Гастрит — поширене захворювання. Якщо вчасно не лікувати захворювання, одноразове запалення (гострий гастрит) легко переходить в хронічну форму, що вимагає постійного спостереження лікаря.
Нераціональне харчування, зараження бактерією пілорі, нестача корисних вітамінів і мінералів — причини появи гастриту.
При гастриті відбувається запалення слизової оболонки шлунка і сувора дієта є одним з обов’язкових етапів лікування цього захворювання. Найчастіше відмовитися від жирної, гострої або пряної їжі буває легше, ніж накласти заборону на солодке. Чи можна вживати шоколад при гастриті? Це питання постає перед хворими дуже гостро, адже забути про улюблені ласощі зовсім непросто.
Зміст статті
- 1 Дієта для лікування гастриту
- 2 Що таке шоколад?
- 3 Види шоколаду
- 3.1 Гіркий шоколад
- 3.2 Молочний шоколад
- 3.3 Білий шоколад
- 4 Дієтичне харчування
- 5 чи потрібно відмовлятися від нього?
- 6 Шоколад при гастриті
- 7 Чому при гастриті заборонені деякі види шоколаду
- 8 Вплив шоколаду на шлунково-кишковий тракт
- 9 Різні форми гастриту і шоколад
- 10 Причини заборон
- 11 Порушення заборон
- 12 Вид шоколаду, допустимий при гастриті
- 13 Чим замінити?
Дієта для лікування гастриту
при перших ознаках запалення в органах шлунково-кишкового тракту (нудоті, болях у шлунку, печії) пацієнти переходять на дієтичне харчування, щоб знизити дратівливе вплив їжі на шлунок (кишечник). Дієта виключає:
- солону, гостру, жирну їжу.
- спиртне, сигарети.
- смажену пишу.
- кисле і солодке (обрані види соків і фруктів, тістечка).
Наголос робиться на нежирну, легку їжу — каші, супчики, приготовані на пару овочі.
Найважче відмовитися від солодощів (тортиків, тістечок, цукерок, шоколадок). Люди із запаленням шлунка цікавляться, чи можливо вживати шоколад при гастриті? З’ясуємо, чи містить продукт речовини, шкідливі для органів травлення.
Що таке шоколад?
Щоб зрозуміти, чи можна включати в свій раціон шоколад, потрібно згадати з чого він робиться і що входить в його склад.
Основу продукту складають какао-боби, які самі по собі мають гіркий, досить неприємний смак. З бобів виготовляється какао-масло — дуже жирний продукт, для перетравлення якого потрібно мати здоровий шлунок.
При виробництві шоколаду в його склад додаються цукор, молоко, різні наповнювачі, алкоголь, родзинки, горіхи, шматочки ягід або фруктів , різні начинки. Щоб продукт був красивим, використовуються барвники, згущувачі та стабілізатори. Для збудження апетиту в нього додаються ароматизатори, а для більш тривалого терміну зберігання — консерванти.
Якщо розглядати кожну складову окремо, то жоден з цих продуктів не є вхожим в щадну дієту хворого гастритом. Крім того, какао-боби містять багато кофеїну, який також протипоказаний при цьому захворюванні.
Є перелік інгредієнтів, які входять до складу справжнього шоколаду:
- Велика кількість какаопорошка.
- Масло какао.
- Лецитин.
- Цукор, що надає продукту солодкість, бо всі зазначені інгредієнти є гіркими.
- кахетінов — антиоксиданти, що захищають організму від руйнівної дії вільних радикалів.
- Флавоноїди — речовини, які не дають утворитися тромбам, бо розріджують кров. Велика кількість флавоноїдів рослинного походження захищає судини від негативного впливу нікотину.
- Теобромін — алкалоїд рослинного походження. Основний ефект — розслаблення гладкої мускулатури.
- Кофеїн — метилксантин, який надає психостимулюючу дію.
- Таніни — органічні кислоти, що володіють дубильними властивостями.
