Капуста — недорогий і доступний овоч, який можна придбати в будь-який час року. Овоч використовується в свіжому вигляді, його мочать, квасять, солять. Найбільше воліють тушкований продукт. Готувати капусту таким способом просто і швидко. Не обов’язково використовувати білокачанну сорт, це може бути брокколі, цвітна, брюссельська. Блюдо легко зробити різноманітним і більш привабливим за смаком: сюди додають м’ясні продукти, ковбасу, овочі. Основні і незмінні інгредієнти для приготування тушкованого блюда наступні: дрібно порізана капуста, цибуля, помідори, будь пісне масло, сіль і спеції. Залежно від використовуваних прянощів, виходить різний смак.
Продукт відрізняється високим вмістом вітамінів і мікроелементів. Тушкована капуста може похвалитися високою концентрацією вітаміну В2, також тут є вітаміни С, К, Е, А, РР і інші. Серед мінеральних компонентів виділяють кальцій, фосфор, калій, клітковину, лактозу, сірку. Вітамінно-мінеральні комплекси благотворно впливають на стан шкірних покривів і слизових оболонок, прискорюють обмінні процеси, зміцнюють судинні стінки. Вітамін РР запобігає спазмування судин, що благотворно позначається на здоров’я при частих головних болях, нападах холециститу.
Зміст статті
- 1 Хімічний склад
- 2 Корисні властивості продукту
- 3 Добові норми для здорових людей
- 4 Як готувати капусту
- 5 Капустяний сік
- 6 Квашена капуста
- 7 Чому кольорова капуста сама краща
- 8 Рецепти
- 8.1 Тушкована капуста
- 8.2 Суп-пюре з цвітної капусти з рисом і грінками
- 8.3 Суп вівсяний з цвітною капустою
- 8.4 Дієтична тушкована капуста з куркою
- 8.5 тушкована капуста з кабачками
- 8.6 Дієтична тушкована капуста c м’ясом
- 8.7 Дієтична тушкована капуста в мультиварці
- 8.8 Щи з савойської капусти
Хімічний склад
Існує безліч різновидів цього овоча, і кожен вид має особливості хімічного складу. Довідка! Основним компонентом є різні вуглеводи: полісахариди (клітковина, пектин) і моносахариди (глюкоза, фруктоза, сахароза), каротиноїди, глікозиди і тіоглікозіди. Також капуста містить велику кількість вітамінів: аскорбінова кислота (вітамін C). вітаміни В1, В2. фолієва і нікотинова кислота. вітамін H, К і токофероли.
Капуста багата макро- і мікроелементами, солями натрію, калію, кальцію, магнію і заліза. У ній містяться безліч незамінних амінокислот. Даний склад, а так само бюджетность, доступність і простота приготування, роблять капусту незамінним продуктом харчування.
Тушкована капуста — низькокалорійний продукт. В середньому в ста грамах страви знаходиться тільки сто кілокалорій. Додавання інших інгредієнтів змінює калорійність. Гриби і тушкований овоч відрізняються низькою калорійністю, а ось капуста з м’ясом наближається до п’ятисот кілокалорій в ста грамах.
Корисні властивості продукту
Регулярне вживання тушкованою капусти сприяє поліпшенню метаболізму і зміцнення імунітету. Це обумовлюється високим вмістом в продукті нікотинової кислоти, вітаміну С, селену і цинку.
Тушкована капуста нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, оскільки містить харчові волокна. Ці речовини налагоджують моторну функцію і є профілактикою запорів. Харчові волокна допомагають боротися з дисбактеріозом, вбирають токсини, радіонукліди, важкі метали і канцерогени.
В складі тушкованою капусти є метілметіонін, що захищає стінки кишечника від пошкоджень. Завдяки цьому при вживанні страви різко зменшується ймовірність розвитку гнильних процесів в шлунково-кишковому тракті. Це, в свою чергу, головна умова зниження ризику виникнення ракових захворювань.
Тушкована капуста благотворно впливає на роботу печінки і знижує небезпеку утворення каменів в жовчному міхурі.
Вживання тушкованою капусти сприяє стабілізації діяльності серцево-судинної системи. Вітамін РР, що міститься в продукті, зменшує крихкість стінок судин. Калій та магній призводять до нормалізації серцевого ритму. Вітамін Е покращує циркуляцію крові, а мідь сприяє підвищенню її якості. Завдяки цьому зменшується рівень холестерину і знижується небезпека розвитку аритмії, склерозу, тахікардії, атеросклеротичних бляшок, ішемічної хвороби серця та інфаркту.
