Дотримання принципів дієтичного харчування при панкреатиті неодмінна частина терапії. Обмеження в їжі стосується всіх продуктів, в тому числі і хлібобулочних. Чи можна їсти сушки при панкреатиті? Які види їх досить безпечні для хворого органу, а які категорично заборонені.
Зміст статті
- 1 Чи можна їсти сушки при панкреатиті?
- 2 Сушки при панкреатиті
- 3 Склад і калорійність продукту
- 4 Користь хлібобулочних виробів для організму
- 5 Можлива шкода вживання сушок
- 6 Особливості введення в раціон при панкреатиті сушок і бубликів
- 6.1 В фазі загострення
- 6.2 при ремісії і хронічної патології
- 7 Дозволена кількість продукту
- 8 Правила вибору продукту в магазині
- 9 Рецепти приготування домашньої випічки
- 9.1 Бублики з маком
чи можна їсти сушки при панкреатиті?
Навіть при такому захворюванні, як панкреатит, далеко не всі пацієнти хочуть обмежувати себе в харчуванні мізерної дієтою. Тому з приводу дозволених продуктів виникає маса питань.
Серед них і питання про те, чи можна сушки при панкреатиті і деякі інші хлібобулочні вироби, а що знаходиться під суворою забороною. Він є актуальним і відповідь на нього не цілком прозорий, оскільки багато що залежить від індивідуальних особливостей пацієнта, типу і стадії розвитку хвороби.
Панкреатит — захворювання, що проявляє себе в найнесподіваніший момент. Останнім часом ця хвороба значно помолодшала, основні симптоми спостерігаються не тільки у пацієнтів старшого віку, а й у молодого покоління теж. Тому, краще заздалегідь подбати про своє здоров’я і не допустити розвитку цієї недуги. Лікування супроводжується зміною раціону хворого. Дієта передбачає відмову від шкідливої їжі і додавання в раціон корисних продуктів. Багато хто просто не уявляють свій щоденний раціон без хлібобулочних виробів. Доводиться шукати якусь альтернативу. Існує трохи дієтичних варіантів виробів з хліба. Що стосується сушок, вживати при панкреатиті їх навіть рекомендують. Причому це корисно навіть дитині.
Бублики — це ще один варіант хлібобулочних виробів, які можна їсти при панкреатиті. У гострій фазі захворювання вживати їх забороняється. Однак, при хронічному панкреатиті бублика дозволені до вживання.
Даний продукт можна їсти через 3-4 тижні після загострення хронічного панкреатиту. В силу того, що бублика трохи більше за розміром, ніж сушіння, їх можна їсти по 2-3 штуки в день. Такої кількості буде достатньо для щоденного перекусу. Рекомендується не зловживати бубликами і є їх не частіше 2-3 разів на тиждень.
Ідеально вживати бублика з кисломолочної продукцією, чаєм, несолодкими соками.
Безпечними для здоров’я є вироби, які не мають ароматизаторів і наповнювачів. Якщо продукт містить мак, відмовлятися від нього не варто. Ця добавка має позитивні властивості. Будь-які нововведення в раціон повинні обов’язково обговорюватися з лікуючим лікарем. Навіть невелика зміна меню самостійно може привести до складних наслідків.
Панкреатит — складне захворювання, що протікає в гострій і хронічних формах. Половина населення страждає від цієї недуги. Причиною тому вважається алкоголь, куріння, шкідлива їжа в раціоні, ожиріння, цукровий діабет, пасивний спосіб життя. Також причиною захворювання може стати генетична схильність до хвороби.
Остання причина стає значним важелем, що запускає хід хвороби. Всього цього можна уникнути, якщо вчасно відкоригувати свій спосіб життя і дотримуватися здорового харчування. При захворюванні крім медикаментозного лікування, основою одужання є дієта.
Зміна раціону харчування дуже важливо, без нього неможливо повне вилікування. Шкідливі продукти повністю виключити з життя буває дуже складно, але це потрібно, якщо хочеться зберегти своє здоров’я. Шкідлива їжа це звичка, яку можна і потрібно замінити. Дієту призначають при багатьох захворюваннях, наприклад, холециститі, гастриті. Змінюючи раціон потрібно не забути про хлібобулочних виробах.
Сушки при панкреатиті
Сушки не вказані в списку рекомендованих продуктів, але пацієнтів дуже цікавить питання про можливість їх вживання.
