Сортів сиру дуже багато і перш ніж вводити його в раціон при гастриті, треба зрозуміти, який сорт сиру при якому вигляді гастриту дозволяється їсти. Сир при гастриті допускається в меню, але з урахуванням безлічі факторів.
Зміст статті
- 1 Детальніше про продукт
- 2 Склад і корисні властивості
- 3 При якій формі хвороби дозволено їсти продукт
- 3.1 При підвищеній кислотності
- 3.2 При зниженій
- 3.3 При ерозивно формі
- 3.4 При атрофії слизової
- 4 Як впливають на шлунок різні сорти
- 5 сорти і користь
- 6 Які сорти сиру не завдадуть шкоди при гастриті
- 7 Які види сирів не можна вживати
- 8 чи можна сир з блакитною пліснявою
- 9 Як вибрати сир з благородною цвіллю
- 10 Сир і сирний продукт: в чому різниця
- 11 Приготування корисного сиру в домашніх умовах
- 12 Ідеї для рецептів
- 12.1 сирний суп
- 12.2 Закуска з авокадо
- 12.3 Сирна тарілка
- 13 На що слід звернути увагу
Детальніше про продукт
Сир при гастриті не відноситься до строго заборонених им продуктам, але його вживання необхідно значно обмежити, тому що деякі сорти цих ласощів при надмірному вживанні можуть нашкодити організму. Щоб відповісти на питання, чи можна сир при гастриті, необхідно розібратися з його складом, технологією приготування, особливостями витримки.
Категорично заборонені сирні продукти. Ці товари нерідко можна побачити на полицях магазинів. Основна проблема полягає в тому, що сирний продукт часто видають за натуральний сир. Тут необхідно звертати увагу на ціну.
Незважаючи на популярність цього продукту харчування, сир не може бути дешевим. З огляду на те, що при хронічному гастриті його вживання дозволено, але зводиться до мінімуму, краще купити маленький шматочок хорошої якісної продукції, в якій ви впевнені.
Склад і корисні властивості
Сир — це молочний продукт, який гаряче улюблений багатьма дорослими і дітьми. Він вважається не тільки смачним, але і надзвичайно корисним продуктом, який присутній на прилавках супермаркетів у багатьох формах. Твердий, ковбасний, плавлений, сир з пліснявою — кожен з них має свої характерні смаковими особливостями і корисними властивостями.
Основна користь сирів полягає в їх складі, які включають в себе наступні компоненти:
- Вітаміни групи А, В, С, D, E, PP, К.
- Мікроелементи — кальцій, калій, натрій, магній, марганець, залізо, цинк, мідь, сірка, фосфор.
- Амінокислоти.
- Молочний жир.
При загостренні гастриту будь-які види сирів потрапляють під сувору заборону. На цей період від них слід відмовитися, як і від більшості інших продуктів. Оптимальним варіантом вважається лікувальне голодування протягом 1-3 діб.
Вживання сирів дозволяється виключно в період ремісії. Спосіб вживання і рекомендована кількість молочного продукту залежить від форми захворювання і різновиди сиру.
При якій формі хвороби дозволено їсти продукт
Гострий гастрит, також, як і загострення будь з хронічних форм хвороби, є строгим протипоказанням для сирних експериментів. Кисломолочні продукти будуть стимулювати виділення травних соків, і травмувати запалену слизову оболонку. Після стихання загострення повинно пройти не менше 5 днів, перш ніж лікар дозволить спробувати дієтичний сир. Тепер розберемося з ремісією різних форм.
При підвищеній кислотності
Гиперацидний гастрит, пов’язаний з високою кислотністю шлункового вмісту, накладає серйозні обмеження на вживання сиру. В даному випадку дозволяється їсти сир з показником pH не нижче 4,6, тобто не надто кіслий.Жірность продукту не повинна перевищувати 10%.
При зниженій
При гіпоацидний гастрит можна дозволити собі сири з високим вмістом органічних кислот. Обмеження по жирності теж менш суворі — від 30% і менше. Сир потрібно вибирати або м’який, або натирати на тертці більш тверді сорти.
