Правильне харчування

Особливості вживання мандаринів при панкреатиті

Чи можна мандарини при панкреатиті? Абсолютної заборони на вживання мандаринів і взагалі цитрусових немає, але є їх дозволяється з великим побоюванням, ні в якому разі не перевищуючи дозволену денну дозу. Також слід вилучити з раціону цитрусові при нападі гострого панкреатиту.

Зміст статті

  • 1 Мандарини і панкреатит
  • 2 Користь мандаринів для організму людини
  • 3 Поступове введення цитрусових в раціон хворих панкреатитом
  • 4 Особливості вживання мандаринів при запаленої ПЖ
    • 4.1 На стадії загострення
    • 4.2 На стадії ремісії і ХП
  • 5 Обмеження для хворих панкреатитом
  • 6 При яких станах заборонено їсти фрукт
  • 7 Можлива шкода мандаринів для організму
  • 8 В якому вигляді можна їсти фрукт?
  • 9 Що вибрати за святковим столом: мандарин або апельсин?
  • 10 Як вибирати і купувати
  • 11 Корисні рецепти мандаринових страв
    • 11.1 мандариновий желе
    • 11.2 Домашній кисіль
    • 11.3 Фруктовий смузі

Мандарини і панкреатит

панкреатит — гостре або хронічне запалення підшлункової залози. Небезпечно інтоксикацією, оскільки ферменти підшлункової залози починають розкладати тканини, і некрозом залози, що призводить часом до летального результату. Поза гострих нападів хворим панкреатитом рекомендують дотримуватися суворої дієти, покликану не допустити повторного запалення і розвантажити підшлункову.

Мандарини є яскравим представником сімейства цитрусових фруктів. Вони заслужили любов у всьому світі, завдяки своїй солодощі і неповторному аромату. І дорослі, і діти вважають за краще вживати їх найчастіше сирими, хоча з цих фруктів віджимають сік, а також роблять вишукані салати та десертні страви. Але який вплив матимуть на організм мандарини при панкреатиті: поліпшать вони стан хворого або тільки нашкодять?

Мандарини вважаються найсмачнішим фруктом серед цитрусових. Соковиті ароматні плоди улюблені багатьма не тільки за яскравий смак що бадьорить, але і за високий вміст вітамінів, однак при всій своїй користі вони нерідко стають забороненим продуктом, наприклад при багатьох захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Так, далеко не завжди можна вживати мандарини при панкреатиті: недотримання правил, що стосуються введення цього фрукта в раціон при запаленні підшлункової залози, може загрожувати небезпечними наслідками. В тяжкі часи боротьби з хворобою людині хочеться смачненького, свіжого, особливо восени та взимку, коли вибір свіжих продуктів обмежений. У холодну пору року організм відчуває потребу у вітамінах, а яскраві кольори привертають втомлений від сірості і сутінків погляд. Популярними зимовими фруктами стають мандарини і апельсини. Південні фрукти вважаються справжніми вітамінними бомбами і не втрачають якостей при тривалому зберіганні.

Дієти, приписувані хворим панкреатитом, обмежують вживання свіжих овочів і фруктів, варто оцінити стан здоров’я, перш ніж з’їсти кисленьку часточку. Зверніть увагу, в дні після загострення овочі і фрукти бажано вживати після термічної обробки в протертому вигляді, у вигляді наслідках відварів, соків, мусів, пюре.

Серед усіх цитрусових мандарини найбільш безпечні при панкреатиті. Вони володіють багатим вітамінним, мінеральним складом, м’які, містять менше органічних кислот, ніж апельсини, лимони та грейпфрути.

Завдяки таким властивостям компоти, киселі та муси з мандаринів можна включати в раціон вже до кінця другого тижня після початку панкреатичного нападу. Їсти плоди в свіжому вигляді дозволяється тільки на стадії ремісії.

Користь мандаринів для організму людини

При багатьох захворюваннях, в тому числі і при жовчнокам’яній хворобі, свіжі мандарини приносять відчутну користь завдяки деяким своїми особливостями:

  • сприяють зняттю набряклості тканин різного генезу.
  • мають протизапальну дію.
  • створюють гіпотермічний ефект особливих органічних кислот при різних простудних захворюваннях.
  • надають антибактеріальну і антимікотичну вплив фітонцидів: їх в мандариновому соку міститься чимало.
  • містять велику кількість аскорбінової кислоти, що сприяє зміцненню імунної системи.
  • містять в м’якоті пектин , стимулюючий перистальтику кишечника (усунення закрепів), який відновлює природний баланс його мікрофлори (перемога над дисбактеріозом).