Цей продукт особливо цікавить ласунів, в надії хоч чимось замінити солодощі. Для того щоб визначитися з можливістю вживання сушок, потрібно дізнатися, чи корисні вони і чому. Чим корисні сушки: При якісному приготуванні, містять в собі велику кількість вітамінів і мінералів, необхідних дорослому організму. Вживаючи їх, навантаження на орган стає мінімальною. Вони дуже легко засвоюються. Джерело вуглеводів і протеїнів, які легко засвоюються. Продукт допомагає набрати вагу при панкреатиті.
Але, як і будь-який інший продукт, вони містять не тільки корисні якості, але і недоліки. Серед порушень можна виділити наступні:
- порушення стільця.
- підвищення маси тіла.
Маса тіла збільшується в зв’язку з високою калорійністю продукту. Тому з вживанням сушок потрібно бути максимально обережним.
Фахівці відносять сушки до дієтичних продуктів, додаючи до них бублики і бублики. Сухарі можна вживати навіть в період загострення панкреатиту. Бублики при панкреатиті вживати теж можна, але в помірних кількостях

- мак.
- горіхи.
- шоколад і т.д.
важливим є те, що їсти сушки можна тільки в розм’якшеному вигляді, попередньо замочивши їх.
сушки можна включити в раціон хворого після двох тижнів загострення панкреатиту. Вживання має відбуватися після зникнення проявів гострих симптомів. Їх можна їсти разом з іншими продуктами: супом, кефіром, чаєм, киселем. Мочити сушки потрібно для зниження ризику подразнення слизової.
В даних продуктах повинні бути відсутніми ароматизатори і штучні добавки. Деякі сушки посипані маком, щодо того, чи корисний мак при панкреатиті, фахівці стверджують, що він може принести вагому користь. Мак має купірувати болю при панкреатиті.
Склад і калорійність продукту
Сушки і бублики відносяться до твердих хлібобулочних виробів. Випікаються з пшеничного борошна, мають округлу або овальну форму і дірочку посередині. Класичний рецепт виробів включає в себе: борошно, воду, яйця, сіль, рослинне масло, може містити дріжджі, маргарин. В якості додаткових інгредієнтів для посипання часто застосовують мак, кмин, кунжут, цукрову пудру або глазур.
В середньому калорійність випічки варіюється від 175 до 336 Ккал.
Вироби багаті вітамінами групи В, Е, РР, а також натрієм, міддю, цинком, марганцем, фосфором, залізом, йодом, калієм. Мають в своєму складі білки, насичені жирні кислоти, крохмаль. Вироби збагачені міддю і марганцем (100 грам сушок забезпечує 50% добової потреби організму в міді, а 50 грам — добову потребу в Марганці).
Користь хлібобулочних виробів для організму
Сушки з бубликами мають однаковий склад, а відрізняються лише розмірами і ступенем твердості.
Сушки зазвичай мають круглу форму, вони твердіше і набагато менше за розміром, ніж бублика.
бублики можуть бути круглими або овальними , вони мають більшу вологістю, тому трохи м’якше сушок, а в діаметрі досягають до 9 см.
Завдяки своїм складом, продукти надаютьнаступне корисний вплив на людину:
- нормалізує роботу органів нервової системи.
- Послаблюють почуття дратівливості, тривожності.
- Сприяють зміцненню імунітету.
- Активізують діяльність головного мозку.
- Сприяють формуванню здорової хрящової і кісткової тканини.
- Заповнюють запаси енергії.
- Завдяки значній кількості міді протидіє випаданню волосся.
- Кисломолочні бактерії, що входять до складу продукту, допомагають відновити шлунково-кишкову мікрофлору.
- Завдяки клітковині нормалізують травлення.
На відміну від інших здобних видів випічки вживання сушок не викликає метеоризм, бродіння, підвищене газоутворення, здуття живота. Цьому сприяє технологія приготування виробів. Тому такі продукти можна вживати при захворюваннях органів травного тракту поза стадії загострення.
Можлива шкода вживання сушок
Бубличні вироби містять багато легкозасвоюваних вуглеводів. З одного боку, це дозволяє швидко наситити організм енергією, а з іншого — вживання такого продукту у великих кількостях призводить до набору зайвої ваги. Якщо вживати вуглеводи надмірно — вони перестають засвоюватися організмом і починають накопичуватися у вигляді жирових клітин.