- Анандамід — нейротрасміттеров, що зв’язується з каннабіоіднимі рецепторами в головному мозку. Покращує настрій.
- Дофамін — нейромедіатор. Впливає на ефективність навчання і пам’яті. Активує центр задоволення в центральній нервовій системі. Відповідальний за координацію рухів.
- Тирамін — біогенний амін. Надає стимулюючу дію. Підвищує кров’яний тиск.
- Епікатецін і поліфенол — речовини антиоксиданти.
- Аргінін, гістамін і триптофан — амінокислоти, використовуються для синтезу біогенних амінів в центральній нервовій системі.
- фенілетиламін — біологічно активна сполука, попередник нейромедіаторів. Підвищує настрій і психічну активність. Покращує концентрацію уваги.
Крім того, в шоколаді міститься багато вітамінів, магнію, заліза, фосфору, калію і кальцію.
Не дивлячись на всі ці плюси, є багато шоколаду не можна навіть повністю здоровим людям. Це пояснюється високим вмістом в ньому цукру і жирністю і калорійністю продукту.
Види шоколаду
Продукт поділяють за вмістом у ньому тертого какао (какао маси) на гіркий, молочний і білий. Розглянемо ці різновиди докладніше.
Гіркий шоколад
Його головна відмінність — високий вміст какао. Якщо шоколад містить від 55 до 70% сухого какао залишку він називається темним. Понад 70% какао — ознака якісного гіркого шоколаду. Смак терпкий, з легкою гіркуватістю. Колір темно-коричневий.
Молочний шоколад
Складається з какао-маси, какао-масла, сухого молока або вершків, цукрової пудри. Зміст какао не менше 35%. Має більш м’який вершковий смак і світло-коричневий колір. Легко тане в руках.
Білий шоколад
Якщо підходити до питання строго, називати його шоколадом можна. Він не містить какао терте, і відповідно теобромін і кофеїн. У його складі: какао-масло (не менше 20%), сухе молоко або вершки, цукор, ароматизатори. Смак вершковий. Колір кремовий або світло-жовтий. Швидко тане в руках.
Таблиця. Склад різних видів шоколаду.
терте какао55-90% Не менш 35% ОтсутствуетМасло какаоМенее 30% Не менше 20% Не менше 20% Сухе молоко або слівкіОтсутствуетДаДаСахарная пудраДаДаДаАроматізаториДаДаДаЕмульгаториЛецітінЛецітінЛецітінКалорійность, 100 г520 ккал539 ккал550 ккалБелкі, 100г6.25.74.2Жіри, 100 г35.43130Углеводи, 100 г20-4056.762.2
- горіхи (фундук, мигдаль, кеш’ю).
- родзинки.
- цукати (апельсин, лимон).
- мелену каву.
- вафлі.
Для хворих на діабет розроблені плитки з цукрозамінники. Їх солодкий смак забезпечується:
- фруктозою.
- ксилітом.
- сорбітом.
- екстрактом стевії.
Це високоживильний і калорійний продукт. Він добре засвоюється організмом, підвищує концентрацію уваги, надає бадьорості, покращує настрій.
Найбільш корисним, з точки зору дієтології, вважається гіркий вид, він містить максимальний відсоток какао, мінімум вуглеводів і менш калорійний.
Молочний і особливо білий приємніші на смак, але особливої користі для організму не мають. Проте чи так це в разі хворого шлунка? Про те чи можна їсти шоколад при гастриті читайте нижче.
Дієтичне харчування
При виявленні гострих або хронічних хвороб системи шлунково-кишкового тракту, пацієнтам рекомендують переглянути звичний спосіб життя. В зміна звичок входить переоцінка щоденного харчового раціону. Запальні процеси на слизових оболонках шлунка вимагають видалити важкі страви, що викликають труднощі з їх переробкою. У столі повинна переважати легкоусвояемая, ніжна їжа. Класичні вимоги до дієтичного столу при всіх формах гастриту мають ряд обов’язкових правил:
- Заборони на вживання гострих, копчених, солоних страв.
