Оселедець відома своїми поживними властивостями і прекрасними смаковими якостями. Присутність її в раціоні здорової людини необхідно, а чи дозволено вживати оселедець при панкреатиті? Чи є користь від неї при цьому діагнозі або вживанні смачної страви може завдати тільки шкоди.
Зміст статті
- 1 Корисні властивості оселедця
- 2 Гострий панкреатит
- 3 Хронічний панкреатит
- 4 Шкода від оселедця
- 5 Допустима норма вживання при захворюванні
- 6 Як правильно приготувати оселедець і найцікавіші рецепти
- 6.1 Салат з відвареної оселедця з картоплею
- 6.2 Фрикадельки з риби
- 6.3 Оселедець під шубою
- 6.4 Парові котлети
- 6.5 Рибне суфле з оселедця
- 6.6 Скільки риби можна з’їдати при панкреатиті
Корисні властивості оселедця
Пацієнтам з панкреатитом лікарі настійно рекомендують дотримуватися дієти. Дієта допускає вживання риби жирністю не більше 12%. Оселедець відноситься до жирних і помірно жирним сортам, тому при гострому панкреатиті є її небажано. На стадії стійкої ремісії дозволяється поласувати кількома шматочками цієї солоноватой риби, але тільки при хорошому самопочутті.
На щоденній основі раціон людини повинен включати певну кількість споживання білкових з’єднань. У рибі міститься якраз необхідна концентрація легкозасвоюваного білка, який добре засвоюється травною системою і не викликає відчуття тяжкості в області живота, як, наприклад, білок тваринного походження, що міститься в м’ясі.
Вживання риби сприяє виведенню шкідливого холестерину і запобігає набір зайвих кілограмів, але це стосується лише тих різновидів риб, які мають низький, або середнім рівнем жирності, що не перевищує 6,3% жиру на 100 грамів продукту. Такі сорти мають мінімальною кількістю калорій і високими показниками поживної цінності, завдяки якій при мінімальній кількості з’їденого приходить досить швидке відчуття насичення і угамування голоду. Але, це ще не всі плюси. Розглянемо додатково позитивні сторони оселедця.
Вона містить в своєму складі високу концентрацію поліненасичених кислот, які сприяють наданню регенеруючого впливу на всі клітинні структури в організмі, завдяки чому активуються відновні процеси в області уражених тканин.
Оселедець при панкреатиті, якщо її їсти в помірній кількості, дотримуючись дієтичний раціон і приймаючи всі необхідні медикаментозні препарати, допоможе мінімізувати інтенсивність прогресування запальних процесів в області ураженого органу.
Висока концентрація легкозасвоюваного білка, що грає важливу роль при панкреатическом захворюванні.
Якщо вживати оселедець замість м’ясної продукції, то можна відновити метаболічні процеси в організмі і позбутися від зайвих кілограмів.
Спектр корисних властивостей оселедця досить широкий , але, незважаючи на його різноманітність, їсти цю рибу рекомендується за умови відсутності певних прот івопоказаній, які практично завжди є у пацієнтів із загостренням панкреатичної хвороби.
Людський організм щодоби потребує в певній кількості білка. Саме рибні продукти здатні наситити його білковим речовиною. Риба вигідно відрізняється від м’яса, так як набагато краще засвоюється, не провокує неприємний дискомфорт в шлунку. Деякі фахівці сходяться на думці, що оселедець набагато корисніше курячого м’яса. Крім цього оселедець володіє і іншими достоїнствами:
- Очищає судини.
- Чи не збільшує масу тіла.
- Чи не провокує метеоризм.
- Чи не викликає здуття живота.
- Відмінно вгамовує почуття голоду.
- Знижує шкідливий вплив токсинів.
- Зменшує присутність холестерину.
- Заміщає деякі гормони.
- Контролює рівень цукру.
- Усуває запалення.
- Покращує обмінні процеси.
- Благотворно впливає на структуру волосся.
- Відновлює організм після фізичних навантажень.
Хімічний склад цієї риби має деякі варіації, які залежать від її різновиди і місця вилову. Середній показник поживних речовин в 100 г оселедець-івасі:
Белкі19,5 гЖіри17,2 гУглеводиотсутствуютПітательная ценность234 калорій
Оселедець багата на корисні мікроелементи:
- Калій.
- Фосфор.
- Цинк.
- Молібден.
- Залізо.
- Селен.
- Хром.
- Нікель.
- Хлор.
- Мідь.
- Йод.
- Фтор.
- Марганець.
- Кобальт.
