При нинішньому ритмі життя ніхто не застрахований від будь-якого виду отруєнь, і всім необхідно знати, що можна їсти при отруєнні, щоб не нашкодити організму після отруєння. Є кілька видів отруєнь, але розглянемо отруєння шлунково-кишкового тракту — харчове і кишкова.
- Ознаки з’являються через півгодини.
- Температура іноді доходить до 38 градусів.
- Лікування відбувається за 3-4 дні.
При кишковому отруєнні:
- Симптоми з’являються через 2 години.
- Підвищення температури до 40 градусів.
- Тривалий час лікування.
Принципи лікування того чи іншого захворювання схожі , різниця в часі лікування.
Зміст статті
- 1 Симптоми отруєння
- 1.1 Чому виникає харчове отруєння?
- 2 Дієта
- 2.1 Чим харчуватися при отруєннях?
- 3 Меню при отруєнні шлунку
- 4 Яку мінеральну воду можна пити?
- 5 Який чай можна пити при отруєннях?
- 6 чи можна їсти гречку після харчового отруєння?
Симптоми отруєння
Спочатку з’являються поганий ие відчуття в районі живота, потім виникають спазми і болі в животі. При цьому хворий відчуває нудоту, позиви до блювоти. Якщо хворий з підвищеною температурою, то необхідно терміново викликати «швидку допомогу».
Чому виникає харчове отруєння?
Дорослим треба завжди тримати під контролем своїх дітей, через їх звичок їсти немитими руками. А захисні функції організму дітей набагато слабкіше, ніж у дорослих.
Основні причини отруєнь — вживання:
- Брудних фруктів і овочів.
- Сирий води і молока.
- Неякісного м’яса, яєць.
- немиті зелені.
- Продуктів без теплової обробки.
Ознаки неякісних продуктів:
- Старий термін придатності.
- Поганий запах.
- Присутність цвілі, зміна кольору.
- Піна або гази на поверхні їжі.
- Зволожена і липка поверхню.
- Роздуті кришки консервованих банок.
чи не треба думати, що при кип’ятінні або варінні такі продукти стануть їстівними. Кип’ятіння не діє на отруйні мікроби золотистого стафілокока, мікроби ботулізму вмирають після 30 — хвилинного кип’ятіння.
Загальні симптоми при всіх видах отруєнь:
- Нудота.
- Болить живіт.
- Пронос.
- Слинотеча.
- Підвищення температури тіла.
- Зниження артеріального тиску.
- Зневоднення організму.
Дієта
Дієта при отруєннях потрібна для:
- Поповнення водного балансу, після проносу і блювоти.
- Визволення кишечника від трудноперевариваемой їжі.
- заповнення корисними мікроелементами і вітамінами.
- Виведення токсинів.
Чим харчуватися при отруєннях ?
Під час харчового отруєння як дорослому, так і дитині потрібно дотримуватися постільного режиму, оскільки організму на цей момент дуже важко, він зайнятий виведенням токсинів. Якщо не навантажувати його, то одужання настане швидше.
Позиви до блювоти може купірувати харчова сіль. Розчиняємо чайну ложку солі в склянці теплої кип’яченої води, п’ємо потроху, але часто.
Шкірка граната дуже дієвий засіб від харчового отруєння. Кип’ятимо шкірку 15 хвилин, остуджують і п’ємо.
При полегшенні симптомів, можна трохи поїсти:
- Півсклянки пісного курячого бульйону.
- Рідку рисову або гречану кашу на воді, без добавок.
- негарячій солодкий чай з сухариками.
- Пюре з картоплі, рідке, несолоне.
Вся їжа приймається в теплому вигляді по 2-3 столові ложки.
Чим годувати дорослого при отруєнні:
- у перший день отруєння, через сильне зневоднення та інтоксикації, нічого не їдять, тільки п’ють багато рідини. Якщо відчується голод, можна з’їсти кілька сухарів або сухого несолодкого печива. До кінця дня, при згасанні симптомів, дозволяється попити трішки курячого бульйону без добавок.
- На другий день можна поїсти невеликий шматочок вареного м’яса без жиру (курятина або яловичина), випити фруктовий кисіль.
- На третій день в меню можна включити котлети з не жирна риби, супи з фрикадельками, омлет на пару.
В перший тиждень необхідно приймати їжу потроху, до 6 разів на день, Якщо виникнуть підозри на рецидив, то треба переходити на щадний режим харчування. Смажену їжу не вживати, необхідні тільки варені продукти і їжа.
Меню при отруєнні шлунку
Переважно харчування за такою схемою:
- сніданок — рідка манка, кисіль.
- Обід — легкий курячий супчик (курятина бажано домашня), рідке пюре картопляне, трав’яний відвар.
- Полудень — кисіль.
- Вечеря — рідка каша з рису, кисіль.
Поки організм повністю не відновиться не можна вживати:
- калорійність трудноусвояемих їжу.
- Солодке і печене.
- Кашу з перловки, пшенки.
- Консервні продукти.
- Кавові напої.
- Сирі фрукти і овочі.
- Молоко, яйця.
- Какао та вироби на його основі (шоколад і ін.).
Який їжею можна отруїтися в домашніх умовах:
- Риба і рибні продукти.
- М’ясо.
- Зелень.
- Консервація.
- Гриби.