Але також фахівцями цінується можливість за допомогою цих плодів справи ться навіть з відчутним авітамінозом.

Мандарини мають не тільки дивовижним, освіжаючим смаком, але і широким спектром корисних властивостей:

  1. Зміцнюють імунітет.
  2. Нормалізує рівень цукру.
  3. Знижує холестерин в крові.
  4. Покращує провідність нервових імпульсів.
  5. Підвищує настрій, допомагає впоратися з дратівливістю, депресією.
  6. Має антиоксидантну дію, прискорює очищення організму від токсинів, шлаків, вільних радикалів, перешкоджає розвитку раку.
  7. перешкоджає відкладання жиру в печінці, покращує функціонування органу.
  8. Сприяє виведенню каменів з нирок.
  9. Надає антибактеріальну, противірусну дію.
  10. Пом’якшує кашель, полегшує відходження мокроти.
  11. покращує роботу серця.
  12. Зміцнює судини, покращує їх тонус і еластичність, перешкоджає розвитку атеросклерозу.
  13. Сприяє розсмоктуванню отечностей.
  14. Сприяє спалюванню жирів.
  15. Покращує апетит.
  16. Активізує процеси травлення і обміну речовин.
  17. Володіє Протигельмітний дією.
  18. Нормалізують мікрофлору кишечника.
  19. Надає протівомікозной дію.
  20. Має м’яку кровоспинну дію.

Слід зазначити, що користю володіє не тільки м’якоть, але і шкірка плоду. Вона багата на пектин, ефірними маслами, органічними кислотами, флавоноїдами, вітамінами. Тому промиту шкірку рекомендують додавати в теплий чай або використовувати для приготування настоїв.

Мандарини в народній медицині рекомендують вживати для попередження, лікування вірусних, бактеріальних, грибкових, гельмінтних захворювань, зміцнення імунітету, поліпшення роботи серця, нирок, нормалізації тиску.

Особливості вживання мандаринів при панкреатиті
Позитивний вплив мандаринів обумовлено їх унікальним складом, адже 100 г плодів містять:

  • воду — 88 г.
  • золу — 0,50 г.
  • органічні кислоти — 1,08 г.
  • моно- і дисахариди — 7,50 г.
  • харчові волокна — 1,87 г.
  • білки — 0,80 г.
  • вуглеводи — 7,50 г.
  • жири — 0,20 г.
  • аскорбінову кислоту — 38 мг.
  • вітамін A — 0,06 мг.
  • B1 — 0,06 мг.
  • B2 — 0,03 мг.
  • B6 — 0,07 мг.
  • E — 0,2 мг.
  • PP — 0,2 мг.
  • залізо — 100 мкг.
  • калій — 150 мг.
  • кальцій — 35 мг.
  • магній — 11 мг.
  • натрій — 12 мг.
  • фосфор — 17 мг.

В ста грамах продукту міститься всього 53 ккал. В основному фрукт складається з води 85,17 грам і вуглеводів — 11,54 грам. На сто грам продукту також доводиться 0,81 грам білків і 0,31 грам жирів (з них 0,17 грам — жирні кислоти), 1,8 грам харчових волокон.

Завдяки наявності великої кількості лимонної кислоти, мандарини практично не накопичують нітрати, — справжній бич сучасного промислового сільського господарства. Адже в гонитві за прибутком деякі горе-господарі великих агрохолдингів вносять добрива по максимуму, не рахуючись зі здоров’ям тих, хто буде їсти ці продукти.

Поступове введення цитрусових в раціон хворих панкреатитом

визначимося, які види цитрусових дозволено вживати при панкреатиті. Існує понад тридцять видів цитрусових, не кожен з фруктів легко доступний або користується популярністю. Найчастіше зустрічаються в продажу апельсини, мандарини та лимони. Вживання цитрусових при панкреатиті залежить від:

  • приготування.
  • кількості.
  • переносимості / індивідуальної реакції організму.

