При панкреатиті різні види солодкого — не найкращий варіант харчування. Але якщо дуже хочеться себе побалувати десертом, завжди можна чимось його замінити. Які солодощі можна при панкреатиті?
Зміст статті
- 1 Дозволено або заборонений?
- 2 Вплив солодкого при панкреатиті
- 3 які десерти рекомендують при панкреатиті
- 4 Наскільки важливо дотримуватися вживання солодощів
- 5 Що дозволено при гострій формі захворювання?
- 6 Від яких солодощів доведеться відмовитися людям з панкреатитом
- 7 Що можна при патології
- 8 Заборонені продукти
- 9 Десерт в період ремісії
- 10 Що дозволено з ласощів при панкреатиті?
- 11 Користь і шкода
- 12 Які солодощі найнебезпечніші?
- 13 Правила введення в раціон солодощів
- 14 Як приготувати в домашніх умовах
Конт або заборонений?
Дуже часто люди помічають, що після солодкого болить підшлункова залоза. Турбує біль тупого і ниючого характеру, зосереджена вона в животі і в лівому підребер’ї, віддає в серці, спину, область між лопаток. Іноді больовий синдром супроводжується нудотою, блювотою, діареєю. Подібні симптоми виникають після вживання тортів і тістечок, шоколаду і цукерок, солодких фруктів у великих кількостях. При сильних болях після прийому кондитерських виробів потрібно спочатку зняти больові відчуття, а потім переходити на голодування і рясне пиття.
Панкреатит — серйозне захворювання підшлункової залози. Ті, кому був поставлений цей діагноз, не з чуток знають, що таке періоди загострення. Діагноз не терпить потурань і вимагає значного перегляду свого звичного режиму харчування.
Перегляд в даному випадку означає, як правило, виключення більшості улюблених страв, але, коли на терезах напади болю і спокійне життя — вибір очевидний, правда? Але як же бути з солодким? Чи можна робити невеликі послаблення? Прочитавши статтю, ви дізнаєтеся відповіді на поставлені питання. Ви зможете вирішити для себе, чи варто ваше здоров’я хвилин слабкості, а ласуни зможуть визначити, яку альтернативу можна знайти кондитерським виробам.
Все не так фатально, як може здатися на перший погляд, досить навчитися модифікувати свої харчові звички , і ваше здоров’я подякує. Детальніше про те, чи можна вживати солодке при панкреатиті, читайте нижче в зібраних мною статтях по цій темі.
Вплив солодкого при панкреатиті
Цукровмісні продукти тиснуть на залозу. Додаткова освіта інсуліну, вимагає посилену роботу підшлункової. Захворювання вимагає застосування цукрозамінників. Муси, пудинги включають в раціон після зняття симптомів.
Солодкоїжкам важко відмовитися від улюблених страв, які здатні викликати нервове збудження. Легкі десерти краще в раціоні і швидкості приготування. Але вимоги гастроентерологів забороняють додавання глюкози, ставить в тупик. Виникає питання: які солодощі можна вживати при панкреатиті?
Перевагу віддають продуктам, які були приготовлені вдома. Куплені в магазині не повинні містити барвників, хімічних добавок, смакових ароматизаторів, які згубно впливають на хворий орган. Ласощі повинні включати компоненти, які містять фруктозу. Глюкоза заборонена до вживання.
Дотримання дієтичного харчування убезпечить пацієнта від загострення захворювання. Прянощі, жир, алкоголь неприпустимі для застосування приготування. Несвіжі з простроченим терміном придатності протипоказано хворим.
Які десерти рекомендують при панкреатиті
Неправильне харчування впливає на підшлункову залозу, стимулюючи роботу печінки і жовчного міхура. Завантаженість органу провокує больовий синдром. Ідеальним ласощами служить зефір при панкреатиті, що складається з білка, цукру, пектину, желатину і агару.
Зміст зефіру (100 гр):
- Вуглеводи (80 гр).
- Білки (0,9 гр).
- Жири (0,2 гр).
- Енергетична цінність (330 Ккал).
- тіамін, рибофлавін, нікотинова кислота.
- Калій.
- Залізо.
- Йод.
Денна норма становить 45 гр. Доповненням є ягідні, горіхові, фруктові начинки. Він містить мінімум калорій, що незамінне при дотриманні дієтичного харчування. Збагачений вітамінами і мікроелементами. Знижує холестерин і виводить токсини.