Наявність в раціоні тушкованою капусти сприяє поліпшенню зору і захисту очної сітківки від негативного впливу УФ-променів.
Продукт нормалізує діяльність ендокринної системи.
Харчові волокна, що містяться в капусті, уповільнюють процес всмоктування жирів і вуглеводів, що веде до повільного насичення крові глюкозою. Це особливо важливо для хворих на цукровий діабет.
Вживання тушкованою капусти сприяє поліпшенню стану шкірних покривів за рахунок наявності вітаміну В2 і налагодження роботи шлунково-кишкового тракту.
Продукт знижує небезпеку виникнення раку молочної залози завдяки вмісту в своєму складі індол-три -карбінола, який є природним антиканцерогенними.
Регулярне вживання страви сприяє припиненню тривожних і депресивних станів завдяки наявності марганцю.
Тушкована капуста сприяє нормалізації ваги, адже вона є досить ситним і при цьому низькокалорійним продуктом.
Добові норми для здорових людей
Якщо у вас немає протипоказань, то тушковану капусту можете вживати щодня. Для насичення організму корисними речовинами цілком достатньо порції в 200 грам. Якщо ви дуже любите це блюдо, то можна їсти до 500 грам на добу, але при цьому намагайтеся не замінювати капустою основні прийоми їжі.
Щоб блюдо принесло максимальну користь, краще готувати його з квашеного овоча.
Для збереження корисних речовин необхідно звести час термічної обробки до мінімуму. Зробити це можна завдяки дрібному шинкування овочів.
Регулярне переїдання може привести не тільки до здуття живота, але і до утворення дивертикул в товстому кишечнику. Саме тому постійно вживати тушковану капусту у великих кількостях не варто. Продукт надає істотне навантаження на шлунково-кишкового тракту, тому необхідно дотримуватися правильного питного режиму. Здоровим людям слід обмежувати вживання рідини за півгодини до і після поїдання тушкованою капусти. Якщо і запивати трапезу, то зеленим чаєм або соком, а не водою.
Як готувати капусту
Харчування при холециститі не повинно бути одним з факторів, що травмують для органів травлення. Перші дні бажано зовсім виключити їжу і обмежитися питтям. Для цих цілей непогано підійде:
- вода без газу.
- соки.
- відвар шипшини.
- звичайний чай.
І лише після зниження інтенсивності запального процесу стає можливим вживання твердої їжі. Причому перші страви повинні бути представлені:
- кашами.
- протертими супами.
- пюре.
лише на цьому етапі можна вводити в раціон капусту у вигляді протертого овочевого пюре.
Основні принципи харчування при гострому холециститі треба строго дотримуватися. В першу чергу харчування має бути дробовим і частим. Страви необхідно готувати на рослинному або вершковому маслі. Всі інші види жирів треба виключити. Перевагу потрібно віддати овочевих страв, в тому числі з капусти.
Кожна страва має бути приготовлено з мінімальним вмістом солі. Способи приготування овочів — варіння, тушкування, запікання. Заборонено вживання холодних і гарячих страв. З перших страв перевагу треба віддати вегетаріанським пісним щам.
Особливе місце відводиться в дієті при загостренні холециститу білокачанну капусту. Даний продукт є цінною складовою будь-якого раціону. Свіжа і тушкована капуста багата клітковиною. Але в даному випадку клітковину необхідно вживати з обережністю. Тому пацієнтам з даною патологією заборонені страви, до складу яких входить сира білокачанна капуста.
Вживання її в природному вигляді призводить до утворення газів, що може погіршити стан хворого. Після термічної обробки вона цілком годиться для дієтичного харчування. Овоч можна:
- відварювати.
- гасити.
- готувати на пару.
Бажано в перші дні після загострення їсти даний овоч тільки в протертому вигляді. Таким чином, полегшується процес його перетравлення.
Спосіб приготування капусти має величезне значення в цьому питанні.
Найпоширенішим способом приготування капусти є гасіння. Можна додавати інші овочі, наприклад, морква. Під час приготування не слід додавати цибулю, часник, гострі приправи і будь-які спеції, так як вони посилюють активність травних залоз.
Капустяний сік
Окремо варто згадати капустяний сік. Його не заборонено вживати в період переходу гострої форми захворювання в стадію ремісії, але найкраще, якщо це буде не чистий сік, а наприклад, суміш з морквяним. Капустяний сік теж містить велику кількість вітамінів, але в будь-якому випадку пити його варто з великою обережністю.