Сушки і бублики містять деяку кількість жирів. Тому в період загострення захворювань органів травного тракту їх вживання може завдати шкоди організму, оскільки перетравлення продукту буде здійснювати підвищене навантаження на шлунок і підшлункову. Погане засвоєння їжі, в свою чергу, може привести до розладу шлунку, кишечника, розвитку коліків.
Вживання великої кількості мучного також може стати причиною запорів.
Сьогодні виробники бубличних виробів часто додають в свій продукт:
- ароматизатори.
- барвники.
- підсилювачі смаку.
- жири.
- неякісне масло.
- прянощі.
- окислювачі.
Всі ці речовини дуже негативно впливають на організм людини, і в першу чергу — на його травний тракт. Шкідливі хімічні речовини дратують, травмують слизові стінки органів травлення, викликають шлунково-кишкові розлади. Тому перед придбанням ласощі потрібно обов’язково ознайомитися з його складом або ж готувати такі вироби вдома самостійно.
Особливості введення в раціон при панкреатиті сушок і бубликів
Сушки і бублики — здобні хлібобулочні вироби. Згідно з правилами харчування при панкреатиті здобна випічка заборонена як на стадії загострення, так і в хронічній формі захворювання. Однак бубличні вироби мають деякі особливості, завдяки яким вони є винятком з цього правила. По-перше, сушка, на відміну від свіжої здоби, не приводить до підвищення кислотності в організмі, не викликає здуття живота, метеоризм, підвищене газоутворення. По-друге, бубличні вироби легше засвоюються і в процесі свого перетравлення не роблять такого навантаження на травні органи, як свіжий хліб.
До того ж, у такого продукту більший термін зберігання. Так як при запаленні підшлункової їжа повинна вживатися в помірних кількостях, мати запаси сушок дуже зручно.
Чи можна їсти сушки при панкреатиті, залежить від стадії і тяжкості перебігу захворювання.
В фазі загострення
При гострому запаленні залози бубличні вироби вживати заборонено. Це пояснюється наступними факторами:
- Вироби мають в своєму складі жири, засвоювання яких надає на підшлункову підвищене навантаження.
- У сушках і бублик міститься цукор, багато простих вуглеводів, для засвоєння і обміну яких необхідна підвищена вироблення інсуліну. У період захворювання підшлункова не здатна справлятися зі своєю роботою в колишніх обсягах, тому через брак інсуліну може розвинутися цукровий діабет.
- Продукти, куплені в магазині, можуть містити добавки, шкідливі для підшлункової, а їх вживання викличе сильне роздратування залози.
- Містять багато клітковини, а при недугах органів травного тракту таку кількість харчових волокон подразнює слизову оболонку кишечника.
Вживання сухих бубликів при гострій формі запалення може початися тільки через два — три тижні після початку лікування, коли основні симптоми хвороби відступають. При цьому є їх можна в строго обмеженій кількості, поєднуючи з чаєм, кисломолочними продуктами і легкими супами.
Важливо звернути увагу на те, що сушіння при панкреатиті, як і сухарі, слід попередньо розмочувати. Так, підшлункова залоза буде звільнена від зайвого навантаження, а крихти НЕ будуть дряпати ясна і стравохід.
При ремісії і хронічної патології
Сушки при хронічному панкреатиті, а також на стадії досягнення ремісії, після купірування гострих нападів хвороби, можна вводити в свій раціон в помірних кількостях. Спробувати ласощі можна не раніше, ніж через два тижні після купірування гострих симптомів хвороби.
Сушки і бублики при панкреатиті рекомендується їсти розмоченими (в чаї, компоті або шипшиновий відварі). Так продукт краще засвоюється і легше перетравлюється. Крім того, вживання занадто твердих виробів може пошкодити зубну емаль.
Сушки можна їсти як в чистому вигляді, так і посипані маком, кунжутом, кмином:
- Мак виявляє легку знеболювальну дію, сприяє поліпшенню травлення.
- Кунжут активізує очищення організму від токсинів, знижує кислотність шлунка, нормалізує обмін речовин.
- Кмин має легкий знеболюючим, антидепресивну, антимікробну дію, допомагає купірувати коліки і процеси бродіння. У той же час, кмин активізує вироблення шлункового соку, тому вживати сушки з кмином можна тільки на стадії стійкої ремісії, не раніше ніж через місяць після купірування гострої атаки недуги.
Дозволена кількість продукту
Не дивлячись на те, що сушіння в порівнянні з іншого здобної випічкою дієтичні, їх не можна їсти багато. Через велику кількість простих вуглеводів надмірне вживання ласощів призведе до повноти і пов’язаних з нею проблем.
