Хронічний гастрит — це запалення підслизової і слизової оболонок шлунка. Для цієї патології характерні рецидиви і порушення процесу відновлення епітелію, крім цього, спостерігається розвиток атрофії.
Зміст статті
- 1 Детальніше про те, що таке хронічний гастрит
- 2 Етіологія і патогенез захворювання
- 3 Класифікація захворювання
- 4 Симптоми хвороби
- 5 Ускладнення патології
- 6 Діагностика
- 7 Як лікувати патологію
- 7.1 Дієта при патології
- 8 Прогноз патології
- 9 Профілактика хронічного гастриту
Детальніше про те, що таке хронічний гастрит
хронічний гастрит є запаленням, яке носить тривалий, рецидивуючий характер. Результатом такого перебігу стають патологічні трансформації структури слизової, її дегенерація, атрофія елементів клітин. Залози в підслизовій припиняють функціонувати і починають заміщатися інтерстиціальної тканиною. Коли запалення переходить на 12-ти палої кишки, то розвивається гастродуоденіт. Якщо не лікувати гастрит, нормальні епітеліальні залози позбавляються вміння регенерувати і замінюються сполучною тканиною.
Хронічному гастриту схильне близько 70% дорослих (діти схильні до захворювання менше). Захворювання має багато підвидів, які вимагають лікування при виникненні гострого періоду. Часто такий вид гастриту супроводжується хронічним холециститом.
Етіологія і патогенез захворювання
Одна з основних причин виникнення гастриту хронічного виду — присутність в організмі Helicobacter pylori — бактерії, яка населяє шлунок і дванадцятипалу кишку дорослої людини.
в країнах, що розвиваються відсоток інфікованості більше, ніж в розвинених, зазвичай така форма гастриту спостерігається в проживаючих в Азії і Латинській Америці . Ризик виникнення хвороби збільшується з віком, гендерних відмінностей для захворювання не існує.
У клінічній практиці виділяють такі фактори ризику появи хронічного гастриту:
Зовнішні (екзогенні) фактори:
- неправильний режим харчування (неякісна їжа, нерегулярні прийоми їжі, перекушування), наявність в раціоні великого обсягу смаженої, гострої, копченої, кислої їжі, занадто гарячих або занадто холодних страв.
- недостатність функції жування (нестача зубів, захворювання стоматологічного характеру).
- куріння, особливо на голодний шлунок.
- вживання алкоголю.
- тривалий прийом лікарських засобів може викликати ятрогенний хронічний гастрит.
- робота на шкідливому виробництві.
Внутрішні (ендогенні) фактори:
- ендокринні порушення.
- порушення обміну речовин.
- серцево-судинна і легенева недостатність.
- запалення хронічного характеру легких, верхніх дихат Єльне шляхів, порожнини рота.
- хронічні гепатити, цироз печінки, панкреатит, інші патології органів травлення. Вони можуть викликати патологічні зміни в роботі шлункових залоз, відбувається пошкодження слизової і починається хронічне запалення, а збої в перистальтике кишечника здатні викликати рефлюкс-гастрит.
- аутоімунні стану.
Класифікація захворювання
Хронічні гастрити класифікуються:
За місцем розташування:
- антральний.
- фундальний.
За походженням:
- аутоімунний.
- бактеріальний.
- ятрогенний.
- ендогенний.
- рефлюкс-гастрит.
За гістології виділяють:
- поверхневий.
- геморагічний.
- атрофічний.
- гиперпластический.
За типом секреції:
- гіперацидний.
- гіпоацидний.
- нормальна секреція.
За клінічної класифікації зустрічаються:
- хронічний (тип А) фундальний, аутоімунний гастрит дна шлунка (первинний).
- гастрит (тип В), антр ний гастрит бактеріального генезису.
- рефлюкс-гастрит (тип С), біліарний рефлюкс-гастрит.
- змішана форма (тип A і тип В) — кислотність буває зниженою або підвищеною.
Зустрічаються специфічні типи хронічного гастриту: лімфоцитарний, алергічний, радіаційний, гранулематозний.
- фаза ремісії.