- Припинення застосування алкогольних і слабоалкогольних напоїв на весь час проведення лікування.
- виключення смаженої їжі.
- Обов’язкове введення в щоденний раціон кисломолочної продукції.
- Обмеження або виключення солодкого , прянощів і свіжоспеченого хліба, солодкої здоби.
- Розподіл трьох основних прийомів їжі на два рази — в день необхідно їсти не менше 6 разів.
- Зменшення порцій до мінімальних розмірів.
Переглянувши свій раціон, пацієнти прискорюють процес загоєння пошкоджених поверхонь слизових оболонок і власне одужання. Гостре, копчене, смажене легко видаляється з щоденного столу, основні проблеми викликає вимога щодо виключення солодощів. Окремі пацієнти періодично зриваються, вживаючи знаходяться під забороною ласощі, погіршуючи стан свого шлунка і самопочуття.
Чи потрібно відмовлятися від нього?
На жаль, любителів цих ласощів, у яких діагностований гастрит, порадувати особливо нічим — від нього потрібно відмовлятися.
Потрапляючи в шлунок, шоколад стимулює вироблення соляної кислоти, що категорично не можна робити при гастриті.
Виною тому склад шоколаду: рослинна, дуже жирне какао-масло, а також кофеїн. При цьому існує думка, що різні види шоколаду — білий, молочний та чорний — по-різному впливають на шлунок:
- білий — не містить кофеїну, тому що при виготовленні в нього не додається шоколадний лікер і какао-порошок, є найсолодшим, але шлунок повинен справлятися тільки з великою кількістю рослинних жирів.
- молочний — виготовляється з додаванням сухого молока, значить, його жирність істотно підвищується і в ньому вже є кофеїн.
- гіркий — складається тільки з какао-масла і какао-порошку з мінімальним додаванням цукру та інших інгредієнтів, значить, шлунок буде реагувати на великий вміст в такому продукті кофеїну і рослинних жирів.
Ідеального шоколадного продукту для хворого гастритом не існує, причому молочний шоколад при гастриті виключається з раціону першим і назавжди. Також неприпустимо вживання шоколаду з різними начинками, добавками, алкоголем, горіхами.
Однак при дуже обережному введенні в їжу білого або гіркого шоколаду можна спробувати зрозуміти, що приймає шлунок, а від чого потрібно утримуватися. Звичайно, вживання цього продукту плитками неприпустимо, але одна часточка улюблених ласощів разом з чаєм, можливо, не заподіє серйозних проблем. При появі симптомів загострення гастриту таких як тяжкість в шлунку, що тягнуть болі, відрижка з неприємним запахом, печія необхідно відразу ж повністю відмовитися від вживання солодких ласощів. До речі, денна норма навіть для здорової людини становить не більше 50 м
Шоколад при гастриті
Гастрит — запалення слизової оболонки шлунка. Може протікати як у гострій, так і хронічній формі. Причини виникнення захворювання різноманітні, але завжди пов’язані з шкідливою дією різних факторів на слизову оболонку шлунка. Лікування гастриту комплексне і дотримання дієти — важлива складова частина успішної терапії.
Харчування при даному захворюванні має бути максимально щадним і не чинити механічного та хімічного дратівної дії на шлунок. Вживання продуктів, здатних викликати інтенсивну секрецію шлункового соку заборонено. Давайте розглянемо який ефект надасть вживання різних видів продукту при гастриті.
Чому при гастриті заборонені деякі види шоколаду
Багато пацієнтів вважають, шкідливим тільки гіркий шоколад, а молочний і білий продукт вживають без побоювання.
