Правильне харчування

Чи можна їсти хурму при гастриті шлунку?

Хурма при гастриті добре заповнює недостатність антиоксидантів, вітамінів і мінералів. Дозвіл або заборона на вживання цього фрукта залежить від форми патології.

Зміст статті

  • 1 Склад хурми. Ось чому вона так корисна!
  • 2 Як росте
  • 3 Чи можна їсти хурму при гастриті шлунку?
  • 4 В чому користь хурми для людини
  • 5 Хурма при гастриті з підвищеною кислотністю
  • 6 при загостренні хвороби
  • 7 В стадії ремісії
  • 8 при хронічній формі
  • 9 Ерозійний гострий гастрит
  • 10 Сушеная хурма
  • 11 Коли дозволяється їсти хурму
  • 12 Як вибрати ягоду в магазині
  • 13 Як правильно вживати
  • 14 Можлива шкода
  • 15 Рецепти страв з хурми
    • 15.1 Сирники
    • 15.2 Салат

Склад хурми. Ось чому вона так корисна!


Перш ніж відповісти на питання, як хурма при гастриті шлунку впливає на стан хворого, розглянемо її склад. Ягода містить безліч корисних речовин, які допомагають підтримувати нормальну життєдіяльність людини.

В першу чергу, це вітамін С, який допомагає в боротьбі з простудними захворюваннями. Білок є будівельним матеріалом для тканин, а глюкоза дає енергію. Неймовірно корисний і калій, який нерідко називають «мікроелементом серця». Крім того, в хурмі багато марганцю і дубильних речовин, вітамінів Р і А, вуглеводів і органічних кислот. Залізо бере найважливіше участь в процесах кровотворення.

А ще яскраво-помаранчеві плоди хурми містять йод. Він позитивно впливає на роботу щитовидної залози. Пектин сприяє нормалізації травлення. До речі, практично всі перераховані вище компоненти беруть участь в травних процесах. Регулярне вживання плодів покращує апетит, ефективно бореться з діареєю. Вони рекомендовані всім, хто страждає від підвищеного кров’яного тиску. Хочете запобігти рання поява геморою? Необхідно подолати наслідки алкогольної інтоксикації? Згадайте про таке корисному продукті, як хурма.

Як росте

В кінці осені на прилавках магазинів і ринків з’являється яскрава, радує око сонячним кольором і чудовим смаком, корисна хурма. Завдяки високому попиту на світових ринках, вирощуванням цього тропічної рослини займаються на територіях з теплим кліматом: в Австралії та Китаї, Японії, Південній Америці, Євразії. Дозріваючи, плоди стають яскраво-помаранчевими, з глянсовою шкіркою.

До екзотичних, «нестандартним», але не менш корисним видам, відносяться: «Оксамитове яблуко». Зростає на Філіппінах, має оксамитову шкірку, схожу на персик і червоний колір. «Шоколадний пудинг». Популярна в Південній Америці. Один плід досягає ваги 900 г. При дозріванні забарвлюється в шоколадно-коричневий відтінок. Плоска. Виростає в Парагваї. Кавказька. Окремі види мають плоди не більше традиційних абрикосів або персиків — до 4 см в діаметрі.

Вибираючи вид хурми, більшість людей віддають перевагу Корольков. Його плоди менш в’язкі, мають довгасту форму. Чим відрізняється хурма від Королько? Тільки підлогою. Дозріваючи на одному дереві, обпилені жіночі ягоди називають хурмою, а корольком — чоловічі. Не меншим попитом користуються кавказькі, японські, китайські сорти. На відміну від в’язкої хурми, Шарон без кісточок, не містить танінів, має тверду м’якоть світло-оранжевого кольору.

Чи можна їсти хурму при гастриті шлунку?


Суворих протипоказань до вживання ягід немає, але є свої нюанси. По-перше, яскраво-помаранчеві плоди містять таніни. У незрілих плодах їх концентрація збільшується. Що таке танін? Це речовина, яка має в’яжучий властивість. З одного боку, воно робить хурму ефективної при діареї. Але з іншого, збільшує навантаження на шлунок. Хворому органу стає важко справлятися з переварюванням їжі.

