Температура — нехарактерний симптом гастриту, проте він досить сильно турбує пацієнтів, так як може бути на рівні 37-38 градусів кілька днів. У той же час температура при гастриті погано збивається, так як звичайні жарознижуючі можуть завдати шкоди у вигляді загострення захворювання.
Зміст статті
- 1 Коли може підвищуватися температура при гастриті
- 2 чи треба збивати температуру при гастриті
- 3 Особливості температури при гастриті
- 4 Температура при гастриті у різних пацієнтів
- 5 Лікування
- 5.1 Народні методи
- 6 Наслідки високої температури
Коли може підвищуватися температура при гастриті
Найчастіше підвищується температура при загостренні гастриту, при хронічному типі хвороби температура зазвичай залишається в нормі. Зростання температури під час нападу загострення гастриту не відноситься до самих типових симптомів захворювання.
Гарячка прямо говорить про присутність в організмі процесу запального характеру. Коли при високій температурі пацієнт не страждає від застуди або супутніх хвороб, це говорить про початок патології, яка розвивається в шлунку людини і потребує обстеження.
Причинами підвищення температури в період загострення можуть бути:
- негативний вплив на стан шлункової стінки патогенних бактерій.
- інтоксикації, які відносяться до вживання важкої їжі.
- інші патологічні стани.
Іноді жар з’являється через виникнення ерозії або виразки шлунка, яка починає кровоточити. У той же час, під час гастриту у пацієнта з симптомом блювоти може спостерігатися в ній домішки крові.
Дана симптоматика найчастіше вказує на повторне розвиток хвороби, тому не варто відкладати візит до лікаря.
Таке підвищення у дорослих при гастриті шлунку є одним з найбільш звичних симптомів, який виникає разом з больовими відчуттями в районі живота. Організм у такий спосіб реагує на запалення, активно відбувається всередині.
Чи треба збивати температуру при гастриті
Під час підвищення температури в організмі людини починається жвава вироблення альфа-інтерферону, речовини , що виробляється органами імунної системи. Ця речовина допомагає боротися з бактеріями і вірусами. Вироблення цієї речовини починається після підвищення більше 37 градусів.
Саме тому лікарі не рекомендують при респіраторних інфекціях збивати температуру, яка не досягнула позначки 38,6. Так організм самостійно бореться зі збудниками хвороби.
Але при підвищенні температури при гастриті працює зовсім інший принцип, так як патогенні мікроорганізми в рідкісних випадках провокують гастрит, і запалення з’являється з інших причин:
- супутні захворювання (дизентерія та інші).
- травми стравоходу.
- неправильне харчування.
- шкідливі звички.
- різні стреси .
Крім цього, спеку при гепатиті сприяють такі чинники:
- різні отруєння — харчові або хімічні.
- вторинне ураження слизової хвороботворної мікрофлорою і різними інфекціями, зараження.
- поява на слизовому шарі органу кровоточивих виразок.
- прийом лікарських препаратів, які сильно дратують слизову шлунка.
- вживання алкогольних напоїв .
Рекомендується прибрати дратівливі чинники, і процес загострення гастриту почне затухати, одночасно сприяючи зниженню спека.
Інша проблема полягає в тому, що температура при гастриті важко збивається. Діяльність шлунково-кишкового тракту порушена, і лікарські препарати, опиняючись в організмі, не всмоктуються кишковими стінками, і взагалі не надають потрібного ефекту. Потрібно зняти запалення слизових шлунка, температура тоді знизиться природним шляхом самостійно.
Ситуації, при яких температура не знижується, а тільки зростає, зустрічаються нечасто. Причини такого зростання такі:
- помилково поставлений діагноз.
- синхронне формування декількох захворювань.
- індивідуальне несприйняття використовуваних лікарських препаратів.
Лікар робить необхідні обстеження, щоб переконатися, що гастрит не перейшов в виразку, і немає пухлинних захворювань шлунково-кишкового тракту. При терапії будь-якого захворювання важливо знайти його першопричину. Тоді і ефект від терапії буде значним.
Особливості температури при гастриті
Гастрит дає температуру більше 38 градусів рідко. Більш висока говорить про приєднання до гастриту ще однієї інфекції.
Небезпека високої температури в тому, що діяльність всіх систем і функцій починає давати збої, і відновлення нормальної роботи організму відбувається набагато довше. Жар супроводжується слабкістю, болем у голові, ознобом, виникають складнощі з підйомом з ліжка. Головні прояви даного стану — апатія і миттєва стомлюваність. Коли жар при гастриті дуже довго тримається, допомога пацієнту можна надати лише в стаціонарі.
Можливі випадки, коли температура опускається нижче показників норми. Ця ситуація набагато небезпечніше. Якщо вона стає 36-36,4 градусів, то це говорить про занепад сил, загальному перевтомі. В такому стані пацієнт може «підхопити» різні віруси або бактерії, він починає часто хворіти, після хвороб довго відновлюється. В цьому випадку треба виявити джерело цього стану, а не лікувати виникли прояви.
Такі симптоми часто можна спостерігати при хронічному гастриті. Коли хворий не дотримується дієти, не прислуховується до рекомендацій лікаря, його організм звикає існувати в умовах постійної напруги, запалення хронічного перебігу. Пацієнт вже навіть не відчуває болю. До якогось моменту він упевнений, що все добре, але в один момент організм здає свої позиції. Зазвичай спочатку слід різке підвищення температури, а потім вона несподівано зменшується і тримається на низькому рівні.
Температура при гастриті у різних пацієнтів
Високу температуру супроводжують: відрижка, неприємний запах з рота, підвищене слиновиділення, сухість у роті. При гострому гастриті вона може почати підніматися дуже різко. Це буває пов’язано з попаданням в організм інфекції, зокрема, коли захворювання розвивається швидко.