На продовженні гострого періоду панкреатиту фрукти виключаються з меню хворих. Тривалість заборони залежить від багатьох факторів. 7-10 днів по тому гостре запалення переходить в нову фазу, настає момент для дозволеного розширення столу хворого. Допускається приготування страв із стиглих і незіпсованих апельсинів і мандаринів.

Протягом доби максимально можна дозволити собі не більше трьох фруктів, правила вживання такі:

  1. фрукти їдять тільки свіжими.
  2. за один прийому їдять не більше 1 штуки.
  3. вибирають солодкі плоди.
  4. мандарини не їм на голодний шлунок.

Свіжі цільні соки протипоказані при запаленні підшлункової залози, несолодкі компоти і відвари з м’якоті плодів (без шкірки і насіння!) втамовують спрагу, не завдаючи нищівного шкоди. Дозволяється готувати желе і муси, несолодкі або на ксиліт.

Особливості вживання мандаринів при запаленої ПЖ

Мандарини при здорових органах травлення в помірній кількості корисні для налагодження процесів травлення і обміну речовин, нормалізації мікрофлори кишечника. Однак з огляду на їх обогащенности органічними кислотами і клітковиною при захворюванні підшлункової до вживання цитрусового продукту слід поставитися з обережністю.

На стадії загострення

Мандарин при панкреатиті гострої форми їсти заборонено. Цьому є кілька причин:
Критерій Характеристика збагачення кіслотаміПовишеніе кислотності шлункового соку стимулює активність травних ферментів. При панкреатиті відтік ферментів з підшлункової в кишечник порушується, тому вони активізуються в залозі і починають перетравлювати її тканини. Це призводить до появи сильних больових відчуттів, розвитку недостатності органа.Налічіе харчових волоконПрі ​​захворюванні органів травлення клітковина дратує і травмує їх слизові оболонки, особливо стінки кишечника. Це призводить до розвитку таких симптомів як метеоризм, здуття живота, підвищене газоутворення, кишково-шлункові кольки, нудота, блювота, діарея.Налічіе сахарідовДля їх засвоєння необхідний інсулін, що виробляється підшлунковою залозою. При захворюванні підшлункової в гострій стадії орган не може впоратися з виробленням необхідної кількості ферментів і їх доставкою в кишечник. Недостатність інсуліну може призвести до ускладнення панкреатиту на цукровий діабет.
При позитивній динаміці одужання, відсутності панкреатичних болів, нормалізації ферментної активності залози через три тижні після початку панкреатичного нападу дозволяється потроху вводити в раціон компоти, воду з додаванням невеликої кількості мандаринового соку, киселі, желе, муси з мандарином.

Гострий панкреатит є абсолютним протипоказанням для введення в раціон цих фруктів в цілісному вигляді з наступних причин:

  • велика кількість різноманітних органічних кислот, в основному лимонної, які подразнюють слизові оболонки органів шлунково-кишкового тракту і підсилюють секрецію гормонів pancreas.
  • висока концентрація цукрів, які потребують інсулін для засвоєння, що змушує підшлункову працювати швидше, посилюючи наявне запалення.

А також мандарини небажано приймати в гострому періоді гастриту, холециститу і ЖКХ.

Однак, після того як пройде кілька днів з моменту початку захворювання, можна почати вживати плід и в вигляді киселів і компотів.

На стадії ремісії і ХП

Підшлункова і мандарини в свіжому, термічно не оброблені вигляді, поєднуються тільки на стадії стійкої ремісії. Свіжі плоди містять у раціон через кілька тижнів після введення фруктових соків і киселів за умови гарної переносимості організмом. На початку введення в добу дозволяється з’їдати не більше однієї часточки мандарина, поступово збільшуючи вживання до одного середнього мандарина в день. При цьому в цей день не рекомендується їсти інші кислі продукти і напої.

На стадії ремісії мандарини для підшлункової залози корисні тим, що вони:

  1. Зміцнюють захисні функції органу.
  2. Відновлюють ферментну активність підшлункової.
  3. Нормалізують мікрофлору кишечника, покращуючи травні і обмінні процеси.
  4. Мають протизапальну, протинабрякову, антибактеріальну, протигрибкову дію.

З них рекомендується варити компоти, робити настої, киселі, желе. М’якоть або шкурка мандарина може стати відмінним додаток до м’ясних страв, фруктових салатів.