В перший місяць не слід їсти більше однієї бублика в день, при переході недуги в стадію стійкої ремісії, а також при хронічній формі хвороби допускається за добу з’їсти 1-2 сушки. Кожен день включати такий виріб в свій раціон не можна. Не слід вживати продукт більше трьох-чотирьох днів на тиждень.
Правила вибору продукту в магазині
Для того, щоб сушіння не завдали шкоди підшлункової, потрібно вибирати їх пильно, звертаючи увагу як на склад, так і на зовнішній вигляд продукту.
Критерій можна Не можна ПосипкаПрі хронічному панкреатиті, а також на стадії стійкої ремісії можна їсти вироби, посипані кмином, кунжутом, маком. У перший час краще віддати перевагу випічці без будь-яких сторонніх добавок.Не бажано вживати продукт, занадто глазурований або посипаний цукровою пудрою, так як в ньому міститься багато сахаров.СоставВ класичних сушках і бублик обов’язково повинні бути присутніми: борошно, вода, яйця, масло , соль.Еслі в складі вироби містяться консерванти, ароматизатори, підсилювачі смаку, стабілізатори, купувати такі ласощі не слід — воно може викликати загострення запалення підшлункової залози. Не рекомендується вживати сушки, що містять крахмал.Внешній відпо зовнішнім виглядом якісні сушки мають рівну, глянсову, гладку поверхню, цвіль відсутня. На них не повинно бути тріщин, здуття, відколів. Сушки тендітні, бублики — мягкіе.Еслі продукт дуже твердий — це означає, що була порушена технологія приготування або вироби довго лежать. Якщо в упаковці багато поламаних виробів — такий продукт вважається неякісним.
При покупці сушок обов’язково потрібно дивитися на термін придатності. Зберігати сушки можна 45 днів, бублики — 25 днів, вироби, запечатані в поліетиленову упаковку — не більше 3 днів.
Найкраще продукт зберігається в сухому, затемненому місці при кімнатній температурі.
рецепти приготування домашньої випічки
Найкраще сушки готувати в домашніх умовах з натуральних продуктів. Таке ласощі буде найбільш корисно для організму.
При лікувальної дієті дозволені і покупні сушки без шкідливих наповнювачів. Але більш безпечними є вироби, приготовані самостійно в домашніх умовах. Їх виготовлення проводиться в кілька простих кроків:
- Просіяти 300 грамів борошна, додати чайну ложку цукру і ванільний цукор (при бажанні).
- Поступово вмішати в отриману суміш 150 мілілітрів води і столову ложку масла. Замісити туге тісто.
- Зробити тонкі джгутики і зробити з них сушки.
- Укласти вироби на змащений маслом лист і випікати при температурі близько 200 градусів двадцять хвилин до появи золотистої скоринки.
- Вживати таку продукцію слід після того, як вони злегка підсохнуть. Важливо, щоб вони не були м’якими.
Бублики з маком
Компоненти:
- борошно пшеничне — 300 грам.
- цукор — 80 грам (можна використовувати сах.заменітель).
- яйце — одна велика або два маленьких.
- яєчний жовток — одна штука.
- столова ложка масла вершкового.
- столова ложка зерен маку.
- розпушувач — на кінчику чайної ложки.
- ванілін — один пакетик.
- одна чверть чайної ложки солі.
Змішати борошно, розпушувач, ванілін і сіль. Окремо збити міксером яйце з цукром. Розтопити столову ложку вершкового масла, а коли воно трохи охолоне — влити в яєчно-цукрову суміш, потім цю суміш додати в миску з борошном. Все добре перемішати. Тісто викласти на посипану борошном поверхню і вимісити так, щоб воно не прилипало до рук. Потім розрізати на шматочки, з них сформувати джгутики, які потім з’єднати в кільце.
Бублики викласти на деко, попередньо покритий пергаментом або змащений маслом. Зверху вироби змазати яєчним жовтком, попередньо змішаним зі столовою ложкою кип’яченої води, і посипати маком. Випікати 20 хвилин в розігрітій до 200 градусів духовці.
Джерела:
https://opankreatite.ru/diety/sushki-i-baranki-pri-pankreatite.html
https: //diabetik.guru/products/sushki-pri-pankreatite.html
https://pankreatsindrom.ru/drugoe/sushki-pri-pankreatite.html
http://peptic.ru/pankreatit/ dieta-i-pitanie / suxari-i-sushki-pri-pankreatite.html
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.