Правильне харчування

Алкоголь при виразці шлунка: пиво, вино, горілка

Алкоголь при виразці шлунка — найбільш обговорювана тема, що викликає неоднозначні думки як у лікарів, так і пацієнтів.

Лікарі-гастроентерологи, що займаються лікуванням цієї важкої, небезпечної для життя пацієнта хвороби, єдині в своєму думка — спиртне при виразці шлунка заборонено. Чому фахівці так категорично налаштовані?

  • Алкоголь провокує запальний процес шлункових стінок.
  • Навіть такі слабоалкогольні напої як пиво або червоне вино при виразці шлунка підвищують кислотність, порушують процес травлення, сповільнюючи його.
  • При язі спиртні напої провокують гострий напад хвороби, нерідко супроводжується внутрішньою кровотечею, які ускладнюють протікання процесу і загрозливим хворому летальним результатом.

Багато людей, які страждають гастроентерологічних недугою , не згодні з твердженням лікарів, маючи на цей рахунок інша думка. Деякі з них упевнені, що спиртне при виразці не зашкодить.

Чи є місце алкоголю в житті людей з діагнозом виразка шлунка? Скільки пропущених келихів вина або кухлів пива залишаться для хворого непоміченими і яким напоям віддати перевагу?

Алкоголь при виразці шлунка: пиво, вино, горілка
Зміст статті

  • 1 Які спиртні напої категорично заборонені
  • 2 Вплив алкоголю на слизову шлунка
    • 2.1 Вино при виразці шлунка
    • 2.2 чи можна при виразці пиво?
    • 2.3 Горілка при виразці
  • 3 коли лікар допускає прийом алкоголю і які напої дозволені
  • 4 Що і коли можна пити після лікування
  • 5 Види виразкової хвороби
  • 6 Перші ознаки виразки шлунка
  • 7 Від алкоголю до гастриту і виразці
  • 8 Ускладнення
  • 9 Протипоказання

Які спиртні напої категорично заборонені

При такої хвороби заборонено приймати не всі алкогольні напої. Гастроентерологи дотримуються категоричної думки, що будь-яке спиртне заборонено при виразці шлунка. Однак прихильники народних методів лікування практикують вживання міцних спиртних напоїв, не знаючи, що деякі види алкоголю зовсім заборонені. Язвенникам категорично забороняється вживати:

  • шампанське.
  • складні алкогольні коктейлі.
  • окремі сорти сухих і столових вин.
  • мартіні .
  • ігристі, кріплені вина.
  • джин-тонік.
  • лікер.

Пиво викликає підвищене газоутворення, печію і здуття. Світле пиво підсилює вироблення соляної кислоти шлунком, що тягне виразка стінок органу. Такий продукт гальмує процес травлення, призводить до запорів, підсилює розмноження бактерій хелікобактер пілорі.

Вплив алкоголю на слизову шлунка

Однозначно, несумісні поняття — виразка шлунка і алкоголь, якщо людина ставить перед собою мету перемогти хворобу. Категоричність, перш за все, пояснюється тим, що алкогольні напої збільшують секрецію.

Цей фактор є дуже небезпечним при виразці шлунка. Крім цього, якщо приймати алкоголь регулярно, то можна значно погіршити процес травлення. Небезпечним наслідком цього є запори.

У разі несвоєчасного очищення організму відбувається накопичення токсинів і погіршення обміну речовин. На тлі цього може відзначатися значне зниження імунітету. Якщо стінки органу запалені і слизова оболонка шлунка має виразкові дефекти, то навіть мінімальна кількість алкоголю може викликати загострення.

А, як відомо, в гострому періоді виразкова хвороба завжди супроводжується сильним больовим синдромом. Зловживання спиртними напоями, з великою ймовірністю, може викликати внутрішню кровотечу. Це дуже небезпечне ускладнення.

Іноді без надання швидкої медичної допомоги у вигляді хірургічного втручання виникає загроза життю. Більшість докторів акцентує увагу пацієнтів на те, що алкоголь уповільнює процес лікування патології. Слід знати:

  • Міцний алкоголь навіть в малих дозах збільшує ризики виникнення загострення. До небезпечних напоїв відноситься не тільки горілка, а й коньяк. Помилкою є твердження з приводу того, що алкоголь припікає дефектну ділянку, тим самим сприяючи його загоєнню. Категорично заборонено самогон, бо в домашніх умовах неможливо виконати його якісну очистку.
  • Вино будь-якого сорту є подразником слизової оболонки. Крім того, речовини, які містяться в напої, можуть погіршити травлення, що дуже шкідливо при виразковій хворобі. Найбільш безпечним вважається червоне солодке вино.
  • Пиво. Містяться в напої солод і хміль викликають процеси бродіння, які згубно впливають на стан слизової. Продукт уповільнює переварювання їжі і просування її по травній системі. Такі перевантаження погіршують стан людини, страждає на виразку шлунка. Найбільш небезпечними вважаються світлі сорти.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Можна їсти авокадо при гастриті?