Йод і залізо допомагають нормалізувати рівень гемоглобіну. Починають вводити в раціон не більше ½ частини, максимальна кількість 2-3 штуки, в добу запиваючи чаєм або водою. Потрібно виключити з ужитку з додаванням штучних добавок і підсилювачів смаку. Гостра форма хвороби забороняє застосовувати в їжу зефір і його замінники.
Наскільки важливо дотримуватися вживання солодощів
Все ласощі містять цукор, який протипоказаний лікарями. Всіма улюблений варення, слід використовувати при панкреатиті дотримуючись дозоване застосування. Добова дозволена норма 2-3 чайної ложки. Фрукти і ягоди повинні бути солодких сортів без додавання цитрусових плодів.
При панкреатиті, як і гастриті і холециститі, не можна їсти жирну і вуглеводну їжу, до якої часто відносяться десерти. Тому потрібно вибирати натуральні продукти. В дієтичний раціон допускається періодично включати нездобне печиво, зефір, фруктові муси і суфле домашнього приготування. Желе при панкреатиті, як і десерти з вареного цукру, теж вживають. Періодично дозволяється побалувати себе горіхами, для поліпшення смаку їх можна зацукрувати.
Безе при панкреатиті також входить в категорію щодо безпечних продуктів. Ще дозволяється їсти здобні випічку і помадки домашнього приготування. Людям із запаленням підшлункової, варто віддати перевагу фруктами і ягодам. Краще уникати екзотичних видів і вибирати не солодкі плоди.
Без побоювання можна вживати яблучний, малиновий мус, а також інші види фруктових десертів і напоїв:
- кисіль.
- цукати.
- мармелад.
- джем.
- пастила.
- повидло.
- компот .
Лікарі рекомендують самостійно приготувати желе при панкреатиті. Корисний десерт з натурального ягідного або фруктового соку не зашкодить підшлункової і допоможе їй швидше відновитися. Ще один дозволений продукт при панкреатиті — це сушіння. Причому їх можна їсти навіть в період загострення, але тільки якщо вони приготовані згідно дієтичного рецептом.
А чи можна пити солодкий чай при запаленні підшлункової? Повністю відмовлятися від цього напою не варто. Однак його потрібно готувати певним чином. Чай повинен бути не солодким, що не міцним і без молока. Краще вибирати розсипні якісні сорти без добавок. Напій бажано пити не більше 2 разів на день після їди в свежезаваренним вигляді. Відносно меду, то його дозволяється їсти в період ремісії і при хронічній формі захворювання, але в обмеженій кількості.
При панкреатиті натуральний продукт буде корисний тим, що він:
- зміцнює імунітет.
- усуває запори.
- не дратує підшлункову і не змушує її працювати в посиленому режимі.
- надає антисептичну дію.
Але при зловживанні медом з’явиться алергія, а робота підшлункової погіршиться, що збільшить ризик розвитку цукрового діабету. Скільки нектару дозволяється з’їдати при панкреатиті без шкоди для здоров’я? При вищесказаному захворюванні можна їсти невелику кількість солодких продуктів, основні з них це:
- здобні випічка, це може бути печиво, безе, сушки тощо ..
- десерти, приготовані в домашніх умовах, з невеликим вмістом цукру.
- цукерки, виготовлені з проваренного цукру.
- фруктовий мармелад, пастила і зефір.
- ягідні муси і желе.
- повидла і варення в невеликих кількостях.
- мед, сухофрукти.
- несолодкі фрукти
Всі ці продукти потрібно вживати в малих дозах і з особливою обережністю, постійно стежачи за самопочуттям. Фахівці вважають, що краще за все, якщо хворі страждають панкреатитом, будуть використовувати щодня не більше 50 г солодощів.
Що дозволено при гострій формі захворювання?
Глюкоза і підшлункова залоза ладнають в умовах здорового організму. Що входить до складу цукор, змушує залозу виробляти інсулін, навантаження на нездоровий орган збільшується. Під час загострення панкреатиту потрібно зменшити навантаження, десерт виключається повністю з раціону хворого, навіть вживання невеликої кількості цукру неприпустимо. Перші дні після купірування нападу корисно лікувальне голодування, яке супроводжується прийомом великої кількості рідини. Поступово в меню включають легкі білкові продукти (м’ясо птиці, телятину, рибу). Через місяць жорстку дієту можна пом’якшити. В меню додається желе, пудинги, фруктові муси. Страви готуються з замінником цукру. Включення інших солодких продуктів не дозволено.
