Правильне харчування

Печиво при гастриті: коли можна їсти і рецепти

Пацієнтам з патологіями травного органу треба прибрати з раціону багато продуктів. Крім гострого, солоного, жирного під заборону потрапляють і солодкі ласощі. Але печиво при гастриті дозволяється за умови, що треба враховувати вид цього кондитерського виробу і тип діагностується гастриту.

Зміст статті

  • 1 Печиво при гастриті
  • 2 Визначаємо час доби
  • 3 Види
    • 3.1 галетних
    • 3.2 Вівсяне
  • 4 чи можна вживати печиво з начинками
    • 4.1 Печиво зі згущеним молоком
    • 4.2 Печиво з шоколадною начинкою
  • 5 Морозиво з печивом
  • 6 печиво з сухофруктами
  • 7 печиво з варенням
  • 8 Медове печиво
  • 9 Вживання печива при хронічному гастриті
  • 10 В період стійкої ремісії
  • 11 При підвищеній кислотності
  • 12 Від чого краще відмовитися
  • 13 Якщо печива дуже хочеться
  • 14 Як приготувати вівсяне печиво в домашніх умовах
    • 14.1 Класичний рецепт вівсяного печива
  • 15 Рекомендації з приготування

Печиво при гастриті

Печиво в першій половині дня можна їсти навіть людям із зайвою вагою. За день, що залишився воно успішно перетравлюватися і не затримається на боках і талії. При гастриті і виразці печиво також можна їсти. Але не всяке і не в будь-який час доби.

Печиво — кондитерський виріб, до складу якого входять різні інгредієнти в різних пропорціях. Різновидів продукту багато, важко описати всі варіанти кондитерських виробів під назвою печиво:

  • Галети.
  • Бісквіт.
  • Сирне.
  • Молочне.
  • Цукрове.
  • Крекер.
  • листкове.
  • Заварне.

Все печива об’єднує одне — в них є мука. Борошно теж буває різна — пшеничне, житнє, вівсяна, рисова. Якщо розглядати вплив печива на шлунок, треба починати з оцінки реакції органу травлення. Страви з пшеничного борошна вважаються важкими для шлунка. Пшеничне і житнє борошно містить такі речовини крохмаль, пентозани, целюлоза, жири. Всі ці речовини корисні для шлунка окремо, але, в сукупності, в процесі приготування ми отримуємо тісто, яке піддається термічній обробці. У тісто додаються різні добавки, включаючи дріжджі, як результат отримуємо хлібобулочний або кондитерський виріб, до яких відносяться різного роду печива.

Оцінимо шкоду і користь печива для людей, що страждає на гастрит, відповімо на запитання, чи можна їсти печиво при гастритах з порушеною секреторною функцією шлунка.

Визначаємо час доби

з огляду на, що хворому з гастритом рекомендують харчування дробове, визначимо, о котрій годині можна дозволити собі вживати печиво.

Активізація травної системи починається рано, з 7 години ранку. Тому в період з 7 до 9 годин має відбутися сніданок. Це може бути будь-яка каша, приготована на молоці або воді, трав’яний чай або чай з молоком. Дуже доречно в цей час печиво, воно легко перетравлюватися, особливо якщо ви починали день з вівсянки.

Якщо ж вранці для вас досить каші, ви можете з’їсти печиво під час другого сніданку, який повинен відбутися через 2 — 3 години після 1 сніданку. Пам’ятайте, що шлунок людини, хворого гастритом, пустувати не повинен, інакше він буде «є сам себе». Оптимальний другий сніданок — стакан молока або трав’яного чаю з печивом або сухариками, дозволений фрукт. Якщо хочете печиво намазати маслом, обов’язково випийте теплий напій — відвар трав, чай з молоком.

Найактивніша секреція шлунка доводиться на час обіду, з 12.30 до 13. 30 годин. Для вас це — вже третій прийом їжі. Тут важливо перше блюдо, але і печиво теж не протипоказане, в фіналі трапези, природно.