Вино при виразці шлунка

Дослідження італійських вчених з університету в Сієні стверджують, що червоне вино при виразці, що вживається в невеликій кількості, надає терапевтичний ефект.

Британські колеги згодні з їх думкою, експериментально підтверджуючи той факт, що вино з червоних сортів винограду згубно впливає на бактерію Helicobacter pylori, що викликає виразкову хворобу.

Обстеження людей, які взяли участь в експерименті, показало: вживання одного келиха вина на добу зменшує кількість бактерій на 17%. Показник людей випивали алкогольного напою в три рази більше отримали менший результат (11%). Багато пацієнтів із захворюванням шлунково-кишкового тракту інформацію про червоному вині сприймають як керівництво до дії. Чи можна вино при виразці? Лікарі попереджають, що цей напій корисно тільки в якості профілактики. У того, хто вже страждає недугою,

  • сухе, кріплене, напівсолодке, солодке вино,
  • ігристі алкогольні напої (шампанське),
  • настойки,
  • вермути,
  • мартіні

викличуть сильне роздратування виразок поверхні шлунка, підвищать кислотність, негативно позначаться на травної функції. В результаті людина відчує біль, відраза до їжі, блювоту.

Чи можна при виразці пиво?

Напій, зварений з шишок хмелю, багатьма обивателями несправедливо вважається легким і нешкідливим для організму алкоголем. Лікарі підтримуються абсолютно протилежної думки, роблячи акцент на світлих, фільтрованих пивних сортах.

На їхню думку, відфільтроване пиво негативно впливає на весь шлунковий тракт, порушуючи функцію травної системи, що неприпустимо для людей, які страждають гастроентерологічної патологією.

  • Регулярно вживаючи світле пиво при виразці, хворий провокує посилене виділення шлунком соляної кислоти, яка роз’їдає слизові стінки органу. Запускаються процеси гниття, починається запальний процес.
  • Cлабоалкогольний напій викликає відрижку, печію, підсилює газоутворення, здуття живота, уповільнює процес травлення, провокуючи хронічні запори в кишечнику.
  • У результаті дисфункції шлунково-кишкового тракту організм недоотримує поживних речовин, захисна функція слабшає, дозволяючи інфекції Helicobacter pylori активізуватися, викликаючи первинний напад виразкової хвороби.
  • Світле пиво багаторазово збільшує ризик рецидиву, перетікання гострої форми недуги в хронічне захворювання.

Нефільтрований напій з хмелю, на думку вчених з Мюнхена, більш м’яко впливає на організм, сприяючи активізації соку, що виробляється шлунком.

Хміль, присутній в нефільтрованих сортах, сприятливо впливає на органи шлунково-кишкового тракту, надаючи болезаспокійливий, заспокійливий, антисептичний, антиканцерогенний ефект. Нефільтроване пиво (в помірних дозах) здатне збагатити організм білками, корисними вуглеводами, ферментами, мінеральними солями, що дуже корисно при при захворюваннях органів травлення.

Горілка при виразці

Обговорюючи питання, який алкоголь в більшій мірі безпечний для хворого шлунка, люди навмисно уникають міцних напоїв, вважаючи горілку і коньяк при виразці шлунка найбільш шкідливими.

чи можна при виразці горілку?

Практика показує, що якісні міцні спиртні напої, випиті в малих кількостях, доставляють хворому значно менше негативних наслідків, ніж інший алкоголь. Але ця аксіома діє за умови виконання наступних правил:

  • Горілка при виразці шлунка допускається до вживання в рідкісних випадках і обмеженій кількості.
  • Весна та осінь — не найкращий час для прийняття міцного алкоголю, адже саме в цей час спостерігається найбільша кількість рецидивів захворювання.
  • Горілку і коньяк при виразці шлунка можна вживати тільки після щільного обіду або вечері. Їжа зуміє захистити слизову оболонку стінок від агресивного впливу спирту.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна їсти банани при панкреатиті? Вплив на підшлункову залозу

Алкоголь при виразці шлунка: пиво, вино, горілка

Коли лікар допускає прийом алкоголю і які напої дозволені

Деякі лікарі говорять, що можна пити алкоголь без наслідків для такого захворювання, як виразка шлунка. При такій патології категорично заборонено випивати, як раніше. Перед вживанням алкоголю слід обговорити це з лікарем. Потрібно вказати, що саме ви збираєтеся випити і в якій кількості. Спиртні напої дозволяється приймати в профілактичних цілях в малих дозах, і при цьому не всі види дозволені. Вживати алкоголь можна після того, як настане ремісія, виразка зарубцюється (3-6 тижнів), утворюється «білий» рубець (3-6 місяців). У такому випадку напій вже не буде надавати настільки негативний ефект.