Підшлункова залоза в організмі виробляє спеціальний секрет. Потрапляючи в дванадцятипалу кишку, ферменти ліпаза і амілаза допомагають переробляти їжу. При запаленні підшлункової залози (панкреатит) відбувається ураження клітин залози, порушується вироблення ферментів, поступово запальний процес поширюється і на інші органи травної системи і черевної порожнини.
Найчастіше причиною неполадок є неправильне харчування, алкоголь. Під дією спиртного в’язкість панкреатичного секрету збільшується, що може привести до застою. Захворювання жовчного міхура, адже протоки цих органів анатомічно пов’язані, якщо камінь закупорить проток жовчного, то жовч почне текти потече в протоку підшлункової, порушуючи її нормальну роботу. Хворим з панкреатитом рекомендована спеціальна дієта. Частина продуктів під забороною.
Якщо є проблеми з підшлунковою залозою і жовчним міхуром, то чи не навантажуйте травну систему, не дратуйте залозу, не заважайте їй працювати нормально. Не заводьте хвороби, адже органи і системи організму взаємопов’язані, неполадки в одному не можуть не позначатися на роботі інших, пов’язаних з ним.
Обмежте спиртне, куріння, не переїдайте, дотримуйтесь рекомендацій. Що можна і що не можна що можна при проблемах з підшлунковою залозою, а що категорично протипоказано. Зрозуміло, що в період загострень краще відмовитися від солодощів і дотримуватися рекомендацій лікаря. А що з’їсти в період ремісії, ніж себе побалувати?
Психологічно людині легше, знаючи, що він може дозволити собі з’їсти щось смачне, нехай і в невеликих кількостях. Заборонені торти, випічка, млинці в їх традиційному вигляді — багатих жиром і легкозасвоюваними вуглеводами. А ось приготувати щось більш легке цілком можливо.
Частування на основі желе, йогурту, дієтичні млинці без масла (з мінімум олії), бісквіт на яєчних білках, соді і молоці не дуже солодкий. Випічку краще їсти тільки домашню, в змісті якої ви впевнені. Ви не можете гарантувати, що в покупних виробах немає шкідливих жирів, навіть якщо на виробі зазначено, що це низькокалорійний дієтичний тортик.
Але взагалі краще обмежити хлібобулочну продукцію, дріжджові вироби, адже така їжа стимулює роботу підшлункової, викликає бродіння в кишечнику. Краще віддати перевагу піщаному тесту, бісквітів, домашнім, а не покупним.
Печиво, легке дієтичне, віддайте перевагу домашнім заготівлях, рецептів в інтернеті можна знайти масу. Ще можна з’їсти без шкоди — шматочок банана, як альтернативу солодкого. При проблемах з травною системою важлива помірність у харчуванні.
Є невеликими порціями, дрібно. Навіть корисна їжа, з’їдена в великому обсязі, може спровокувати проблеми з травленням. Відмовтеся від цукерок до чаю, адже в складі сучасних "шоколадних" цукерок чого тільки немає — на упаковці вказують склад, але дуже дрібним шрифтом, але з лупою розібрати можна.
Замість шоколадної, візьміть суфле, помадку або мармелад . Можна з’їсти зефір. У ньому мало жиру і є желатин, благотворно впливає на роботу травлення. У період поза загостренням можна їсти ці ласощі.
Від шоколаду краще утриматися, адже при його переробці виділяється багато панкреатичного соку, а це може призвести до несправності роботи підшлункової. У період стійких ремісій, можна дозволити собі трохи шоколаду, з невеликим відсотком какао.
Від яких солодощів доведеться відмовитися людям з панкреатитом
Панкреатит вважається небезпечною патологією підшлункової залози, під час якої потрібно сидіти на суворій дієті, не вживати продукти з важкими жирами. Виходить, що найсмачніші страви доведеться виключити зі звичного раціону. Можливо, для когось жити без солодкого — норма. Але багато пацієнтів не можуть жити без смакоти і хочуть знати, які солодощі при панкреатиті рекомендується вживати в їжу. На стадії гострого перебігу хвороби потрібно прибрати зі звичного меню всю солодку продукцію, наприклад, не можна мармелад, халву. Якщо має місце сильний біль, то хворому потрібен тільки голод і рясне пиття води.