І все. Післяобідній час ставить під заборону багату вуглеводами їжу. Полудень повинен бути фруктовий або молочний, вечеря — овочевий або рибний. Після 21-ї години борошняні продукти є просто шкідливо — це пряма дорога до ожиріння. Стакан молока або кефіру на ніч — оптимальний варіант завершальний денний раціон.

Дана схема є загальною, ми розібрали харчування з точки зору фізіології. Зрозуміло, що при різних формах гастриту потрібно вносити корективи, але тимчасові рамки вашого раціону виглядають саме так.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як приймати Омепразол при гастриті?

Види

За словами найбільшого фахівця з російської кулінарії, В. В. Похлебкина, печивом називається будь-яка дрібна випічка без додавання дріжджів Раціон хворого гастритом відрізняється від харчування здорової людини. Ласунів часто хвилює питання, які солодощі дозволені при гастриті.

Працівники медичної галузі відносяться до питання неоднозначно. Ряд лікарів дозволяє вживати печиво. Чи припустимо поїдати продукт при гастриті? Труднощі криється в тому, що на ринку маса солодощів об’єднана під назвою «печиво». Різновидів чимало:

  • здобне печиво (включаючи пісочне, листкове, Збивні).
  • цукрове.
  • затяжне.

печиво, дозволене при гастриті — сухе, нездобне вівсяне або галетное печиво.

галетних

Виготовляється з суміші борошна і води. Печиво відповідає наступним характеристикам:

  • дієтичне.
  • низькокалорійне.

Смак у печива приємний, відсутність непотрібних компонентів робить продукт привабливим при будь-якій дієті.

вівсяне

Друге дозволене хворим на гастрит печиво — вівсяне. Печиво не зашкодить, якщо вживати в невеликих кількостях. Рекомендується готувати продукт вдома: в магазинну випічку часто кладуть консерванти і ароматизатори, шкідливі для шлунка. Рецепт приготування домашньої випічки:

  • 2 склянки вівсяних пластівців.
  • 200 грамів дозволеного лікарем фруктового желе.
  • 40 грамів сухофруктів.
  • стружка кокоса.

Подрібнити вівсяні пластівці і змішати вищеперелічені інгредієнти. Розкласти готове тісто на деко, випікати півгодини при температурі 190 градусів.

Вівсяне печиво при гастриті надовго збереже відчуття ситості. Головні відмінності печива — у відсутності компонентів в складі:

  • яйця.
  • цукровий пісок.
  • масло.

Не дарма лікарі кажуть, що вівсяне печиво корисно. При використанні вівсяних пластівців без борошна в’язке печиво обволікає шлунок, захищаючи від роз’їдання кислоти. Вівсяне печиво включено в список дозволених продуктів при щадить дієті.

Чи можна вживати печиво з начинками

Знадобиться попереднє вивчення:

  • складу.
  • калорійності купується солодощі.
  • показника жирності.

Розбіжності присутні — начинки навіть в простих за складом печива жирні, викликають неприємні відчуття після вживання. Подумайте, чи варто поїдати солодощі на шкоду здоров’ю.

Перед вибором печива ласунам варто врахувати компоненти продукту. Наприклад, цукор не заборонений. Запалення слизової шлунка — НЕ бар’єр до вживання цукру в помірних кількостях, але поєднання з надмірною кількістю жиру створює дискомфорт.

Печиво зі згущеним молоком

Справжнє згущене молоко складається з корисного кальцію і молочного білка, не містить барвників і підсилювачів смаку. Якщо печиво з натуральної і не вареним згущеним молоком, воно не викликає у хворого гастритом неприємних відчуттів. Не забувайте про калорійність продукту.