При локальному дефекті слизової оболонки шлунка можна пити:

  • коньяк.
  • сидр.
  • брагу.
  • тодди.
  • нефільтроване пиво.

Раніше любителі народних методів лікування практикували вживання міцних спиртних напоїв. Її застосування припікає виразки, так вважають народні цілителі. Таке тлумачення в корені не вірно і зовсім не науково. Горілка при виразці шлунка завдає менше шкоди, ніж пиво, мартіні. Дозволено вживати горілку в дуже малих кількостях після щільного обіду або вечері. Напій повинен бути якісним, чи не простроченим. Проте найкращим вибором для людей, які піклуються про своє здоров’я, буде повністю відмовитися від вживання алкоголю. Таким чином ви не тільки не погіршить виразку шлунка, а й застережете себе від багатьох інших патологій.

Що і коли можна пити після лікування

Після лікування виразкової хвороби можна зрідка вживати спиртне, так вважає чимало лікарів. Язвенники після лікування часто запитують, чи можна алкоголь при зарубцевавшейся виразці? У виняткових випадках, якщо хворобливі прояви тривалий час не турбують, довгий час не було загострень і рецидивів, то допускається випити чарку коньяку або горілки. Але тільки не натщесерце.

Не можна вживати лікери і настоянки, пиво і різні винні напої. Головне, виключити алкоголь на час загострення і не зловживати, випиваючи по чуть-чуть на свято.

Якщо після алкоголю з’явилися характерні виразкові болі, то рекомендується промити шлунок та прийняти абсорбент. Тільки через пару годин можна прийняти виписаний лікарем противиразковий препарат.

Отже, чи можна пити, якщо виразка зарубцювалася? Про це може знати тільки лікуючий гастроентеролог, як і про те, чи дійсно виразковий процес увійшов у стадію ремісії.

Види виразкової хвороби

Існує кілька класифікацій виразкової хвороби. Відповідно до глибиною виразкового ураження розрізняють наскрізні, поверхневі або глибокі виразки. Залежно від локалізації розрізняють виразку шлунка, стравоходу, 12-палої кишки та ін.

До виразкової хвороби не відносять гострі чи симптоматичні виразки органів шлунково-кишкового тракту, тому що останні можуть розвинутися на тлі слизових регенерації, мікроціркуляціонних або гомеостазних порушень та ін.

Також виразкову хворобу поділяють на пептичну, каллезной або «німу» форму.

  • каллезная форма виразкової патології є найбільш небезпечною і зустрічається у пацієнтів досить часто. При каллезной формі уражену ділянку набуває вигляду відкритого раневого ушкодження, яке носить незагойні характер, але складається з рубцевих тканин. Подібна форма виразкової хвороби не подається ніяким терапевтичних методів впливу, пацієнти практично постійно відчувають хворобливість, а ураження часто озлокачествляются.
  • пептична виразкова хвороба — це неосложненное хронічне шлункове або 12-палої поразку, що охоплює слизові тканини і глибокі шари органів . Розвивається на тлі неправильного режиму харчування або через бактерії хелікобактер пілорі.
  • «німа» форма виразкової хвороби зазвичай розвивається, коли ураження локалізується на ділянках, що мають мінімальне число больових рецепторів. Такий тип виразкової хвороби може роками розвиватися латентно і навіть малигнизироваться.

Незалежно від форми патології, алкоголь при виразці стравоходу або інших структур шлунково-кишкового тракту вживати забороняється.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Причини виникнення виразки шлунка

Алкоголь при виразці шлунка: пиво, вино, горілка

Перші ознаки виразки шлунка

Виразкові процеси дуже важливо діагностувати на їх ранніх етапах. Тому важливо мати уявлення про клінічній картині подібних захворювань. Першими дзвіночками, що вказують на розвиток виразкової патології, є такі прояви:

  1. Нудота. Подібний ознака турбує часто, незалежно від їжі, може виникнути навіть на порожній шлунок з ранку.
  2. Блювота. Після їжі організм язвенника може зреагувати характерною блювотою, причому її характер може бути досить рясним.
  3. Відсутність апетиту. Подібний ознака виникає не відразу. Він проявляється поступово в зв’язку з хворобливим дискомфортом, який виникає після їжі.
  4. Схуднення. Прямий наслідок попереднього симптому. Людина починає менше їсти, чому негайно худне.

