Правильне харчування

Харчування, дієта і стіл при гастриті

Щоб лікування при гастриті принесло максимальну користь, треба доповнювати медикаментозну терапію дієтою. Дієтичний стіл при гастриті буває різний, це залежить від кислотності шлунка, типу перебігу захворювання, його види.

Зміст статті

  • 1 Для чого потрібна дієта при гастриті
  • 2 Базові правила харчування при дієті
  • 3 Види дієт
    • 3.1 Стіл №1
    • 3.2 Що можна і не можна при дієті №1 — в таблиці
    • 3.3 Приблизний раціон при дієті № 1
    • 3.4 «Стіл №2»
    • 3.5 «Стіл №5»
    • 3.6 Харчування при гострому перебігу гастриту
    • 3.7 Харчування при хронічній формі гастриту
  • 4 Стіл №1 — Зразкове меню на тиждень при гастриті
  • 5 Рецепти деяких страв при дотриманні дієти

Для чого потрібна дієта при гастриті

«Лікувальний стіл» — це медичний термін, який означає спеціальне, досить суворе харчування хворого . Прийнято вважати, що лікувальна дієта є якщо не основою для одужання, то обов’язковою складовою терапії гастриту та інших захворювань шлунково-кишкового тракту.

Лікарі рекомендують такий режим харчування для пацієнтів з:

  • загостреним гастритом (із збереженою секрецією (нормальної) або підвищеної).
  • гастродуоденіт.
  • панкреатитом.
  • хронічним гастритом.
  • атрофічним гастритом, рефлюкс гастрит.
  • виразкою 12-ти палої кишки або шлунка в процесі одужання і іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Харчування, дієта і стіл при гастриті
Дієтичне харчування допомагає робити прийом їжі нешкідливим: в механічному, хімічному, фізичному плані. Тобто їжа не є небезпечною ні за складом, ні за способом приготування і подачі, ні за консистенцією.

Базові правила харчування при дієті

Щоб дієта була найбільш корисна, слід дотримуватися таких правил в щоденному харчуванні:

  • харчуватися треба дрібно — не менш 6 разів на добу.
  • їжу треба вживати теплою, вживання холодної або гарячої їжі не дозволено, так як це дратує слизову шлунка.
  • повністю виключити сильно солоні, смажені, копчені, гострі продукти, консерви, а також спеції і прянощі (наприклад, гірчиця і оцет сприяють формуванню патології).
  • всю їжу вживати в перетертої вигляді.
  • відмовитися від алкоголю, кави, обмежити споживання шоколаду, не курити.

Вибір дієти лягає на лікаря.

в раціоні для гастрітніков має бути: приблизно 450 г вуглеводів, жирів і білків по 100 г. Загальна поживність не повинна бути більше 2500-3000 ккал в одну добу.

для організм а буде корисніше, якщо ви обмежите вживання бульйонів, так як вони збуджують апетит, сприяють підвищенню шлункової секреторної функції, цей же момент виникає щодо вживання спецій і овочів, які не пройшли термообробку.

Чим довший переробляється в організмі будь то продукт, тим рідше він повинен надаватися в раціоні (це не відноситься до складних вуглеводів).

Їжу треба готувати методом варіння або запікання, подрібнювати до пюреобразного стану за допомогою блендера або протирати через сито. При запіканні продукту треба намагатися уникати появи скоринки. Холодні або гарячі страви не можна вживати, так як коливання температури їжі сприяють уповільненню процесу перетравлення і погано впливають на відновлення слизової.

Основна мета дієти — гальмування всіх негативних процесів, які сприяють запаленню або подразнення слизової шлунка.

Лікувальне харчування несе величезну користь, за умови, що воно поєднується з медикаментозному лікуванням і фізичним навантаженням.

В дієтичний «Стіл» при гастриті входять вельми різноманітні страви, підібрані з урахуванням особливостей захворювання. Є безліч доступних рецептів страв для періоду дієти, які не поступаються НЕ дієтичних страв за своїми смаковими якостями. Навіть святковий стіл може бути смачним, незважаючи на дотримання харчування за Певзнером (дієти).

Види дієт

Стіл №1

При ерозивно або гострому вигляді гастриту хворим призначають «Стіл №1». Основа цього харчування в тому, щоб захистити шлунок від хімічних, механічних і термічних подразників — вся їжа рекомендована до вживання теплою, рідкою (полужидкой) і не повинна провокувати синтез соляної кислоти. У перші дні загострення хвороби пацієнтам показана максимально сувора дієта № 1а, після зменшення основних симптомів можна перейти на 1 дієту.

