Правильне харчування

Вживання брокколі при гастриті

При діагнозі «гастрит» заборони діють на багато продуктів харчування, в тому числі і на деякі види овочів, не дивлячись на те, що в складі є багато елементів і корисних речовин. Чи відноситься брокколі при гастриті до числа дозволених або до заборонених овочів?

Зміст статті

  • 1 Капуста брокколі, її корисні якості
  • 2 5 корисних властивостей брокколі
  • 3 Чим брокколі відрізняється від звичайної капусти?
  • 4 Загальні принципи вживання
  • 5 вживання при гастриті
    • 5.1 при зниженій кислотності
    • 5.2 при підвищеній кислотності
  • 6 дозволено поїдати брокколі при гастриті
  • 7 Як вибирати овоч?
  • 8 Як зберегти свіжість продукту?
  • 9 В якому вигляді вживати брокколі при гастриті
  • 10 Як смачно приготувати брокколі?
    • 10.1 Дієтичний суп на телячу бульйоні з брокколі
  • 11 Капустяний сік при гастриті

Капуста брокколі, її корисні якості

Овоч зростає в теплому кліматі. У Росії брокколі вирощують в ряді районів. На вигляд зеленого кольору з пружними стеблами, що розгалужуються на суцвіття. У свіжому вигляді капусту важко зберігати, продукт піддають заморожуванню, що не позбавляє овоч корисних властивостей.

Особливості капусти брокколі:

  • чемпіон за змістом магнію, елемент бере безпосередню участь в обміні речовин , благотворно впливає на органи.
  • багатий каротином (що перетворюється потім в вітамін А), який бере функції відновлення слизової шлунка, бере участь в загоєнні пошкоджених тканин, закриваючи доступ для інфекцій.
  • надає протизапальний ефект завдяки вмісту вітаміну С.
  • містить калій, який регулює кров’яний тиск.
  • антиоксиданти, що містяться в корисному овочі, загоюють рани і рубці.

Вживання брокколі при гастриті
Поїдати брокколі в сирому вигляді не рекомендується. Овоч вживають виключно в тушкованому, вареному або запеченому вигляді. Інформація, що міститься в складі клітковина здатна загострити ситуацію і викликати блювоту, нудоту та інші неприємні наслідки. З аналогічної причини небажано застосовувати брокколі при гастриті з підвищеною кислотністю.

5 корисних властивостей брокколі

Овоч облюбував теплий клімат і погано росте в північних регіонах. Виглядає як рослина з пружними стеблами, які розгалужуються на суцвіття. У свіжому вигляді брокколі зберігається недовго. Тому його відразу ж піддають заморожуванню, щоб зберегти корисні властивості надовго.

Тепер давайте поговоримо про корисні властивості рослини:

Овоч є чемпіоном за вмістом магнію . Регулярне вживання капусти в їжу покращує обмін речовин.

Багато каротину . У людському організмі він перетворюється на вітамін Прекрасно загоює пошкоджені тканини і рани. Ось чому капуста брокколі при гастриті так корисна — вона закриває доступ для Хелікобактер пілорі і інших інфекцій.

Вітамін С . Протизапальний ефект.

Калій . Регулює тиск крові.

Безліч антиоксидантів . Сприяють загоєнню ран і рубців.

Як і будь-який інший овоч, в сирому вигляді поїдати капусту брокколі небажано. В якості альтернативи пропонується тушкований, варений або запечений продукт. Це пов’язано з тим, що капуста містить багато клітковини. Вона загострює перебіг захворювання, може призвести до сильних болів, інших наслідків. Зрозуміло, брокколі при гастриті з підвищеною кислотністю теж небажана.

Чим брокколі відрізняється від звичайної капусти?


Не так давно вчені виявили головну причину, по якій мільйони людей у ​​світі страждають від гастриту і виразки. Це Хелікобактер пілорі — дуже підступна бактерія. В наш організм вона потрапляє через посуд і немиті руки. Повністю позбавитися від мікроорганізму непросто. Але якщо Хелікобактер була виявлена ​​на ранньому етапі захворювання, ймовірність швидкого лікування збільшується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Корисні і небезпечні продукти при гастриті

Разом з таблетками призначається сувора дієта. Звичайна капуста при гастриті повністю виключається з раціону. А ось ситуація з брокколі дуже цікава. Зазначений овоч рекомендований для вживання.