Якщо панкреатит не виражений у вигляді больових нападів, тоді можна вживати рибу, птицю або страви з яловичини. Після зняття інтенсивного болю при загостренні панкреатиту, дозволено їсти желе з цукрозамінників, ягідні муси і пудинги. Зефір при панкреатиті теж дозволяється. Інші варіанти солодощів при запаленні підшлункової залози не розглядаються.
Що можна при патології
Оскільки при патології підшлункової залози небажано приймати їжу з великою кількістю жирів, з солодких виробів можна їсти такі одиниці:
- печиво, безе (нездобне, білкове суфле).
- десерти, приготовані самостійно.
- солодощі з вареного цукру.
- арахіс в цукрі.
- підсушені фрукти.
- зефір.
- желе і мармелад.
- ягідний мус і пастила.
- повидло, кислий джем.
Заборонені продукти
Небезпечними вкусняшками при панкреатиті є карамель, льодяники. Також не можна шоколадні цукерки з іриски. Морозиво, халва, згущене молоко, торти, вафлі — під забороною. Всі перераховані вироби не рекомендується при будь-якому прояві захворювання. Та їжа, що дозволена, вживається з розрахунком точного дозування. При бажанні з’їдати більше, порцію потрібно збільшувати поступово. наприклад, цукру за добу можна не більше 50 мг.
Якщо пацієнту стає погано після того, як він поїв мармелад або халву, їх прийом варто негайно припинити. Оскільки дана хвороба небезпечна на будь-якій стадії, дієта повинна жебракувати тільки фахівцем, щоб при появі дискомфорту і розвитку ускладнень звернутися до нього.
В перші 30 діб після прояви запалення підшлункової залози не можна їсти взагалі будь-які солодкі вироби. Цукор, мармелад і халва в цей період також заборонені. Смачні речі виключаються для зниження тиску на підшлункову залозу, щоб вона не виробляла інсулін. При панкреатиті можна тільки цукрозамінники, які додаються в напої.
Десерт в період ремісії
Коли захворювання переходить в тривалу спокійну фазу, перелік дозволених ласощів поступово розширюють. При підборі продуктів строго дотримується обережності, певні вимоги:
- Перевагу варто віддати солодкої продукції власного виготовлення. У них менше небезпечних для здоров’я добавок.
- Не маючи можливості приготувати самостійно, вибираючи в магазині, читайте етикетку. Зміст ароматизаторів, консервантів, барвників негативно позначиться на хворому органі.
- При приготуванні ласощів до складу включайте фруктозу. Навіть якщо у хворого на тлі захворювання не розвивається цукровий діабет, провокувати орган для виділення інсуліну, щоб переробити глюкозу, не варто.
- Не забувайте про дієту. У складі улюблених ласощів не повинно бути жиру, прянощів, алкоголю.
- Слідкуйте за терміном придатності. Прострочене, засушене, вчорашнє не підходить для здорового організму, а для хворого органу — стрес.
- Знайте міру. Не переїдайте.
Коли захворювання переходить на «тихий» етап, деякі з заборонених продуктів можна повернути в звичний раціон. Солодощі дозволені теж, але в обмежених кількостях. У подібній їжі є свої вимоги:
- солодке печиво бажано готувати вдома, оскільки магазинні варіанти містять «погані» складові.
- в солодощах повинна бути фруктоза, через відсутність для її перетравлення вироблення інсуліну.
- повинна строго дотримуватися дієта. Не можна допускати велику кількість жирів.
- солодощі та інша їжа не повинні бути зіпсованими.
Що дозволено з ласощів при панкреатиті?
Людям хворим панкреатитом необхідно замінити улюблену солодку їжу на продукти з допустимим вмістом цукрів. Які солодощі підходять найбільше? Список дозволених пацієнтам десертних виробів в рамках дієти №5:
- зефір (переважно домашнього приготування на основі яблучного або фруктового пюре, без шоколадної глазурі).
- мармелад, пастила, варення з дозволених фруктів.