Печиво з шоколадною начинкою

При гастриті шоколад заборонений, печиво з ним не рекомендується. Через жирності продукт засвоюється організмом важко, слизова оболонка дратується. Справа ускладнюється, адже виробники кладуть в печиво:

  • ароматизатори.
  • небажані добавки.
  • горіх.
  • родзинки.

Останні 2 продукту заборонені при захворюванні. Якщо ласунам важко виключити з раціону шоколадне печиво, можливо з’їсти невелику кількість солодощі за умови, що до складу печива входить чорний шоколад. Чи не дозволяється:

  • печиво з молочним шоколадом.
  • печиво з білим шоколадом.

Морозиво з печивом

На думку лікарів, холодний десерт приносить полегшення людям з підвищеним показником кислотності. Холодні ласощі впливає на зниження кислотності, болі відступають. Морозиво для вживання при гастриті не повинно містити:

  • порошкові замінники молочного жиру.
  • добавки.
  • ароматизатори.

Допускається вживання в невеликій кількості морозива з печивом хворим на гастрит з підвищеною кислотністю. Продукт заборонений хворим, у яких показник низький.

Печиво з сухофруктами

Сухофрукти в чистому вигляді через грубу оболонки протипоказані хворим на гастрит (твердження не стосується компотів). Довга переробка їжі шлунком шкідлива при гастриті, заборонено печиво, якщо в складі присутні:

  • чорнослив.
  • курага.
  • родзинки.
  • інжир.

Печиво з варенням

Варення впливає на кислотність, вживати продукт рекомендують з обережністю. Знижений показник кислотності допускає вживання невеликої кількості печива з кислим варенням: це стимулює вироблення шлункового соку. При високій кислотності вживання солодощів заборонено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Сир при панкреатиті: корисні властивості, правила вживання і рецепти

Медове печиво

Солодкі ласощі корисно хворим з підвищеним показником кислотності і зі зниженим. Мед позитивно діє на нерви, загоює виразки і запалення. Прийом натурального продукту перед їжею впливає на секрецію шлункового соку. Медове печиво дозволено в помірній кількості.

Вживання печива при хронічному гастриті

При такій формі захворювання рівень кислотності може бути зниженим або підвищеним.

При гастриті з підвищеною кислотністю шлунок довго перетравлює їжу. Печиво містить велику кількість вуглеводів. Тому відноситься до «важким продуктам» харчування. На період загострення забороняється вживати. У період ремісії можна вживати кондитерські вироби з пшеничного борошна, в тому числі з шоколадом, різними не шкідливі добавками. Гастрит з підвищеною кислотністю викликає неприємну відрижку, печію. При вживанні десерту починається подразнення слизової оболонки, посилюється продукування кислоти. Тому на такі солодкі вироби вводиться повна заборона. Однак можна приготувати корисне печиво, наприклад, з вівсянки.

У період стійкої ремісії

Якщо гастрит не загострювалося більше 6 місяців, і секреторна функція у вас нормальна, ви можете дозволити собі такі ласощі:

  1. Затяжний печиво «Марія« і «Крокет». Цукор і жир у них все ж міститися, але в меншій кількості, ніж в сортах цукрових або здобних.
  2. «Ювілейне». Цукрове печиво, яке з успіхом замінить тістечко або торт. Якщо кислотність висока або нульова — краще не ризикуйте.
  3. Сухе печиво. Віднесемо сюди здобні вироби власної випічки і галетних продукцію. Як вживати, написано вище.
  4. Листкові, шоколадні, вироби з начинкою краще не вживати навіть в стадії стійкої ремісії. Можна спровокувати загострення.

При підвищеній кислотності

При гастритах з підвищеною секрецією не варто вживати в їжу цукрове і здобне печиво — ці види провокують посилення вироблення соляної кислоти. Сухе, галетное, затяжне печиво, приготоване без дріжджів і жирів допустимо в дієті, але не в якості першого прийому їжі. Краще, якщо це буде другий сніданок або полуденок. Для того щоб не травмувати слизову жорсткої випічкою, її рекомендується попередньо розмочити в чаї, молоці або киселі.

