Банан — смачний і корисний фрукт. У плодах банана містяться корисні речовини, вгамовують голод, заряджають енергією. Завдяки калію, що входить до складу бананів, фрукт стає природним антибіотиком. Хімічний елемент калій забезпечує нормальну роботу серця, працює стимулятором мозкової діяльності. Банан не є алергеном, фрукт рекомендують маленьким дітям.
При виявленні виразки шлунка і виразки дванадцятипалої кишки необхідно, крім медикаментозного лікування, дотримуватися спеціальної дієти, на жаль не всі ягоди і фрукти приносять користь.
Будь-яке захворювання травного тракту накладає на свого власника певні обмеження щодо харчування. У цій статті мова піде про фруктах, а саме ─ бананах, про те, чи можна їсти банани при виразці шлунка.
- 1 Як діють банани на організм
- 2 Корисні речовини банана
- 3 Вживання банана при виразці
- 3.1 Банани при виразці шлунка
- 4 Користь і шкода бананів для шлунково-кишкового тракту
- 5 чи можуть банани бути шкідливими?
- 6 Вживання банана при виразці дванадцятипалої кишки
- 7 Вживання плодів при підвищеній кислотності
- 8 Харчування при загостренні
- 9 Правила вибору і вживання бананів при різній кислотності
- 10 Як і в якій кількості
- 11 Рекомендації щодо вживання бананів при виразці
- 12 В якому вигляді краще вживати банани при патологіях ШКТ
- 12.1 Мус
- 12.2 Коктейль
- 12.3 Кисіль
- 12.4 Йогурт
- 13 Коли краще їсти банани
- 14 Переваривание банана в шлунку
- 15 Вибираємо стиглий плід
Як дійства ють банани на організм
Ліки, які призначають лікарі при виявленні виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, включають компоненти:
- серотонін.
- допамін.
- норадреналін.
Препарати допомагають загоєнню виразки, перешкоджають появі нових виразкових утворень. Схожі речовини присутні в банані, фрукт вважається природним ліками.
Корисні речовини банана
Банани вважаються найбільш популярним плодом. Це обумовлено не тільки чудові смакові якості, а й складом. Так, в даному фрукті містяться такі цінні елементи:
- вітамін С.
- вітамін В.
- калій і залізо.
- натрій і цинк.
- фосфор і фтор.
Крім того, плоди мають антиоксидантну дію і сприяють створенню бар’єру для багатьох інфекцій.
Вживання переспілих фруктів допомагає нормалізувати баланс мікрофлори і послабити стілець. А не до кінця дозрілі плоди, навпаки, надають кріпить дію.
При больових відчуттях в шлунку гастроентерологи рекомендують вживати банани. Оскільки цей плід легко засвоюється і не створює додаткового навантаження на травний тракт. При цьому є фрукти бажано натщесерце за півгодини до прийому їжі.
Вживання банана при виразці
Коли виявлена виразка, хворому варто дотримуватися запропонованої дієти в продуктах, ягодах і фруктах.
Фрукти, дозволені до вживання при виразці:
- банани.
- яблука без шкірки.
- груші без шкірки.
- сливи без шкірки.
- авокадо.
Наведемо список фруктів, рекомендованих до відмови на час хвороби:
- виноград .
- цитрусові.
- дині.
- ківі.
Фрукти з переліку викликають бродіння в шлунку, що підвищує кислотність . Яблука та груші вживати краще в протертому вигляді, це позитивно позначається на травленні. Яблука містять пектин, завдяки подібному речовини відбувається загоєння тканин, зміцнення нігтів і волосся.
Банани при виразці шлунка
Завдяки вмісту корисних речовин, при вживанні фруктів в їжу вийде поєднати приємне з корисним : смачний десерт і корисне для шлунка ліки. Виходить, при виразці шлунка включати в раціон банани не забороняється. При загостреннях допустимо зробити банановий мус з оливковою олією, вживати кожні дві години. Описана процедура благотворно позначиться на слизовій шлунка.
