Всі відомі недуги травного тракту пов’язані з тим, що у людей немає бажання або можливості правильно харчуватися. Також на виникнення гастриту впливають згубні звички, прийом великої кількості медпрепаратів, стресові ситуації, нестача вітамінів.
Саме тому більшість населення мають таким діагнозом, як гастрит. Замислюючись про методи терапії, більшість пацієнтів не думають, що оливкова олія при гастриті є ідеальним зіллям для лікування. Природно, лікування гастриту оливковою олією має проходити в сукупності з дієтхарчування.
Як відомо, оливкова олія є одним з найздоровіших і корисних масел для приготування різних страв. За даними деяких досліджень дане масло характеризується високим вмістом жирів. Однак, більшість з них є мононенасиченими і не приносять шкоди серцево-судинній системі.
При виборі оливкової олії необхідно звертати увагу на корисні жири, завдяки яким продукт зможе принести користь серцю і знизити рівень холестерину. Крім цих переваг, масло з оливок може також сприяти нормалізації травлення. Його можна використовувати в процесі лікування гастриту.
Як приймати оливкова олія при гастриті з підвищеною або зниженою кислотністю? Для того, щоб відповісти на це питання, спочатку слід розібратися в корисних властивостях і складі даного продукту.
- 1 Лікувальні властивості оливкової масла
- 2 Причини появи гастриту
- 3 Рослинні масла при лікуванні гастритів
- 4 Як використовувати оливкову олію
- 5 Лікування гастриту оливковою олією
- 6 Користь оливкової олії при гастриті
- 7 Трохи історії
- 8 Як вибрати оливкова олія
- 9 Чому хороше оливкова олія — дороге?
- 10 Які ще масла можна використовувати для лікування гастриту
- 11 Існуючі протипоказання
- 12 Висновок
Лікувальні властивості оливкової олії
Даний тип продукту іменується «рідким золотом», оскільки проявляє повний спектр позитивних дій на організм. Оливкова олія чудово засвоюється, отже сприятливо впливає на всі органи. Крім омолоджуючого ефекту, який знайшов своє застосування в косметології, даний засіб здатне перешкоджати формуванню серцево-судинних недуг, сприяє виведенню холестерину, а також високо цінується при лікуванні органів шлунково-кишкового тракту. Досить успішно природне зілля використовується для запобігання різноманітних запальних процесів.
Олива володіє цінними складовими елементами, якими є олеїнова, ліноленова кислоти, вітаміни A, D, E, K. Завдяки величезному переліку позитивних характеристик — оливкова олія включається в раціон дієтхарчування при таких недугах, як гастрит і виразка.
Завдяки таким складовим оливкова мало сприяє:
- Нормалізації травлення.
- Покращує безпосередній рефлюкс жовчі.
- Ліквідує печію.
- Підвищує імунітет.
- підстраховувати шлунок від виникнення виразок.
- Захищає від формування ракових утворень.
Також без цих ліків не обійдеться і лікування кашлю, опіків, різноманітних недуг епідермісу. Також добре засіб зарекомендувало себе при боротьбі з укусами різних комах і пігментними плямами.
Даний засіб володіє незначних проносним властивістю, тому що сприяє звільненню організму від шлаків і токсинів .
Було виявлено, що антиоксидантні сполуки, виявлені в олії, отриманому після першого (холодного) віджимання оливок, вплинули на певну кількість штамів бактерій хелікобактер пілорі.
Відомо, що ці бактерії проникають в шлункову стінку і викликають її запалення. За словами дослідників, вищевказаний продукт першого віджимання не має аналогів і є унікальним. Справа вся в тому, що масло з оливок — одне з небагатьох корисних рослинних масел, яке містить велику кількість фенолів.
Продукт холодного віджиму широко використовується в якості приправи до салатів і овочам. Його також можна застосовувати при приготуванні їжі, проте, воно не рекомендується для глибокої і тривалої смаження.