Від чого краще відмовитися

В список заборонених виробів входять:

  1. Будь-які види печива з додаванням насіння, горіхів і сухофруктів. Такий продукт буде сприяти подразнення слизової через великий вміст твердих частинок. Неразмоченние сухі ягоди, фрукти і зерна можуть спровокувати здуття живота і печію.
  2. Глазуровані вироби, які містять крихту з білого або молочного шоколаду.
  3. М’яке печиво з варенням або желе. Начинка може спровокувати запалення і підвищення кислотності в шлунку.
  4. Крекери з підвищеним вмістом солі і перцю заборонені до вживання.
  5. Улюблені багатьма пряники також під забороною. Їх виготовляють з щільного тіста на основі меду, яке саме по собі є складним для перетравлення хворим органом. В якості начинки в пряниках використовують желе або варення з кислуватим присмаком — це може стати поштовхом до підвищення кислотності і появі печії.
  6. Подвійне печиво, залите шоколадом і з кремовою начинкою всередині. Всі різновиди подібних ласощів заборонені до вживання через великої кількості барвників і консервантів у складі.
  7. Будь-яка випічка з підвищеним вмістом вершкового масла або маргарину. Ці інгредієнти роблять тісто важким для перетравлення, що може вилитися в процес бродіння і здуття живота у хворого.
  8. М’яка випічка, типу кексів і маффінів. Причина — підвищений вміст рослинного масла в складі і начинки з кислуватих джемів.
  9. Печиво з морозивом. Такий продукт вживають виключно в холодному вигляді, що саме по собі некорисно для хворого шлунка. Крім того, в ньому можуть міститися замінники натурального молока, а також підвищена кількість стабілізаторів, консервантів і ароматизаторів. Всі ці складові негативно впливають на шлунково-кишкового тракту в цілому.
  10. Десерти з бісквітного тіста. Через свою м’якості даний продукт хворі ковтають, майже не пережовуючи, тому великий ризик загострення запалень, а також здуття живота і печії при поїданні подібних ласощів.
  11. Печиво з листкового і пісочного тіста, так воно містить підвищену кількість жиру в складі.
  12. Печиво-мюслі. Хоча воно складається і з вівсяних пластівців в тому числі, такий продукт є надто сухим і важким для перетравлення. Особливо це стосується пацієнтів зі зниженим рівнем кислотності.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Підбірка гідний «Коли я вийду заміж»: на кільці, календарі, картах

Наведені вище печива можна їсти не тільки в період загострення, але також під час ремісії, так як вони будуть подразнювати слизову шлунка і можуть спровокувати загострення.

якщо печива дуже хочеться

Як же бути, якщо у вас гастрит, але так хочеться поласувати солоденьким?

Просто дотримуйтесь таких правил:

  1. Не купуйте магазинну продукцію, приготуйте печиво в домашніх умовах. Так ви будете впевнені, що в їх складі відсутні шкідливі добавки.
  2. Намагайтеся не вживати, коли гастрит в стадії загострення.
  3. Готуйте десерти за рецептами, які не заподіють шкоди роботі шлунково-кишкового тракту.
  4. При приготуванні тесту обмежте кількість яєць (не більше двох штук).
  5. Дозволяється з’їдати по пару штук в день крекерів, сухого або вівсяного печива (як простого, так і з додаванням повидла, джему, варення). А ось від виробів з шоколадом краще відмовитися.
  6. Готуючи печиво, не додавайте сіль.
  7. Не їжте печиво в твердому вигляді. Розмочити його в чаї, теплому молоці, натуральному йогурті, кефірі.

Як приготувати вівсяне печиво в домашніх умовах

Це печиво буде корисно не тільки при гастриті, а й всім без винятку.

