Біль в шлунку, яка носить назву біль у шлунку, зазвичай локалізується в центрі грудної клітини і супроводжується нудотою, блювотою, печією, тяжкістю в шлунку і підшлункової. Причина больових відчуттів — загострення запалень або подразнення слизової. Така симптоматика у дорослих з’являється при неправильному харчуванні. Що робити в такому випадку? Рішення проблеми одне — при болях в шлунку слід дотримуватися дієти.
Зміст статті
- 1 Особливості харчування і загальні принципи дієти
- 2 Дієта при зниженій кислотності
- 3 Дієта при підвищеній кислотності
- 4 Харчування при колітах, ентероколітах і дизентерії
- 5 Дієта при панкреатиті
- 6 Дієта при виразці шлунка
- 7 Дозволені напої при болях в шлунку
- 8 Орієнтовна дієта при болях в шлунку
- 8.1 дієта № 1
- 8.2 дієта № 1А
- 8.3 Дієта № 1Б
Особливості харчування і загальні принципи дієти
Дієта при шлункових болях — обов’язкова частина лікування, без неї відновлення належного функціонування органу неможливо. Медикаментозна терапія без проходження дієті буде давати тільки тимчасовий ефект. Лікарські засоби зазвичай тільки знімають симптоми захворювання, тоді як проходження суворої лікувальної дієті сприяє швидкому одужанню.
Під час загострення захворювання з’являється запалення шлунково-кишкового тракту. Через це деякі страви починають подразнювати слизову, викликаючи дискомфорт і болі в шлунку. При проблемах з кишечником і шлунком важливо вживати їжу, що сприяє загоєнню пошкоджених тканин, м’якому очищенню кишечника, усуненню застійних явищ жовчі і попередження гниття.
Корисне харчування сприяє синтезу потрібної кількості шлункового соку з оптимальним рівнем кислотності. Іноді тільки дієта здатна допомогти хворій людині врятуватися від недуги і знизити кількість уживаних їм лікарських препаратів.
Пацієнтам, які страждають від захворювань органів шлунково-кишкового тракту, рекомендують дотримуватись деяких простих правил:
- харчуватися збалансовано і дрібно (їсти не менше 5-6 разів на день).
- інтервал між прийомами їжі не повинен становити більше 3 годин.
- не вживати сильно холодну або гарячу їжу.
- небажано вживати разом рідку і густу їжу.
- вживаються страви слід готувати щадними методами (відварювання, приготування на пару, гасіння), виключається смаження.
- не рекомендується поєднувати з вуглеводною їжею м’ясні та молочні продукти.
- під час загострення захворювань слід відмовитися від вживання жирної їжі і страв з високим вмістом клітковини.
- в перші два місяці з моменту виникнення проблем з шлунково-кишкового тракту виключають з раціону чорнослив і родзинки, рекомендується відмовитися від свіжого хліб а.
Що можна їсти, коли болить шлунок? Здорове харчування при захворюваннях шлунка включає в себе вживання риби, молочних продуктів, м’яса, круп, фруктів і овочів. Більшість дієт при болях в животі дозволяють присутність в раціоні цвітної капусти, броколі, моркви, гарбуза і картоплі в відварному або запеченому вигляді. Корисні в таких випадках патисони та кабачки.
Дозволено вживати в їжу тушковані або запечені яблука, дозволені кавуни, дині, банани, груші. Вживане м’ясо, як і риба, повинні бути нежирними і приготованим в духовці або на пару. З круп найбільше підходять вівсянка, гречка, рис. У раціон включають також нежирний йогурт, сметану, закваску, кефір та інші кисломолочні продукти.
При болях у шлунку з раціону виключають все, що може дратувати печінку, слизову шлунка або жовчний міхур.
В список заборонених страв включені: жирні сорти м’яса і риби, і цитрусові (мандарини, лайм, апельсини, грейпфрути і лимони), так як у них досить висока кислотність, і вони можуть подразнювати слизову шлунка. При болях у шлунку в період дієти не можна вживати подразнюють слизову приправи і спеції — гірчицю, імбир, перець чилі і інші пряні і гострі спеції.
Суворо забороняється вживати білокачанну капусту, фастфуд, смажену і жирну їжу, виноградний і яблучний соки, шоколад, кава, м’яту і алкогольні напої.
Дотримання цих загальними правилами і виключення з раціону дратівливих блюд допомагають лікувати болю при загостренні виразки і гастриту. Крім цього, включивши в свій раціон корисні продукти, ви можете не тільки поліпшити здоров’я, але і схуднути.
Дієта при зниженій кислотності
при болях у шлунку, що виникають при зниженій кислотності, слідують простому правилу — все вживані продукти повинні сприяти стимуляції шлункового секрету. Основні типи харчування в цьому випадку:
- щадне. Його призначають під час загострення захворювання для зменшення запалення слизової шлунка.
- стимулюючий. У міру стихання гострої фази хвороби раціон поповнюють продукти, що стимулюють секрецію шлунка.