Причини появи гастриту
Гастрит вже є складовим елементом життя переважної більшості народу. Першопричинами його появи є недотримання правильного способу життя, найважливішими елементами якого є спокій і збалансований раціон. Слід зазначити, що передумовами для розвитку хвороби є блискавична зміна температури їжі в момент її вживання. Існуючі згубні звички також не несуть позитивного заряду організму.
Гастрит може виникнути і після тривалого прийому медпрепаратів, які просто сприяли порушенню всіх процесів, що протікають в шлунку. У такому випадку фахівці настійно рекомендують паралельно з прийомом препаратів, або ж після закінчення лікування, приймати кошти, які спрямовані на стабілізацію функціональності шлунка.
При наявності гастриту важливо дотримуватися правильне харчування . Їжа для вживання в обов’язковому порядку повинна мати щадними властивостями, але все ж необхідно стежити, щоб організм отримував потрібну кількість поживних речовин для забезпечення нормального функціонування. Оливкова олія в цьому випадку може вберегти слизову від дратівної впливу окремих речовин, які є в продуктах.
Основні чинники що впливають на появу захворювання:
- запальні процеси, які виникають в слизовій оболонці органу, що виконує захисну функцію.
- Систематичне вживання гострих або гарячих продуктів.
- чи не найкращим чином діє на шлунок і загальний стан здоров’я — зловживання сигаретами і алкоголем.
- Виникнення гастриту можливо на тлі підвищеної дратівливості або психологічної напруги.
- Прийом антибактеріальних препаратів, що порушують в шлунку звичні процеси та сприяють розвитку захворювання. У цьому випадку паралельно призначаються препарати, які призводять дієздатність шлунка в норму.
Рослинні масла при лікуванні гастритів
Добре відомо, що занадто жирна їжа є провокатором виникнення гастриту. Причина запалення слизової в результаті захоплення жирною їжею — в складній хімічною структурою жирів тваринного походження, на розщеплення яких потрібно занадто багато енергетичних витрат з боку шлунка. В результаті жирна їжа затримується в шлунку довше, ніж звичайно, що призводить до виникнення запальних процесів на поверхні слизової.
Рослинні жири засвоюються набагато легше, а багато хто з них мають виражену обволакивающим ефектом, формуючи на поверхні шлункового епітелію захисну плівку, що перешкоджає дратівної дії твердої їжі на стінки шлунка. Крім того, така оболонка захищає слизову від дії патогенної мікрофлори, має протизапальну і загоює.
Серед представників цієї групи рослинних жирів, які демонструють непогані результати при лікуванні гастриту, можна виділити наступні:
- лляне масло, дія якого полягає в купірування метеоризму і відчуття тяжкості в епігастрії, а також у приведенні в норму рівня секреції шлункового соку.
- масло обліпихи володіє здатністю покращувати регенеративні здатності клітин епітелію, надаючи загальнозміцнюючу дію на травний тракт.
- гарбузове і лавандова масла, будучи досить рідкісним представником даного класу, відрізняються здатністю швидко купірувати запальні процеси і ефективно загоювати рани при наявності ерозій.
- кунжутне масло відоме своєю здатністю очищати організм людини від токсинів і шлаків.
Як використовувати оливкову м АСЛО
Для терапевтичних цілей приймати зілля потрібно виключно в свіжому вигляді. Засіб сприятливо впливає на шлунок, підшлункову, печінку, жовчний міхур. Народна медицина закликає лікувати оливковою олією різноманітні хвороби цих органів, зокрема і гастрит. Приймати «ліки» природного походження можна пацієнтам з гастритом, як зі збільшеною, так і зі зменшеною кислотністю. При хворобах шлунка відмінні результати є при використанні зілля за 30 хвилин до трапези по 1 ст. л. тричі на день. При цьому побоюватися якихось наслідків не варто. Оливкова олія рекомендовано навіть пацієнтам з ерозивні гастритом, тому що складові елементи препарату чудово протидіють існуючим ерозіями, при цьому перешкоджаючи їх подальше формування. При більш складних варіаціях гастриту, фахівці радять збільшити добову норму зілля.