Для підтвердження або спростування даного міфу, слід докладніше вивчити кілька видів шоколаду і компоненти, які є в їх складі:
- у білому шоколаді відсутній кофеїн, зате багатий великою кількістю рослинних жирів. Він вважається самим жирним, тому корисних властивостей у білого шоколаду немає. При хворобах шлунково-кишкового тракту білий шоколад не рекомендований.
- У молочному шоколаді є сухе молоко у великій кількості, що збільшує жирність продукту. Людям, у яких підвищена кислотність шлункового соку, вживати жирну їжу заборонено. Крім того, для них протипоказаний кофеїн навіть в малій кількості.
- Гіркий шоколад можна назвати найкориснішим, бо в ньому практично немає різних добавок і смакових наповнювачів. Але, у зв’язку з тим, що в ньому міститься дуже багато кофеїну, його не можна вживати в разі інфікування хелікобактер.
- У плитці можуть переважати добавки і ароматизатори, тому вона під забороною не тільки для хворих пацієнтів, а й для здорових людей.
Слід врахувати, що дітям так само можна давати шоколад тільки в невеликій кількості.
Вплив шоколаду на шлунково кишковий тракт
На прилавках кондитерських магазинів представлений великий асортимент різних кондитерських виробів, які, на жаль, заборонені при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Так чому не можна шоколад при гастриті? Тому, що в ньому міститься багато цукру, який не рекомендований до вживання під час хвороби. Причин на це кілька:
- Цукор в чистому вигляді поглинає вітамін В, а під час гастриту нестача вітамінів є суттєвою проблемою. При вживанні необмеженої кількості цукру, людина може зіткнутися з вітамінним збоєм.
- Продукт провокує посилення симптоматики даної патології, призводить до появи блювоти і болю.
- Жири та ароматизатори провокують роздратування вже запалених шлункових стінок .
Захоплюватися ласощами не потрібно навіть в тому випадку, якщо після нього не виникає печія або біль.
Справа в тому, що какао масло є дорогим компонентом, тому деякі недобросовісні виробники, з метою економії, можуть замінювати його на більш дешеві аналоги, які не можна вживати навіть під час стійкої ремісії.
Надмірне споживання сахарози може провокувати бродіння в шлунково-кишковому тракті і надмірно перевантажує підшлункову. Такі явища посилюють перебіг гастриту.
Різні форми гастриту і шоколад
Гостра фаза гастриту зустрічається повсюдно — при первинній симптоматиці звернення до лікаря відбуваються в одиничних випадках. Початковий напад проходить самостійно, без спеціалізованого лікування, але вимагає від пацієнта переходу на кілька днів лікувального голодування.
Супутні станом нудота і блювота дозволяє легко перенести ці кілька діб, після чого настає період поступового повернення функціональності травного відділу. Протягом цього часу, хворим рекомендується перейти на дієтичне харчування, для полегшення стану і прискорення загоєння слизових оболонок.
Вживання шоколаду при строгій дієті заборонено — він легко може спровокувати новий напад. Тільки після повного одужання, щоденний раціон поступово повертається в звичні рамки — допускається невелика кількість шоколаду. Максимальні дозволені обсяги шоколадної плитки не повинні перевищувати 50 грамів — як для пацієнтів після лікування, так і здорових людей.
Щоб не завдати додаткові пошкодження уражених ділянок шлунка, ласощі має бути хорошої якості, при виготовленні якого використовувалися натуральні інгредієнти :
- Масло і порошок какао.
- Сухофрукти.
- Горіхи.
- Джем.
Якщо до складу плитки включені рослинні жири, емульгатори, соєві білки, смакові ароматизатори і лецитин, то її краще не купувати.
Хронічний тип гастриту накладає довічна заборона на вживання шоколаду і його похідних. Навіть невелика кількість ласощі здатне спровокувати загострення захворювання з появою негативної симптоматики.
