Страви з курячих яєць вважаються універсальним продуктом — з них можна приготувати повноцінний сніданок — смачний і корисний. Омлет при панкреатиті — чи можна його вводити в раціон пацієнта з діагнозом «панкреатит»? Або таке блюдо небажано до вживання в цьому випадку?
Зміст статті
- 1 Користь і небезпека вживання яєць при панкреатиті
- 2 Чим корисний омлет при панкреатиті
- 3 В яку стадію панкреатиту можна їсти омлет?
- 4 чи можна їсти омлет при панкреатиті?
- 5 Як правильно їсти страви з яєць?
- 5.1 При гострій формі
- 5.2 В хронічної стадії
- 5.3 Під час ремісії
- 6 Рецепти корисного омлету
- 6.1 Тонкощі приготування для хворих панкреатитом
- 6.2 Рецепт класичного омлету при запальному захворюванні
- 6.3 Омлет в пароварці
- 6.4 Рецепт приготування в мікрохвильовій печі
- 6.5 омлет в духовці
- 6.6 Рецепт білкового омлету з м’ясом
- 6.7 Дієтичний омлет з кабачками
- 6.8 Паровий омлет з пісної яловичиною
- 6.9 омлет з перепелиних яєць з сиром
- 6.10 Паровий омлет з морквою
- 6.11 омлет з броколі
Користь і небезпека вживання яєць при панкреатиті
В яйцях є багато корисних речовин, які не слід виключати з раціону. Чистий білок рекомендують при багатьох дієтах, хоча яйця вважаються калорійними, але це через жовтка. Головною перевагою яєць є легка засвоюваність білка, який допомагає будовою організму.
Чому яйця корисні:
- відновлюють клітини підшлункової.
- нормалізують реплікацію ферментів і інсуліну .
- відновлюють сили.
- зміцнюють імунну систему.
- покращують стан кісткової тканини, шкіри і волосся.
- запобігають анемію.
При такого роду запаленні (панкреатиті) яйця їсти можна, але потрібно стежити за своїм загальним станом і самопочуттям. Якщо у вас гостра стадія, то їх необхідно виключити разом з продуктами, в яких вони містяться. Яєчня при панкреатиті заборонена, вживання її може порушити роботу травного тракту, стати причиною нападів.
Така реакція організму на яйця може бути через те, що в них часто міститься всякого роду інфекція. Коли у вас запалення підшлункової, будь-яка інфекція несе в собі велику небезпеку. Це загрожує ускладненнями і оперативним втручанням з подальшим видаленням органу. Якщо хвороба відступає, і ви вже достатньо часу відчуваєте себе добре, можна потихеньку вводити в раціон яйця. Але, сирими їх пити не варто, навіть якщо у вас немає панкреатиту: їх необхідно піддавати термічній обробці, для видалення можливих інфекцій.
Чим корисний омлет при панкреатиті
Збиті яйця, приготовлені в поєднанні з молоком, — це саме те ситне і смачне блюдо, яке ми найчастіше їмо на сніданок. Зміст в ньому досить великої кількості білка, а також вітамінів і мінералів робить його ще і корисним. Наприклад, білок спрямований на регенерацію пошкоджених тканин (а для запаленої підшлункової це особливо актуально), вітаміни групи В зміцнюють імунітет, нормалізують обмінні процеси, поліпшують роботу ЦНС.
Вітамін D виступає відмінним помічником, що сприяє хорошому засвоєнню кальцію , холін покликаний регулювати рівень холестерину і жирів. Все це дуже важливо для якнайшвидшого відновлення і підшлункової залози, і самого хворого в цілому. Список корисних властивостей омлету досить великий, вони полягають в наступному:
- Насичення організму амінокислотами, необхідними для поповнення сил.
- Зниження холестерину в крові за рахунок вмісту лейцину.
- Профілактика серцево-судинних захворювань.
- Запобігання атеросклерозу.
- Підтримка хорошого зору.
- Зняття втоми.
- Позитивний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту.
Як би дивно це не звучало, але для хворих з порушенням роботи підшлункової залози дієтичний омлет може бути навіть корисний.
Позитивний вплив може бути виражено в наступному:
- Яєчний білок містить масу мікроелементів і вітамінів, необхідних для життєдіяльності організму.
- Паровий омлет не містить канцерогени.