При ерозивно формі
Ерозійний гастрит до безпосереднього загоєння ерозій є протипоказанням до вживання сиру в їжу. Закислення шлункового вмісту може сприяти поглибленню дефекту слизової оболонки. Після того, як ерозії затягнутися, можна потроху включати в меню м’які некислі сорти сиру.
При атрофії слизової
При атрофічному гастриті вживання сиру можливо, м’які сорти навіть корисні за рахунок своїх обволакивающих властивостей. Але якщо продукт твердий, то його обов’язково потрібно потерти на тертці. Під забороною знаходяться будь-які гострі добавки та барвники в сирі, подразнюють слизову шлунка.
Як впливають на шлунок різні сорти
Різні види сиру мають індивідуальні характеристики і нерідко дуже значимо відрізняються один від одного. Тому з усього достатку варіантів людині з гастритом цілком реально вибрати підходящий. Адигейський. Це м’який сир, який готується з овечого, коров’ячого або козячого молока, має свіжий запах і присмак кислого молока. Є його можна відразу після приготування. Адигейський сир містить велику кількість білка з незамінними амінокислотами, вітамінів і мікроелементів.
Продукт маложирний, низькокалорійний і слабосоленої, що робить можливим його вживання при різних варіантах гастриту. Завдяки ніжною текстурою його не обов’язково попередньо подрібнювати. Потрібно бути обережним, якщо сир виготовлений з козячого молока, яке є більш жирним.
Плавлений. Незважаючи на м’яку консистенцію, плавлений сирок при гастриті вживати категорично не рекомендується через що містяться в ньому добавок. Лимонна кислота строго протипоказана при гіперацидному стані, велика кількість жирів ускладнює перетравлення продукту при атрофічному і гипоацидном гастритах. А підсилювачі смаку і консерванти надають додаткове подразнюючу вплив на шлунок.
Сирний. М’який сирний сир дозволений до вживання при будь-якій формі гастриту, виключаючи тільки гостру стадію хвороби. Продукт являє собою сирні зернятка, змішані зі злегка підсолену вершками.
Він має низьку жирність, ніжну структуру, добре перетравлюється і не може травмувати запалену шлункову стінку. Більшість сирів подібної консистенції при гастриті заборонені: маскарпоне, моцарелла, рікотта. З обережністю треба ставитися до бринзі і Фете, оскільки вони часто бувають занадто солоними, пряними і підсилюють запалення.
Сичужний. Сичужні сири виробляються з використанням ферментів, що містяться в шлунках телят. Залежно від способу приготування вони бувають твердими і м’якими, молодими і витриманими. Розглянемо найбільш популярні варіанти.
До молодих сирів відносяться вже згадані раніше фета, рикотта, моцарелла.
Витримані сорти (чеддер, боффард) тривало визрівають, мають досить різким смаком і при гастритах в більшості випадків заборонені.
Пармезан — щодо нежирний (32%) твердий сир з рівнем кислотності 5,25. Для гиперацидного гастриту масова частка жиру в ньому все ж зависока, а ось при низькому вмісті соляної кислоти його цілком можна собі дозволити. Тільки в тертому вигляді: наприклад, як посипання для гарнірів і других страв.
На жаль, більшість твердих і напівтвердих сичужних сирів — не самі дієтичні продукти для пацієнта з гастритом. Маасдам, гауда, швейцарський, радянський, голландський, російський — всі вони містять велику кількість жирів.
Існують, однак, знежирені варіанти деяких популярних сирів. Зокрема, у Гауді є «дієтичний побратим» — гаудетте, що містить всього 7% жиру. Він легко засвоюється, а за смаковими якостями не поступається оригіналу. Також при запаленні шлунка дозволений ольтермані з 17% -ної жирністю, грюнландер (5-10%), едамер з жирністю до 30%.
При покупці сиру важливо не переплутати його з сирним продуктом, для виготовлення якого використовують рослинні жири. Тому завжди звертайте увагу на склад, вартість і консистенцію продукту. При натисканні на сир з нього не повинна виділятися рідина.
Делікатесний. Певну користь при гастриті може принести сир з блакитною пліснявою (дор блю, дана блю), оскільки він містить бактерії, благотворно впливають на процес травлення, а також м’яко обволікає стінки шлунка, захищаючи від негативних впливів.