- У м’ясі риби присутні різноманітні вітаміни, серед яких: A, D, PP і B1, B12.
Незважаючи на те, що в 100 г рибного продукту цієї категорії дуже маленьке наявність калорій, поживна корисність досить висока. Крім вищеописаних достоїнств, оселедець містить:
Поліненасичені кислоти. Виявляють регенеруючий ефект, гальмують розвиток патогенних організмів і злоякісних клітин.
Метіонін — речовина, яка відсутня у всіх видах м’ясних продуктів.
Хімічний склад оселедця (в 100 г) відрізняється в залежності від її виду.
Оселедець атлантичний:
- Білки — 17,4 — 19,1 г.
- Вуглеводи — 0 г.
- Жири — 6,5 — 19,5 г.
- Енергоцінність — 135 — 242 ккал.
Оселедець івасі:
- Білки — 19,5 г.
- Вуглеводи — 0 г.
- Жири — 17,3 г.
- Енергоцінність — 234 ккал.
Деякі думають, що при панкреатиті можна їсти оселедець, так як вживання в їжу цієї риби, на відміну від інших сортів, перешкоджає здуття живота. При загостренні захворювання їсти оселедець протипоказано. У складі риби містяться жири тваринного походження і сіль, вони стимулюють секреторну здатність підшлункової. Панкреатичні ферменти, що виділяються запалених органом у великій кількості, не беруть участі в процесі травлення, а навпаки — погіршують стан ослабленою залози.
Гострий панкреатит
Можна чи ні оселедець при гострому панкреатиті? При даній формі патології, як і при нападі хронічного запалення, солону оселедець їсти не можна. Така заборона пояснюється наступним аспектами:
Хоча риба і вважається маложирна, стійкого показника відсотка жирності немає і зазвичай він коливається від 0 до 33%. Тобто «на око» у вас не вийде вибрати менш жирну рибину. Під час рецидиву, коли в перший день показано абсолютне голодування, а в наступні — максимально щадне харчування, будь-яка їжа, що містить тваринні жири — під суворою забороною. Така обережність пояснюється тим, що вони активізують вироблення ферментів, що може призвести до погіршення стану паренхиматозной залози.
Другий аспект — сіль. При панкреатиті цей харчовий продукт повинен вживатися в дуже малій кількості, а під час нападів взагалі виключається зі страв на 2 тижні.
Тільки через місяць, при позитивних результатах аналізів, хорошому самопочуття хворого і стійкому зникнення клініки рецидиву дозволяється з’їсти шматочок оселедця, приготовленої паровим способом.
на жаль, в залежності від виду смачна оселедець вважається жирної або помірно жирною рибою. А тваринні жири є потужними стимуляторами секреторною здатності підшлункової залози. Після вживання оселедця починає активно продукуватися панкреатичний сік. Але його ферменти не включаються до трудомісткий процес розщеплення поживних речовин, а посилюють наявний гостре запалення і пошкодження залози. В результаті наростає больовий синдром і інші прояви грізного захворювання.
Зважитися на шматочок оселедця можна тільки після цілковитого завершення гострого панкреатиту при цілковитому благополуччі в самопочутті.
Відео по темі:
Хронічний панкреатит
Ці ж дієтичні принципи слід дотримуватися і при хронічному панкреатиті. Причому краще починати з відвареної оселедця. При її переносимості дозволяють змочену в молоці або чаї малосольну рибу. Безумовно, мова йде лише про помірно жирних видах (деякі види північноморської або тихоокеанської оселедця містять від 2 до 12 г жиру в 100 г продукту). Надалі в разі хорошого самопочуття допускаються інші закуски, форшмак, салати.
А ось від поглинання маринованої або копченої оселедця краще утриматися, її вживання має бути одиничним винятком з повсякденного раціону. Інакше хвилинне задоволення зміниться черговим загостренням підступного панкреатиту.
Крім відмінних гастрономічних якостей оселедець:
- Забезпечує поживними білком, який засвоюється на 93 — 98%.
- Містить метіонін, якого немає в м’ясі.
- Є джерелом омега 6 і омега 3 жирних кислот, які потрібні для повноцінних міжклітинних процесів, знижують запалення, збільшують квоту «хорошого» холестерину.
Оселедець при панкреатиті хронічного перебігу може бути присутнім в харчуванні, за умови відсутності на неї індивідуальних протипоказань. Якихось особливих правил відносно її вживання немає, однак лікарі звертають увагу на такі нюанси:
При панкреатиті оселедець, що пройшла маринування, копчення і соління здатна збільшувати виробництво панкреатичних і шлункових ферментів, що абсолютно небажано для хворої залози .