Дієта при підвищеній кислотності
При болях у шлунку, викликаних підвищеною кислотністю, слідують дієті, принципами якої є:
- вживання їжі маленькими порціями.
- повна відмова від гострої їжі і прянощів, що стимулюють шлункову секрецію.
- присутність в переважній кількості страв, насичених білками — яйця, молоко, олію.
- останнім вживання їжі повинно бути не пізніше, ніж за 3-4 години до сну.
- виключити вживання нестероїдних препаратів і стероїдів.
Харчування при колітах, ентероколітах і дизентерії
при колітах, ентероколітах і дизентерії метою дієти є мінімізація запальних, бродильних і гнильних процесів, які можуть відбуватися в кишечнику. Дієта в даному випадку повинна базуватися на продуктах, які допомагають збільшенню перистальтики, підвищення секреції шлункового соку.
Їжа, дозволена до вживання, відрізняється низьким вмістом вуглеводів і жирів. Як правило, така дієта розрахована на тиждень.
Всі страви переважно повинні бути в пюреподібних, рідкому, протертому станах. Методом теплової обробки повинні бути варіння і приготування на пару. З дозволених продуктів можна відзначити: пшеничні сухарики, супи на слабкому рибному або м’ясному бульйоні, пісну птицю, кролятину, яловичину, кисломолочну продукцію, овочеві відвари. З круп дозволені: манна, рис, вівсянка, гречка. З ягід і фруктів — чорниця, груші, айва, яблука, кизил.
Дієта при панкреатиті
При загостренні панкреатиту хворому слід включити в раціон овочеві рагу, кисломолочні продукти, яйця варені, супи з крупами протерті, свіжі ягоди і фрукти. До заборонених продуктів відносять: гострі приправи і прянощі, гриби, свіжоспечена здоба, смажені і жирні страви, наваристі бульйони, спиртні напої, жирні риба і м’ясо.
Дієта при виразці шлунка
під час загострення виразки дієта досить сувора. З меню пацієнта виключають хліб і овочі. Їх замінюють відвареним м’ясом нежирних сортів, кашами, слизовими супами, суфле і желе. Цій дієті слідують три тижні. Після раціон доповнюють запеченими фруктами, молочними продуктами, відвареної рибою нежирних сортів, овочевими супами і хлібом — вчорашнім.
Під час ремісії хворому дозволено більш різноманітне меню, яке допоможе відновленню правильної роботи системи травлення. В меню вводять супи, сири, дозволений відварний язик і ікра. У списку заборонених — цибуля, часник, смажені і жирні страви.
Дозволені напої при болях в шлунку
Крім вживання певних видів продуктів, слід витримувати оптимальний водний баланс в організмі. Для цього можна пити не тільки просту воду, але і напої, які будуть не тільки заповнювати баланс рідини в організмі, але і сприяти нормалізації роботи шлунка, зміцненню загального стану здоров’я. Коли відчуваються болі в шлунку, можна використовувати такі напої:
- настій ромашки або шипшини.
- чай неміцний.
- негазована мінеральна вода.
- гарбузовий сік.
- відвар насіння льону.
- киселі і какао.
- коктейль з банана з полуницею.
- компот із сухофруктів.
Відео по темі:
Орієнтовна дієта при болях в шлунку
Зразкове меню при болях в шлунку може виглядати так:
ЗавтракОвсяная каша або паровий омлет, чай зі знежиреним молокомВторой завтракНебольшой сухарик з нежирним молокомОбедСуп-пюре картопляний, котлети на пару з гарніром з овочів, фруктовий кісельПолднікОбезжіренное молоко (склянка) УжінМорская нежирна відварна риба, на гарнір морквяно-бурякове пюре, слабкий чайПеред сномМолоко — 1 стакан
Щоб кожен день не виникало труднощів при приготуванні страв під час дієти, потрібно скласти приблизний ме ню на тиждень, включивши в нього різноманітні рецепти страв з дозволених продуктів.
Дієта № 1
Дієта «Стіл №1» призначається пацієнтам, які страждають болями в шлунку при наступних патологіях:
- хронічний гастрит з підвищеною або збереженою секрецією.
- виразка.
- загострення гострого гастриту.
Їжа, уживана хворими при дієті №1, повинна бути приготовлена на пару або зварена. Всі страви необхідно перетирати. Можна готувати страви методом запікання, але без скоринки. харчуватися рекомендується маленькими порціями 4-5 разів на день. Даний режим харчування триває від 3 до 5 місяців.