Банани для лікування повинні бути стиглими. Якщо плоди виявляться недозрілими, можливо газоутворення.
До складу банана входить:
- вітамін Е.
- вітамін С.
- вітамін В6.
- калій.
- цукор.
- натрій.
- фосфор.
- залізо.
- кальцій.
- клітковина.
- а також безліч мікроелементів.
У складі присутній речовина, згубний для бактерії, що викликає виразку, сприяє загоєнню вже наявних виразок.
Користь і шкода бананів для шлунково-кишкового тракту
Проблеми з шлунково-кишкового тракту нерідко супроводжуються печією, нудотою, больовими відчуттями і дискомфортом. З огляду на цей момент, язвенникам розробляється спеціальна дієта, за допомогою якої вдається усунути негативну симптоматику і нормалізувати роботу кишечника.
Банани при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки є невід’ємною частиною раціону. За допомогою цих плодів вдається зняти біль і печіння в шлунку. Однак, щоб отримати подібний результат потрібно вживати свіжі фрукти. А ось в’ялені або сушені плоди не підійдуть.
Що стосується користі розглянутий фрукт здатний надавати ряд корисних дій:
- відновлює кислотно-лужний баланс.
- виводить шлаки і токсини.
- нормалізує мікрофлору кишечника.
- усуває запалення.
- знімає стрес.
- зміцнює кістки.
- нормалізує артеріальний тиск.
- блокує розвиток злоякісних новоутворень.
- усуває судоми і допомагає впоратися з діареєю.
банани не тільки корисні при виразкових утвореннях, плоди запускають процес регенерації печінки, пригнічує дію патологічних бактерій і полегшує загальний стан людини при дизентерії.
Однак є у даного плода і один вагомий недолік, висока калорійність. Тому вживати їх у великій кількості не рекомендується особам з надмірною вагою.
Відео по темі:
Чи можуть банани бути шкідливими?
Надлишок жовтих фруктів в раціоні може негативно відбитися на стані здоров’я. Так, наприклад, незрілі або зелені банани в великій кількості призводять до запору. Але в той же час стиглі м’які фрукти нормалізують стілець.
Також банан може стати причиною карієсу. Фрукт багатий крохмалем, який в кінцевому підсумку призводить до розпаду зуба. Фахівці в галузі стоматології запевняють, що банани завдають більшої шкоди зубам, ніж шоколад, жувальні гумки або льодяники.
Тим, хто страждає від нападів мігрені, слід уникати вживання жовтих фруктів. Через речовини, під назвою тирамін, збільшується частота нападів головного болю.
Рада гастроентеролога! Внутрішня частина шкірки банана містить в складі в десятки разів більше тираміну, ніж м’якоть. Тому потрібно стежити за ретельним очищенням фруктів.
Вживання банана при виразці дванадцятипалої кишки
Якщо виявлена виразка дванадцятипалої кишки, необхідна спеціальна дієта. До дозволеним фруктам і ягодам в меню відносяться:
- банан: покращує травний процес, знижує кислотність.
- калина: здавна застосовували як народний засіб від виразки у вигляді соку або тертої з цукром.
- обліпиха: відновлює пошкоджені клітини, зміцнює імунну систему, знімає наслідки стресу, запобігає онкологічним захворюванням.
- яблука, груші без шкірки.
- чорниця: знижує запальні процеси, очищає кишечник.
- шипшина: діє як антисептик.
- зливу: краще очистити від шкірки, відома нормалізацією метаболізму, полегшує роботу травлення.
- айва: дозволена в свіжому вигляді, у вигляді компоту. Не кожен зможе вживати в свіжому вигляді через терпкість. Щоб прибрати в’яжучі властивості, потрібно при варінні додати яблука або груші.
Фрукти, заборонені в їжу:
- баштанні викликають підвищення кислотності.