Харчування, дієта і стіл при гастриті
В стадії стихання рекомендовані:

  • білий хліб (підсохлий).
  • слизові, овочеві або молочні супи.
  • сухе печиво.
  • сир, сир (несолоний), інші кисломолочні продукти — кисле молоко або некислий кефір.
  • деякі види овочів: кольорова капуста, морква, буряк, картопля.
  • нежирна риба.
  • яйця.
  • нежирне виварене м’ясо.
  • каші (крім ячної, пшеничної, кукурудзяної).
  • киселі, компоти.
  • слабке какао, неміцний чай.
  • деякі види солодощів: зефір, мед, варення.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Інфекційний гастрит: симптоми, лікування і харчування

Заборонено при загостреннях гастриту вживати бобові культури.

Так як при правильному харчуванні при гастриті спостерігається уникання спецій, прісної їжі надається смак за допомогою селери, петрушки, кропу та іншої зелені.

При гастриті хронічного або загостреного вигляду надає хороший вплив на зменшення запального процесу стіл номер 1. Погане харчування однаково негативно позначається на стані шлунка, як і вживання спиртних напоїв, куріння, стреси.

перехід на загальний стіл при гастриті через кілька місяців після «столу номер 1» зобов’язує пацієнта довічно берегти свій шлунково-кишкового тракту і не вживати жирні продукти, гострі, смажені страви.

Харчування, дієта і стіл при гастриті
Дієта № 1 дотримується при загостреному гастриті, гастродуоденіті, хронічному перебігу гастриту, а також при збільшеному синтезі шлункового соку. Під час дотримання дієти № 1 треба обмежити поживність їжі — не більш 3000 кк на добу, рідини вживати — 1,5-2 літра, не менше.

Що можна і не можна при дієті №1 — в таблиці

Дозволити Заборонено

Слизові, овочеві, молочні супиМясо жирних сортовКісель, компот, відвар шипшини, чай слабкий, какао, можна кави з молокомСвежіе фрукти і овощіПетрушка, селера, укропОвощі: білокачанна капуста, шпинат, щавельКаші на водеГрібиПаровой омлет, яйця всмятку, Огірки, цибуля, помідори, редька, часник, редиска, Сухе печиво або бісквіт, білий підсохлий хлебШоколад, мороженоеОбезжіренний сир, кисле молоко, кефір, несолоний сирЦітрусовиеНежірное м’ясо і рибаКофе, газована вода, міцний чай, квасМорковь, картопля, буряк, цвітна капуста, Здоба, чорний хлебФрукти після теплової обработкіКіслий кефір, жирні сир або молоко, сири остриеВаренье, мед, зефір, Кукурудзяна, пшенична, ячна і перлова каші

Приблизний раціон при дієті № 1

Незважаючи на обмеження, що накладаються на раціон пацієнта, дієтичний стіл реально зробити різноманітним. Варіант раціону при дієтичному харчуванні «Стіл №1».

Вид прийому їжі Варіант меню

Завтрактворог з молоком, гречана на молоці каша або паровий омлет, чай (можна з молоком) Ланчбіточкі м’ясні з гарніром у вигляді картопляного пюре, ягідний або молочний кисіль, яблуко запечене, стакан молокаОбедсуп (молочний, овочевий), курячі котлети на пару і пюре з моркви, желе або рисовий солодкий пудінгПолднік2 тосту і кисіль або відвар шипшини, чайУжінваренікі з сиром прості або ліниві, чайПоздній ужінпеченье або сухарики зі склянкою молока
«Стіл №1» ділять на підгрупи:

  1. Стіл 0А має на увазі голодування перші кілька днів під час періоду загострення.
  2. Стіл 1 наказує досить різноманітне харчування, таку дієту треба дотримуватися при хронічному гастриті, зазвичай з підвищеною кислотністю.
  3. Стіл 1А має деякі обмеження, його дотримуються при гострій формі захворювання (від 4 до 8 днів) .
  4. Стіл 1Б — поєднує в собі продукти, сприяючи ующіе відновленню організму після перенесеного загострення, він має в своєму списку трохи більшу кількість дозволених видів продовольства.

Стіл 1А і 1Б вважаються «хірургічними» — ці види дієт призначають після хірургічних операцій: харчування при них максимально обмежене і щадне. Ці дієти зазвичай не тривалі, але загальна дієта №1 може тривати досить довго.