- У яйцях міститься лейцин, який сприяє зниженню рівня «шкідливого» холестерину.
- Білковий омлет є дієтичним блюдом, яке добре засвоюється і не призводить до покращення енію ваги.
Для того щоб підвищити корисні властивості яєць, можна вдатися до невеликої хитрості, а саме замінити курячі яйця на перепелині. Така заміна матиме позитивний вплив на імунітет і знизить негативний вплив ферментів на пошкоджений орган. Крім того, в перепелиних яйцях низька ймовірність зараження сальмонельозом.
Ще один плюс, який для багатьох людей виявиться істотним, — це низькокалорійні блюда, завдяки чому навіть при щоденному його вживанні не відбувається збільшення ваги. Незважаючи на всі позитивні особливості, не будь-який омлет надасть оздоровчий вплив. Блюдо, приготоване на сковороді з використанням рослинного масла навряд чи можна назвати корисним, адже при нагріванні даний продукт виділяє небезпечні для здоров’я канцерогени.
Саме з цієї причини омлет необхідно готувати виключно на пару: в пароварці або мультиварці — тільки в цьому випадку блюдо можна охарактеризувати як безпечне. Існує і ряд інших принципів, яких потрібно дотримуватися для того, щоб ваш сніданок не став причиною загострення панкреатиту. До них відноситься:
- Виконання страви тільки з білків, жовтки допустимі в мінімальній кількості тільки на стадії тривалої ремісії.
- Виключення в перші 2-3 тижні після загострення таких добавок, як помідори, м’ясо, ковбаса, сир, зелень.
- Поступове введення білкового омлету в раціон з поетапним збільшенням обсягу порції (максимальна добова доза — не більше 2-х яєць).
При дотриманні цих простих правил ви не тільки забезпечите себе від нової атаки захворювання, а й наситити свій організм масою корисних речовин.
В яку стадію панкреатиту можна їсти омлет?
В залежності від стадії захворювання, таке захворювання, як панкреатит, можна розділити на кілька етапів: гостра фаза, період ремісії і загострення. Коли хвороба дає про себе знати вперше, відбувається напад, при якому у людини виникають гострі больові відчуття в області живота, нудота, нерідко перетікає в неприборкану блювоту, метеоризм і діарея, втрата апетиту, загальне нездужання у вигляді слабкості і сонливості.
Зазвичай ця криза триває недовго: не більше 2-3-х днів, однак, саме на цьому етапі важливо ухвалити перші заходи щодо поліпшення стану здоров’я. Мова йде не тільки про медикаменти, а й про дотримання правил харчування: хворому в ці дні не дозволяється прийом їжі, йому показано абсолютне голодування, допустимо лише питво звичайної води або відвару ромашки, але в невеликій кількості.
Така необхідність пов’язана з критичним станом підшлункової залози, яка потребує забезпечення повного спокою для отримання можливості відновити свою роботу. Оскільки будь-яка їжа стимулює її діяльність, змушуючи продукування ферментів для свого розщеплення, виникає та сама потреба в утриманні від їжі. Саме тому ні омлет, навіть білковий і приготований на пару, ні будь-які інші продукти на даному етапі неприпустимі.
З 6-7-го дня фахівці рекомендують поступово вводити в раціон яйця, а точніше, їх білкову частину. Починати слід з мінімальної кількості, доводячи добовий обсяг до двох штук. Після 3-4-х тижнів, з урахуванням відсутності будь-яких проявів захворювання, в меню можна включити білковий омлет, але не прожарений, а виконаний на пару без застосування рослинного масла і будь-яких інших добавок. Кількість молока, що використовується для цієї страви, також має бути обмеженим.
Трохи пізніше, по досягненню стійкої ремісії, в омлет дозволяється вводити і жовтки, але в даному випадку їх присутність в страві допускається в мінімальному обсязі: в ідеалі їх повинно бути менше в два рази, ніж білків. Також допустимо застосування дозволених овочів, сиру, зелені — все це стане прекрасним доповненням до вашого страви і додасть йому не тільки ситності, а й користі.
Чи можна їсти омлет при панкреатиті?
Таке блюдо, як омлет, є улюбленою їжею і дорослих, і дітей. Збита яєчна маса з додаванням шматочків бекону, овочів і зеленої цибулі є шедевром гастрономічного мистецтва, від якого важко відмовитися навіть тим, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту. А, в свою чергу, при порушенні роботи підшлункової залози вживати в їжу смажений на сковороді омлет категорично заборонено.