Однак починати його їсти треба поступово: спочатку спробувати маленький шматочок в 10-15 г, при хорошій переносимості на наступний день з’їсти трохи більше. Сири ж з білою цвіллю на коров’ячому молоці (брі, камамбер) більш небезпечні через високу жирності (45-60%).
Твердий сир чеддер при гастриті є не варто. Масова частка жиру становить в ньому 50%, він має злегка кислуватий смак. При гіперацидному захворюванні чеддер протипоказаний навіть в тертому вигляді.
При гипоацидном допускається вживання знежиреного Чеддер, проте за смаковими якостями він значно поступається традиційному.
Боффард — м’який сир з непастеризованого овечого молока з легкими пряними і фруктовими нотками. Його вживання небажано також у зв’язку з високою масовою часткою жиру (більше 50%). І звичайно, під суворою забороною знаходяться гострі сири зі спеціями. Наприклад, Белпер Кнолль, обсипаний чорним перцем.
Сорти і користь
Кисломолочні продукти містять цінні для організму мікроелементи, тому їх часто включають до складу різноманітних дієт. Сири благотворно впливають не тільки на травний тракт, але і на нервову систему, серце, імунітет. Вони знижують ризик розвитку інфекційних захворювань та онкології.
Сир — джерело необхідних вітамінів і мікроелементів. Він містить близько 3% мінералів, фосфор і кальцій. Серед корисних речовин, що входять до складу виробу, також відзначають: селен, цинк, калій і мідь. Продукт багатий фолієвою кислотою, яка особливо необхідна вагітним жінкам для нормального розвитку плода. Вітамін D в складі сиру полегшує засвоєння кальцію і відновлює кровопостачання пошкодженого при гастриті органу.
Тверді сорти проходять тривалий етап дозрівання (до півроку). Вся продукція цього виду виходить шляхом пресування. Вони володіють наступними корисними властивостями для людини:
- нормалізують зорові функції.
- дозволяють молодому організму швидше рости (особливо у внутрішньоутробному періоді).
- покращують працездатність мозку.
- беруть участь в процесі формування кісток.
- впливають на вироблення ферментів підшлунковою залозою.
При гастриті солоні і гострі тверді сорти протипоказані . До даного різновиду сирів відносять:
- Пармезан. Має ламку текстуру і ніжний смак. Продукт рекомендується споживати із зеленню або маслинами.
- Голландський. На зрізі можна розрізнити велику кількість дрібних дірок. Колір вироби — від світло-бежевого до насичено-жовтого.
- Чеддер. Продукт з солонуватим вершковим смаком. На зрізі не спостерігається очок.
- Копчені сири. Колір варіюється від світлого до темно-жовтого.
В м’яких сортах є велика кількість молочного жиру, а також фосфати і лецитин, який відповідає за нормальне переварювання їжі. Температура плавлення продукту низька, тому він добре засвоюється. Також в м’яких сортах містяться мікроелементи, які беруть участь в обмінних процесах. Їх часто розплавляють на скибочках гарячого хліба для отримання бутербродів.
Серед різновидів м’якого сиру слід зазначити:
- Рокфор з 40-45% жирністю.
- Дорогобужский.
- Камамбер.
- Смоленський.
Відео по темі:
Які сорти сиру не завдадуть шкоди при гастриті
В числі лідерів знаходиться Фета. Цей вид споконвічно грецького сиру, виготовленого з козячого або овечого молока, не має протипоказань. Більш того, його поїдання запобігає розвитку розладів шлунково-кишкового тракту. У ньому містяться бактерії, які вбивають патогенні мікроорганізми.
Дозволяється їсти Моцареллу, Рікотту і десертний Маскарпоне. Ці сири наділені пріснуватим смаком, тому можуть сміливо вживатися в раціон людьми із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. При цьому не так важливо, підвищена або знижена вироблення соляної кислоти у хворого.