Для приготування візьміть:

  • вівсяні пластівці.
  • яблучне пюре «Ніженка» або інше.
  • сухофрукти на ваш смак (чорнослив, родзинки, курага).
  • трохи оливкового масла.

Рецепт:

Підігрійте фруктове пюре до 60-70 градусів.

Вівсяні пластівці подрібніть в борошно, скориставшись кавомолкою, комбайном або блендером.

Змішайте вівсяну муку з пюре, щоб вийшла маса густої консистенції.

Додайте сухофрукти.

Змастіть деко оливковою олією.

Викладіть тісто на деко столовою ложкою, формуючи печиво.

Випікайте в розігрітій духовці при 200 градусах протягом 20-30 хвилин. Остудіть, подайте до столу.

Також можна зробити тісто з вівсяної крихти, додавши трохи вершкового масла і сметани. Пюре в цьому випадку не додається. Тісто охолоджується 1 годину в холодильнику. Потім з нього формують печиво.

Класичний рецепт вівсяного печива

Вам знадобиться: Два повних склянки вівсяних пластівців. 30 грам сухофруктів. 300 грам будь-якого фруктового желе (натурального). Кокосова стружка. Приготування: Візьміть вказану кількість пластівців і пропустіть їх через блендер кілька разів, вони повинні подрібнити до стану борошна. Змішайте подрібнені пластівці з іншими компонентами, розмішайте. З отриманої маси зробіть шматочки, можете зробити їх круглими, як це прийнято.

Викладіть їх на деко, попередньо нагрів духову шафу до 184 градусів. Випікайте протягом 30-40 хвилин. Таке печиво ви можете їсти при гастриті і не боятися за своє здоров’я. Його головними перевагами є: Відсутність цукру, яєць і вершкового масла, які надають додаткове навантаження на травну систему. Простота у виконанні. Печиво дуже легко і швидко приготувати, витративши на це мінімум вашого часу. Абсолютно натуральний склад.

Рекомендації з приготування

Застосовують і інші рецепти. Головне, щоб в них не утримувався маргарин, шоколад, какао та інші заборонені продукти. Все залежить від діагнозу. Наприклад, при підвищеному рівні кислотності печиво та інші солодощі категорично заборонені. Не можна в рецепти додавати згущене молоко або варення, ці інгредієнти здатні викликати печію. Велика доза цукру, яка в них міститься, підвищує кислотність шлунка. Якщо хочеться приготувати випічку з начинкою, радять використовувати варення-п’ятихвилинку. При його варінні цукор не піддається тривалій термічній обробці. Таку начинку включають в рецепти пирога.

Джерела:
gastrit.guru/pitanie/pechene-pri-gastrite.html
https://vnorg.ru/zheludok/gastrit/094 -pechene-pri-gastrite.html
https://medbrat.online/zheludok/gastrit/pitanie/pechene.html
https://gastrotract.ru/bolezn/gastrit/mozhno-li-pechene -pri-gastrite.html
https://disbakter.ru/pechene-pri-gastrite.html
vseprogastrit.ru/pitanie-pri-gastrite/sladkoe-pri-gastrite/pechene-pri-gastrite /
https://gastrox.ru/diet/pechene-pri-gastrite.html
gastritam.net/dieta/pitanie-i-obraz-zhizni/pechene-pri-gastrite.html
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.

Схожi статтi

Сирна запіканка при панкреатиті

Maria

Насіння при панкреатиті: коли можна, користь і протипоказання

Serega

Який хліб можна їсти при панкреатиті?

Maria

Дієта при дисбактеріозі кишечника — що можна і не можна їсти

Murcia

Капуста при холециститі: користь і рецепти

Sasha

Правила вживання оселедця при панкреатиті

Dmitry

Роли і суші при гастриті

Megusta

Який алкоголь можна пити при гастриті?

Coolio

Дієта при загостренні коліту кишечника

elena elena

Залишити коментар