Варто враховувати цей момент всім, хто страждає шлунково-кишковими захворюваннями. Плід буде перетравлюватися кілька годин, і при з’їданні кількох ягід за раз може з’явитися дискомфорт, навіть біль в шлунку. Уникнути неприємних відчуттів вдасться тільки в двох випадках:

  • Дотримуватися міру.
  • Купувати стиглі, соковиті плоди.

Не забувайте про тому, що хурма при загостренні гастриту не вживається. Хвороба повинна перебувати в стадії ремісії. Лікарі вважають, що хурма при ерозивно гастриті принесе організму більше шкоди, ніж користі. Поїдання плодів «б’є» по слизової, значно погіршує здоров’я. Хурма стає подразником ерозій, і при регулярному впливі вони можуть перерости в повноцінні виразки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Банани при виразці шлунка - корисні властивості і правила вживання

А як же хурма при гастриті з підвищеною кислотністю — вона дозволена чи ні? Гастроентерологи усього світу радять їсти ягоду при високій шлункової секреції. тому що кислоти в хурмі практично немає, тому запалені стінки шлунка вона точно не дратує. Тіамін регулює нормальний рівень кислоти, має антибактеріальну дію. Навіть відносно шкідливих хелікобактерій тіамін працює на «ура».

У чому користь хурми для людини

Для того щоб з’ясувати, чи можна вживати цей фрукт при гастриті, давайте з’ясуємо, чим він нас так приваблює, яка його користь для організму людини в цілому.

На Сході хурма носить красиву назву «Їжа Богів», і воно цілком може бути виправдана тільки смаком, але і корисністю продукту. Унікальність і цінність складу вражає різноманітністю корисних компонентів, що входять до складу: вітаміни, мікроелементи, білки, жири, амінокислоти і мінеральні речовини — все це багатство дарує людині природа у вигляді помаранчевої соковитої ягоди. Користь хурми:

  1. Тонізуючі і висвітлюють властивості таяться в м’якоті, що складається на 81% з води.
  2. За рахунок великого вмісту вітамінів групи А і С заповнюється імунітет і знесилений організм отримує цінну підживлення, особливо в періоди відновлення або авітамінозу.
  3. Відомо також, що вітамін А — це надійний захист від захворювань онкологічного характеру.
  4. Нормалізація функціоналу шлунка і всієї системи травлення відбувається під дією пектину, що входить до складу продукту.
  5. Володіючи сечогінний ефект, ягода здатна полегшити стан хворого при патологіях нирок, а висновок каменів їх нирок здійснює магній.
  6. За рахунок антибактеріальних властивостей «помаранчевого доктора »організм має захист від таких шкідливих мікроорганізмів як золотистий стафілококи і кишкова паличка.
  7. Рівень холестерину змісту можна знизити на поліфеноли, вони є головними для тих, хто використовує дієтичне харчування.
  8. Полівітаміни Аабо бета-каротин позитивним чином впливає на роботу серця, органів зору, загоює рани і рубці. Досить з’їсти на добу пару ягід, і запас корисної речовини буде заповнений.
  9. У складі «південки» багато кальцію, а це благотворно впливає на серцевий м’яз і судинну систему. За прекрасний профілактичний ефект її називають «серцевої ягодою».
  10. Для тих, хто стежить за своєю вагою, смачна ягода не є небезпечною, так як малокалорійні, тому її часте вживання не загрожує зайвими кілограмами.
  11. Для вагітних жінок дуже корисна помаранчева соковитість «чужинки», вона сприятливо впливає як на матір, так і на плід, що розвивається.
  12. Стан шкірних покривів, волосся, зубів поліпшується під впливом цінних фруктових якостей.