- цитрусові викликають бродіння.
- виноград і вишня призводять до запалення, пошкодження стінок кишки.
Язву дванадцятипалої кишки викликають агресивні соки шлунка, для запобігання подібного допустимо вживати в їжу банани, що знижують кислотність, що сприятливо позначається на шлунково-кишкового тракту. Дозволено застосовувати лимон, виключно за рекомендацією фахівця. Чорна смородина надає загальне зміцнення організму, зміцнення травної системи.
Ягоди і фрукти допускається вживати в помірній кількості, в плодах міститься клітковина, яка перетравлюється довго і важко. Вищеописані переваги не означають, що при заявлених хворобах потрібно використовувати в меню виключно ягоди і фрукти, організму потрібні для одужання білки, вуглеводи, жири, вітаміни.
Вживання плодів при підвищеній кислотності
при підвищеній кислотності банани повинні обов’язково бути присутнім в раціоні пацієнта. Вживають їх з урахуванням таких моментів:
- їсти плоди потрібно в помірній кількості. Особам, які не мають проблем із зайвою вагою, дозволяється 2 фрукта в день.
- вживати рекомендується за півгодини до прийому їжі. Це дозволить засвоїти організму корисні елементи і створити захисну плівку на слизовій.
- після прийому не бажано пити рідину протягом 30 хвилин. В іншому випадку, процес перетравлення буде ускладнений.
У деяких пацієнтів після вживання бананів спостерігається індивідуальна сприйнятливість у вигляді здуття живота і відрижки. При таких станах плоди краще вживати через 2 години після основного прийому їжі.
Щоб банани при виразці принесли користь, їх слід їсти в помірній кількості. Важливо розуміти, навіть найкорисніші продукти при надмірному вживанні можуть викликати неактивні реакції з боку організму.
Харчування при загостренні
З першого дня загострення призначається лікувальна дієта № 1 за Певзнером, причому спочатку стіл № 1а, який починається з повного утримання від їжі в перший день, поступово розширюючи під контролем лікуючого лікаря. Банани, а також яблука, груші, протерті ягоди, фруктові компоти, киселі відносяться до тих продуктів, які дозволені для осіб, які страждають на виразкову хворобу шлунка і кишечника.
Правила вибору і вживання бананів при різній кислотності
Кислотність або лужність плодів залежить від їх зрілості. Відповідно люди зі зниженим або підвищеним рівнем вироблення шлункової кислоти повинні знати який тип фруктів краще купити. Так, наприклад, недбайливий гастроентеролог може порекомендувати пацієнту їсти банани, але не уточнить правила вибору. В результаті людина, що страждає від підвищеної кислотності і вжив кілька недоспевшіх жорстких фруктів, почне страждати від рефлюксу і, в кінцевому підсумку запрацює загострення виразкової хвороби. З іншого боку, зелені банани мають рН близько 5,6, що допоможе людям з недостатнім виробленням шлункової кислоти.
Перезрілі м’які банани мають рН близько 6,5 і в деякій мірі володіють антацидним, лужним дією. Підійдуть такі фрукти тим, хто страждає від підвищеної кислотності. Найбільш виражене лужне властивість має порошок зелених бананів. Щоб швидко знизити кислотність необхідно прийняти столову ложку порошку. Це також допоможе поліпшити процес всмоктування їжі. Якщо ж немає явних розладів, то краще вибрати фрукт рівномірної жовтого забарвлення середньої м’якості.
Правильно обраний банан при виразці шлунка прискорить загоєння, а також зніме болі в шлунку. Тим, хто не може визначитися з тим, який саме сорт фрукта вибрати, гастроентерологи рекомендують придбати банановий порошок. Продукт досить нерозповсюджений, продається в магазинах органічного харчування. Але як свідчать відгуки, порошок не гірше свіжої м’якоті розбухає в шлунку і утворює на стінках захисну слиз. Порошок, отриманий із зелених бананів також стимулює вироблення натуральної слизу в травному тракті, що допомагає запобігти і вилікувати вже наявні виразки.