У пошуку відповіді на питання про те, чи можна вживати омлет при панкреатиті, приходять на допомогу дієтологи, які радять готувати таке блюдо на пару.
Панкреатит — це захворювання, при якому підшлункова залоза піддається запального процесу. В результаті цього уражаються і набрякають тканини органу, а також відбувається порушення його функціональності, що виражається в наступному:
- Зменшення кількості вироблюваних панкреатичних ферментів, вкрай необхідних для розщеплення білка, жирів і вуглеводів.
- Зниження активності залози в процесах метаболізму.
- Порушення синтезу гормонів (інсуліну, глюкагону, соматостатину і ін.).
Будь-яка їжа, поступаемая в організм, вимагає від підшлункової залози продукування панкреатичної секреції, за допомогою якої здійснюється процес перетравлення. В умовах запального процесу органу досить важко справлятися з цим завданням, відбувається серйозне навантаження на підшлункову, яка лише посилює ситуацію, що склалася.
Відео по темі:
Набагато гірше, якщо це жирна і смажена їжа, адже для її засвоєння органам травної системи, в тому числі і підшлунковій залозі, доведеться неабияк потрудитися: така їжа довго затримується в шлунку, вона подразнює слизові оболонки шлунково-кишкового тракту і змушує підшлункову працювати на повну потужність для вироблення великої кількості ферментів. Весь цей механізм лягає в основу потреби дієтичного харчування.
Медикаментозна терапія без забезпечення правильного раціону, що складається з легкозасвоюваних продуктів, в кінцевому рахунку виявиться просто безсилою. При панкреатиті хворому дозволено вживати м’ясо і рибу нежирних сортів, каші, овочеві супи, кисломолочні продукти з низьким відсотком жирності.
Окреме місце в цьому списку варто виділити яйцям і дієтичного м’яса, оскільки в цих продуктах міститься багато тваринного білка , що є будівельним матеріалом для клітинних структур органів. Для пошкодженої підшлункової ця речовина доведеться як не можна до речі, адже уражені тканини потребують регенерації і подальшої нормалізації вироблення панкреатичного секрету. Саме тому можна з твердою впевненістю заявити, що омлет при запаленні підшлункової залози допустимо.
Але і тут є свої нюанси. Блюдо, приготоване на сковороді з застосуванням рослинної олії, ніякої користі для організму не принесе, навпаки, — лише погіршить стан органу і загальне самопочуття хворого. При нагріванні масло має здатність виділяти токсичні речовини, крім того, воно робить блюдо надмірно жирним, а подібна їжа просто недопустима при захворюваннях травної системи.
Єдино допустимий спосіб приготування — це витримка на пару, в результаті якої блюдо виходить , дійсно, дієтичним і абсолютно нешкідливим. І, нарешті, останнє правило, яким необхідно керуватися, — це виняток жовтків. Людям, що страждають панкреатитом, можна вживати тільки білковий омлет, оскільки жовтки мають жовчогінну дію, що при запаленні підшлункової, вкрай небажано.
Як правильно їсти страви з яєць?
Готувати можна лише страви з білка, наприклад, омлет на пару при панкреатиті — те, що потрібно. Жовтка можна додавати лише половину, так як він може сприяти печії, діареї, викликати напади загострення.
Білок дуже легко засвоюється організмом, не викликаючи ускладнень, але зловживати ним теж не можна: з’їдайте в день не більше двох яєць. Білок не навантажує підшлункову і травний тракт так, як жовток. Будьте дуже обережні зі стравами, в яких є жовток. Він, як відомо, містить багато жирів і є жовчогінним.
- в них міститься багато жиру, велика частина жиру — це холестерин: при панкреатиті жири погано засвоюються, в гострий період хвороби можуть спровокувати діарею, болі в животі, печію.
- жовток є жовчогінним, при хронічному і гострому панкреатиті це небезпечно.
- у алергіків білок може викликати проблеми з боку шлунково-кишкового тракту, так як є сильним алергеном.
Курячі яйця — потенційні контейнери збудників різних захворювань. Найвідоміше захворювання, яке активізується при прийомі яєць — сальмонельоз. Будь-яка інфекція при панкреатиті небезпечна подвійно. Купуйте яйця з маркуванням, перед вживанням мийте з милом і піддавайте їх термічній обробці.