- фаза запалення.
симптоми хвороби
Можна виділити загальні симптоми хронічного гастриту:
- приступообразная ниючий біль після їжі в зоні шлунка.
- підвищене газоутворення (метеоризм), бурчання в животі.
- діарея, яка змінюється запорами.
- болю «голодного» характеру ночами.
- зменшення апетиту, що веде до втрати ваги.
- печія.
- відчуття клубка в горлі.
- блідість шкіри.
- порушення сну.
- важкість у животі.
- відрижка.
- больові відчуття в стравоході і відчуття печіння.
- нудота і блювота практично після кожного прийому їжі або медикаментів.
Іноді пацієнт відчуває лише напади нудоти і відчуває больові відчуття, це означає, що захворювання протікає приховано.
На ранніх етапах хвороби секреторна функція шлунка може зберігатися як в нормальних межах, так і зростати або зменшуватися. З перебігом хвороби секреція залоз зазвичай знижується, кислотність — зменшується.
Хронічний гастрит гиперацидного типу — це частіше поверхневе запалення слизової, без залучення в процес запалення залоз і без їх атрофії. Це більше характерно для осіб молодого віку, зазвичай діагностується у чоловіків. При такому типі гастриту біль схожа на напад виразкової хвороби, хворі часто відчувають важкість у шлунку після прийому їжі, кислу відрижку, печію. Ночами присутній підвищений синтез шлункового соку.
При гастриті аутоімунної етіології спочатку спостерігають симптоматику макроцитарной анемії, яка пов’язана з нестачею вітаміну В12. Пізніше до гематологічної симптоматикою приєднуються прояви з боку шлунково-кишкового тракту, що виражається втратою апетиту, зменшенням ваги, порушеннями діяльності кишечника, і неврологічними порушеннями — лабільність психіки, потемніння в очах, кінцівки німіють.
Симптоми можуть відрізнятися в залежності від підвищеної або зниженій кислотності шлункового соку.
- відчуття печіння в зоні стравоходу або шлунка.
- печія.
- кисла відрижка.
- болю, що виникають натщесерце і проходять відразу після їжі.
- зниження артеріального тиску.
- аритмія.
- підвищена дратівливість, депресія.
- постійна сонливість, швидка стомлюваність.
- серцеві болі.
При зниженій кислотності спостерігається відсутність потрібної кількості соляної кислоти для повноцінного перетравлення їжі, що веде до того, що їжа неперетравленим грудкою знаходиться на дні шлунку і може загнивати.
В результаті у хворого виявляються такі симптоми:
- присмак гнилі в роті.
- діарея.
- неприємний запах з рота.
- нудота.
- метеоризм, здуття живота, кольки.
- після їжі під ложечкою виникають ниючі болі.
- відразу після їжі — відрижка повітрям.
- зниження апетиту, для насичення потрібна маленька порція їжі.
- в запущених випадках може бути присутнім блювота неперетравлені шматочками з’їденої їжі.
Серед загальних симптомів часто спостерігаються: загальна слабкість, дратівливість, підвищена стомлюваність, можуть виникати больові відчуття в області серця, знижуватися тиск, підвищується серцебиття.
в фазі загострення виникають короткочасні больові напади, дискомфорт у верхній зоні живота, відчуття важкості, печія, нудота після прийому їжі, можливі прояви порушення процесу перетравлення їжі: запор або пронос, здуття живота (метеоризм) .
В фазі ремісії симптоматика захворювання припадають майже вся, але проявляється знову під час гострого періоду.
Загострення часто носять сезонний характер (наприклад, весна і осінь), також можуть провокуватися недотриманням режиму харчування, курінням, підвищеним вживанням алкоголю, вживанням окремих видів ліків.
Ускладнення патології
Часто хронічний гастрит може посилюватися присутністю ем виразкової хвороби (слизова починає із’язвляется, підвищується ризик кровотечі, пенетрації шлункової стінки).
Осередок подібного запалення здатний озлокачествляться, і в результаті може розвинутися пухлина лімфоїдної тканини або рак шлунка.
Діагностика
- ендоскопічна діагностика (гастроскопія).