Якщо ж чудодійний порошок не вдалося придбати в готовому вигляді, можна спробувати приготувати його самостійно. Знадобиться 1 кг зелених щільних бананів.
Необхідно очистити шкірку, нарізати м’якоть на дуже вузькі кружечки, і розмістити в один шар на листі, застеленим фольгою. Найкраще сушити банани під сонцем (на це піде 5-6 днів), але якщо такої можливості немає, то можна висушити заготовки в духовці при спеціальному конвекційному режимі. Заготівля буде вважатися готовою, коли слайс без праці розламається з характерним хрускотом. Щоб зробити порошок, необхідно перемолоти слайси в блендері на високій швидкості.
Як і в якій кількості
Для того щоб полегшити перетравлювання фруктів, в тому числі, бананів, потрібно ретельно їх пережовувати , можна приготувати дрібно порізаний фруктовий салат, заправити його нежирним йогуртом або зробити бананове пюре або мус.
Крім того, банани можна піддавати термічній обробці, наприклад, запікати ─ перетравлюватися вони будуть краще, а різноманітність існуючих рецептів допоможе не тільки корисно, але й смачно урізноманітнити свій раціон.
Лікарі радять їсти фрукт натщесерце, за деякий час до прийому їжі або в якості легкої вечері перед сном.
у всякому харчуванні потрібна поміркованість, бананами зловживати теж не варто ─ на добу можна з’їдати не більше 4 стиглих фруктів.
Відео по темі:
Рекомендації по вживанню бананів при виразці
Гастроентерологи не забороняють своїм пацієнтам їсти банани при загостренні виразкової хвороби. Ці плоди в деяких випадках можуть замінити традиційну терапію. Щоб банани дійсно допомагали, потрібно знати, як і в якому вигляді можна вживати їх:
- По-перше, з’їдати фрукт краще натщесерце. Це створить захисну плівку, яка убезпечить слизову при виробленні соляної кислоти.
- По-друге, для втамування голоду краще брати стиглі фрукти яскраво-жовтого кольору без темних плям. Зелені фрукти не містять такої кількості вітамінів і мають в’язкий смак, що може подразнювати слизову.
При захворюваннях системи травлення є тропічні плоди можна в свіжому вигляді як окрему страву. А можна піддавати їх термічній обробці і з’єднувати з іншими продуктами. Наприклад, молочний банановий коктейль — це не тільки смачне, але і дуже корисна страва: обидва компонента благотворно позначаються на стан шлунка, ураженого виразковою хворобою.
При загостренні захворювання можна використовувати натуральні ліки з бананів. Для цього м’якоть одного великого стиглого плода подрібнюють (виделкою або блендером) і додають 50 мл рослинного масла (оливкової або соняшникової). Отримане пюре рекомендується їсти через 30-60 хвилин по маленькій ложці протягом дванадцяти годин. Помічено, що хворому стає легше вже після однієї порції.
Банани — смачне натуральні ліки, що усуває симптоми і попереджувала виразкову хворобу. При всіх своїх корисних якостях вони мають один мінус — велику калорійність. Особам, що стежить за своєю вагою, рекомендується їсти не більше 2-3 плодів на добу.
В якому вигляді краще вживати банани при патологіях ШКТ
Завдяки ряду проведених досліджень вдалося з’ясувати, найбільш корисний стиглий банан, з’їдений вранці натщесерце. Як вже говорилося вище, м’якоть обволікає слизову, захищаючи її від негативного впливу шлункового секрету і ферментів. Крім того, корисні речовини, сприяю загоєнню ерозивних ранок.
Однак корисні не тільки плоди в свіжому вигляді. З стиглих бананів можна приготувати страви і тим самим урізноманітнити щодо убогий раціон язвенника.