Відповідаючи на питання, який сир можна вживати при гастриті і виразці, не можна не згадати Тофу. Цей продукт чомусь не користується великою популярністю серед наших співвітчизників. І дуже навіть дарма. Справа в тому, що його pH-баланс варіюється між нейтральним і лужним, що дає всі підстави говорити про користь
Тофу при гастриті. Однак слід пам’ятати, що соєвий сир протипоказаний при дисбактеріозі. Окремо хотілося б сказати про бринзі. Цей вид сиру дозволений тільки в період ремісії виразки шлунка і гастриту. Даний сорт добре засвоюється організмом, тому при хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту можна їсти слабосоленую нежирну бринзу. Варто пам’ятати, що її кількість в раціоні повинно бути мінімальним. Греки — одні з найбільших любителів сирів. Середньостатистичний житель з’їдає близько 28 кг. на рік. ¾ цього обсягу припадає на Фету.
Які види сирів не можна вживати
Будь-які молочні продукти, які ви вживаєте в їжу, в тому числі і сир, повинні бути маложирними і некислими. Виходячи з цього забороняється:
Козій сир домашнього приготування. Цей корисний продукт не рекомендується їсти тим, у кого підвищена діастаза. Погодьтеся, що мало людей відмовиться від бутерброда з ніжним сиром під час сніданку.
Однак у людей з недугами шлунково-кишкового тракту виникає питання, чи можна плавлений сир при гастритах і виразках. Існує думка, що спосіб його виробництва дозволяє знизити вміст поганого холестерину в ньому, збільшивши поживну цінність. Відомо, що сирний продукт легше засвоюється організмом, проте має істотний недолік. Через високий вміст солі і спецій, а також лимонної кислоти, плавлений сир при виразці шлунка, панкреатиті та інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту їсти не можна. Особливо небезпечний продукт при гастриті з підвищеною кислотністю шлунка. Лікарі настійно радять відмовитися від плавленого сиру при розвитку хелікобактеріоза.
Ковбасний сир при таких захворюваннях, як виразка і гастрит, слід виключити з раціону. Він є нічим іншим, як підкопченим плавленим сирком. Він відрізняється підвищеним вмістом натрію і всіляких консервантів, надмірне вживання якого призводить до погіршення стану хворого.
Ще одним різновидом сиру, який не можна їсти при гастриті, є Сулугуні. Цей продукт виготовляють за допомогою копчення з додаванням великої кількості солі, тому навіть його невеликий шматочок здатний викликати загострення захворювання.
Не рекомендується їсти і Пармезан. Хоча цей вид сиру практично не має протипоказань, не варто забувати, що він «славиться» підвищеним вмістом жирів і жирних кислот. Також пармезан слід виключити з раціону харчування тим людям, яким необхідно знизити рівень споживання солі.
З-за високого вмісту молочного жиру (близько 50%) при гастриті і виразковому захворюванні рекомендується відмовитися від Чеддер. До того ж, він може спровокувати напад печії.
На жаль, багато людей, які страждають на гастрит, не знають про те, що деякі тверді сорти сиру не можна їсти при недугах шлунково-кишкового тракту. Справа в тому, що Маасдам, Едам і Гауда характеризуються підвищеною жирністю і мають гоструватий смак. Продукт становить небезпеку для людей з підвищеною секрецією соляної кислоти.
Основна рекомендація, про яку необхідно пам’ятати людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту при виборі сиру: він ні в якому разі не повинен бути підкопченими, жирним, гострим і солоним. Також відмовтеся від сирного продукту — це не справжній сир, а його більш дешевий аналог, виготовлений з рослинних жирів і консервантів. Ви також можете приготувати сир самостійно, без спецій, використовуючи нежирне молоко і мінімум солі.
Чи можна сир з блакитною пліснявою
У багатьох людей є недовіра до цього виду ласощів. Але вчені довели, що цей продукт не тільки дозволяється, але і рекомендується їсти при гастриті. У блакитному сирі містяться корисні бактерії і ферменти, позитивно впливають на травні процеси. Такі види, як Дор Блю і Брі, відомі своїми бактерицидними властивостями. Сирні делікатеси дозрівають разом з пеніцилінових грибами.