Мандарини при хворобі підшлункової залози можна їсти тільки якісні, стиглі і не кислі. На шкірці не повинно бути вм’ятин, цвілевих, гнильних плям. Стиглі фрукти найчастіше мають яскраво-оранжевим забарвленням (але є і сорти солодких жовтих мандаринів), приємним ароматом, по вазі вони важче, ніж недоспелий плоди. Плескаті маленькі мандаринки з погано віддирати шкіркою найчастіше недоспелий або кислі, містять багато кісточок.

Період ремісії характеризується кращим самопочуттям, функціонування підшлункової залози нормалізується, з’являється можливість розширити набір продуктів і приготованих страв. Хворим не рекомендується вживати дратівливі продукти, проте з’являються фрукти і овочі, дозволені в помірних кількостях для поїдання в свіжому вигляді.

Мандарини при панкреатиті їдять в сирому вигляді, в складі фруктових салатів, починаючи з 1-2 часточок, поступово збільшуючи обсяг ..

Навіть при задовільній переносимості апельсинів і мандаринів зловживати плодами можна, з побоювання спровокувати загострення.

Якщо мандарини при панкреатиті викликають алергію, доведеться повністю виключити плоди з раціону. Постійний викид гістаміну однозначно призведе до загострення захворювання. Допомагає термічна обробка, нерідко потім фрукти вже не провокують алергічну реакцію.

Обмеження для хворих панкреатитом

Хоча, при всьому своєму комплексі позитивних властивостей, мандарини для запаленої підшлункової залози можуть принести певну шкоду . Тому провиною деякі особливості цього плоду:

  • містить багато глюкози — вуглеводу, забороненого для хворих панкреатитом.
  • здатний провокувати розвиток алергічних реакцій.
  • володіє сокогонним ефектом, що підвищує навантаження на підшлункову (pancreas).

Тому мандарини людям, що страждають панкреатитом, можна їсти далеко не завжди і то не більше трьох на добу, а краще обмежитися одним плодом. При цьому фрукти повинні бути свіжими і стиглими. Натщесерце їсти їх заборонено.

При яких станах заборонено їсти фрукт

Незважаючи на корисність продукту, існує ряд захворювань і станів, при яких він протипоказаний. До таких належать:

  1. Загострення захворювань, запалення органів травного тракту.
  2. Виразкова хвороба.
  3. Гастрит, що супроводжується підвищеною кислотністю шлункового соку.
  4. Холецистит.
  5. Гепатит.
  6. Почечнокаменная і сечокам’яна хвороба в тяжкій формі.
  7. Особиста непереносимість.

з огляду на обогащенности органічними кислотами і харчовими волокнами мандарини категорично заборонені при загостреннях захворювань органів шлунково-кишкового тракту, виразках, гастритах з підвищеною кислотністю шлункового соку, ураженнях печінки.

Підвищення кислотності шлункового секрету викликає подразнення слизових оболонок травних органів, активізацію панкреатичних ферментів, що призводить до травмування тканин підшлункової, кишечника, шлунку. В результаті запальні, виразкові процеси загострюються ще більше, завдаючи людині сильні больові відчуття і провокуючи розвиток важких ускладнень.

Відео по темі:

Кислоти також активізують вироблення жовчі, тому цитрусові заборонені при холециститі.

Мандарини мають сечогінну дію. При наявності каменів в нирках або сечовому міхурі така дія може викликати рух каменів і закупорку вивідних проток, що дуже небезпечно для життя хворого. Тому при сечокам’яної і нирковокам’яній недугах важкої форми від вживання таких фруктів слід відмовитися.

Можлива шкода мандаринів для організму

Цитрусові відносяться до продуктів з підвищеною алергенність. Навіть при нормальній реакції організму на цей продукт його вживанні в надмірній кількості може призвести до появи:

  • шкірної висипки.
  • свербіння.
  • почервоніння.

При цукровому діабеті потрібно обмежувати кількість вживання солодких мандаринів. Через підвищену алергенність фрукт рекомендується виключити з раціону годуючим мамам в перші шість місяців грудного вигодовування.

Використання плодів у великих кількостях призводить до подразнення слизових шлунка, підшлункової, кишечника. Це стає причиною розвитку таких симптомів як:

  • здуття живота.
  • печія.
  • кислотна відрижка.
  • нудота.
  • підвищене газоутворення.
  • шлунково-кишкові кольки.
  • діарея.