Пропонуємо ознайомитися з кращими рецептами бананових страв, корисних для кишечника.
Мус
для приготування цієї страви будуть потрібні наступні інгредієнти:
- 1 ст. л. оливкового масла.
- банан.
Плід розрізають на невеликі скибочки і кладуть в чашу блендера, додають ложку оливкової олії, і все гарненько збивають до отримання однорідної маси. Отриманий мус вживають невеликими порціями за 2-3 прийоми.
Коктейль
Цей корисний напій дозволяється вживати тільки в період ремісії, оскільки в нього входить молоко з низьким вмістом жиру. Щоб приготувати коктейль будуть потрібні наступні компоненти:
- стакан молока з низьким вмістом жиру.
- чайна ложка меду акації.
- один невеликий і стиглий банан.
Плід ріжуть невеликими шматочками. У чашу блендера заливають молоко, додають мед і часточки м’якоті, все гарненько збивають до отримання однорідної маси. Готовий коктейль трохи підігрівають і вживають за два рази. У холодному вигляді пити будь-які напої або вживати продукти заборонено. Це стосується і гарячих.
Кисіль
Кисіль з банана, мабуть, єдина страва, дозвіл навіть в період загострення патології. Готують його з наступних компонентів:
- ложка цукру.
- стиглий банан великого розміру.
- склянку окропу.
Кисіль з банана корисний не тільки при патологіях ШКТ, а й при бронхітах і кашлі.
Плід з цукром розтирають до стану кашки, потім додають окріп. Все добре перемішують і дають настоятися годину. Потім, кашку проціджують через дрібне сито. Порція отриманого киселю ділиться на дві частини і вживається. При цьому перед тим як випити приготований кисіль, його слід трохи підігріти. Оскільки при виразковому захворюванні вживати продукти в холодному або гарячому вигляді заборонено.
Йогурт
Йогурт вважається одним з найкорисніших напоїв для шлунково-кишкового тракту. Приготувати такий смачний десерт буде потрібно наступне:
- молоко 2 літри.
- закваска для йогурта.
Молоко кип’ятять і охолоджують до температури +37. Потім додають закваску, і все ретельно перемішують до повного розчинення бактерій. Далі молоко переливають в спеціальну ємність і відправляють в йогуртницю. Можна для цих цілей використовувати мультиварку, за умови, що в кухонному гаджеті передбачена функція приготування йогурту.
Далі виставляється таймер приготування. Тут варто відзначити кілька важливих моментів:
- якщо йогурт готується в мультиварці час приготування задається не менше 6 годин при температурі +40.
- якщо десерт готують в призначеному для цих цілей кухонному агрегаті, час виставляється 8 годин.
По закінченню часу, ємність з десертом виймають і дають відстоятися ще годину. Потім, верхню плівку з приготованого йогурту знімають, акуратно перемішують і відправляють зберігатися в холодильник.
Йогурт з бананом дуже корисний продукт. Однак вживати його слід з обережністю особам, що страждають на цукровий діабет і тим, у кого є надмірна вага.
Приготований продукт перед кожним вживанням злегка підігрівають і додають половинку попередньо збитого на блендері банана. Такий напій дуже корисний для кишечника хворих на виразку шлунку. Більш того, власноруч приготований йогурт корисний і маленьким діткам, які страждають на атопічний дерматит. Найчастіше дерматологи рекомендують вводить в раціон цей десерт при лікуванні шкірних висипів, викликаних харчовою алергією.
І в завершенні відзначимо, при патологіях ШКТ потрібне строге дотримання дієти, при цьому в раціоні обов’язково повинні бути присутніми в помірній кількості фрукти. І одним з найбільш корисних вважається банан. Однак перед тим як ввести в меню цей золотистий фрукт, варто проконсультуватися з гастроентерологом.