У дітей яскраві симптоми захворювання виникають після закінчення певного часового проміжку після появи перших ознак.
Характерним вважається погіршення стану дитини — він може страждати від нудоти, блювоти і больових відчуттів в районі епігастрії.
Коли у дитини спостерігається інфекційний гастрит, це означає, що можуть проявлятися симптоми харчового отруєння, лихоманка, а також може виділятися слиз, можливий пронос. Якщо є підозри на гастрит, треба зробити очищення шлунка. Це робиться за допомогою промивання. Також необхідно прибрати всю шкідливу їжу з меню дитини.
Якщо у малюка піднімається температура, не слід збивати її з допомогою «парацетамолу» або «Аспірину», так як це здатне спровокувати травмування шлункової стінки.
Лікарі радять пити побільше негазованої мінеральної води або трав’яні відвари. Є багато не рекомендується, порції радять розбивати на більш дрібні і з’їдати їх протягом дня. Температура в деяких випадках може знизитися самостійно. Якщо, незважаючи на вжиті заходи, температура не знижується, треба терміново викликати малюкові лікаря.
У вагітних захворювання в гострій стадії часто виникає несподівано. У них зазвичай при гастриті в гострій стадії спостерігаються больові відчуття в районі епігастрії, сильна нудота, блювання, підвищена втомлюваність, підвищення температури.
Якщо хронічний гастрит з’явився в період вагітності, незважаючи на обмеження в методах терапії для цього періоду , потрібно терміново починати лікування. Якщо лікування не проводити, захворювання може торкнутися і інші органи шлунково-кишкового тракту.
Якщо температура при гастриті підвищується, не рекомендується вживати лікарські засоби, так як в період виношування дитини вони найчастіше протипоказані.
Лікування
Температуру при гастриті не варто знижувати прийомом «Анальгіну» або «Аспірину», ін’єкціями «Анальгіну» з «димедрол. Існують більш безпечні засоби — «Парацетамол», «Ібупрофен». Ці препарати мають протизапальний, болезаспокійливий ефекти. Переважно використовувати засіб у вигляді суспензії, так воно швидше засвоїться.
Якщо в шлунку запалення сильне, є ознаки атрофії, то збивати температуру краще за допомогою ректальних супозиторіїв, в складі яких є «Ібупрофен» або «Парацетамол»
Не рекомендується вживати засоби на основі «Німесуліду». Вони негативно впливають на печінку, їх можна застосовувати, якщо потрібна термінова допомога і немає проблем з шлунково-кишкового тракту.
Медичні препарати часто бувають небезпечні для здоров’я пацієнтів із захворюваннями шлунка. І навіть лікарі рекомендують народні засоби для зниження температури, коли знають, що у пацієнта гастрит. При прийомі медикаментозних засобів важливо пам’ятати, що ці препарати можуть пошкодити слизову шлунка, спровокувати загострення хвороби і завдати відчутної шкоди здоров’ю. Якщо висока температура тримається довго і дуже висока, вживання жарознижуючих засобів обов’язково.
Не варто знижувати невисоку температуру — вважається, що організм сам з нею бореться, і може впоратися із запаленням. Винятком у цьому плані становлять пацієнти, у яких гастрит супроводжується серцево-судинними захворюваннями. Для таких пацієнтів навіть невелике збільшення температури може нести небезпеку для життя.
Народні методи
Крім фармацевтичних препаратів, для зниження температури дозволено вживати народні засоби. Може допомогти в цьому випадку чай з малинових листя або варення з малини. Його при гастриті можна вживати в невеликих кількостях. Пити цей відвар або чай рекомендується на ніч.
Також корисний чай з медом, лимоном. Можна застосовувати й інші способи народної медицини для зменшення спека при гастриті, але при цьому треба враховувати кислотність шлунка.
Дозволено пити молоко з медом, але треба його розбавляти водою 1 до 1. Добре пити липовий чай, допомагає козяче молоко.
Для швидкого зниження температури тіла пацієнта до нормального рівня рекомендують багато пити. Ідеально допомагають поліпшити стан терпимо гарячий чай з медом, морс з шипшиною або малиною.
Не гірше класичних жарознижуючих засобів діє кора верби. Для приготування кошти беруть 1 ст. ложку кори і заливають окропом, настоюють 20 хвилин. П’ють настій кілька разів на день по півсклянки. Цей рецепт підходить при будь-якому рівні кислотності шлункового соку.
Для терапії журавлиною готують журавлинний морс, а при лікуванні калиною до кашки з неї додають ложку меду. Також радять для м’якого обволікання шлунка вживати термічно оброблені овочі та фрукти.
Наслідки високої температури
Якщо не звертати уваги на супутні симптоми гастриту, можна запустити захворювання настільки, що воно перейде в виразку. При тривалому підвищенні температури починають поступово руйнуватися нейрони головного мозку, у хворого виникають проблеми неврологічного характеру.
Навіть коли при гастриті температура тримається на рівні 37 градусів (субфебрильна температура), це ненормально. На такий стан треба звернути увагу і адекватно на нього реагувати.
Список літератури:
https://www.kp.ru/guide/simptomy-i-priznaki-gastrita.html
https://www.amic.ru/voprosdnya/410159/
med.vesti.ru/articles/zabolevaniya/gastrit-simptomy-i-lechenie-u-vzroslyh/
http: // www .rami-spb.ru / Content / gastrit-simptomi-diagnostika-i-lechenie / 2899
https://www.passion.ru/health/lechenie-i-profilaktika/gastrit-simptomy-i-profilaktika 36187 .htm
https://doktor21.ru/gastroenterologia/gastrit.html
Нотатки автора статті, засновані на особистому досвіді.
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.