- сухе нездобне печиво, в т.ч. безе.
- домашні пряники і пряники з фруктовими начинками.
- мед.
- фруктово-ягідні муси і желе.
- сирно-ягідні десерти (запіканки, запечені сирники, ліниві вареники) — на основі знежиреного сиру.
- фруктові здобні пироги.
- білкове суфле.
- домашні цукерки з проваренного цукру, допускаються з горіхами або сухофруктами.
- печені яблука з різними начинками.
- цукати.
Оскільки для приготування солодких страв у великій кількості використовуються фрукти , при панкреатиті краще віддати перевагу місцевим сезонним плодам світлого кольору: солодких сортів яблук, персиків, абрикосів.
Слідкуйте за складом ласощів. Варення, мармелад, суфле повинні готуватися на основі фруктози. Намагайтеся захистити себе від вживання глюкози. Найбільш дієтичної солодкістю вважаються бублика. Сухарі, бублики дозволені навіть в період важкої голодування в гострий період. Потрібно проявляти обережність, купуючи бублика в магазині, до складу улюблених ласощів може входити жир. Вживати їх переважно м’якими, тому рецепт для домашнього приготування — кращий спосіб не нашкодити здоров’ю.
До списку входять страви не містять жирів, але в раціон їх варто вводити поступово. Максимальна добова доза ласощів складає 50 грам. Необхідно стежити за реакцією організму на кожен продукт окремо, в разі загострення прийом смакоти припиняється. Пам’ятайте, перед введенням в раціон нових страв отримаєте консультацію лікаря.
При пошкодженої підшлункової забороненими солодкими стравами вважаються ті, до складу яких входить цукор, жир. Список найбільш небезпечних для здоров’я:
- шоколадні цукерки, карамель.
- заборонено всіма улюблене морозиво, халва, згущене молоко в будь-якому вигляді.
- борошняне заборонено .
- торт, печиво, пряники.
- виноград, фініки, інжир входять в список заборон.
Перераховані вище продукти не можна їсти як самостійну страву, не можна включати в рецепт для приготування. Шоколад, борошняне, цукерки можуть завдати шкоди органу в період хронічного перебігу захворювання, в гострий період — небезпечні для здоров’я.
Користь і шкода
Багато солодощі при панкреатиті потрапляють під заборону, оскільки провокують підшлункову залозу виробляти велику кількість інсуліну, необхідного для їх переробки в організмі. Таким чином, хворий орган відчуває зайве навантаження, виникає додатковий ризик розвитку цукрового діабету, який погіршить стан хворого. При гострій формі захворювання глюкоза виключається з раціону, при необхідності вводиться тільки внутрішньовенно, якщо це необхідно для підтримки активності пацієнта. В хронічної стадії список допустимих продуктів, що містять цукор, розширюється поступово. При цьому слід враховувати, що солодке — це також джерело зайвої кількості вуглеводів і жирів, які шкідливі для відновлюється підшлункової і можуть викликати погіршення роботи серця, порушують обмін речовин і провокують проблеми з травленням, особливо при холецистопанкреатит, а також каменях в жовчному міхурі.
Потенційне шкідливий вплив солодощів можна знизити, дотримуючись таких правил:
- Готувати їх будинку, без консервантів і жирів, використовуючи цукрозамінники або фруктозу замість цукру.
- вживати в свіжому вигляді, уникаючи тривалого зберігання.
- Віддати перевагу нетвердим десертів: мусів, желе, пудингів, суфле.
- Для забезпечення організму корисними вітамінами ввести в раціон такі напої, як кисіль і компот.
- Навіть вживаючи дозволені солодкі продукти, уважно контролювати самопочуття і обмежуватися невеликою порцією в день (до 50 г).
Які солодощі найнебезпечніші?
Все, що містить цукор, буде навантажувати пошкоджений орган. Тому будь-які цукерки, навіть льодяники, сиропи, шоколад при панкреатиті заборонені. Але куди небезпечніше будуть солодощі, в складі яких присутній і цукор, і жири. Різні креми (в тортах, тістечках), морозиво, згущене молоко, халва, вафлі — всі ці продукти наносять подвійного удару по підшлункової. Їх потрібно занести в «СТОП-лист» хворим панкреатитом назавжди.