Хурма при гастриті з підвищеною кислотністю

Корисний фрукт рекомендують їсти людям, у яких діагностовано гастрит з підвищеною секрецією шлункового соку. У хурмі низький вміст кислоти, вона не дратує вже запалені шлункові стінки. Тіамін, важлива складова хурми, сприяє створенню нормального рівня кислотності в середовищі травного органу. Проводиться антибактеріальну дію в шлунку, допомагає усунути причину захворювання. Мова йде про шкідливі хелікобактер, в більшості випадків визнаних причиною розвитку гастриту.

Не рекомендується вживати хурму при ерозивно гастриті і при виразці шлунка. Поїдання плодів негативно позначиться на стані слизової, ураженої хворобою, і посприяє погіршення загального стану здоров’я. При ерозивно вигляді гастриту на епітеліальної тканини шлунка виникають ерозії, під впливом подразників переходять у виразки.

При гастриті і панкреатиті краще не вживати ягоди свіжими, рекомендується заздалегідь піддати їх заморожування, потім знову розморозити. Подібним чином знижується в’яжучий ефект хурми, що негативно позначається на травленні.

При загостренні хвороби

При загостренні гастриту хурму потрібно включати в раціон з великою обережністю. Перш за все, вибирати потрібно дуже зрілі плоди. У них міститься мінімальна кількість танінів і дубильних речовин, які можуть погіршити стан пацієнта.

У стадії ремісії

Часто виникає питання, чи можна хурму при гастриті у стадії ремісії. Однозначно при такій формі фрукт є дуже корисним. Його потрібно включати в щоденний раціон в малих кількостях. Вибирати слід стиглі плоди, які допускається вживати як в свіжому вигляді, так і готувати з них пюре або суфле. Це дозволить посилити імунітет і запобігти виникненню загострення хвороби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Фрукти при різних видах гастриту

При хронічній формі

Хронічний вид гастриту і хурма — це також сумісні поняття. Але при цьому слід пам’ятати, що фрукт потрібно вживати в невеликих кількостях після термічної обробки. Це дозволить запобігти загостренню хвороби. він також позитивно впливає на травлення і підвищує опірність організму захворюванням.

Ерозійний гострий гастрит

Хворим, що страждають гострою формою виразкового гастриту, краще на якийсь час відмовитися від вживання хурми. Якщо пацієнт проігнорує цю раду, то розвиток хвороби значно прискориться і з’явиться великий ризик виникнення незворотних наслідків. При такому вигляді гастриту слизова шлунка не тільки запалена, а й покрита невеликими дефектами. Речовини, що містяться в хурмі, викликають спазми і гострі ріжучі болі в животі.

Хурма при виразці шлунка абсолютно протипоказана, незважаючи на численні свої позитивні якості. Особливо даний плід строго заборонений в стадії активного загострення патології. Така заборона стосується і виразкової хвороби ДПК. При цьому серйозну недугу потрібна максимально щадна дієта, що складається з продуктів з легкопереваримой клітковиною і не завдають шкоди ураженої слизової. Припустимо вживати хурму при виразці у вигляді киселю. Такий напій можна включити в щоденне меню, але тільки після попередньої консультації з лікарем.

Відео по темі:

Сушеная хурма

У сушеному вигляді можливий при даній хвороби плід здатний принести не меншу користь організму.

  1. Запобігає внутрішня кровотеча при запаленні шлункових стінок.
  2. Підвищує апетит.
  3. Допомагає вилікувати діарею.
  4. Сприяє кращій циркуляції крові в організмі.
  5. Знижує занадто високий рівень кров’яного тиску.
  6. Сприяє насиченню організму, втамовує голод.

Після висушування хурма не втрачає безцінних властивостей, навпаки, досягається можливість тривалого зберігання фрукта.

У сушеному вигляді хурма містить набагато більше елемента калію, якщо порівнювати з ягодами в свіжому вигляді. Дозволено вживати при будь-якому вигляді гастриту, включаючи ерозивні ураження слизового шлунковогоепітелію. Сухофрукти застосовуються для профілактики ракових пухлин в організмі людини.