Подібна симптоматика може вказувати не тільки на виразкову хворобу, а й на проблеми зі щитовидкою. Тому правильний діагноз зможе поставити тільки гастроентеролог після відповідного обстеження.

Від алкоголю до гастриту і виразці

Взаємозв’язок цих патологічних станів найхарактерніша, тому як при зловживанні алкоголем приблизно в 95% випадків є різного функціональний шлунково-кишкові порушення. Порядку в 71% випадків спостерігається хронічний гастрит, який плавно перетікає в виразкову патологію, якщо пацієнт продовжує систематично зловживати спиртним. Про алкоголь при виразці або гастриті найкраще забути, тому що подібні захворювання часто мають хронічний перебіг, а навіть незначна порція етанолу здатна спровокувати загострення. Вже через півгодини після потрапляння в шлунок спирту розвивається активна дегідратація шлункової слизової з виникненням некротизованих клітинних структур. А вживання великих доз спиртного призводить до великого пошкодження шлункових клітин і стрімкого розвитку виразкових процесів.

Ускладнення

Зазвичай якщо пацієнт не вживає алкоголь, відмовився від куріння , дотримується дієти і приймає медикаментозне лікування, призначене лікарем, він веде звичайний спосіб життя, і, як правило, його нічого не турбує. Але іноді, проблеми можуть виникнути буквально «на порожньому місці».

Ускладнення при виразковій хворобі:

  1. Перфорація шлунка-вміст потрапляє в черевну порожнину і викликає запалення.
  2. Кровоточівость- це може не тільки привести до сильної анемії, але і привести до слабкості. У людини просто не буде вистачати сил на елементарні речі. У рідкісних випадках може навіть знадобитися переливання донорської крові.
  3. Трансформування виразки в стеноз прівратніка- через утворення рубців між шлунком і тонким кишечником виникає перешкода.
  4. Ракова пухлина в шлунково-кишковому тракті.

Протипоказання

Більшість фахівців дотримуються думки: будь-який алкоголь може погіршити стан пацієнт з виразкою шлунка. Ускладнення при зловживанні спиртним бувають настільки важкими, що несуть загрозу життю. Прийом алкоголю при виразковій хворобі загрожує тим, що в шлунку можуть початися некротичні процеси. Це може стати причиною розвитку раку шлунка.

Крім цього, слід пам’ятати, що протипоказання до прийому алкоголю завжди стосуються випадків, коли для лікування виразки шлунка використовуються лікарські препарати. Відомо, що спиртні напої завжди знижують ефективність препаратів. Категорично забороняється вживати алкоголь, якщо виразкова хвороба розвивається на тлі патологій печінки і нирок.

Суворі протипоказання до спиртного є в післяопераційний період.

З обережністю слід ставитися до спиртних напоїв і після рубцювання виразки. Навіть тривалий період стійкої ремісії не може виключати повторне виникнення хвороби. Але якщо від спиртних напоїв з яких-небудь причин не вдається відмовитися, то важливо пити тільки високоякісний алкоголь в малих кількостях.

Джерела:
zhkt.guru/yazva-zheludka-yazvennaya-bolezn/pitanie -racion 1 / alkogol 2
http://europaclinic.ru/alkogol-pri-zabolevaniyah/alkogol-i-yazva.html
https://lechigastrit.ru/yazva-zheludka/i-alkogol .html
https://okgastro.ru/pitanie/333-alkogol-pri-yazve-zheludka
https://vnorg.ru/zheludok/yazva/262-alkogol-pri-yazve-zheludka .html
http://gastromedic.ru/yazvennaya-bolezn/alkogol-pri-yazve-zheludka.html
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.

Схожi статтi

Які солодощі можна їсти при гастриті, а які не можна

Megusta

Гречка при панкреатиті — чи є користь і особливості приготування

Dmitry

Чи можна їсти вівсянку при гастриті?

Megusta

Меню харчування при загостренні панкреатиту і корисні рецепти

Alex

Особливості вживання сиру при панкреатиті

Tanya

Дієта при загостренні коліту кишечника

elena elena

Харчування при гострому гастриті: що можна і що не можна їсти

Tanya

Насіння при гастриті: соняшникові, гарбузові, лляні, кабачкові

Scooby

Дієтичні салати при панкреатиті

Megusta

Залишити коментар