Хірургічне харчування зазвичай починається через 3-4 дні після нульової дієти. Це означає, що пацієнт добу голодує перед операцією, кілька днів — після виконання її, потім відбувається поступовий перехід на стіл 1А або 1Б, 1А — ще в лікарні, а вдома вже на стіл 1Б.

«Стіл № 2 »

Ця дієта підходить для мають хронічний гастрит, коліт і знижену кислотність шлунка. Якщо патології супроводжують інші захворювання нирок, печінки, є цукровий діабет, різні розлади ендокринної системи, то дієта повинна складатися з урахуванням вимог цих захворювань.

Харчування, дієта і стіл при гастриті
Стіл № 2 допомагає знижувати симптоми хвороби, відновлює роботу органів травлення , благотворно впливає на їх діяльність, також посилює ефект від лікування медичними препаратами.

Оптимальним вважається 5-разове споживання їжі, дотримання питного режиму — в організм щодня має надходити мінімум 1,5 літра рідини. У добу можна вживати в споживаних стравах максимум 15 г солі.

Список дозволених і заборонених продуктів при «Столі №2»

Можна Не можна

супи м’ясні і рибні, нежирне м’ясо, риба, супи-пюре з овочів, парові котлетиВсе бобові: сочевиця, горох, фасольКаші з рису, гречаної, пшеничної, кукурудзяної, вівсяної, манної крупи, збиті в блендереХарчо, солянка, грибні, м’ясні жирні бульониБелковие парові омлети, яйця всмятку, кисломолочні продукти, рафінована і вершкове маслоПерловая і пшоняна крупиТиква , картопля, буряк, цвітна капуста, морква, кабачки в запеченому, відварному, тушкованому відеМясо жирних сортів свинина, баранина, уткаКрекери, здобні печеньяШоколадЗрелие фрукти і ягоди: слива, абрикос, персик, арбузСвежій хлебМармелад, пастила, мед, зефірКофе, какаоТравяной, зелений чай, кисіль, смузі з м’якоттю з некислих овочів і фруктовКондітерскіе вироби з кремом та іншими начінкаміМакаронние вироби тільки з твердих сортів пшеніциПакетірованние соки або нерозбавлені свіжовичавлені соки
Варіант харчування при дієті № 2 виглядає так:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Які каші можна їсти при гастриті?
Вид прийому їжі Приблизний раціон

Завтракмолочная манна каша або вівсянка з вершковим маслом, яйце всмятку, сла бий чай або кавовий напітокЛанчтворожний пудинг або запечене яблуко, сир зі сметаною, трав’яний чайОбедкуріний суп з макаронними виробами, котлети на пару, макарони або овочі, тефтелі, ягідний смузіПолднікнесдобная булочка з чаєм, сир зі свіжими ягодами або будь-яким ягідним вареньемУжінна гарнір відварені овочі і м’ясо або риба запечена, салат з фруктів зі сметаною, чай з м’ятою

«Стіл №5»

Більшості пацієнтів з хронічною формою гастриту і іншими захворюваннями жовчного міхура, підшлункової залози, печінки гастроентерологи радять харчуватися відповідно до дієтичного харчуванню «Стіл № 5». Вона виключає з раціону всі продукти з ефірними маслами, барвниками, холестерином, консервантами, щавлевої кислотою і пуринами.

Усі страви готують на пару, гасяться або варяться, іноді допускають запікання, але без скоринки. Їсти рекомендується з проміжком в 3-4 години невеликими порціях.

«Стіл №5» часто призначають пацієнтам, які мають хронічну форму гастриту, для запобігання переходу її в гостру форму. Ця дієта сприяє швидкому одужанню, не допускає формування небезпечних для життя пацієнта патологій в шлунку. Дієта «Стіл № 5» дуже різноманітна, і пацієнт не відчує сильного дискомфорту в своїх харчових перевагах.