Причини заборон
Серед пацієнтів є поширене помилкова думка, що під забороною знаходяться виключно гіркі сорти, а молочні і білі дозволені в невеликих кількостях. Для викриття даного міфу, необхідно детально розглянути кожен з видів шоколаду і входять до їх складу компоненти:
Білий — в його складі немає кофеїну, основну частку складають рослинні жири (пальмова та ін . масла). Цей шоколад займає одне з перших місць по жирності серед всіх видів. Ніяких корисних якостей в ньому не зазначається.
Молочний — включає в себе великий відсоток сухого молока, що підвищує його жирність. Хворим з усіма формами гастриту заборонені будь-які жирні продукти — вони негативно впливають на слизові оболонки шлунку. Незначний вміст кофеїну також протипоказане даній групі пацієнтів.
Горький — відноситься до найкориснішим через мінімального кількість добавок і смакових наповнювачів, але максимальні дози кофеїну роблять його прийом забороненим для хворих з ураженням слизових шлунково-кишкового тракту.
Солодка плитка — виготовляється виключно із замінників і смакових ароматизаторів, вважається шкідливою не тільки для хворих на гастрит, але і для здорових людей. Дітям подібні «солодощі» категорично заборонені.
Основні компоненти, що входять до складу шоколаду, роблять його непридатним для призначеного виду дієтичного столу — при хворобах травного відділу. Ідеальних аналогів, здатних замінити справжній шоколад, ще не винайшли — хворим доводиться переходити на дозволені ласощі або зовсім виключити їх з раціону харчування.
Сувора дієта має на увазі абсолютну заборону на какао-містять продукти. До основних протипоказань для прийому ласощі відносять:
- Підвищене вироблення соляної кислоти — при попаданні на слизові, шоколад активізує її вироблення, збільшуючи кислотність шлункового середовища. При гастриті з підвищеним рівнем кислотності виникне посилення всіх негативних симптоматичних проявів і погіршення перебігу захворювання.
- Жирні продукти харчування — шоколад виробляється з какао-бобів, основна частка яких припадає на масло, з високими показниками жирності і калорійності. Для перетравлення складних жирів шлунок людини не повинен мати пошкоджень слизових оболонок — в іншому випадку, він не буде в змозі впоратися з цим завданням.
- Включені наповнювачі — горіхи, родзинки, молоко та інші добавки відносяться до заборонених елементів при дотриманні суворої дієти. Шлунково-кишкового тракту нездатний до їх переварюванню, що провокує появу різких шлункових болів в епігастрії.
- Додаткові інгредієнти, що поліпшують смак, зовнішній вигляд і підсилює привабливість для покупців — загусники, консерванти, барвники та смакові ароматизатори завдають шкоди і для здорового шлунка, а хворому вони строго протипоказані.
порушення заборон
при спробах порушення суворої заборони на вживання шоколаду при гострому або хронічному гастриті можливий розвиток симптоматичних проявів:
- Гострі болі в області шлунка.
- Почуття непроходячій тяжкості.
- нудота.
- Тягнуть і ниючі болі в шлунку.
- Отрижка.
- Непріятний присмак у порожнині рота.
Вищевказані ознаки повідомляють про початок процесу загострення патологічного стану. Провокатором погіршення може стати мінімальний шматочок ласощів, тому фахівці рекомендують відмовитися від вживання шоколаду на весь період лікування.
Окремі джерела допускають погрішність в дієті у вигляді одномоментного вживання невеликої кількості ласощі (до 50 грамів), але гастроентерологи категоричні — невелике утримання скоріше піде на користь, ніж потурання по відношенню до правил дієтичного столу.
Вид шоколаду, допустимий при гастриті
Дозволено гіркий шоколад, до складу якого найменша кількість жирів, цукру, добавок. Шлунок реагує на продукт спокійно, без болю або інших неприємних відчуттів. На другому місці — білий шоколад. При вживанні врахуйте, що травній системі доведеться впоратися з великою кількістю жирів, що містяться в солодощі.
Молочний варіант шоколадних виробів заборонений. Продукт важко перетравлюється, містить багато цукру і ненатуральних добавок.