Уникати сорти оселедця з підвищеною жирністю.
Якщо не виходить купити свіжоморожену або свіжу рибу, можна використовувати солону, але перед приготуванням її потрібно вимочувати в холодній воді протягом деякого часу, при цьому воду кілька разів зливати і заливати нової.
Якщо пацієнт відчуває себе добре, а з моменту загострення пройшло багато часу (не менше 6 місяців), можна побалувати себе парою шматочків солоної рибки.
При покупці оселедця обов’язково звертати увагу на її свіжість і жирність. Не рекомендується купувати рибу низького або сумнівної якості, з стороннім запахом, з присутністю слизу і вздувшимися боками.
Купуйте тільки цільну рибу, уникаючи шматочки філе в заводських баночках.
При панкреатиті краще північноморська і тихоокеанська оселедець жирність, якої коливається від 2 до 12%.
При встановленні стійкої ремісії панкреатичної патології пацієнту рекомендується починати вводити в раціон саме відварну оселедець. Якщо травна система її добре буде переносити і засвоювати, то тоді можна буде вводити в раціон класичну малосольного оселедця, яку перед вживанням потрібно буде вимочувати в молоці, або чайному напої. Потім, якщо пацієнт і далі себе почуватиме задовільно, то оселедець можна буде використовувати і в салатах, і в форшмак.
Але, варто запам’ятати, що від вживання маринованої і солоної оселедця, навіть при тривалому періоді стійкої ремісії панкреатиту, слід утриматися, так як це загрожує черговим загостренням хвороби.
Однією з рекомендованих різновидів оселедця при панкреатическом захворюванні вважається оселедець-івасі, яка містить на 100 грам продукту:
- 19,5 грам легкозасвоюваного білка.
- 17,2 грама жирів.
- 234 кілокалорій.
- і ніяких вуглеводів.
Незалежно від того, свіжоморожена, або малосольная оселедець була придбана в магазині, головне, на що слід звертати увагу, так це якість продукції. При панкреатическом ураженні паренхиматозной залози для запобігання загостренню патології, слід вибирати тільки високоякісну продукцію. При хронічному панкреатиті, в разі відсутності індивідуальних протипоказань, дозволяється поступове введення в раціон оселедця. Певних правил включення даного продукту в меню немає, але можна дотримуватися ряду наступних рекомендацій:
- Небажано вживати мариновану, солону, або копченого оселедця, так як підвищений вміст в продукті солі провокує посилене вироблення шлункових і панкреатичних ферментів . А подібний процес може негативно відбитися на підшлунковій залозі, привівши до розвитку запальних процесів.
- При відсутності свіжої, або свіжомороженої риби можна взяти і солону, але в такому випадку безпосередньо перед приготуванням необхідно ретельно вимочити її протягом декількох годин в холодній воді. Рідина, отриману в процесі вимочування необхідно періодично зливати, замінюючи її на чисту воду. Після проведення такої процедури рибу слід відварити перед вживанням.
- У виняткових і найбільш урочистих ситуаціях, наприклад, з нагоди грандіозного святкування, дозволяється з’їсти не більше пари шматочків ароматної солоної оселедця. Але слід звернути особливу увагу на якість і свіжість продукту. Крім цього подібні відступи від запропонованої дієти можливі виключно в тому випадку, якщо період стійкої ремісії триває не менше шести місяців.
Шкода від оселедця
Незважаючи на широкий спектр цінних властивостей, існує ряд протипоказань, які часто спостерігаються в момент загострення хвороби. Недотримання заборони на цей продукт може спровокувати:
- Надмірну вироблення секрету залозою.
- Кишкові коліки.
- Нудоту.
- Блювоту .
- Діарею.
- Порушення в травленні.
Риба, і страви з неї протипоказані наступній категорії пацієнтів, у яких в анамнезі:
- Індивідуальна непереносимість рибних продуктів.
- Знижена згортання крові.
- Гостра ниркова недостатність.
- Підвищений артеріальний тиск.
- Гострий холецистит.
- Нещодавно виконана хірургічна операція.
- Збій в функціонуванні щитовидної залози.
Зазвичай оселедець на нашому столі найчастіше з’являється в солоному вигляді, так як цей її технологічний спосіб обробки вважається найбільш прийнятним варіантом. При правильному солінні в рибному продукті зберігаються всі його харчові цінності. Отже, чи можна їсти при панкреатиті оселедець?
Варто відразу зазначити, що оселедець має кілька різновидів, які відрізняються за процентним вмістом жирів, серед них зустрічаються маложирні рибки, оселедець середнього ступеня жирності і з високою концентрацією жирів.