Так як мандарини насичені вітамінами, їх надмірне вживання може викликати гіпервітаміноз. А через наявність у них великої кількості вітаміну С, який підвищує тонус матки, під час вагітності доводиться сильно обмежувати вживання плодів.

Шкірка мандарина також збагачена корисними речовинами. У той же час, для продовження збереження, дозрівання плоду в штучних умовах фрукти можуть обробляти хімічними речовинами, шкідливими для здоров’я. Це несе в собі ризик отруєння. З цієї причини важливо вибирати хороший, якісний продукт, а так само ретельно очищати його поверхню.

В якому вигляді можна їсти фрукт?


Способи вживання мандаринів залежать від стадії захворювання. Наприклад, при хронічному панкреатиті їх можна їсти як свіжими, так і переробленими, оскільки заліза витримає таке навантаження без особливих проблем. Звичайно, варто врахувати, що безконтрольне вживання фруктів у свіжому вигляді, а також фреш-соків з них може серйозно нашкодити.

В стадії ремісії мандарини можна включити в щоденне меню в будь-якому вигляді. Сік з них можна пити не тільки цілісним, а й додавати в інші напої (компоти, морси, киселі) для додання їм особливого приємного і освіжаючого смаку

Що вибрати за святковим столом: мандарин або апельсин?


При порівнянні між собою різних видів цитрусових фруктів потрібно враховувати їх хімічний склад. У випадку з апельсинами, можна стверджувати, що мандарини набагато безпечніше, адже концентрація органічних кислот в них набагато нижче.

Але все одно введення в меню навіть цих фруктів повинен проводитися під контролем загального стану. При появі будь-яких, навіть незначних ознак посилення стану, наприклад, нудоти або болю в животі, від мандаринів відразу ж варто відмовитися як мінімум на місяць. А в разі початку алергічної реакції краще забути про них назавжди, оскільки кожне наступне вживання алергену викликає більш сильну реакцію, ніж попереднє, аж до анафілактичного шоку.

Ці плоди при відсутності протипоказань можна також комбінувати у вигляді салатів з метою досягнення оригінального неповторного смаку. Але варто врахувати, що в цих стравах не повинно бути інших заборонених продуктів, з особливостями вживання яких можна ознайомитися в інших розділах.

Як вибирати і купувати

Людині, яка страждає панкреатитом, важливо вживати в їжу тільки стиглі мандарини високої якості. Вибираючи продукт для дієтичного харчування, необхідно звернути увагу на наступні моменти:

  • шкірка стиглого свіжого мандарина має рівномірний яскраво-помаранчевий відтінок, на поверхні цитруса не повинно бути вм’ятин, темних або світлих плям, цвілі і слідів гниття.
  • при легкому натисканні на фрукт з шкірки бризне сік: це свідчить про те, що плід достатньо стиглий.
  • неприємний запах від мандарина, є причиною для відмови від покупки. Також не можна купувати фрукти з білим нальотом, липкою, мокрою, лискучою поверхнею або зеленими прожилками на шкірці: ці ознаки означають, що плоди піддавалися хімічній обробці і шкідливі для здоров’я.
  • найсмачнішими є стиглі мандарини. Показником свіжості і стиглості служить бризкає з шкурки сік, який з’являється при легкому натисканні. Якщо шкірка повністю відстає від плоду при очищенні, то мандарин стиглий. Якщо плід приплющений, швидше за все, він кислий. Солодкі цитрусові за вагою трохи важче. У легких плодів багато кісточок і мало соку. Солодкими частіше бувають невеликі плоди з яскраво-оранжевим забарвленням. Хоча і жовті мандарини теж можуть бути солодкими.
  • по можливості слід купувати мандарини без кісточок. Найбільш придатними для дієтичного харчування є марокканські і іспанські: в їх м’якоті насіння відсутні або зустрічаються вкрай рідко.

Щоб мандарини якомога довше зберігали приємний смак і не втрачали корисних властивостей, їх слід зберігати в холодильнику при температурі + 6 ° С.

Сорти мандаринів, дозволених при панкреатиті:
Сорт Особливості ізраїльські смак солодкий, без кісточок, соковитий, шкірка тонкая.МарокканскіеСладкій смак, соковиті, окрас помаранчевий (яскравий), кісточки практично отсутствуют.ІспанскіеСреднего розміру, легко очищається плід від шкірки, з кісточками.