Харчування, дієта і стіл при гастриті
Дозволені до вживання і заборонені продукти:

Дозволити Заборонено

хліб з житнього або пшеничного борошна (вчорашній), сухий бісквіт або печеньеСвежій хліб, сдобаМолочние супи, крем-супи, супи на другому бульйоні, Маргарин, спредНежірное м’ясо без сухожиль і шкірки, у відвареному вигляді в невеликій кількості можна свинину і баранину, пісну шинку, молочні сосиски, докторську колбасуПерловая крупа, все бобові культури, крім зеленого свіжого горошкаНежірний сир, молоко, кисле молоко, кефір, вершкове, рослинне (соняшникове, оливкове) маслаЖірние молочні продуктиМакаронние вироби, всі види крупЩі, окрошкаЗапеченний або паровий омлет, яйце всмяткуСваренние круто або смажені яйцаВсе види овочів в запеченому, тушкованому, відварному відеШпінат, зелена цибуля, щавель, редька, чеснокФрукти і ягоди в відварному, запеченому вигляді, цукерки без як ат, желе, кава, компот, мармелад, кисіль, мус, чорний або зелений чай з молокомКакао і шоколад
Варіант харчування при дієті «Стіл № 5» виглядає так:

Вид прийому їжі Варіант меню

Завтраккаша гречана з вершковим маслом або бутерброд з докторською ковбасою, пудинг сирний, чай або неміцний кава з молоком.Ланчпаровой омлет із зеленим горошком, компот або кисіль, чай з молокомОбедмясо відварне з овочами тушкованими, суп з макаронами, компотПолднікбулочка або бісквіт, свіжовичавлений сокУжінриба на пару, телятина (або яловичина) запечена, каша рисова, пюре з цвітної капусти, чорний або зелений чайний ночьКефір, відвар шипшини
Диетпитание при гастриті у дітей після півтора років майже не відрізняється від вищенаведених, але при цьому треба враховувати вік і вагу дитини, щоб правильно розрахувати калорійність харчування.

харчування при гострому перебігу гастриту

Перший тиждень загострення викликає найбільші проблеми для пацієнта. Спочатку наказують кілька діб голоду. Потім призначають стіл 1А, сильно обмежує звичне харчування. Варіант меню:

  • супи з крупами — прісні.
  • каші на воді, можна додати невеликий шматочок вершкового масла.
  • омлети на пару.
  • суфле з риби, курячої грудинки, яловичини.
  • кисіль або молоко.
  • трав’яні чаї (ромашка, шипшина).

Солодке повністю виключається. Прийом їжі завжди повинен бути в певний час, порції повинні бути максимально маленькими. Кількість солі не повинно перевищувати на добу 1 ч. Ложки. Через кілька днів хворий поступово переводиться на стіл 1Б. починають в раціоні з’являтися молочні супи з вермішеллю, сухарі, молочні каші, парові тефтелі і фрикадельки. Меню поступово розширюється, пацієнт переходить на дієтичне харчування «Стіл №1».

Харчування, дієта і стіл при гастриті

Харчування при хронічній формі гастриту

Раціон харчування складається з:

  • хліба 2-х денного, сухариків, хлібців, печива несолодкого, галет, пирогів овочевих або м’ясних.
  • супів круп’яних або овочевих, краще — супів-пюре.
  • каш молочних, збитих блендером або протертих через сито.
  • кисломолочних або молочних продуктів (нежирних).
  • овочевих пюре, яєць.
  • яловичини , курки (краще грудинка), кролика, нежирної риби.
  • чаю, соків розбавлених, какао, киселів, трав’яних настоїв.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Вживання сиру при гастриті

Солити страви радять помірно , приправи заборонені. Приймається їжа 4-5 разів.

Стіл №1 — Зразкове меню на тиждень при гастриті

Сніданок 7:00 Ланч 10:00 Обід 13:00 Полудень 16:00 Вечеря 19-20: 00

ПонедельнікКаша молочна рисова, яйце вареноеПеченое яблуко з сиром, чай з молокомОвощной суп з рисом, котлети на пару з курятини та яловичини, відварна протерта гречка, яблучно-грушевий компотПеченье сухе, відвар шіповнікаЗапеченная в фользі риба, манна каша несладкаяВторнікКаша на молоці гречана, протерта, 2 яйця некруто, чай з молокомТушеное яблуко (груша) суп рисовий на молоці, м’ясні парові тефтелі і картопляне пюре, чай з шіповнікаФруктовое желе, сухарікКартофельно-морквяне пюре, риба відварна, чай.СредаКаша на молоці манна, нежирний сир, чайБісквіт, пюре з яблокаОвощной суп з манною крупою, котлети на пару і каша гречана, кісельНесладкое печиво, компот із сухофруктів або ягодКотлети на пару з риби, гарбузове пюре, чай з медомЧетвергТворог, каша на молоці вівсяна, неміцний цикорій з молокомЖеле ягідне, прісне печеньеСуп вівсяний з фрикадельками, рибні биточки, каша рисова і кісельОтвар шипшини, печиво галетноеТушеная морква з кабачком, відварна курятина, відвар з фруктовПятніцаЗапеканка з сиру зі сметаною, каша на молоці маннаяСок розведений, яблуко печеноеСуп овочевий з вівсяної крупою , телятина на пару, відварна гречка з маслом, компотБісквіт і відвар з шіповнікаКнелі рибні, пюре з гарбуза або кабачковСубботаПеченое яблуко, каша молочна рисова, сир зі сметанойЖеле ягідне, прісне печеньеОвощной суп з рисом, котлети з яловичини і курятини на пару, гречка протерта, яблучно-грушевий компотВатрушка з сиром і кисіль з фруктів або ягодОвощное пюре, запечене філе риби у фользі, сік фруктовий разведеннийВоскресеньеКаша на молоці вівсяна, сир зі сметаною, чай з молокомЯблоко тушковане з грушею, компот і печеньеСуп картопляний з фрикадельками, яловичина відварна, каша рисова , компотКомпот і галети з сирною намазкойКурятіна або яловичина відварні з гарніром з розвареної гречки, відвар з фруктів