Шоколадні вироби з наповненням краще виключити, це додаткове навантаження для шлунка. Віддавайте перевагу чистому шоколаду. На жаль, якщо у людини поставлений діагноз — запалення внутрішньої стінки органів травлення, вживати подібні солодощі не можна.
Коли хворому гастритом хочеться шоколадки і немає сил відмовитися, можливо з’їсти часточку гіркої або білою солодощі, з огляду на стан здоров’я, рекомендації лікаря, дієтичні обмеження, реакцію організму на певний вид. Послаблення дозволяється при ремісії хвороби, за відсутності загострень. При появі негативних відчуттів (біль або тяжкості в шлунку, печії, нудоти) варто негайно виключити шоколад з раціону.
Чим замінити?
Знайти заміну шоколаду досить непросто, але все-таки можна, можливо. Пов’язано це з тим, що даний продукт викликає звикання. Саме тому людям так складно від нього відмовитися. При цьому існує багато інших солодощів, які не завдають стільки неприємностей при гастриті.
При виборі солодких ласощів слід враховувати його жирність — вона повинна бути якомога більш маленькою. До речі, цукор не відноситься до заборонених продуктів, просто у всьому потрібна міра.
Відмінною заміною шоколаду можуть послужити зефір або пастила, які виготовлені без штучних добавок. Можна вживати в їжу мед, карамель, іриски, желе, що не кислі джеми або варення, а також мармелад.
При діагнозі гастрит доводиться багато в чому змінювати спосіб життя і харчування. Відмова від вживання шоколаду — ще одна не найприємніша сторона цього захворювання. Однак здоров’я дорожче, тим більше, якщо можна знайти хорошу заміну улюбленої солодощі.
Хворим на гастрит не варто засмучуватися забороні їсти шоколадні вироби. Кулінари винайшли безліч смачних і корисних замін. Перед покупкою солодощі подивіться на вміст жирів. Жирні продукти важкі для перетравлення і викликають хворобливі відчуття в шлунку.
Для пацієнтів, які страждають на гастрит (гострої і хронічної форми), дозволяється вживати солодощі:
- Пастила, зефір. Продукти робляться без додавання шкідливих ненатуральних речовин, що не раздразнівают внутрішню оболонку шлунка.
- Окремі види цукерок (ірис, карамель) в обмеженій кількості.
- Мармелад, на основі натуральних складових.
- Варення або джем — краще вибирати некислі варіанти, так як при гастриті занадто кисла їжа небажана.
- Натуральний мед — містить багато вітамінів і зміцнює імунітет.
- Желе з фруктів — бажано, щоб солодкість виявилася солодкою або кисло-солодким.
- Сухофрукти — в них маса вітамінів, корисних для організму і імунітету.
Багато з солодощів нескладно приготувати самостійно, зробивши продукти натуральними і корисними.
Запалення слизової оболонки органів травлення — поширене неприємне захворювання. Основна умова лікування — дотримання дієти. Часто раціон при гастриті виключає шоколадні вироби.
Шоколад при гастриті небажаний через наявність цукру, кофеїну, штучних добавок, важких для переварювання в органах травного тракту. Допускається одна або дві часточки чорного або білого шоколаду, але тільки при ремісії хвороби. Слідкуйте за реакцією організму, при негативних симптомах виключіть продукт з раціону, замінивши іншими солодощами.
Джерела:
zhkt.ru/zheludok/gastrit/eda/mozhno-li-shokolad.html
https://gastrotract.ru/bolezn/gastrit/mozhno-li-est-shokolad-pri-gastrite.html
https://jeludokbolit.ru/gastrit/shokolad-pri-gastrite.html
https://gastrit.guru/pitanie/mozhno-li-shokolad-pri-gastrite.html
https://gastritunet.online/bolezni-zheludka/gastrit/lechenie-g/dieta/shokolad-pri-gastrite .html
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.