Правила введення в раціон солодощів
Основні рекомендації до вживання солодощів при хронічному панкреатиті:
- Готувати ласощі вдома на основі свіжих, натуральних продуктів — солодких ягід, овочів і фруктів. При цьому цукор краще замінювати фруктозою, медом або іншими сахарозаменителями.
- Перед покупкою ретельно вивчати склад продуктів, щоб вони не містили ароматизаторів, консервантів, підсилювачів смаку, барвників.
- Купувати тільки свіжі смаколики , без слідів пошкодження, цвілі або нальоту.
- Не вживати занадто солодкі ласощі, смаколики з кислими фруктами, особливо лимоном, горіхами (в невеликій кількості через три місяці після купірування гострого панкреатиту допускаються волоські, кедрові горіхи, фісташки) , деякими сухофруктами, алкоголем.
- Не вживати ласощі з прянощами.
- Відмовитися від ласощів з жировими начинками.
- Відмовитися від здобної випічки.
- Чи не їсти солодке на голодний шлунок і після шостої вечора — так ласощі містять багато вуглеводів, організм не встигне спалити калорії до сну.
- Чи не з’їдати за один день більше 30-60 грам солодкого (в залежності від ступеня солодощі продукту) і не їсти смакоту кожен д ень поспіль.
Такі правила допоможуть попередити рецидив гострого запалення підшлункової.
Як приготувати в домашніх умовах
При запаленні підшлункової залози солодке краще готувати вдома, контролюючи склад і кількість вхідного цукру. Наступні страви можна безпечно включити в меню в період ремісії, не побоюючись рецидиву захворювання:
- Домашній зефір. Запекти в духовці очищені і розрізані навпіл яблука (4 шт.) Протягом 15-20 хвилин. Злегка охолодити і перетерти в пюре з 250 г цукру. Згідно з інструкцією використовувати агар-агар в якості згущувача: залити водою до набрякання, розчинити на середньому вогні, додати 475 г цукру і варити до температури 110 ° С. Трохи остудити, потім додати ½ частину білка і збити до освітлення маси. Потім додати наступну ½ частину білка, добре збити, тонкою цівкою влити злегка остиглий сироп. Покласти на пергамент і залишити сохнути на 5 годин.
- Яблучний мармелад. Подрібнити 2,5 кг солодких яблук без серединки. Додати 250 г цукру і варити до розм’якшення. Злегка остудити і перемолоти блендером, додати ще 750 г цукру. Повторно проварити до отримання темної густої маси. Перекласти на застелений пергаментом деко, розрівняти і просушити в духовці при температурі не вище 100 ° С з відкритими дверцятами протягом 5 годин. Нарізати на порції і зберігати в холодильнику.
- Ягідний мус. 450 г ягід перемолоти в пюре, додати цукор за смаком, прибрати кісточки. На слабкому вогні довести 15 г замочених раніше желатину до розчинення, влити в пюре, добре перемішати. Збити вершки (300 мл), змішати з ягідним пюре і розлити по креманках. Залишити в холодильнику до застигання.
- Ягідний сирний торт без випічки. Для основи потовкти в крихту 200 г печива, змішати з 20 г розтопленого вершкового масла і викласти в форму. Для крему збити 500 г нежирного сиру з 500 г сметани, 400 г цукру. Додати 200 г ягід, 200 мл збитих вершків. Викласти крем на підморожені основу і поставити в холодильник до застигання.
- Тортик банановий
Інгредієнти:
- банан — 2 шт. .
- персик — 2 шт ..
- півлітра знежиреного йогурту, або містить мінімальний рівень жирності.
- печиво сухого виду.
- вода — 200 мл.
- желатин в кількості 2-х пачок.
Отриманий тортик необхідно прикрасити банановими кружечками, після чого поставити в холодильник для того щоб він застиг.
Джерела:
http://pishchevarenie.ru/pancreas/dieta/sladkoe-pri-pankreatite.html
diabetexit.com/pankreatit/sladkoe.html
https : //opankreatite.ru/diety/sladkoe-pri-pankreatite.html
opodjeludochnoy.ru/pravilnoe_pitanie/razreshennye-sladosti-pri-pankreatite
prozkt.ru/diety-i-pitanie/sladkoe-pri -pankreatite.html
medicalok.ru/podzheludochnaya/posle-sladkogo-bolit.html
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.