В цих різновидах майже не міститься холестерин. Перед вживанням сиру з пліснявою при гастриті переконайтеся, що ви не страждаєте на алергію. В іншому випадку надмірне вживання делікатесу стане причиною дисбактеріозу. Особливо таке явище часто спостерігається після кишкових захворювань. Цей продукт можна їсти нечасто і в невеликих кількостях.
Як вибрати сир з благородною цвіллю
Оскільки продукт відноситься до категорії дорогих, він часто залежується на прилавках супермаркетів. При виборі сиру з пліснявою зверніть увагу: На термін придатності. Зазвичай він придатний лише 2 місяці, тому існує ймовірність покупки зіпсованого Дор Блю або Рокфор. Якісний сир повинен мати грибний аромат. Купуючи сир з блакитною пліснявою, зверніть увагу на його канали, через які надходила цвіль. Кількість порожнин має бути відносно невеликим. Також уважно подивіться на його структуру. Він повинен мати пухку консистенцію, але не розсипчасту. Свіжий сир з блакитною пліснявою має бежевий або жовто-бежевий колір.
Сир і сирний продукт: в чому різниця
Сирний продукт виготовляють за тією ж системою, але замість молока і вершків використовують рослинні жири (до 50% від загального обсягу кисломолочного вироби). У деяких видах сиру молоко не використовують взагалі, замінюючи його тваринами або рослинними оліями. Користь такого продукту для організму сумнівна, адже для його виробництва беруть низькоякісну сировину.
В нього часто додають консерванти, які необхідні збільшення терміну зберігання вироби. Продукт не дає користь організму: в ньому немає легкозасвоюваного кальцію, білка і амінокислот. Клітковину, наявну в складі імітатора, простіше замінити фруктами і овочами, так як вони коштують набагато дешевше.
Як відрізнити натуральний сир від замінника? Деякі правила дозволять вибрати якісний товар в магазині:
Перед придбанням виробу потрібно перевіряти його маркування і склад. Зазвичай виробник вказує всі дані на упаковці.
Якщо сир продається на вагу, то необхідно звернути увагу на вартість товару (не менше 450 рублів за кг).
Кисломолочний продукт відрізняється від імітованого по текстурі. Якщо при натисканні з шматка виступає рідина, то, швидше за все, це замінник.
Сир не заборонений при запаленні оболонок шлунка, але щоб не погіршити ситуацію, необхідно дотримуватися кількох правил споживання вироби: віддавати перевагу слабкосолений і нежирним сортам , їсти щодня не більше 100 г продукту, балувати себе сиром тільки при відсутності гострих симптомів. Ці правила необхідно дотримуватися особам, хворим панкреатитом і езофагітом.
Приготування корисного сиру в домашніх умовах
Наскільки складно приготувати твердий сир своїми руками? Це завдання під силу будь-якій людині. Щоб вийшов очікуваний і цілком гідний результат, купите в магазині сичужний фермент. Для приготування бринзи знадобиться сир і трохи сироватки. На основі сироватки готується солоний розсіл, в який опускається сир. Термін витримки безпосередньо залежить від результату, який хотів би отримати споживач.
Ідеї для рецептів
Існує велика кількість рецептів на сирної основі, дозволених при гастритах. Сири добре поєднуються з овочами, фруктами, зеленню. Фрукти потрібно вибирати некислі, наприклад, груші, банани, солодкі сорти яблук. Овочі бажано їсти в термічно обробленому вигляді.
Сирний суп
Склад:
- 2 середні картоплини.
- 1 морквина .
- 1 селера.
- 100 мг сиру дор блю.
- 100 мг нежирного твердого сиру.
- 100 г шпинату.
- зелень кропу і петрушки.
Приготування:
Закип’ятити 3 л води.
почистити і нарізати кубиками овочі, кинути в киплячу воду, варити чверть години.
Сири натерти і розплавити в мікрохвильовій печі або на водяній бані.
Додати сир до овочів, варити ще чверть години .
Дрібно посікти кріп, петрушку і шпинат, всипати в суп, дочекатися закипання і прибрати з вогню.
Їсти супчик потрібно не дуже гарячою, щоб не спровокувати загострення гастриту.