Коли краще їсти банани
Краще фрукт з’їсти з ранку натщесерце, м’якоть обволікає шлунок зсередини, перешкоджаючи впливу агресивних шлункових соків, запобігаючи розвитку виразки. Якщо при вживанні натщесерце спостерігається здуття і дискомфорт, рекомендується з’їсти банан після їжі через кілька годин і не запивати рідиною протягом години. При печії застосовують ліки, прописані лікарем:
- гастал.
- альмагель.
Припустимо зробити банановий коктейль, який заспокоїть слизову шлунка і позбавить людину від печії завдяки природним властивостям. Якщо коктейль зробити молочно-банановим, антацидні властивості в поєднанні з молоком проявляться яскравіше.
Переваривание банана в шлунку
Фрукти рекомендується вживати за сорок хвилин до їжі. Банан перетравлюється хвилин сорок, корисні мікроелементи фрукта засвоюються організмом протягом години. Якщо не дочекатися повного засвоєння, при зіткненні з їжею в шлунку відбудеться небажане здуття і бродіння. Часом спостерігається дискомфорт, пов’язаний з болями в шлунку. У подібному випадку слід збільшити час між прийомами їжі і бананів.
Банани мають протипоказання. Наприклад, людям, схильним до ожиріння, потрібно до фрукту ставитися стримано, в 100 г бананів міститься 90 ккал.
При виявлених захворюваннях рекомендується вживати в їжу свіжу полуницю і суницю, що включають ферменти, сприятливо впливають на стінки шлунка і дванадцятипалої кишки.
Банани при виразці шлунка корисні і рекомендовані. При виявленні певної хвороби лікарі призначають масу медикаментозних препаратів, які сприятливо впливають на організм і одночасно завдають шкоди. Відбувається зниження імунітету, порушення мікрофлори кишечника. Передбачаючи подібні небажані події, потрібно дотримуватися дієти. Фрукти привносять в організм вітаміни, одночасно нейтралізуючи шкідливу дію ліків на організм.
Вибираємо стиглий плід
Смачний фрукт яскравого жовтого кольору, досить пружний, але не жорсткий, без будь-яких плям і гнилі. Його можна заспівав купувати для вживання в свіжому вигляді.
Банан, на якому вже з’явилися чорні точки стиглий, але довго пролежати не зможе. Фрукти, вкриті плямами ─ не зіпсовані, але його краще використовувати для приготування страв, наприклад, для запікання. А ось якщо на шкірці з’явилася цвіль ─ такий банан не тільки не корисний, але і може завдати шкоди здоров’ю.
Недостиглий плід (має зелений колір і не має характерний солодким ароматом) не слід вживати в їжу навіть здоровим людям , він може порушити процеси травлення, викликавши бродіння в кишечнику і, як наслідок метеоризм, здуття живота та інші неприємні відчуття.
Але якщо все ж зелені банани були куплені, краще залишити їх в теплому затемненому місці на деякий час , і вони дозріють.
Також не варто забувати про те, що на поверхню більшості фруктів на нашому ринку наносяться хімічні речовини (наприклад, фенол) для того, щоб якомога довше зберегти їх в свіжому вигляді. Тому перед тим як поласувати фруктом потрібно ретельно його вимити.
Банани можна і потрібно вживати в їжу при захворюваннях шлунково-кишкового тракту поза загостренням, адже вони дуже смачні і принесуть чималу користь організму.
Джерела:
https://gastrotract.ru/bolezn/yazva/mozhno-li-est-banany-pri-yazve-zheludka.html
https://yazvnet.ru/produkty-pri- yazve / mozhno-li-est-banany-pri-yazve-zheludka.html
gastrolekar.ru/yazva/mozhno-li-est-banany.html
https://1zhkt.ru/yazva/ zheludka-banany.html
https://gastritunet.online/bolezni-zheludka/yazvennaya-bolezn/lech/pitanie/banany-pri-yazve-zheludka.html
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.