Рекомендується дотримуватися невеликих обмежень, щоб уникнути неприємних наслідків. Не можна об’їдатися сушеної хурмою, в її шкірці сконцентрований надлишок таніну, який надає несприятливий вплив на органи навіть здорової травної системи. При гастриті потрібна гранична обережність. Надмірне вживання сухофруктів створить умови для виникнення кишкової непрохідності. Цей факт доведеться враховувати особам, схильним до частих запорів.

Заборонено при гастриті їсти сушені плоди натщесерце. Негативний вплив танінів на шлунок посилиться і спровокує збої при перетравленні їжі. Виникнуть хворобливі симптоми, тяжкість в животі.

Гастрит і хурма — поняття, що не взаємовиключні один одного, деколи навпаки. Застосування в їжу ласощі має бути в міру, зловживання хурмою призведе до зворотного дії, стан хворого відчутно погіршиться. Досить з’їдати один — два фрукта в день, щоб виявилося досягнуто лікувальну дію компонентів, що містяться в хурмі, на стан внутрішньої слизової оболонки шлунка.

При гострій стадії хвороби краще утриматися від вживання в’яжучих плодів, уникаючи більшого погіршення і важких наслідків захворювання.

Коли дозволяється їсти хурму

Складаючи дієтичний раціон, доктор може дозволити включити солодкий продукт в меню, але з урахуванням певних рекомендацій, таких як стан ураженої слизової шлунка і загальне самопочуття хворого. Важливим буде і ступінь зрілості хурми, при якій уражений орган зможе легше перетравити м’якоть плоду з мінімальним ризиком до ускладнень. Відзначимо наступні стану, при яких хурма дозволена або заборонена: Дозволено: гастрит і хурма не є взаємовиключними поняттями.

Досить з’їсти пару ягід в день, щоб досягти лікувального ефекту. При хронічній формі хвороби, або в стадії ремісії, вживання страви дозволено. Є свіжі або сушені фрукти в таких випадках дуже корисно. Хурма не тільки збагачує організм потрібними мікроелементами, а й здатна знищити шкідливі бактерії. Її можна вносити в раціон в якості профілактичного заходу при гастриті, запобігаючи подальший його розвиток.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Лікування виразки шлунка травами

Відео по темі:

Протипоказаний : поїдання плодів негативно позначається на стані слизової ураженого органу під час загострення недуги. Ерозія на слизовій шлунка під впливом подразника може перейти в виразку, тому краще утриматися від хурми. При атрофічному, гиперацидном або хронічному гастриті є продукт натщесерце протипоказано. Так як можуть виникнути хворобливі симптоми, що призведе до погіршення загального стану хворого.

Остаточно вирішити або заборонити вживання хурми може тільки лікар на підставі проведеної раніше діагностики і призначеного лікування. Але якщо ви все ж дозволите собі з’їсти цей фрукт, то в невеликих кількостях.

Як вибрати ягоду в магазині

Для хворих на гастрит і виразку важливо вживати плоди, що містять мінімум танинов. За якими ознаками відрізнити стиглі ягоди від недозрілих? Перш за все, треба звернути увагу на листочки. Якщо вони ще зелені, плоди не дійшли до потрібної кондиції. Їх смак буде в’язким, вітамінів в них менше.

На поверхні солодких сортів є своєрідна павутинка темно-коричневого кольору, а навколо плодоніжки розташовуються чорні мітки. Такі ягоди мають форму сердечка або схожі на невелику гарбуз.

Якщо на плодах є невеликі темні плями, це нормально. Таку хурму можна їсти без побоювання. Але якщо плями великого розміру, значить плоди вже піддалися гниттю. Їх вживання може призвести до харчового отруєння, а користі від такої ягоди буде небагато.

Стигла хурма має темно-помаранчевий або коричневий відтінок. Шкірка блискуча, напівпрозора. На дотик плід пружний, м’який, а внутрішній вміст по консистенції нагадує желе.