Встановлено, що вживання продукції з тваринними жирами провокує активізацію секреторною функціональності паренхиматозной залози. Тому після одного з’їденого шматочка улюбленого рибного страви при загостреному панкреатиті, у пацієнта активується збільшений рівень секреції соку, що в значній мірі ускладнює перебіг хвороби, посилюючи больову симптоматику і інші клінічні ознаки панкреатиту.
Вживати оселедець можна буде лише в тому випадку, якщо гостра стадія захворювання буде вирізана і у пацієнта буде відмінне самопочуття.
При панкреатиті жирна оселедець протипоказана. Помірно-жирна оселедець допускається в харчуванні хворих з панкреатитом, але в невеликій кількості — один-два шматочки. До того ж перед вживанням оселедець слід добре вимочити в молоці або воді.
Допустима норма вживання при захворюванні
Як вже зазначалося, при загостренні хронічної форми панкреатичної патології на тлі холециститу, або інших провокуючих чинників, а також при гострому характері захворювання, їсти оселедець забороняється. Але, при стійкій ремісії в тиждень допускається до 300 грамів вживання оселедця і переважно у відварному вигляді, або приготовленої на пару.
Присутність в харчуванні при запаленні ПЖ оселедця залежить від того, в якій саме стадії знаходиться захворювання і наявності або відсутності рецидиву.
Допустимість і порція риби — в залежності від фази і види хвороби:
- Гострий панкреатит — не рекомендується.
- хронічне запалення — при загостренні вживати заборонено. При стійкої ремісії дозволяється відварна або парова рибка в кількості 300 грам в тиждень. При цьому одна порція рибного продукту не повинна бути більше 100 грам.
Як правильно приготувати оселедець і найцікавіші рецепти
Оптимальним варіантом вживання риби при недугу є відварна оселедець. Якщо вона добре сприймається ШКТ і підшлунковою залозою, в меню можна ввести малосольний вид продукту, попередньо вимочивши його в воді, молоці або чаї. Далі з неї дозволяється і інші блюда, наприклад, салати, форшмак. Отже, рибний продукт при панкреатиті можна:
- Гасити разом з овочами.
- Запікати шматочками.
- Додавати в різні салати.
Не забувати про те, що від копченої і маринованого оселедця потрібно утриматися, вживання рибної продукції даної товарної категорії допускається тільки в одиничних випадках за умови її нормальної переносимості. В іншому випадку велика ймовірність посилення хворобливої клініки і погіршення самопочуття пацієнта.
З оселедця можна приготувати багато різних страв. Крім рецепта повітряного суфле, при панкреатиті користуються популярністю рецепти інших дієтичних страв:
- рибно-овочеве рагу.
- котлети, фрикадельки.
- запечене філе.
- овочевий салат з шматочками риби.
Головне для приготування рибної страви — вибрати гарну оселедець. Свіжозамороженої якісний продукт має прозорі очі і природний блиск шкірки. Солона оселедець відрізняється пружністю, її шкірка без жовтих або бурих плям.
Салат з відвареної оселедця з картоплею
Ця страва стане прекрасним доповненням в дієтичному раціоні.
інгредієнти:
- Оселедець — 150 г
- Картопля — 3 шт.
- Рис — 100 г
- Морква — 1 шт .
- Свіжий огірок — 1 шт.
- Йогурт.
Як приготувати:
- Рис відварити до готовності.
- Моркву і картоплю відварити до м’якості і нарізати дрібними кубиками.
- Оселедець відварити, зняти шкіру, ретельно видалити кістки, нарізати маленькими шматочками.
- Все продукти з’єднати, заправити йогуртом, перемішати.
- Подати на стіл з додаванням свіжої зелені.
Фрикадельки з риби
Для дієтичних котлет необхідно вибирати маложирную оселедець. Інгредієнти:
- Свіжа оселедець — 300 г
- Сметана — 1 ст.л.
- Відварний рис — 50 г
- Сіль — за смаком.
Як приготувати:
- Попередньо відварений рис, філейну частину риби і сметану помістити в блендер.
- Збити в однорідну масу.
- Додати трохи солі, перемішати.
- Сформувати кульки, покласти в сотейник, влити трошки води, прикрити фольгою.
- Запікати 20 хвилин при 200 градусах.
Оселедець під шубою
Популярний салат «Оселедець під шубою» при панкреатиті дозволяється тільки за умови стабільності ремісії. При цьому рецептурний склад і технологічна сторона трохи видозмінена. Інгредієнти:
- Солоний оселедець -1 шт.