Як правило, перші позитивні результати пацієнт відчуває після закінчення 2 тижнів прийому кошти. Рекомендований курс лікування становить 2 місяці. Якщо поліпшення настало раніше, то в такому випадку не варто припиняти прийом оливкової олії, це дасть можливість запобігти відновлення недуги.
Перед безпосереднім вживанням зілля рекомендується випити трохи води з додаванням лимонного соку. Такі маніпуляції дозволять підготуватися шлунку до роботи, а також значно поліпшать ефект самих ліків. Строго слід стежити, щоб оливкова олія не мало гіркоти і осідання. Отже, краще купувати препарат, термін зберігання якого не перевищує 1 місяця з моменту виготовлення.
Слід зазначити, що оливкова олія вкрай рідко викликає які-небудь алергії, але необхідно переконатися, що організм добре переносить даний препарат.
Для того щоб зрозуміти, як реагує організм — потрібно виконати наступні маніпуляції:
- Натщесерце випити склянку води кімнатної температури.
- Після закінчення півгодини необхідно випити 1 ложку зілля.
- Через 30 хвилин можна приступати до сніданку.
Для того щоб зрозуміти, як реагує організм на ліки, спочатку необхідно приймати його лише після пробудження. Якщо організм добре реагує на препарат, то в такому випадку можна додати ложку оливкової олії ввечері, і так поступово переходячи до необхідної дозуванні. Також у вечірній час необхідно контролювати, щоб з моменту трапези пройшло не менше 3 годин. Іноді пацієнти просто не можуть пересилити себе і прийняти зілля в справжньому вигляді. У цьому випадку фахівці рекомендують додавати оливкове масло в їжу.
Лікування гастриту оливковою олією
Запалення стінки шлунка (гастрит) вважається однією з найбільш поширених хвороб шлунково кишкового тракту. Як відомо, розвиток запального процесу в стінці шлунка провокується специфічними бактеріями, які потрапляють в орган травлення за допомогою вживання зараженої їжі або води.
Однак, є й інші фактори, які можуть призвести до гастриту. Серед них виділяють:
- травми шлунка.
- надмірне споживання спиртного.
- часте використання болезаспокійливих засобів.
Всі перераховані вище фактори негативно впливають на слизову органу, що призводить до гастриту. Даний недуга можна розділити на дві основні форми:
- Гострий гастрит
- Хронічний гастрит.
При гострому гастриті напади болю виникають раптово , в той час як хронічна форма захворювання розвивається протягом певного періоду часу.
Більшість випадків гастриту не є серйозними і піддаються медикаментозному лікуванню. Проте, в деяких випадках гастрит може привести до розвитку виразок або навіть до онкологічних хвороб шлунка.
Шлунок секретує різні соки, які допомагають руйнувати їжу. Дані соки є дуже кислими за своєю природою. Тому у шлунку є захисний шар слизу, здатний зберегти його від негативного впливу цих травних соків.
Однак, коли цей бар’єр послаблюється, травні соки пошкоджують стінку шлунка, що призводить до появи вогнища запалення. Оливкові масла дуже корисні, коли мова йде про лікування гастриту та інших захворювань, пов’язаних зі шлунком.
Вони є натуральним продуктом, який виробляється з плодів оливкового дерева, і містять мононасичених жири, які легко засвоюються організмом. Продукт також містить олеуропеін — важливе для підтримки здорової імунної системи речовина.
Наявність даного з’єднання в оливковій олії допомагає в підвищенні рівня імунітету, що дозволяє організму позбавитися від шкідливих мікроорганізмів, активно розмножуються в шлунку при гастриті.
Масло з оливок також має антиоксидантні властивості, які допомагають підтримувати циркуляцію крові в організмі. Оскільки даний продукт багатий на мононасичених жири і вітамін Е, він допомагає заспокоювати стінку шлунка і зміцнює захисний слизовий бар’єр.