Самий відповідний сорт для хворих на гастрит — «Корольок». Відрізнити його від інших можна по темному кольору і наявності всередині кісточок. Але! Часто продавці під виглядом сорти «Корольок» продають дешевші різновиди хурми. Тому, краще купити на пробу один плід і розрізати його будинку.

Як правильно вживати

Після загострення захворювання хурма вводиться в раціон через 2 місяці.

Фрукти очищаються від шкірки, вони повинні бути повністю дозрілими, без гнилі, пошкоджень.

Їжте хурму окремо від інших продуктів, але не на голодний шлунок.

Запечені фрукти в духовці є найоптимальнішим варіантом при захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту.

Здійснюйте своєрідний прикорм, з’їдаючи всього 1 ч.л. м’якоті в день.

Регулярно збільшуйте порцію хурми. В їжу вибирайте тільки солодку хурму, наприклад медовий або шоколадний кульку.

Можлива шкода

Продукт екзотичний, незвичний для нашого організму. Надмірне вживання може призводити до негативних впливів. Можливе підвищення газоутворення, внаслідок бродильних процесів в кишечнику.

До протипоказань відносяться:

  • гіперчутливість організму.
  • загострення виразкової хвороби, гастрит з підвищеною кислотністю .
  • синдром роздратованого кишечника.
  • при схильності до запорів.
  • цукровий діабет.
  • захворювання сечового міхура, нирок в періоди загострень.
  • дерматологічне захворювання в стадії загострення.

рецепти страв з хурми

Для любителів фрукта існують рецепти страв, які матимуть позитивний вплив на всю роботу травної системи.

Сирники

Очистити від шкірки 300 грам хурми, видалити кісточки і все дрібно порізати.

У сир всипати 2 столові ложки цукру, додати сметану і пару ложок борошна.

Перемішати всі з шматочками фрукта.

Сформувати коржики і обваляти їх в панірувальних сухарях.

Розігріти на сковорідці олію.

Запікати сирник і поки вони не зарум’яняться.

Їдять сирники зі сметаною.

Салат

Очистити і порізати 3 штуки хурми на шматочки.

порізати кубиками 2 яблука і перемішати їх з хурмою.

Викласти фрукти в салатник, посипати цукром і перемішати.

Додати оливкову чи рослинну олію.

Якщо вживати хурму правильно, фрукт зробить благотворний вплив не тільки на травну систему, а й на весь організм. Головне виконувати всі рекомендації, щоб не спровокувати загострення захворювання.

Як зрозуміти, що у вас гастрит. Експрес-тест

Джерела:
gastrit.pro/pitanie/xurma-pri-gastrite/
https://gastrotract.ru/bolezn/gastrit/hurma-pri-gastrite. html
gastrox.ru/diet/hurma-pri-gastrite.html
https://vnorg.ru/zheludok/gastrit/013-xurma-pri-gastrite.html
https: / /disbakter.ru/xurma-pri-gastrite-i-yazve-zheludka.html
https://gastroved.com/mozhno-li-est-hurmu-pri-gastrite-zheludka.html
zhktok .ru / bolezn / gastrit / hurma-pri-gastrite.html
https://telemedicina.one/zhkt/hurma-pri-gastrite.html
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.

Схожi статтi

Меню харчування при загостренні панкреатиту і корисні рецепти

Alex

Які і чи можна їсти салати при гастриті

Axel

Принципи лікувального харчування при гострому панкреатиті

Undershmidtther

Що є при гастриті. Меню дієти

Serega

Чи можна їсти морозиво при гастриті?

Maria

Коли можна буряк при панкреатиті, рекомендації та корисні рецепти

Maria

Чи можна кисломолочні продукти при гастриті?

Dmitry

Лікувальне харчування при виразці шлунка: варіанти меню на тиждень, рецепти

Alfonso

Вживання гарбуза при панкреатиті

Bobby

Залишити коментар