- Картопля — 3 шт.
- Буряк — 1 шт.
- Морква — 1 шт.
- Свіжа зелень — за смаком.
- Сметана — за смаком.
Як приготувати:
Рибу вимочити протягом кількох годин (в ідеалі — добу). для приготування салату рекомендується використовувати м’ясо саме зі спинної частини риби. Порізати шматочками, укласти на дно блюда. Картопля, буряк і моркву відварити до м’якості, нарізати шматочками, пошарово викласти на рибу. Зверху залити нежирною сметаною. Перед подачею посипати рубаною свіжою зеленню.
Парові котлети
Рибні котлетки з філе оселедця стануть прекрасним доповненням до овочевого гарніру.
Інгредієнти:
- Філе оселедця — 400 г
- Яйця — 2 шт.
- Лук — 0,5 шт.
- Вершкове масло — 100 г
- Підсушений хліб — 2 скибочки.
- Сіль — за смаком.
- Зелень — за смаком.
Як приготувати:
- Рибу, яйця, цибуля і масло перебити в блендері.
- Хліб подрібнити, додати до фаршу.
- у рибну масу додати сіль, рубану зелень , перемішати.
- Сформувати котлетки і приготувати паровим або відварною способом.
рибне суфле з оселедця
При правильному приготуванні рибне суфле дозволено Інгредієнти:
- філе риби — 400 г.
- вершкове масло — 10 г.
- манна крупа — 1 ст. л.
- куряче яйце — 2 шт ..
- свіже молоко — 150 мл.
- сіль, зелень — за смаком.
Як приготувати:
Оселедець подрібнити блендером або пропустити через м’ясорубку. Яйця розділити на жовток і білок. У рибний фарш додати жовтки, потім збиті білки. Молочний соус: молоко підігріти, додати манну крупу. Довести молочну суміш до кипіння, зняти з вогню. Теплий молочний соус вилити в фарш, ретельно перемішати. Форму змастити вершковим маслом, викласти на неї суфле. Блюдо готувати на водяній бані близько 30 хвилин. Процес приготування рибного суфле спростить мультиварка або пароварка.
Скільки риби можна з’їдати при панкреатиті
При загостренні панкреатиту показано вживання оселедця тільки в відвареному вигляді. У солоному вигляді вона протипоказана, оскільки підвищується ймовірність розвитку чергового нападу за рахунок міститься в продукті солі. При хронічному запаленні ПЖ з’їдати рибу можна в кількості не більше 300 грамів на тиждень. Разова порція при цьому не повинна бути вище 100 грамів.
Організм кожної людини індивідуальний, тому щоб уникнути загострення недуги, рекомендується додатково радитися зі своїм лікуючим фахівцем. Якщо у лікаря є підозри, то він заборонить включати рибу в раціон. Якщо слідувати всім розпорядженням і рекомендацій лікаря, то захворювання буде протікати непомітно і без виникнення ускладнень.
Оселедець багата на полінасичені кислоти, що впливають позитивно на клітини, за допомогою чого запускається етап відновлення тканин. Ці кислоти чинять негативний вплив на патогенні дії, тобто уповільнюють процес розмноження шкідників. Якщо їсти оселедець, то людина не буде мати проблем з розвитком ракових клітин, так як полінасичені кислоти запобігають виникненню мутують клітин в організмі.
Оселедець належить до категорії тих продуктів, які в малій кількості рекомендовані до вживання при лікувальних дієтах . Помірна кількість цього продукту позитивно впливає на усунення і мінімізацію запальних процесів. У цьому продукті міститься велика кількість білків, які дуже швидко засвоюються організмом, що важливо при панкреатиті. Коли запалюється підшлункова залоза, то процес перетравлення їжі продовжується. Оселедець не обтяжувати даний орган, тому її вживання при панкреатиті дозволено в малих обсягах.
Джерела:
https://pankreatit03.ru/seledka-dlya-podzheludochnoj-zhelezy.html
https://opankreatite.ru/produkty/mozhno-li-seld-pri-pankreatite.html
https://myzhelezy.ru/vopros-otvet/seledka-pri-pankreatite.html
https: //podzhelud.ru/dieta/seledka-pri-pankreatite
http://peptic.ru/pankreatit/dieta-i-pitanie/seledka-pri-pankreatite.html
https: // zhkt. guru / produkty-pri-pankreatite / moreprodukty / seledka
http://pankreatitu.net/eda/ryba/seledka
https://pozhelezam.ru/podzheludochnaya/seledka-pri-pankreatite-mozhno- ili-net
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.