Мононенасичені жири і вітамін Е також захищають клітини від вільних радикалів, що зменшує ймовірність розвитку виразок і раку шлунка. Таким чином, оливкові масла дуже ефективні при лікуванні гастриту. У більшості випадків під час здійснення терапії лікарі рекомендують 2-х місячний курс прийому натурального кошти для того, щоб досягти бажаного результату.
Відео по темі:
Як показує практика, поліпшення настає вже в перший тиждень, однак, це зовсім не означає, що терапію потрібно завершити. Більш того, для недопущення повторного розвитку хвороби масло з оливок необхідно приймати до закінчення зазначених термінів.
Після недовгої перерви потрібно знову пройти ту ж схему лікування протягом 2-х місяців. У деяких ситуаціях запальний процес в тканинах шлункової стінки при гастриті супроводжується констіпаціей (запором). Навіть в цьому випадку можна використовувати масло з оливок. Для позбавлення від постійних запорів, часто супроводжуються каловими каменями, може знадобитися клізма, що складається з оливкового масла, яєчного жовтка і теплої води.
Для того, щоб отримати легкий послаблюючий ефект, в ранковий час після вживання 1-й чайної ложки засобу необхідно пити склянку чистої теплої води, злегка підкисленою лимонним соком. Після цього слід певний час полежати в спокійній обстановці протягом 10-20 хвилин.
До початку лікування за допомогою вищезгаданого продукту варто зрозуміти, яка з кількох різновидів даного засобу зможе надати максимально можливий позитивний ефект на організм при гастриті.
Головний параметр, за яким можна оцінити корисність продукту, — це рівень його кислотності. Для лікувальної мети найкращим буде вид масла з кислотністю менше піввідсотка. Подібна якість характерно для продукту, який виробляється після першого (так званого холодного) віджимання, тобто, для нерафінованої олії. На етикетках до продуктів в більшості випадків продукти такої категорії позначаються як Extra Virgin.
Подібний вид технології може дозволити зберегти максимально можливу кількість корисних сполук внаслідок відсутності термічного впливу на сировину в процесі переробки. У той же час, при гастриті не варто сподіватися тільки на корисні властивості оливкової олії. Поряд із застосуванням народних методів терапії за допомогою даного засобу слід дотримуватися цілісний план дієти.
Користь оливкової олії при гастриті
Серед корисних продуктів рослинного походження можна також згадати масло, що добувається з таких рослин, як розторопша, м’ята, інжир, календула і ін. Проблема полягає в тому, що або ці продукти мають сумнівні смакові якості, або їх виробництво економічно нерентабельно в силу невеликого ареалу розповсюдження рослин.
Якщо говорити про соняшникову олію, найпоширенішому в нашій країні, то його лікувальні якості виражені вкрай слабо. А чи можна оливкову олію при гастриті? Безумовно!
Саме цей продукт вважається чемпіоном з лікування запальних процесів в шлунку серед всіх інших представників даного класу. У ньому поєднуються всі лікувальні властивості, характерні для екзотичних рослинних масел: і обволікаючу, і болезаспокійливу, і загоює, і протизапальну. При цьому його вживання можливо при абсолютній більшості форм гастритів, яких в даний час налічується більше двадцяти.
Корисно оливкова олія і для інших органів шлунково-кишкового тракту (підшлункової залози, печінки, кишечника), а також при цілій низці патологій травного тракту: виразковій хворобі дванадцятипалої кишки, коліті, панкреатиті. Жовчогінну дію цього продукту не характерно для жодного іншого представника рослинних масел. Не випадково саме масло з оливок застосовується в процедурі сліпого зондування.
Трохи історії
Оливкова культура набула широкої популярності досить давно. Будучи поширеним у всьому ареалі Середземного моря, оливкове дерево навіть стало символом Греції, а знайденому археологами при розкопках на о. Санторіні найстародавнішому дереву налічується майже 40 тисяч років.