Квашена капуста
Відмінне джерело життєво-необхідних вітамінів, мінералів, макро- і мікроелементів. Містить у великій кількості вітамін С, який сприяє зміцненню імунітету, що важливо при захворюваннях. Має бактерицидні, знеболюючими, протизапальними властивостями, виводить токсичні речовини з організму. Вона покращує моторику кишечника. Сік квашеної капусти з давніх-давен вживали при виразкових захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Також він показаний, як терапія при гастриті і холециститі. Сік приймається по одній склянці до 4 разів на день протягом місяця.
При вживанні соку квашеної капусти, потрібно бути стовідсотково впевненим у його якості. Тому капусту необхідно квасити будинку з дотриманням всіх норм і вимог. Якщо дотримується дієта при холециститі, можна їсти квашену капусту тільки після консультації лікаря.
Слід пам’ятати, що квашена капуста протипоказана при каменях в жовчному міхурі, підвищеній кислотності шлункового соку, загостренні запалення підшлункової залози. Тому, перш ніж приймати капустяний сік або ж їсти квашену капусту, необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем.
Чому кольорова капуста сама краща
Існує величезна кількість різних видів цього овоча, близько 30 , однак крім зовнішнього вигляду і смаку, всі різновиди мають в собі і різноманітне хімічне зміст. Саме тому, при захворюванні орган реагує на різні види капусти по-різному.
Рецепти
Тушкована капуста
Для приготування: Візьміть невеликий качан (1-1 , 5 кг), наріжте соломкою. Розігріту глибоку сковорідку змастіть соняшниковою олією. Перемістіть в сковороду капусту, злегка обсмажте її до пом’якшення. Після цього додайте 1-2 столові ложки томатної пасти, додайте води і тушкуйте на середньому вогні до готовності. Додайте солі до смаку. Будь-яке блюдо, в тому числі з капусти коштує вводити в меню невеликими порціями (при хронічному панкреатиті і холециститі). При загостренні захворювань не слід вживати овоч в будь-якому вигляді. Після вживання капусти уважно стежте за своїм захворюванням і при перших ознаках загострення зверніться до лікаря.
Суп-пюре з цвітної капусти з рисом і грінками
Капуста цвітна, картопля, рис, молоко , вершкове масло.
Відварити картоплю і цвітну капусту, протерти їх через сито разом з рідиною, а кілька маленьких суцвіть залишити цілими. Рис варити протягом години, протерти, з’єднати з супом і посолити. Заправити молока, ввести вершкове масло. Подавати з грінками.
Суп вівсяний з цвітною капустою
Цвітна капуста, картопля, морква, вівсяні пластівці, вершкове масло.
В киплячу воду опустити нарізану картоплю і морква, через 10 хвилин додати суцвіття капусти і жменю вівсяних пластівців, посолити. Подавати з вершковим маслом і зеленню петрушки.
Зі звичайною капустою
- Капуста
- Лук
- Морква
- Томатна паста (до речі кажучи, її можна замінити помідорами, що додасть абсолютно природний смак страви)
Спершу, потрібно, щоб капуста була дійсно корисною, її помити і звільнити від зіпсованих листів. Далі акуратно і тонко нарізати, і гарненько пом’яти руками. Морква також моєму, звільняємо від шкірки, і трьом на середній або крупній тертці. Лук очищаємо від численного шару лушпиння і нарізаємо півколом. Всі готові овочі поміщаємо в ємність, заливаємо водою і даємо гаситися близько хвилин на маленькому вогні. Після проміжку часу, додаємо томат і спеції за смаком, і даємо ще гаситися стільки ж часу. Таке блюдо чудово підходить для будь-якого гарніру.
Дієтична тушкована капуста з куркою
- Капуста
- Курка
- Лук
- Морква
- Томатна паста (або ж протерті через сито помідори)
- Спеції
- Кілька ложок рослинного масла
Тут все практично так само, як і в першому рецепті. Очищаємо від шкірки цибулю, моркву. Далі моєму їх. Після, цибулю потрібно нарізати півкільцями, а моркву натерти на крупній тертці. Капусту шаткуємо на невеликі шматочки. Куряче м’ясо вимити, даємо просохнути, і ріжемо на окремі невеликі скибочки.
Тепер, коли все готово, додаємо на підігріту сковороду олію, викладаємо туди цибулю, моркву і м’ясо. Даємо гаситися на невеликому вогні кілька хвилин (3-5). Потім нарізані капустяне листя викладаємо в ємність, додаємо все те, що тушкувалось на сковороді, і продовжуємо тушкувати вже разом з капустою хвилин 20. Також потрібно додати трохи води.Потом додаємо томатну пасту, спеції, чекаємо 5-6 хвилин, і вже готову страву можна подавати на стіл. Воно може використовуватися і з гарніром, і як окрему страву.