Корисні рецепти мандаринових страв

Мандарини можна використовувати для приготування різних ласощів: фруктових салатів, м’ясних страв, желе, випічки, киселів, компотів, смузі, соків.

Фахівці наголошують на тому, що при гострому панкреатиті не можна вживати лише свіжі мандарини, але припустимо інший варіант споживання. Справа в тому, що з них можна робити компоти, а також варити різні суміші і киселі (використовується змішаний з водою мандариновий сік).

Подібні напої, створені із застосуванням мандаринового соку, є дуже приємними на смак: вони трохи солодкуваті і володіють прекрасними освіжаючим якостями, варто відзначити також і те, що в них немає потреби додавати цукрозамінник. Але навіть варіння компотів і киселів на основі мандаринового соку необхідно відкласти, так як при початку гострого панкреатиту все це вживати заборонено.

Мандариновий желе

Компоненти:

  • 200 мл води.
  • 100 мл. сметани 10%.
  • один мандарин.
  • половина чайної ложки агар-агар.
  • три чайних ложки цукру (можна використовувати його замінник).

Мандарин очистити, розділити на часточки, очистити від кісточок, прожилок, плівки — повинна залишитися тільки соковита м’якоть.

Цукор перемішати з агар-агаром, пересипати суміш в сотейник і поставити на слабкий вогонь. Залити водою і, постійно помішуючи, тримати на вогні до повного розчинення сипучих компонентів. В іншій мисці підігріти сметану до 37 градусів, потім влити її в цукрову суміш. Важливо, щоб сметана і желатинова маса були однакової температури.

На дно формочки викласти часточки мандарина і залити їх желейної сумішшю. Поставити в холодильник на дві години.

Домашній кисіль

Компоненти:

  • 1 л води.
  • чотири мандарина.
  • 2 ст.л. крохмалю картопляного.
  • 50 грам цукру.

Мандарини ретельно помити, очистити від шкірки і білих прожилок. З м’якоті вичавити сік, кілька шматочків шкірки нарізати смужками. Закип’ятити воду, додати в неї цукор. Після розчинення цукру всипати скибочки шкірки і проварити їх 2-3 хвилини, потім вийняти і викинути.

Паралельно розвести крохмаль в 50 мл води. Маленькій струменем ввести крохмаль в мандариновий відвар, добре перемішати. Довести до кипіння, влити мандариновий сік і перемішати. Потім вогонь вимкнути, напій охолодити і розлити по склянках.

Фруктовий смузі

Компоненти:

  • один банан.
  • один мандарин.
  • 150 мл нежирного йогурту.
  • 50 мл. води.
  • чайна ложка цукру.

Фрукти очистити від шкірки. Банани нарізати кружальця, мандарини розділити на часточки і очистити від плівки, прожилок, кісточок.

Всі інгредієнти з’єднати і перебити блендером до однорідної консистенції.

Джерела:
https: / /gastrotract.ru/bolezn/pankreatit/mandariny-pri-pankreatite.html
https://pankreatit03.ru/mandariny-mozhno-ili-net.html
https://opankreatite.ru/produkty /mandariny-pri-pankreatite.html
https://pankreatit.guru/pitanie/produkty/frukty/tsitrusovye/mandariny
https://fermoved.ru/mandarin/podzheludochnaya-pri-pankreatite.html
zhktok.ru/bolezn/pankreatit/mandariny-pri-pankreatite.html
http://pankreatitu.net/eda/frukty-yagody/mandariny
https://diabetik.guru/ products / mozhno-li-mandariny-pri-pankreatite.html
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.

Схожi статтi

Сушки, бублики і бублики при панкреатиті

Lamaxima

Який хліб можна їсти при панкреатиті?

Maria

Чи можна їсти морозиво при гастриті?

Maria

Правила вживання яблук при панкреатиті

Pasha

Фрукти при виразці шлунка

Dmitry

Чи можна їсти кавун при гастриті?

Dmitry

Гречка при панкреатиті — чи є користь і особливості приготування

Dmitry

Креветки при панкреатиті: особливості та рецепти

Scooby

Солодощі при панкреатиті: поради по вживанню

Bobby

Залишити коментар