- аналіз шлункового соку.
- загальний аналіз сечі, крові.
- біопсія.
- аналіз калу на наявність прихованої крові.
- pH-метрія.
- дихальний тест.
- ПЛР-діагностика .
- ФГДС.
Диференціальна діагностика потрібна для виключення грижі діафрагми, виразки шлунка або 12-ти палої кишки, езофагіту, різних пухлин.
Як лікувати патологію
Лікування хронічного гастриту складається з декількох етапів:
- зміна способу життя (відмова від шкідливих звичок, харчування згідно дієті і по режиму).
- медикаментозне лікування.
- фітотерапія.
- фізіотерапія.
- санаторне лікування для закріплення ремісії.
Лікарські препарати для лікування гастриту:
- для нормалізації процесів травлення застосовуються ферментні засоби: «Панкреатин», «Креон», «Мезим».
- для купірування печії використовують антацидні препарати, вони призначаються через здатність пов’язувати соляну кислоту і зменшувати активність ферментів шлунка: «Гевіскон», «Алмагель», «Фосфалюгель».
- при наявності в організмі хворого бактерії хелікобактер пілорі прописують антибактеріальні препарати.
- препарати, які сприяють зниженню синтезу соляної кислоти, — це інгібітори протонної помпи ( «Омез», «Нексиум», «Нольпаза»), і блокатори Н2-гістамінових рецепторів ( «Фамотидин »,« Ранитидин »).
- лікарські препарати і натуральні засоби, які допомагають збільшувати секрецію шлункового соку (« Лімонтар », сік подорожника), їх призначають при зниженій секреторній функції травного органу.
- для усунення спазмів і нормалізації перистальтики вживають спазмолітичні препарати — таблетки «Но-шпа», «Папаверин» і регулятори моторики — «Трімедат».
- коли в шлунку в результаті тривалого запального процесу розвинувся авітаміноз і анемія, можуть включатися в схему терапії і вітаміни, зазвичай це препарати заліза — «Ферлатум», фолієва кислота, вітамін В12.
- призначаються лікарські засоби, які володіють гастропротекторних дією, вони сприяють захисту слизової від агресивного впливу соляної кислоти і шлункового соку, надають терпкий і обволікаючу дію, — це препарати вісмуту ( «Викалин», «Де-нол»). Лікарський засіб «Вентер» крім цього має ще й антацидні та противиразкові властивості.
Використання народних методів при лікуванні хронічних гастритів дозволяється, але перед початком застосування народних засобів терапії слід проконсультуватися з лікуючим лікарем.
Фізіотерапевтичні процедури застосовують тільки в період ремісії і після зниження активності гострих симптомів. Це можуть бути: фонофорез, бальнеотерапія, електрофорез, КВЧ.
Окремо можна відзначити терапію аутоімунного гастриту. Так як завданням лікування даного виду хронічного гастриту частіше є стимуляція, а не зниження секреторної діяльності слизової, то використовують речовини, які підвищують кислотність шлункового соку: лимонна і бурштинова кислоти, вітаміни РР і C, сік подорожника. У меню присутні продукти, у складі яких є підвищена кількість кислот (цитрусові, квашена капуста, журавлина, кефір).
При діагностуванні рефлюкс-гастриту додатково призначають прокинетики, в чиє завдання входить стабілізація моторики шлунково-кишкового тракту. Такі ж препарати входять в схему лікування гастриту аутоімунного типу.
Дієта при патології
пацієнтам при хронічному гастриті з підвищеною секрецією прописують дієту «Стіл №1», а при гіпоацидний гастрит — дієту «Стіл №2». Наказують приймати їжу маленькими порціями, часто, виключити з раціону подразнюють слизову страви.
При гастриті з підвищеною або нормальною секрецією призначається до 7 днів дієта № 1а, після пацієнт переходить на харчування у відповідність з дієтою №16 (до 2 тижнів), і потім протягом 3 місяців харчується за правилами дієти №1. Ці дієти припускають харчування стравами в рідкому або протертому вигляді, в доповнення вводять прийом вітамінів. При будь-якому типі цих дієт забороняється вживання алкоголю, міцної кави або чаю, соків, жирних гострих страв, консервів, бобових.