В період атаки хвороби можна тільки чистий протеїн. Рецепт омлету при панкреатиті дуже простий: потрібно просто готувати один білок. Але є омлет дозволено з четвертого або п’ятого дня з початку захворювання. Далі можна потихеньку вводити страви, що містять в собі білок — запіканки або суфле. Після місяця з початку атаки дозволяється їсти яйця всмятку, але в міру.
Смажену яєчню можна, тільки варені яйця або парові омлети. Але, можна білковий омлет, з м’ясом, запіканки із сиру, безліч страв, в яких присутній протеїн.
При гострій формі
При гострому запаленні підшлункової залози омлет вводять в меню на 4 -5 день від початку захворювання. При приготуванні страви використовують тільки білки і знежирене молоко, при цьому не додають сіль і масло. Включати такий продукт в дієтичне харчування можна щодня або через день. Готують омлет на пару.
Жовток можна використовувати при приготуванні страви не раніше ніж через місяць після зняття гострого панкреатичного нападу.
В хронічної стадії
При хронічному панкреатиті меню дозволяється урізноманітнити, додавши в омлет сіль, вершкове масло.
Можна брати для страви не тільки білок , але і жовток, також допустимо трохи збільшити жирність молока (до 3,2%). Омлет слід готувати на пару або запікати в духовці, жарка виключається.
Якщо панкреатит загострюється, необхідно виключити вживання продукту на 4-5 днів, а потім почати поступове введення в меню білкового омлету без спецій.
протягом 1-1,5 місяців після розвитку нападу є жовтки не рекомендується.
Під час ремісії
Під час тривалої ремісії панкреатиту допускається є паровий або запечений омлет з жовтків і білків з додаванням олії, м’яса, овочів, зелені.
Рецепти корисного омлету
Існує кілька способів, як приготувати паровий омлет при панкреатиті. Компоненти страви при цьому будуть одними і тими ж: білки, трохи солі і молока. Але способи приготування можуть відрізнятися. Паровий омлет можна приготувати:
- в пароварці.
- в мультиварці.
- на водяній бані.
- в каструлі за допомогою целофанового пакета.
- в духовій шафі.
Тонкощі приготування для хворих панкреатитом
при розвитку панкреатиту, пацієнтам доводиться повністю коригувати звичний раціон, при якому виключаються всі улюблені ласощі і змінюється техніка приготування. Смажити ніякі продукти тепер не можна. Все готується на пару, в духовці, або методом відварювання. Але, не потрібно впадати у відчай, тому що зі списку дозволених продуктів можна готувати дуже смачні страви, одним з яких є білковий омлет з різними додатковими компонентами. Робити це блюдо потрібно тільки з білків, а в якості додаткових добавок рекомендується використовувати:
- перекручене нежирне відварене м’ясо.
- куряче філе.
- тертий сир чеддер або моцарелла.
Для запевняє омлету рекомендується готувати свіжий відвар з ягід шипшини, або використовувати негазовану мінералку.
Якщо немає духовки, то запекти білковий омлет можна в мікрохвильовці. Головне, не забувати про допустимих нормах вживання дозволених продуктів.
Рецепт класичного омлету при запальному захворюванні
Паровий омлет при панкреатиті — дуже просте і смачне блюдо. Для його приготування не буде потрібно багато сил і часу. Не вживайте в їжу більше двох яєць, у великій кількості вони можуть завдати шкоди організму. Якщо хвороба довгий час не виявлялася, все одно будьте обережні.
Як приготувати омлет при панкреатиті?
- Візьміть два яйця.
- Відокремте жовтки від білків і помістіть в різні ємності.
- у білок додайте сто грам молока.
- Перемішайте, додайте сіль за смаком (не перестарайтеся — при панкреатиті її вживання потрібно скоротити).
- якщо лікар дозволив вживати зелень, додайте її в суміш і знову перемішайте.
- Готуйте страву на пароварці, а якщо її немає — на антипригарной сковороді на мінімальному вогні, стежачи за тим, щоб страва не підгоріло.
Якщо готуєте на сковороді, ви повинні бути дуже уважні, адже підгорілу їжу ні в якому разі є не можна при запаленні підшлункової. Смажити на олії також категорично заборонено, тому найкраще готувати в мультиварці або пароварці.
