Виразка шлунка може бути спровокована різними чинниками. Дискомфорт і печіння в області шлунка — головні супутники пошкодження слизової органу. Деякі кисломолочні продукти, у складі яких є натуральні речовини, допомагають боротися з такими проявами хвороби. Кефір при виразці шлунка відноситься до тих самих продуктів харчування, які полегшують дискомфортний стан.
Зміст статті
- 1 Користь кефіру при виразці шлунка
- 2 Як правильно пити кефір
- 3 Який напій приносить користь
- 4 Різниця в покупному і домашньому кисломолочний напій
- 4.1 Покупної
- 4.2 Домашній
- 5 Протипоказання
- 6 Питання-відповідь
Користь кефіру при виразці шлунка
У складі кефіру присутні корисні бактерії, які допомагають зберігати здоров’я системи травлення.
«Корисні» бактерії — пробіотики, заважають розвитку патогенних бактерій і зменшують сприйнятливість організму до інфекцій.
Лактобактерии Lactobacilli , L. Salivarious, L. Johnsonii, присутні в молочних продуктах (в кефірі, ацидофільної продукції з молока, сирі або в йогурті) також перешкоджають розвитку бактерій хелікобактер пілорі.

Але такі корисні речовини не зустрічаються в кисломолочної продукції, яка піддалася пастеризації, так як цей процес знищує в молочних продуктах всі корисні мікроорганізми.
Недавні дослідження показали, що в цей кисломолочний напій міститься речовина подібне молочній кислоті, яке ефективно знищує Хелікобактер пілорі.
Так пити кефір при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки або вживання його не завжди до місця?
Пити даний кисломолочний напій небажано в період загострення захворювання , так як, незважаючи на масу корисних властивостей, він володіє дратівливим впливом на пошкоджену слизову. В інших випадках кефір для шлунка при виразці вважається майже ідеальним продуктом.
Завдяки антимікробним властивостям, якими він володіє, кефір приносить велику користь пацієнтам із захворюваннями інфекційного характеру шлунково-кишкового тракту. Цей кисломолочний напій сприяє виведенню шкідливих речовин з організму і запобігає розвитку патогенних організмів в порожнині шлунка і дванадцятипалої кишки.
Кефір добре вживати хворим, що страждають характерною низькою кислотністю шлунка (гіпоацидний гастрит). Він також підвищує імунітет. Кисломолочні продукти при виразці шлунка мають незамінними властивостями, що допомагають боротися із захворюванням, важливо лише дотримуватися деяких правил прийому.
Інші цінні компоненти в кефірі:
- йод — сприяє підтримці нормальної діяльності щитовидної залози.
- вітамін С — зміцнює імунну систему.
- фосфор і кальцій — сприяють зміцненню кісткової системи.
- залізо, магній , натрій — ці речовини сприяють регенерації клітин.

Як правильно пити кефір
в стадії ремісії при наявності виразки шлунка можна пити цей кисломолочний продукт в невеликій кількості, і робити це слід правильно:
- Разова доза не повинна перевищувати 200 г.
- Температура напою повинна бути кімнатної, так як в холодному вигляді він подразнює стінки шлунка.
- Вживати його слід не під час їжі. Склянкою кефіру можна замінити полуденок.
- Кисломолочний напій не повинен бути дуже кислим і жирним.
- Починати вживання бажано з мінімальної кількості, і тільки після відсутності негативних реакцій дозволено вживати його кілька разів в день .
Для отримання більшого ефекту від вживання кефіру, в нього можна додати чайну ложку соняшникової або оливкової нерафінованої олії на склянку напою. Вживати таке лікувальний засіб краще перед сном, напій сприяє загоєнню пошкодженої поверхні слизової. Тривалість терапії — півтора-три місяці.
Слід взяти до уваги такий момент: свіжий кисломолочний напій має послаблюючу дію, а якщо він зберігався більше доби, навпаки — закріплює.
під час загострення пити кефір строго протипоказано.
Який напій приносить користь
Через те, що при виготовленні напою застосовується біологічна закваска, властивості кефіру залежать від рівня дозрівання продукту. У раціоні хворого з виразкою шлунка напій повинен бути одноденним.
Він є дуже легким за своїм складом і не надає подразнюючої впливу на пошкоджені місця слизової органу. Можна вживати одноденний напій як легке проносне, так як він м’яко допомагає позбутися від запорів і сприяє очищенню організму від токсинів.

Різниця в покупному і домашньому кисломолочний напій
Покупної
Щоб вибрати корисний магазинний продукт, слід звертати увагу на те, що в складі не повинно бути ніяких інгредієнтів, крім молока й закваски.
Коли на упаковці термін придатності кефіру більше місяця, це говорить про присутність в ньому консервантів.
Також краще вибирати кефір, який розфасований в скляних пляшках або картонних упаковках. В упаковках з пластика при зберіганні губляться деякі корисні властивості.
Також краще вживати напій з 2,5% жирністю. Знежирений продукт в своєму складі має менше корисних речовин, і в ньому часто присутні загусники, здатні нашкодити організму при виразці шлунка.
Домашній
Напій, приготовлений вдома, без сумніву, вважається більш корисним в порівнянні з магазинним. Готують його, застосовуючи суху закваску, або за допомогою магазинного кефіру, в якому є живі бактерії.
За допомогою сухої закваски кефір готують так: в літр молока додають 1 г закваски і залишають в термосі (або йогуртниці) на пів доби.
При виготовленні домашнього кисломолочного напою з покупного продукту процес виготовлення такий: в 3 л молока додають кефір (15 ч. ложок) і ставлять суміш в тепле місце на півдоби.

Протипоказання
Кефір слід виключити з раціону харчування при загостренні виразки шлунка. Обережно слід вживати цей напій при високій кислотності — дозволено вживати лише одноденний кефір в невеликих кількостях. Повністю виключають його з раціону тільки при індивідуальній непереносимості лактози.
Не рекомендується вживати кисломолочний продукт тим, хто страждає розладом травлення. Кефір можна пити, якщо напою не більш 3 днів. Після перевищення цього терміну в ньому пропадає велика частка корисних бактерій, і він здатний принести більше шкоди, ніж користі, так як у нього з’являється закріплює ефект і він здатний викликати бродіння.
При постановці діагнозу в будь-якому випадку присутність в дієті кефіру повинно бути погоджено з лікарем, щоб уникнути негативних наслідків.
Питання-відповідь
Чула, що від виразки шлунка корисно приймати кефір з маслом обліпихи. Чи так це?
Масло обліпихи з цим кисломолочним напоєм корисно приймати при запорах. Але і при виразках вживання такої суміші корисно легким очищує ефектом, при якому кишечник буде звільнятися від шлаків, пом’якшуючи активність виразки.
Список літератури:
https://www.kp. ru / guide / dieta-pri-jazve-zheludka.html
http://www.10gkb.by/informatsiya/stati/printsipy-pitaniya-pri-yazvennoj-bolezni
https: // interfax. by / news / obshchestvo / sotszashchita / 4181 /
https://rskrf.ru/tips/eksperty-obyasnyayut/10-faktov-o-kefire-zametki-dietologa/
Кулінарія при виразці шлунка. Н. М. Пчелінцева, 2008 р
https://www.cosmo.ru/health/diets/dieta-pri-yazve-zheludka-i-dvenadcatiperstnoy-kishki/
Нотатки автора статті, засновані на особистому досвіді.
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.