишковим трактом. У рослині надлишок клітковини — через згаданого речовини квасоля вважається надзвичайно корисним, поживним продуктом у здорових їдців. Дієта при панкреатиті передбачає їжу, легко перетравлювану. Стручкова квасоля до подібних продуктів не відноситься. З’являються проблеми з травленням, починається відчуття тяжкості в шлунку, слід погіршення стану.
Стручкову квасоля при панкреатиті вживати не можна. Коли настане стадія одужання, дозволено використовувати спаржеву квасолю — маленькими порціями, продукт потрібно відварювати і поїдати без додавання масла або спецій.
Чому квасолеві боби не можна використовувати в їжу
Квасолеві боби в їжу при панкреатиті не допускаються. У складі присутні пурини — речовини, при попаданні в організм відкладають солі. Солі з організму потрібно виводити, для початку — переробити. Для кишечника створюється зайва робота, як і для підшлункової залози, нирок, жовчного міхура. При постійному відкладення солей у людини утворюються камені, складно виводяться, часом вимагають оперативного втручання.
Якщо хворий хоче ризикнути і спробувати ввести квасоля в раціон, варто дотримуватися загальних правил з приготування. Пам’ятайте, в сирому вигляді квасоля приносить шкоду, готуйте страву на пару, відварюють, перед приготуванням — вимочуйте протягом 12 годин.
Бажано купувати не консервовану квасолю в магазині, готувати продукт самостійно. Якщо після вживання в їжу у хворого не трапиться нетравлення, дозволено збільшити порцію. Квасоля не поширюється на продукти, обов’язковим в раціоні людини з діагнозом панкреатит.
Особливості приготування квасолі
Перший варіант лікувального відвару
Зняти запальний процес і вгамувати больові відчуття під час нападу гострого панкреатиту допоможе відвар з лушпиння квасолі. Для його приготування потрібні добре висушені бобові стулки (лушпайки).
50 грам подрібнених стулок (їх можна розтерти в ступці, блендері, кавомолці) необхідно залити 0,5 л кип’яченої води кімнатної температури і помістити в термос або ж в скляну банку, яку зверху укутати ковдрою. Відвар настоюється дев’ять годин. Напій випивають перед їжею по півсклянки тричі на добу. Якщо панкреатит супроводжується цукровим діабетом, частоту прийому відвару потрібно обов’язково узгодити з лікуючим лікарем, так як нестача або надлишок інсуліну можуть негативно позначитися на стані хворого.
Другий варіант лікувального відвару
Також можна приготувати відвар ще по одному рецепту, швидшому.
Столову ложку подрібнених стулок заливають склянкою гарячої кип’яченої води і настоюють 15 хвилин на водяній бані. Потім остуджують до кімнатної температури, відціджують, лушпиння викидають, а настій вживають по півсклянки перед їдою.
Отварная квасоля
Щоб приготувати спаржеву квасоля, попередньо її вимочують 2-3 години в холодній воді. Потім опускають в киплячу воду і варять близько 10 хвилин. Чим квасоля старіше, тим довше її потрібно варити. Воду можна трошки підсолити. Готова квасоля залишається твердоватим, проте вона не повинна хрустіти при розрізанні.
Червона і біла квасоля перед варінням вимочується не менше 4 годин. Потім її потрібно помістити в киплячу воду і варити не менше години. Потім продукт можна пробувати і, якщо він ще твердий, потрібно продовжити термічну обробку ще 30-40 хвилин, періодично перевіряючи ступінь готовності. Готову квасолю можна трохи приправити оливковою олією і вживати разом з кашами, картоплею або перетерти в пюре.
Страви з стручкової квасолі
Що готують із стручкової квасолі? Різні супи, салати, рагу, паштети й інші страви. Квасоля добре поєднується з кисломолочними продуктами, іншими овочами і різними травами. Ось кілька корисних рецептів.
Салат
Відварити 200 г креветок і 100 г стручкової квасолі. 100 г твердого сиру нарізати кубиками, червону цибулину — півкільцями. Викласти на тарілку листя салату, квасоля, цибуля і креветки, сир, посипати журавлиною, заправити лимонним соком. Можна посипати також кунжутом.
Суп овочевий
Суп з сирними галушками
Змішати яйце, столову ложку борошна і 30 г натертого на тертці сиру. У киплячу воду опустити одну натерту моркву і подрібнену цибулину, проварити п’ять хвилин. Додати 200 г стручкової квасолі. Варити майже до готовності, потім додати один нарізаний помідор, сіль і опускати ложкою тісто. Варити ще п’ять хвилин, подавати, посипавши рубаною зеленню.
Рагу
400 г брюссельської і 300 г цвітної капусти відварити протягом трьох хвилин. Нарізати скибочками. Подрібнити цибулину, згасити пару хвилин. Додати капусту, два солодких перцю, 300 г стручкової квасолі, одну натерту моркву, посолити, додати пряні трави і тушкувати до готовності.
Овочевий торт
Подрібнити червону цибулину, один цукіні нарізати напівкружечками. Лук згасити пару хвилин, додати цукіні і 150 г стручкової квасолі. Гасити десять хвилин. Змішати три яйця і 400 г нежирного сиру. Готові овочі змішати з сиром, додати трохи нарізаного шпинату і сіль. Суміш викласти у форму, посипати тертим сиром, готувати в духовці півгодини. Потім торт остудити і поставити на три години в холодильник.
Джерела:
https://gastrotract.ru/bolezn/pankreatit/fasol-pri-pankreatite.html
opodjeludochnoy.ru / pravilnoe_pitanie / mozhno-li-est-fasol-pri-pankreatite
https://pankreatit03.ru/fasol.html
https://pankreatitunet.ru/produkty/upotreblenie-fasoli-pri-pankreatite .html
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.