Омлет в пароварці
Звичайно, набагато простіше виконати паровий омлет в пароварці або в мультиварці: останні оснащені спеціальним для цього режимом, який називається «варіння на пару». Підготувавши ті ж інгредієнти, змішуємо їх і виливаємо в чашу приладу, яку попередньо рекомендується змастити невеликою кількістю вершкового масла. Встановлюємо таймер на 20 хвилин і чекаємо сигналу, після чого ще на 10 хвилин включаємо режим підігріву.
Рецепт приготування в мікрохвильовій печі
Нам знадобиться:
- 2 білки (або 2 білки і 1 жовток).
- 100 мл нежирного молока.
- Сіль.
- 5-7 г вершкового масла.
Збивши яйця і з’єднавши їх з молоком і сіллю, ретельно перемішуємо. У змащену маслом пластикову ємність виливаємо отриману рідину і відправляємо її в мікрохвильовку. Встановивши середню потужність і час на 3 хвилини, чекаємо сигналу приладу. Вживати готову страву потрібно тільки після того, як воно охолоне.
Омлет в духовці
За бажанням сніданок із застосуванням яєць і молока можна приготувати в духовці, але часу для цього буде потрібно кілька більше.
Для однієї порції необхідно взяти:
- 2 білки.
- 100 мл молока з низьким відсотком жирності.
- сіль.
- Вершкове масло — для змащування форми.
для початку підготуємо деко: розтопити масло і добре промажем їм дно ємності. Збиваємо за допомогою віночка яйця і вводимо в них молоко і сіль. Цей процес можна здійснити і за допомогою блендера або ж міксера. Наповнивши форму отриманою рідиною, відправляємо її в заздалегідь розігріту духовку і чекаємо приблизно 20-30 хвилин, після чого блюдо можна вважати готовим.
Інгредієнти:
- зелений горошок (заморожений) — 0,2 кг. яйця — 12 шт ..
- брюссельська капуста — 260 г.
- сіль — 4 щіпки.
- цибулина біла — 1 шт ..
- петрушка — маленький пучок.
- мелений чорний перець — 2 щіпки.
- оливкова олія — 4 ст. л ..
- болгарський перець — 2 шт ..
- молоко — 0,4 л.
Спосіб приготування: Помийте всі овочі, обсушити серветками. Капусту поріжте половинками, цибулю — тонкими чверть кільцями, а перець соломкою. У сковорідці розігрійте трохи олії. Обсмажте цибулю, щоб розм’як. Через пару хвилин викладіть горошок. Гасіть під кришкою 5 хвилин. Викладіть брюссельську капусту. Змішайте і готуйте ще 5 хв. Збийте білки з сіллю, поступово додаючи молоко, в кінці поперчіть. У яєчно-молочну масу покладіть посічену зелень. Перекладіть все овочі в форму. Залийте молочно-яєчною сумішшю. Помістіть в духову шафу, підігрітий до 190 градусів. Готуйте 25 хв.
Рецепт білкового омлету з м’ясом
Даний варіант страви входить в меню пацієнта, яке б режим харчування відповідно до вимог дієтичного столу № 5п.
Спосіб приготування дуже простий:
- Візьміть два яєчних білка і збийте їх за допомогою міксера, потім введіть 100 мл. молока і щіпку солі.
- Відваріть 100 грам пісної яловичини і поверніть пару раз через м’ясорубку для м’якості.
- Змішайте фарш і збиту яєчну суміш.
- Змастіть форму маслом і викладіть в неї суміш для омлету. Можна використовувати одну велику ємність або порційні формочки.
- Омлет готується на пару протягом 30 хвилин.
Готову страву посипати дозволеної свіжою зеленню. Рецепт можна трохи змінити і замість м’яса використовувати філе курки або індички.
Дієтичний омлет з кабачками
Блюдо на основі кабачків допоможе урізноманітнити сувору дієту пацієнта і благотворно вплинути на стан шлунково-кишкового тракту. Його можна вживати на сніданок або як доповнення до основної страви.
Приготувати овочевий омлет під силу кожному:
- Візьміть молодий кабачок, очистіть від зайвої шкірки і подрібніть за допомогою терки або ножа. Вам знадобиться 200 грам овоча.
- Збийте три яєчні білки з дрібкою солі і 100 мл. молока.
- Змішайте кабачок і омлетну суміш, ретельно перемішайте і перелийте в форму, попередньо змащену маслом.