Сухарі з білого хліба, галетное печеньеЖірное мясоПротертий сир, сухе, згущене і незбиране молоко, слівкіКопченості, маринади , соління, соуси, консервиНежірние види м’яса і риби: яловичина, телятина, курятина, індичка, кролятина, судак, короп, окуньЖірная рибаГречка, вівсянка, рис, манка каші з них і супи (перетерті), макарони, вермішельХлебОмлет на пару, яйця всмятку (не більше 2 шт. на добу) Чорний хліб, здобне тісто, різні пірогіСлівочное масло. У готову їжу додають рафінована маслосир фруктиОвощние супи-пюре, молочні, в них дозволено додавати вершки, яйця, молокоОвощі: білокачанна капуста, огірки, редька, ріпа, щавель, шпинат, лукСир негострий, нежирна і несолоної шинка, молочна, дієтична, докторська колбасиМороженое , шоколадОвощі: морква, гарбуз, кабачки, картопля, цвітна капуста, свеклаКофе, квас, газовані напіткіКомпоти з солодких фруктів і ягід, варення, киселі, муси, зефір, желе, пастила, сахарГрібиОтвар з шипшини, чай з вершками або молоком, какао слабоеРибние , м’ясні відвари і бульйони
Дієта № 1А
Дієта 1А прописується пацієнтам при загостренні гастриту або виразки (при підвищеній шлункової секреції) на термін 6-12 днів, в залежності від загального стану пацієнта. Такий тип дієти відноситься до досить щадним. Всі страви готують на пару або відварюють. Прийом їжі повинен відбуватися до 6 разів на добу, через однакові часові інтервали (2-3 години).
Парове суфле або пюре з яловичини, телятини, кролікаЛюбие види хлібних, борошняних ізделійМолочние рідкі каші з рисової або гречаної муки, манки, толокнаМолочнокіслие продукти, сирРиба нежирних сортів у відварному вигляді або на паруЖірние види м’яса і птіциСлівкі , молоко, парове сирне суфле, молочний кісельЖірние сорти рибиОмлет на пару, яйця всмяткуОвощіСлівочное або оливкова маслоГрібиСлізістие відвари на молоці з рису, перловки, овсянкіСвежіе фруктиОвощние пюре без солі і сахараМакаронние вироби, бобовиеМед, цукор, Прянощі, соусиЖеле, муси з некислих плодовКофе, какао , квас, газовані напіткіОтвари з шипшини, пшеничних висівок, чай з додаванням молока або вершків, сік з некислих плодів, розведений водойМясние, овочеві, рибні бульйони
Дієта № 1Б
Дієта 1Б п ропісивается після дієти 1А, коли купируют гострий напад виразки або гастриту. Ця дієта також є щадить для органів травлення і сприяє усуненню запалень і загоєнню виразок. У раціон при такій дієті входять продукти, які піддають паровій обробці або відварюють. Приготовлені страви повинні бути в напіврідкому або пюреподібних вигляді.
Температура вживаних страв повинна становити 40-50 градусів. Слід дотримуватися 6-разового прийому їжі. Інтервал між прийомами їжі не повинен бути більше 3 годин. Рекомендовано обмежити застосування солі, її кількість в добовому раціоні не повинно перевищувати більше 8 г. Рекомендується уникати їжі, яка має сильні сокогонних властивостями.
Перелік дозволених страв при цій дієті трохи розширений, так як гострий період хвороби залишився позаду, і організм необхідно максимально наситити вітамінами. Але цей тип дієти є перехідним до дієти № 1, тому все ще має багато обмежень.
Список дозволених і заборонених продуктів виглядає так:
Молоко, вершки, молочні протерті каші, супи з додаванням пшеничних отрубейМясние, рибні (вуха), овочеві бульйони, смажене, жирне мясоСупи — слизові, круп’яні з манки, перловки, рису. Овочеві в протертому відеПродукти, що містять багато клетчаткіОлівковое масло (в готові страви), вершкове масло (не більше 80 г) .Овощі: білокачанна капуста, ріпа, редис, цибулю, шпинат, щавель, редька, брюкваОмлет на пару, яйця всмятку (2 3 шт.). Кислі ягоди, фруктиІз нежирних сортів риби і м’яса можна готувати котлети на пару, суфлеГрібиКіселі з некислих фруктів, ягід, молочні, некислі фруктові соки, слабкий чай, відвар з шипшини, морквяний сокРазлічние пряностіПшенічние сухаріКофе
Список літератури :
https://www.wday.ru/krasota-zdorovie/sok/v-chem-sut-dietyi-pri-boli-v-jeludke/
https://www.kp.ru /guide/pitanie-pri-gastrite.html
https://aif.ru/health/food/schadyaschaya_dieta_1_pravila_pitaniya_pri_gastrite_i_yazve_zheludka
med.vesti.ru/articles/zabolevaniya/dieta-pri-gastrite-zheludka/
nutrimun.ru/pitanie-pri-bolnom-zheludke/
lifehacker.ru/food-stomach-pain/
https://www.kleo.ru/items/zdorovie/dieta-pri -gastrite-zheludka.shtml
https://daigo.ru/dieta-pri-bolyah-v-kishechnike
https://onclinic.ua/blog/nuzhna-ly-dyeta-pry-gastryte
Нотатки автора статті, засновані на особистому досвіді.
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.