По-перше, він нічим не поступається білокачанної капусти за складом. По-друге, благотворно впливає на слизову. І вже через 3 дні стан хворого поліпшується.

Загальні принципи вживання

Запобігти кровотечі і уповільнити процес появи виразок допоможе дієта на основі страв з брокколі. Брокколі містить в собі м’яку клітковину і антиоксиданти, які знешкоджують всім відому при гастриті шлункову паличку Helicobacter pylori. Також, брокколі є джерелом вітамінів (А, РР, С, К, Е, вітаміни групи В) і мікроелементів (магній, селен, цинк, кальцій, калій, йод). Вони беруть участь в процесі загоєння і перешкоджають проникненню патогенних бактерій в рани.

Відео по темі:

Вживання при гастриті

Дієтологи допускають вживання брокколі при гастриті. Добова норма залежить від рівня кислотності. Є її можна кілька разів на день, чергуючи страви. Незважаючи на всю корисність, у неї є протипоказання, при яких краще утриматися від застосування овоча в лікувальних і профілактичних цілях при патологіях шлунка. До них відносять:

  • індивідуальну непереносимість деяких речовин, присутніх в складі брокколі.
  • діагностовану раніше подагру у пацієнта.
  • гострі і підгострі патології підшлункової залози .

Крім того, необхідно пам’ятати, що надмірне вживання брокколі в сирому вигляді може викликати нудоту, надлишкове газоутворення в кишечнику і алергічні реакції.

При зниженій кислотності

При зниженій кислотності, що супроводжує гастрит, вживання брокколі необхідно. З неї готують смузі, супи-пюре і другі страви. Вона добре поєднується з іншими овочами, м’ясом і рибою. Регулярне вживання брокколі при зниженій кислотності дозволяє нормалізувати рівень травного ферменту. Вона виступає в ролі стимулятора шлункової секреції і знімає роздратування зі слизової оболонки.

Процес перетравлювання прискорюється, їжа НЕ загниває в шлунково-кишковому тракті. Добова норма брокколі при зниженій кислотності складає 200-220 м Цього достатньо, щоб усунути характерні симптоми патології, включаючи печію і відрижку. Грубі харчові волокна, присутні в її складі, в невеликій кількості не дратують стінки шлунка.

При підвищеній кислотності

При підвищеній кислотності брокколі необхідно їсти в дуже помірних кількостях. Її готують на пару, з мінімальною кількістю масла і з додаванням інших овочів, що знижують рівень ферменту, який бере участь в процесі травлення. Добова норма брокколі в цьому випадку не повинна перевищувати 30-40 г. Її не рекомендується їсти перед сном через присутність у складі ряду компонентів, що провокують утворення газів в кишечнику.

Чи дозволено поїдати брокколі при гастриті

Відносно недавно знайшли джерело виникнення гастриту і виразки — шкідливу бактерію хелікобактер пілорі. Мікроорганізм потрапляє в шлунок через посуд, руки, гігієнічні приналежності, поцілунки. Позбутися від бактерії непросто, раннє діагностування допоможе швидше вилікуватися.

Крім таблеток, лікар призначить відповідну дієту. Просту капусту виключають з раціону. Що стосується брокколі, вказаний овоч навіть рекомендують вживати. За змістом цілющих властивостей капуста не поступається білокачанної. Дослідження показали, якщо вживати брокколі протягом трьох днів, вже проявляться поліпшення.

Як вибирати овоч?


Напевно все прекрасно розуміють, наскільки важлива якість і свіжість продуктів, що вживаються в їжу при гастриті. Брокколі, призначена для приготування дієтичних страв, обов’язково повинна бути молодою і мати маленькі суцвіття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна пити каву при гастриті?