Тушкована капуста з кабачками
Морква, цибуля і капустяне листя моєму, чистимо, нарізаємо / шаткуємо. Кабачок розрізати навпіл, вийняти все насіння з м’якоттю. Далі очищаємо від шкірки, якщо занадто товста, а якщо достатньо тонка, то можна готувати і з нею. Нарізаємо кубиками, не дуже великими, але і не зовсім маленькими. Кидаємо на розігріту сковороду з рослинним маслом цибулю і моркву, доводимо їх до золотистого кольору.
Капусту, в окремій ємності, заливаємо водою (але не варто забувати, що кабачки, які додадуться пізніше, дадуть багато рідини) і даємо гаситися на середньому вогні десять хвилин. Після, додати обсмажені цибулю і моркву до капустяне листя, і гасити їх ще десять хвилин. Далі додаємо кабачки. Тушкуємо все інгредієнти ще десять хвилин. Потім додаємо спеції за смаком, томатну пасту або помідори. Чекаємо знову 10 хвилин, після закінчення часового проміжку можна додати лавровий лист, і зняти з плити.
Дієтична тушкована капуста c м’ясом
В приготуванні цієї страви, слід пам’ятати про те, що основні інгредієнти готуються окремо і тільки в кінці з’єднуються разом. Для початку, необхідно помити / почистити і тонко нашаткувати капустяне листя. Далі, готуємо овочі. Цибулю, моркву, чистимо / моєму. Цибулю порізати півкільцями, моркву натираємо на крупній тертці і відправляємо їх на гарячу сковороду з соняшниковою олією.
Обсмажуємо до золотистого і додаємо томат або дрібно нарізані помідори. Протушіваем. Тепер займаємося яловичиною. М’ясо необхідно промити, очистити від жив і нарізати невеликими кубиками. Викладаємо м’ясо на розігріту окрему сковороду з невеликою кількістю рослинного масла. Обсмажуємо його до рум’яної скоринки. Додаємо трохи води і тушкуємо його ще двадцять хвилин. Після цього, викладаємо до м’яса, нарізані капустяні листки.
Тушкуємо разом з нею ще двадцять хвилин, періодично помішуючи. Потім, туди ж викладаємо готову зажарку з цибулі, моркви і томата. Додаємо сіль і спеції за смаком, накриваємо кришкою і тушкуємо ще близько тридцяти хвилин на маленькому вогні. Після закінчення приготування, даємо страві настоятися. Такий варіант не просто смачний, але і досить поживний, тому може використовуватися як окрему страву.
Дієтична тушкована капуста в мультиварці
Всі овочі чистимо, нарізаємо, шаткуємо. В мультиварці вибираємо режим «Випічка». Кладемо в мультиварку цибулю і моркву, обсмажуємо їх 8-10 хвилин. Після додаємо туди капустяне листя, прожарюємо все разом ще п’ять хвилин. Далі вимикаємо режим «Випічка», включаємо режим «Гасіння», якщо в мультиварці такого режиму немає, то вибираємо режим «Суп». Тушкуємо одну годину, періодично помішуючи. Далі розбавляємо чайну ложку борошна на сорок міліграмів води, і додаємо в капусту. Туди ж відправляємо томатну пасту або соус і продовжуємо тушкувати протягом п’яти хвилин. На цьому страва готова.
Щи з савойської капусти
Морква, картопля, корінь петрушки, цибулю нарізають. Лук, петрушку і моркву окремо припускають у воді з додаванням рослинної олії.
В киплячу воду опускають картопля і підготовлені овочі, варять хвилин. За 5 хв до кінця варіння додають нашатковану савойскую капусту і свіжі помідори без шкірки. Солять за смаком і доводять до кипіння. Подавати можна з шматочками відвареного м’яса.
Джерела:
https://ozheludke.ru/drugoe/kapusta-i-holetsistit.html
https://rusfermer.net/ogorod /listovye-ovoshhi/kapusta-lis/protivopokazaniya/pri-pankreatite-i-holetsistite.html
https://medvoice.ru/tushenaya-kapusta-polza-i-vred/
https: // shlakov.net/polza-i-vred/chem-polezna-tushenaya-kapusta.html
https://hudey.net/dieta-pri-gastrite-i-xolecistite-mozhno-li-est-kvashenuyu-kapustu .html
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.