Закуска з авокадо
Інгредієнти:
- 100 г твердого або напівтвердого сиру (гаудетте, едамер).
- 50 г нежирної сметани .
- 1 авокадо.
- зелень і горішки (мигдаль, кедрові ) Для прикраси.
Порядок дій:
Сир тремо на дрібній тертці.
Авокадо розрізаємо навпіл, видаляємо кісточку, виймаємо м’якоть.
м’якоть авокадо подрібнюємо, з’єднуємо з сиром, заправляємо сметаною.
Отриману суміш поміщаємо в що залишилися від авокадо «човники».
Прикрашаємо зеленню і горішками і подаємо на стіл.
Сирна тарілка
Це безпрограшний варіант закуски на святковому столі. Мінімально сирна тарілка повинна містити 4 види сиру, який доповнюється на вибір фруктами, горішками або медом. Ми пропонуємо свій варіант сирної тарілки, безпечної для людини з гастритом.
Склад:
- За 150 г кожного сорту сиру: моцарелла, несолона бринза, гаудетте, едамер, дор блю .
- 30 г меду з додаванням кедрових горішків.
- 1 невелика груша.
Приготування:
Всі види сиру нарізаємо в найбільш зручною для вас формі — у вигляді кубиків, пластиками, моцарелу так і залишаємо «кульками».
Грушу ріжемо аналогічно сиру.
Мед наливаємо в невелику ємність, додаємо до нього кедрові горішки.
Викладаємо сири на великому блюді за годинниковою стрілкою — спочатку самі нейтральні, потім з більш інтенсивним смаком. У нашому випадку: моцарелла, едамер, гаудетте, бринза, дор блю.
В кінці викладаємо грушу, а в середину блюда ставимо ємність з медом. Можна подавати на стіл!
На що слід звернути увагу
Організм людини — унікальна річ і його звички залежать тільки індивідуально від нього. Є люди, організм яких не може приймати будь-яку молочну їжу. Необхідно проконсультуватися з лікарем, що він конкретно порекомендує для даної людини. У деяких випадках вживання сиру або молочних продуктів може спровокувати підвищення рівня цукру в крові.
При індивідуальній несприйнятливості відбувається погане засвоєння молочних продуктів, здуття живота і проносу. Виключити прийом сиру та інших молочних продуктів необхідно при гастриті з підвищеною кислотністю. Прийом невеликої кількості будь-якого з цих продуктів може викликати алергічну реакцію, набряк тканин або почервоніння шкіри.
Приймати продукти молочні або готувати з них страви можна, але робити це необхідно з особливою акуратністю. Повністю їх виключити бажано в період загострень. Навіть рекомендовано, в перший день повністю відмовитися від їжі. Приймати сири та інші молочні продукти можна не раніше, ніж на сьомий день після загострення. Гастрит супроводжується нудотою, блювотою, біль або печіння за грудиною.
Головна мета при запальному процесі усунути при захворюванні з підвищеною кислотністю. Перший крок при лікуванні цього захворювання полягає в дотриманні дієти. Виконувати це бажано не тільки до усунення симптомів і гострого періоду, а протягом усього життя. Вживання сиру і молочних продуктів можливо, але тільки в обмеженій кількості.
Підбирати продукцію необхідно, звертаючи уваги на індивідуальні можливості організму. Прийом лікарських препаратів може призначати тільки фахівець. Не варто використовувати поради, які дають люди, які не знають навіть як працюють внутрішні органи.
Джерела:
https://gastritunet.online/bolezni-zheludka/gastrit/lechenie -g / dieta / syr-pri-gastrite.html
gastrit.guru/pitanie/mozhno-li-syr-pri-gastrite.html
https://gastrox.ru/diet/syr-pri -gastrite.html
http://peptic.ru/gastrit/dieta-i-pitanie 2 / syr-pri-gastrite.html
https://medbrat.online/zheludok/gastrit/pitanie/ syr.html
https://gastrit.club/zheludok/gastrit/syr-pri-gastrite-sorta-ne-sposobnye-navredit-organizmu
gastrit.pro/pitanie/syr-pri-gastrite/
zhktok.ru/bolezn/gastrit/syr-pri-gastrite.html
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.