Вживання брокколі при гастриті
Перезріла або несвіжа капуста втрачає велику частину своїх смакових і цілющих властивостей. Такий овоч буде дуже жорстким, а зроблене з нього блюдо виявиться практично неїстівним. Свіжу брокколі легко розпізнати по пружним стебелькам, яскравим суцвіттям і характерному аромату зелені.

Як зберегти свіжість продукту?


Зберігати таку капусту рекомендується в овочевому відділенні звичайного холодильника, попередньо помістивши її у відкритий поліетиленовий пакет. Крім того, її можна заготовлювати на зиму. Для цього овоч миють, ділять на суцвіття, сушать, складають у спеціальний контейнер і заморожують при температурі — 15 градусів.

Звичайно, така капуста втратить частину своїх цінних властивостей, але все одно буде досить корисною. Готувати заморожену броколі досить просто. Для цього її занурюють в каструлю з киплячою водою і відварюють протягом декількох хвилин. При цьому її не потрібно попередньо розморожувати і подрібнювати.

В якому вигляді вживати брокколі при гастриті

Страви з брокколі корисні не тільки при гастриті, а й для профілактики раку. Капуста брокколі в свіжому вигляді зберігається недовго, тому застосовується заморозка. Незважаючи на досить низьку температуру, овоч чудово зберігає весь склад речовин, не втрачаючи смакових якостей. Цінова категорія свіжої та замороженої брокколі значно різниться на користь другого виду. Клітковина, що входить до складу брокколі, в сирому вигляді може спровокувати загострення симптомів гастриту і привести до появи нудоти і блювоти.

При захворюваннях шлунково-кишкового тракту рекомендується вживати овоч приготованим на пару або вареним в супі. При приготуванні брокколі використовуються як її суцвіття, так і стебла, які через їх жорсткості доведеться проварювати трохи довше. Перш ніж приступити до приготування капусти, попередньо замочіть її в підсоленій воді. Далі слід відрізати нижню частину продукту і прибрати неякісні суцвіття.

Після чого розібрати головку капусти на окремі суцвіття. Свіжу капусту відправляють в киплячу воду на 5 хвилин, а заморожений продукт — на 10-12 хвилин. Попередньо додайте у воду 1 столову ложку солі. Обов’язково стежте за часом приготування брокколі, якщо її переварити, втрачаються всі смакові якості, знищуються мікро і макроелементи.

Як смачно приготувати брокколі?


При наявності гастриті брокколі може використовуватися в формі салатів , овочевих запіканок, супів-пюре.

Пропонуємо вашій увазі кілька перевірених рецептів приготування. Брокколі при гастриті вживається і в вигляді соку. Зелені суцвіття занурюються в киплячу воду на кілька хвилин і варяться до готовності. Потім їх поміщають в автоматичну соковижималку або подрібнюють в блендері. П’ють до їжі при перших симптомах. До складу рослини входить сульфорафан, який діє як антибіотик по відношенню до Хелікобактер пілорі. Відварена капуста обсмажується на сковороді разом з яйцями протягом 3-5 хвилин.

Рецепт корисний тим, що разом з поживними компонентами насичує організм цінними білком. Він засвоюється набагато краще. Відварені в воді суцвіття красиво викласти на блюдо, посипати твердим сиром. Це поживно і дуже смачно. В 1 літр окропу покласти 400 грам капусти, 1 картопля, додати трохи оливкового масла і селеру (за бажанням). Коли овочі будуть готові, подрібнити їх у блендері разом з відваром. Вийде суп-пюре. Дуже смачно вживати його зі сметаною і зеленню. Також суцвіття варяться до готовності, обвалюються в сухарях і підсмажують протягом декількох хвилин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Гречка при панкреатиті - чи є користь і особливості приготування

Суп-пюре з брокколі готується дуже просто — для цього на невеликий вогонь потрібно помістити посудину з 900 мл чистої води, після того, як рідина закипить, додати в неї 0,5 кг попередньо подрібненої брокколі, 2-3 картоплини і 1 морквину. Суп слід довести до кипіння, після чого дати йому настоятися протягом години. У готовий суп рекомендується додати столову ложку густої сметани або вершків.