Перед тим, як готувати їжу треба ретельно перевірити продукти, якщо виникнуть сумніви, краще не використовувати їх, заради збереження здоров’я.
Отруєння грибами — дуже поширений вид інтоксикації. Для недопущення цього отруєння потрібно знати види грибів, які з них їстівні, як їх приготувати, і при нагоді, знати прийоми надання першої допомоги від отруєння. Є безліч видів їстівних грибів, їх можна готувати без попередньої обробки. Є такі гриби, які потрібно спочатку довго вимочувати в солоній воді, промивати кілька годин в проточній воді, варити, кілька разів зливаючи воду. Є й отруйні гриби, які вживати категорично забороняється (летальність до 98%).
Загальні ознаки при отруєнні грибами (виникають через 1 годину):
- Постійно болить в області живота .
- Нудить.
- Блювота без зупинки.
- Щогодинний пронос.
Також треба знати від якого гриба відбулося отруєння, щоб призначити необхідну методику лікування. Є гриби, які впливають на слизову оболонку, є впливають на печінку і нирки, минаючи травні органи.
При виникненні підозр на отруєння грибами, треба без зволікання повідомити в «швидку допомогу».
З чого починати першу допомогу до приїзду «швидкої»:
- Дати випити багато води або марганцеву воду, для спустошення шлунка.
- Якщо немає діареї, дати проносне.
- Щоб хворий прийняв кілька таблеток активованого вугілля.
- Для нормального кровообігу — підкласти під ноги і в область живота грілки.
Яку мінеральну воду можна пити?
Є лікувальна мінералка, лікувально-столова і їдальня. Саме столову мінеральну воду з вмістом мінеральних компонентів до 2 гр. на літр, можна пити при отруєннях. Часте пиття води:
- Виводить з організму отруйні компоненти.
- Покращує процес перетравлення їжі.
- Підвищує апетит.
- підбадьорює хворого.
- Зменшує потяг до блювання та проносу.
Необхідно пити мінералку маленькими ковтками до 3 склянок на годину на порожній шлунок.
Який чай можна пити при отруєннях?
Мед, при належному застосуванні позитивно впливає на шлунково кишковий тракт, на його мікрофлору і слизову. У перші дні після отруєння вживати мед не варто, але коли трохи полегшає, можна пити відвари з медом. Наприклад: — беремо чайну ложку насіння кропу, засипаємо в склянку окропу. Наполягаємо 20 хвилин, проціджують, додаємо чайну ложку меду. Відвар готовий до вживання. Є й інші рецепти: — сухофрукти і мед. Курагу і чорнослив пропускаємо через м’ясорубку, додаємо мед, довівши до густої консистенції. Ця суміш використовується після отруєння і повертає організму втрачені вітаміни і мікроелементи.
Чи можна їсти гречку після харчового отруєння?
Гречка дуже корисний продукт. В її складі є багато вітамінів і мікроелементів. Гречка буває цільної і подрібненої. Подрібнена підходить для вживання після отруєння, вона не дратує шлунок, легко перетравлюється. Каша з гречки готується виключно на воді. Вживається маленькими порціями.
При питанні певні фрукти можна їсти при отруєннях, можна сказати, — тільки запечені і тільки на другу добу. Приблизний список фруктів:
- Протерті стиглі банани (бажано обдати окропом).
- Запечені яблука. Особливо корисно яблуко з додаванням меду.
- проварені, пропущена через сито курага. Підвищує апетит.
- Печені груші.
- Горіхи волоські.
- Слабкий відвар родзинок.
Відео на тему: Харчове отруєння
А що володіють підвищеною кислотністю: Лимони, апельсини, мандарини. Баштанні (диня, кавун). Сливу, вишню — вживати не рекомендується.
При отруєннях будь-які молочні та кисломолочні (кефір, йогурт) вироби вживати заборонено, так як потрапляючи в шлунок вони будуть дратувати запалену слизову, стимулювати роботу кишечника. А це при проносі тільки ускладнить ситуацію.
Після загрозливих симптомів отруєння, для поліпшення мікрофлори кишечника, необхідно пити вранці і перед сном по 1 склянці протягом двох тижнів.
Хліб і всяку випічку можна вживати при отруєннях, оскільки це важкі продукти.
Під час і після отруєння необхідно відмовитися від куріння і алкоголю. Вони згубно впливають на організм, ослаблений від інтоксикації.
Яка профілактика необхідна для недопущення харчових отруєнь:
- М’ясні і рибні продукти добре варити або смажити.
- Те-ж для яєць.
- Ретельно мити руки з милом перед їжею і під час готування.
- Продукти в холодильнику потрібно класти в певні місця окремо.
- Дошки та ножі для готування, оброблення м’яса, різання хліба та ін., повинні бути окремими.
Список літератури:
https://24tv.ua / health / ru / chto_est_posle_otravlenija_n765898
https://food.inmyroom.ru/posts/27175-desyat-produktov-kotorye-nuzhno-est-pri-otravlenii
https://shkolazhizni.ru/health / articles / 19640 /
http://yod.ua/articles/chto-mozhno-est-pri-otravlenii/
https://www.wday.ru/krasota-zdorovie/sok/dieta -pri-pischevom-otravlenii /
https://www.gmsclinic.ru/gms/press/articles/art-food-poisoning-first-help
https://clutch.ua/zdorove/ dietyi / dieta-pri-pishhevom-otrav lenii
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.