Втім, навряд чи така патологія шлунково-кишкового тракту, як гастрит, є характерною ознакою тільки останніх десятиліть — напевно їм страждали і наші далекі предки. Чи можна оливки при гастриті, вони визначили експериментальним способом, в кінці кінців зрозумівши, що найкращий ефект демонструє саме оливкова олія. Відомо, що цей продукт навчилися виробляти приблизно 7 тисяч років тому, і з оливковою деревом в Стародавній Греції пов’язано безліч легенд і міфів. Шанували цей продукт і в Стародавньому Єгипті (оливкове дерево єгиптяни вважали даром богині материнства і жіночності Ізіди), в Ізраїльському царстві, в християнській культурі.
Як вибрати оливкова олія
При лікуванні гастриту або виразки шлунка оливковою олією необхідно вибирати тільки продукт високої якості, так як вживання простроченого або розведеного продукту, багатого різними добавками, може привести до погіршення самопочуття і завдати непоправної шкоди здоров’ю.
Для цього необхідно уважно вивчати етикетку і в першу чергу звертати увагу на те, яким способом і де було вироблено масло. Нижче наведено кілька порад, які можуть допомогти новачкові зорієнтуватися у великому асортименті супермаркету:
- Купувати варто тільки нерафіновану олію першого холодного віджиму. Розпізнати його допоможе наступна напис на етикетці: «Extra virgin olive oil». Як правило, продукт з такою позначкою відрізняється досить високою ціною, оскільки в його складі міститься тільки масло свіжих оливок і нічого більше.
- Якщо бюджет не дозволяє придбати перший варіант, то можна звернути увагу на масло, на етикетці якого присутній напис «Virgin olive oil». Це свідчить про те, що воно теж вироблено технологією холодного віджимання, але вже із залишків сировини. Такий продукт трохи дешевше і поступається за якістю олії першого класу, але не представляє шкоди для здоров’я, в ньому теж присутні корисні речовини, просто в низькій концентрації.
- Рафіновані оливкові масла можуть приваблювати своєю низькою ціною, проте їх вживання приносить більше шкоди, ніж користі. У такому продукті міститься чимало небезпечних речовин, що утворилися в результаті численних очисток і теплових обробок з використанням хімічних розчинників. До того ж рідина, яка називається маслом, отримана навіть не із залишків оливок, а з субстрату і кісточок, тому можна зробити висновок, що корисних речовин в ньому не було спочатку. Розпізнати його можна по позначці «Olive oil».
- Масло з маркуванням «Pure olive oil» розбирається зі стелажів магазинів недосвідченими споживачами із завидною швидкістю, адже воно найдешевше з усіх наявних в асортименті. Однак оливковою його назвати досить складно, адже воно являє собою якусь суміш з хімікатів, каустичної соди та інших шкідливих речовин з додаванням невеликої кількості рідини, отриманої з субстрату, зібраного після другого або навіть третього віджиму оливок. Висновок один: такий продукт не підходить ні для лікування, ні для вживання в кулінарних цілях.
- Для лікування гастриту бажано вибирати продукт з кислотністю не більше 0,5%. Якщо такого немає в магазині, підійде і 0,8% (також зустрічається серед масел «Extra virgin olive oil»). Якщо на пляшці присутня інформація про те, що кислотність перевищує 1%, це говорить про його непридатність для використання в лікувальних цілях.
- Якісний продукт виробляють з стиглих оливок, які надають олії золотистий колір, якщо ж при виготовленні використовувалися незрілі оливки, то переважатиме зеленуватий відтінок.
- Смак доброго масла насичений, пікантний, має трав’янисто-фруктовий присмак з характерною гіркуватістю. Якщо ж воно занадто гірке або, навпаки, не володіє вираженим смаком і запахом оливок, це, швидше за все, підробка.
- Оливкова олія першого і другого віджиму має помірно густу консистенцію, допускається невелика кількість природного осаду. Якщо ж воно рідке, неоднорідне і розшаровується, значить недобросовісний виробник змішав його з аналогічним продуктом низької якості.
Всім бажаючим лікуватися оливковою олією слід пам’ятати, що воно швидко окислюється, а тому має зберігатися в посудині із затемненим склом при температурі близько +12 градусів.
Відео по темі:
Чому гарне оливкове масло — дороге?