Не менш популярний рецепт — суп з брокколі і беконом. Готується вони дуже просто — для цієї мети в каструлю з 1,5 л. чистої води потрібно влити склянку молока, всипати чайну ложку пшеничного борошна і один попередньо подрібнений качан брокколі.

Дієтичний суп на телячу бульйоні з брокколі

При гастриті на стадії ремісії дозволено вживати нежирне м’ясо і страви, приготовані на його основі. Тому радимо вам звернути особливу увагу на нижчеописаний рецепт. Щоб зварити легкий і корисний суп, вам знадобиться:

  1. За 300 грамів броколі і цвітної капусти.
  2. Середня цибулина.
  3. 100 грамів булгура.
  4. Невелика морквина.
  5. 300 грамів нежирної телятини.
  6. Столова ложка олії.
  7. 1,5 літра води.
  8. Сіль.

Помиту телятину відварюють, виймають з бульйону і остуджують. А на її місце відправляють заздалегідь підготовлений булгур. Через десять хвилин в каструлю з киплячим бульйоном додають цибулю і моркву, протушенние в невеликій кількості олії. Відразу після цього туди ж закладають суцвіття брокколі і цвітної капусти. Все це млоять на мінімальному вогні протягом чверті години. Незадовго до вимкнення плити в киплячий суп поміщають дрібно нарізану або розібрану на окремі волокна відварену і остигнула телятину. Практично готову страву ще раз доводять до кипіння і знімають з конфорки. Подають такий суп тільки після того, як він трохи охолоне.

Відмінним варіантом для дієтичного сніданку при гастриті шлунку може стати омлет з броколі. Для його приготування знадобиться всього кілька хвилин — кілька суцвіть броколі потрібно відварити в окропі, всипати в сковороду і залити сирими яйцями. Блюдо смажиться на середньому вогні 5 хвилин.

Капустяний сік при гастриті

В лікуванні шлункових хвороб в народній медицині широко використовують сік з брокколі, так як саме він добре знімає запалення, тобто діє як сорбент, виводячи з травної системи все отруйні токсини. До того ж його рекомендують вживати в самому початку розвитку гастриту, коли одним з початкових симптомів є виснажлива біль в шлунку. Випивши буквально півсклянки соку, ви вже через 5 хвилин відчуєте себе набагато краще. Позбавить сік з брокколі і від печії, яка при гастриті також є частим явищем. Ось тільки є одна умова — підсолювати цей коктейль категорично забороняється

Джерела:
https://gastrotract.ru/bolezn/gastrit/brokkoli-pri-gastrite.html
https://zheludokinfo.ru/zabolevaniya/gastrit/polza -brokkoli-pri-gastrite
gastrit.pro/pitanie/brokkoli-pri-gastrite/
https://gastroved.com/mozhno-li-brokkoli-pri-gastrite.html
https : //telemedicina.one/zhkt/brokkoli-pri-gastrite.html
netgastrity.ru/brokkoli-pri-gastrite-s-povyshennoj-kislotnostyu.html
https://mi-msk.ru /eda/ovoschi/broccoli-pri-gastrite.html
http://peptic.ru/gastrit/dieta-i-pitanie 2 / brokkoli-pri-gastrite.html
https: // zhkt. expert / gastrit / brokkoli-pri-gastrite.html
https://sammedic.ru/333387a-mojno-li-kushat-kapustu-brokkoli-pri-gastrite
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.

Схожi статтi

Що можна їсти при панкреатиті підшлункової залози?

Murcia

Печиво при панкреатиті — коли можна і корисні рецепти

Marina

Солодощі при панкреатиті: поради по вживанню

Bobby

Дієта при каменях в жовчному міхурі — меню харчування

Serega

Чи можна їсти авокадо при панкреатиті?

Dmitry

Овочі при гастриті — що можна і що не можна

Axel

Правила вживання яблук при панкреатиті

Pasha

Пельмені при панкреатиті: все що треба знати

Undershmidtther

Який чай можна пити при гастриті?

Maxim

Залишити коментар