При недостатній секреції шлунка рекомендують дотримання дієти «Стіл №2». Харчування — дробове, їжа також вживається в проваренном і добре подрібненому вигляді, а вживання м’ясних бульйонів, чаю, кави, соків, овочевих відварів, нежирних м’яса і риби допомагає стимуляції секреторної функції травного органу. Через недостатню вироблення шлункового соку з раціону виключається їжа з високим вмістом рослинної клітковини: редис, виноград, фініки, вироби з тіста, холодні напої, гострі, копчені і надмірно солоні страви. Не рекомендуються до прийому вершки, незбиране молоко, газовані напої, каші з перлової і гречаної крупи, гриби, бобові, мариновані овочі.
У гостру фазу захворювання в раціон можна включати нежирне м’ясо і рибу, крупи , яйця, пити відвар шипшини.
При ремісії (ослаблення або повне зникнення ознак патології) дієта стає не такою суворою, але потрібно дотримуватись таких правил:
- також забороняється вживання гострих, жирних, смажених страв, копчених продуктів, консервів, газованих напоїв.
- спосіб приготування обов’язково повинен бути щадним — їжа повинна бути приготовлена на пару, зварена або погашена, обов’язково вживати її в протертому вигляді.
- з раціону виключаються свіжі фрукти ( можна їсти тільки банани) і овочі.
- виключається прийом надмірно гарячої або холодної їжі.
- рекомендується дотримуватися питний режим — обсяг рідини, що випивається за день, не повинен бути менше 1,5 л .
- будь-які продукти слід обов’язково ретельно пережовувати.
- не допускається переїдання або перекушування «на ходу» і «всухом’ятку».
- категорично виключені алкоголь і куріння.
Відео по темі:
Прогноз патології
Хронічний гастрит при адекватному лікуванні не призводить до сильного погіршення якості життя і зменшення її терміну. При вираженій анемії прогноз визначається як несприятливий, і з’являється ризик для життя.
Прогноз захворювання може бути менш сприятливим, якщо діагностується атрофія слизової. Можливий ризик для життя представляють ускладнення хронічного гастриту:
- виразка шлунка і дванадцятипалої кишки.
- шлункова кровотеча.
- рак шлунка.
Профілактика хронічного гастриту
Пацієнтам з діагнозом «хронічний гастрит» необхідно 2 рази на рік проходити обстеження. Тим, хто має високий ризик злоякісної пухлини (атрофічний, аутоімунний гастрити, дисплазії слизової і метаплазії), радять періодично проходити ендоскопічне дослідження. Обов’язкова своєчасна санація хронічних інфекцій — карієсу, хронічного тонзиліту. Необхідно вести здоровий спосіб життя, повністю позбутися від шкідливих звичок.
Список літератури:
https://aibolit.me/articles/hronicheskiy-gastrit-lechenie 1 /
https: / /www.sogaz-clinic.ru/clinics/therapy/gastroenterology/chronic-gastritis/
https://www.gmsclinic.ru/diseases/chronic-gastritis
https: //www.1spbgmu. ru / images / home / universitet / Struktura / Kafedry / Kafedra_terapii_fakultetskoy / lektsii / gastroenterology12.pdf
https://ru.wikipedia.org/wiki/Гастрит
med.vesti.ru/articles/zabolevaniya/ hronicheskij-gastrit-lechenie-simptomy /
яокб.рф / хронічний-гастрит /
https://www.kp.ru/guide/kak-lechit-gastrit.html
Лежнева Ірина Юріївна , Балабіна Наталія Михайлівна Поширеність і чинники ризику хронічного гастриту // Сиб. мед. журн. (Іркутськ). 2011. №4.
prezident-med.ru/poliklinika/gastroenterologiya/hronicheskij-gastrit/
http://navigator.mosgorzdrav.ru/diseases/gastroenterologiya/khronicheskiy-gastrit/
https : //www.gastroscan.ru/patient/disease/01/02/
Нотатки автора статті, засновані на особистому досвіді.
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.