- Омлет потрібно готувати в пароварці близько 15-20 хвилин до готовності.
Не менш смачним виходить омлет з додаванням відвареного брокколі і моркви. Для того щоб страва вийшла більш ситним, в суміш крім овочів додають шматочки вареної курки або підготовлений фарш з відвареного м’яса.
Паровий омлет з пісної яловичиною
Приблизно те ж саме потрібно зробити для того, щоб отримати омлет з яловичиною. Використовуються інгредієнти, аналогічні попереднім рецептом, але замість м’яса птиці в яєчно-молочну суміш необхідно ввести перекручену яловичину. Готується таке блюдо трохи більше звичного часу — не менше 30 хвилин.
Омлет з перепелиних яєць з сиром
Особливо корисним стане омлет, виконаний з перепелиних яєць, оскільки цей продукт містить куди більше необхідних організму речовин, ніж курячі яйця. Наприклад, відсоток протеїну в перепелиних яйцях складає 12,8%, в той час як в курячих цей показник дорівнює 11%. Кількість вітамінів групи В перевищено в цьому продукті в 2 рази, а вітамін А і зовсім б’є рекорди: у перепелиних яйцях його на 111 — мкг більше, ніж в курячих. Інші компоненти, зокрема, кальцій, калій, фосфор, залізо, мідь, лізин і цистин, глутамінова і аспаргіновая кислоти також визначаються вищими значеннями.
Нам знадобиться:
- 6 перепелиних яєць.
- 100 мл молока.
- 100 г нежирного сиру.
- Щіпка солі.
- Вершкове масло — для змащування форми.
Виконуємо суміш для омлету: збиваємо яйця і з’єднуємо їх з молоком, додаємо сіль. Окремо подрібнюємо за допомогою терки сир, відкладаємо його в сторону. змастивши дно чаші пароварки, виливаємо в неї отриману рідину, а зверху висипаємо сир. Готується подібне блюдо близько 10-15 хвилин.
Паровий омлет з морквою
Внести різноманітність в паровий омлет можна в тому випадку, якщо додати до нього невелику кількість овочів. Морква стане ідеальним варіантом, яке непросто доповнить блюдо, але і зробить його більш корисним. Візьмемо:
- 2 яєчних білка (або 2 білки і 1 жовток).
- Одну маленьку моркву.
- 100 мл молока з низьким відсотком жирності.
- 5-7 г вершкового масла.
- Сіль.
- Зелень (петрушку або кріп) — за бажанням.
Для початку подрібнити моркву і протушкувати її протягом декількох хвилин. Окремо слід приготувати основу для омлету: перемішати збиті яйця, молоко і сіль. Поєднавши яєчно-молочну суміш з морквою, відправляємо її в пароварку, але не забуваємо при цьому змастити чашу пароварки. Після закінчення 15-20 хвилин блюдо буде готово, перед подачею рекомендується прикрасити його дрібно посіченою зеленню.
Омлет з броколі
Мабуть, одним з смачних виходить омлет, приготовлений з додаванням брокколі. Цей рецепт передбачає використання стандартного набору інгредієнтів, а також деякі інші компоненти:
- Брокколі — досить 3-х суцвіть.
- Борошно — 10 г.
- Нежирна сметана — 20 мл.
В яєчно-молочну суміш додаємо сіль, борошно і сметану, ретельно перемішуємо. Далі, приступаємо до брокколі: перед тим як викласти її в чашу пароварки, суцвіття необхідно залити холодною підсоленою водою і дати настоятися їм — це дозволить знищити комах, які можуть там перебувати. Після цього подрібнюємо брокколі, засипаємо її в прилад, а зверху виливаємо суміш для омлету. Встановивши таймер на 20 хвилин, чекаємо готовності страви.
Джерела:
https://opankreatite.ru/recepty/retsept-omleta-pri-vospalenii-podzheludochnoj-zhelezy.html
https://ogkt.ru/pankreatit/omlet-pri-pankreatite-polza-i-vred-vkusnye-retsepty.html
https://pankreatit.guru/lechenie/dieta/retsepty-blyud/omlet
prozkt.ru/diety-i-pitanie/omlet-pri-pankreatite.html
http://gormonoff.com/pitanie/omlet-pri-pankreatite
https://pankreatit03.ru/ retsepty-omleta.html
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.