Рецепти деяких страв при дотриманні дієти

З перших страв можна приготувати:

  1. Суп овочевий з вівсяної крупою або з фрикадельками.

Його готують і на овочевому, і на м’ясному бульйоні. У другому випадку спочатку варять фрикадельки (на другий воді) і потім додають базові інгредієнти. Відварюються морква, картопля, кабачки, розминаються і заливаються бульйоном. Суп-пюре доводять до кипіння, потім в нього додають мелені пластівці. Суп варять до готовності, заправляють його вершками або рослинним маслом. Солити суп краще в кінці.

  1. Овочевий рисовий суп.

Для його приготування відварюють і перетворюють в пюре кабачки і моркву. Пюре заливають залишився після варіння овочів бульйоном, додають рисову муку і збите з молоком (2 столові ложки) одне яйце. Солять після приготування, варять до готовності близько 7 хвилин. Заправити — маслом вершковим: 1 ст. ложка на каструлю готового супу.

З других страв можна виділити:

  1. Рибні кнелі.

Вони швидко готуються, добре підходять до заморожування і тривалого зберігання. Рибне філе перекручують в м’ясорубці і змішують з хлібом, вимоченим в молоці, або манкою. Фарш солять, формують ложкою круглі кнели. Потім заливають кнели водою (1/3 частина форми), готують приблизно 7-9 хвилин.

  1. Котлети на пару з яловичини і курки.

Харчування, дієта і стіл при гастриті
Куряче і яловиче м’ясо очищають від жил, дрібних кісток, шкіри, плівок. Пропускають через м’ясорубку, змішують з відвареним до напівготовності рисом, яйцем і вимоченим в молоці хлібом. Додають терту моркву, для більшої ніжності котлет. Фарш солять і формують з нього котлети. Готують в мультиварці (режим «на пару») або в пароварці.

Список літератури:
smachno.ua/recepty/vidy-diet/diets 8569 /
https://aif.ru/health/food/1338409
https://bloknot-rostov.ru/news/dieticheskiy-stol-pri-gastrite-racion-i-menyu 1025028
https: / /www.kp.ru/guide/dieta-pri-gastrite.html
https://www.kp.ru/guide/chto-mozhno-est-i-pit-pri-gastrite.html
vpotoce.ru/gastrit-lechebnyj-stol-n1-i-n2/
https://sanatoriy-gorniy.ru/pitanie/kak-pravilno-pitatsya-pri-gastrite-kheludka/
https : //www.smed.ru/guides/248/
Харчування при шлункових захворюваннях, Ілля Мельников 2009 р
https://www.kleo.ru/items/zdorovie/dieta-pri-gastrite -zheludka.shtml
Нотатки автора статті, засновані на особистому досвіді.

Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.

Схожi статтi

Чи можна пити кефір при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки?

Megusta

Рецепти дієтичних, корисних і смачних страв при виразці шлунка

Alex

Правила вживання селери при панкреатиті

Tanya

Чи можна кисломолочні продукти при гастриті?

Dmitry

Дієта при хворобі нирок і сечокам’яної хвороби: меню і рецепт

Dmitry

Чи можна гречку при гастриті?

elena elena

Брокколі при панкреатиті — корисні властивості і рецепти

Coolio

Сирна запіканка при панкреатиті

Maria

Харчування при ерозивно гастриті: зразкове меню на тиждень

elena elena

Залишити коментар