Справа в тому, що на одному дереві росте близько 8 кг оливок, а для отримання 1 літра олії потрібно не менше 5 кг свіжого продукту. Собівартість однієї пляшки виходить дуже високою, в зв’язку з чим виробник просто не може збути товар за безцінь. Це можливо тільки при навмисному погіршенні якості продукту (змішуванні з іншими речовинами).
Які ще масла можна використовувати для лікування гастриту
Оливкова олія при гастриті — лідер серед інших масел. У порівнянні з усіма іншими рослинними оліями, воно надає набагато більш значимий ефект і набагато ефективніше бореться з цим захворюванням і його симптомами. Однак існує ще ряд масел, які також володіють позитивним впливом для організму і знижують ступінь запалення слизової шлунка. Серед таких масел необхідно виділити:
- Обліпихова . Позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту і сприяє регенерації слизової оболонки.
- Льняна . Нормалізує вироблення шлункового соку і позбавляє від здуття, важкості в животі.
- Кунжутне . Виводить накопичуються в організмі шлаки і токсини.
- Гарбузове . Запобігає розвитку запальних процесів.
- Лавандовое . Знімає запалення і прискорює загоєння ран.
Усунути больовий синдром при гастриті також можна за допомогою масла звіробою, інжиру або календули. Не менш ефективно для цього і масло розторопші. Однак знайти такі види масел набагато складніше, ніж оливкова. Та й користі від застосування оливкової олії буде набагато більше.
Відео:
Існуючі протипоказання
Як правило, гастрит досить часто супроводжується й іншими недугами травної системи. Отже, при лікуванні маслами треба брати до уваги всі існуючі проблеми організму. Якщо у пацієнта є така недуга, як панкреатит, то в такому випадку застосування оливкової олії заборонено, але тільки в момент посилення хвороби. На етапі ремісії, «ліки» можна вживати, але не більше 1 ст. л. о 24 годині.
Такі ж обмеження існують і при холециститі. Але при такому недугу обмеження не носять настільки суворого характеру, отже, вживати оливкову олію можна сміливіше. В даному випадку необхідно слухати свій організм. Якщо організм не приймає препарат, то в такому випадку краще зробити перерву або знизити дозування. Лікування гастриту є досить складним і тривалим процесом. Але не варто забувати, що серед достатку різноманітних масел від гастриту зцілить оливкова.
Навіть при наявності величезної кількості позитивних якостей, консультацію з гастроентерологом або лікуючим терапевтом ніхто не відміняв
Тому, при бажанні використання продукту в лікувальних цілях, необхідно переконатися в повній відсутності протипоказань:
- Іноді лікування необхідно відкласти через кишкових розладів, адже прийом масла тільки посилить цю проблему.
- також з обережністю потрібно підходити до лікування пацієнтам з жовчнокам’яної хворобою, через інтенсивне виділення жовчі під час прийому препарату.
- Індивідуальна переносимість також важливий аргумент, оскільки відторгнення продукту організмом — це серйозний дзвінок конкретного органу, частіше підшлункової.
Висновок
Оливкова олія при правильному його вживанні здатне досить ефективно усувати симптоми шлункових розладів, особливо в поєднанні з правильною дієтою. Досягнувши стану ремісії, не кидайте лікування цим чудовим продуктом — він зможе підтримувати в робочому стані не тільки шлунок, але і багато інших органів і системи вашого організму!
Джерела:
pozheludku. ru / pitanie / pri-gastrite / olivkovoe-maslo-pri-gastrite.html
jeludokbolit.ru/gastrit/mozhno-li-olivkovoe-maslo-pri-gastrite.html
gastrit.guru/narodnye- sredstva / olivkovoe-maslo-pri-gastrite.html
gastritlechim.ru/gastrit/pitanie/olivkovoe-maslo-dlya-lecheniya-gastrita-kak-prinimat.html
pobedigastrit.ru/edim/upotreblenie- olivkovogo-masla-pri-gastrite.html
gastromedic.ru/gastrit/olivkovoe-maslo-pri-gastrite.html
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.