Намагаючись позбутися від гастриту раз і назавжди, деякі хворі вдаються до нетрадиційних способів лікування. У народній медицині морква є вірним засобом від болю в животі, що полегшує симптоматику.
Однак перш ніж їсти моркву вранці або пити морквяний сік при гастриті, ознайомтеся з протипоказаннями, які пред’являються до коренеплоду. Сьогодні говоримо про помаранчевий овоч: чи можна морква при гастриті, чим вона корисна для організму, в яких випадках краще відмовитися або хоча б обмежити вживання.
Дієтичні обмеження при гастриті накладаються на багато фруктів і овочі. Деякі з них не можна вживати в будь-якому вигляді, інші рекомендується піддавати тепловій обробці, щоб зробити придатними для харчування при хворобі.
Чи можна морква при гастриті? Питання актуальне, адже цей коренеплід є інгредієнтом великої кількості страв і приносить багато користі організму.

- 1 Дія коренеплоду при гастриті
- 2 Користь і шкода
- 3 морква і сік з неї при гастриті
- 4 П’ять причин їсти моркву регулярно
- 5 В якому вигляді вживати коренеплід
- 6 морква при гастриті з різним рівнем кислотності
- 7 Сира морква при гастриті
- 8 Варена морква при гастриті
- 9 Свіжовичавлений сік моркви . Які протипоказання?
- 9.1 Як потрібно пити сік моркви?
- 9.2 Особливості застосування морквяного соку
- 10 Правила вживання
- 11 Застосування коренеплоду для профілактики гастриту
- 12 Протипоказання
Дія коренеплоду при гастриті
Цей овоч має в собі велику кількість вітамінів, мікро- і макроелементів, бета-каротин. Морква при гастриті сприяє знешкодженню середовища, придатної для розмноження Helicobacter pylori. З цієї причини рекомендується вживати моркву, але лише тим, хто страждає на гастрит зі зниженою секрецією. Єдина умова при цьому — свіжу моркву потрібно піддати тепловій обробці.
Крім цього, морква відновлює пошкоджені клітини, має протиспазматичний дією, захищає стінки шлунка, знімає запалення. Вона нормалізує обмін вуглеводів, що обов’язково враховується при складанні дієти.
Користь і шкода
В першу чергу увагу заслуговує вітамінний і мінеральний склад моркви. Вона містить:
- вітамін A, B і C.
- фосфор.
- магній.
- фтор.
- йод.
- залізо.
- каротиноїди.
- фолієву кислоту.
- пектин.
Перебуваючи в шлунку, цей овоч усуває спазм і запалення, сприяє загоєнню ерозій, створює несприятливе середовище для бактерій Helicobacter pylori, що нерідко є причиною гастриту. Також морква нормалізує процеси вуглеводного обміну в організмі.
Але потрібно враховувати її стимулюючу дію на секрецію шлункового соку. Це означає, що морква при гастриті з підвищеною кислотністю може погіршити стан хворого.
До інших небажаних ефектів вживання відносять діарею, нудоту, запаморочення, головний біль, жовтушність шкіри, сонливість. Все перераховане може виникнути, якщо кількість моркви в раціоні надмірне. Крім того, як і будь-який інший продукт, вона здатна викликати алергію.

- При гастриті морква бере участь в активізації процесу відновлення уражених клітин.
- Властивості цього коренеплоду здатні надавати противоспазматическое дію.
- Сік з помаранчевого овочу знижує роздратування шлункових стінок, і забезпечує їм додатковий захист.
- Використовують продукт при запаленні слизової оболонки шлунка, так як морква здатна регулювати обмін вуглеводів, що вкрай необхідно при лікувальній дієті.
- Овоч знешкоджує середу, в якій активно розмножуються бактерії хелікобактер пілорі.
Морква і сік з неї при гастриті
Соковита помаранчева морквина — один з корисних овочів, який вживається в сирому, бланшувати, вареному, смаженому вигляді. З неї роблять салати, вінегрети, додають в перші страви, печеня і рагу, комбінують з іншими овочами.
В як полівітамінний напою застосовують морквяний сік, який цілком здатний замінити баночку вітамінів з аптеки. У складі коренеплоду у великій кількості міститься вітамін А (ретинол), корисний для зору, позитивно позначається на стані шкіри, а також вітаміни В1, В2, РР, С.
Багатий овоч і мікроелементами — в його складі калій , мідь, кобальт, залізо, магній. Регулярне вживання моркви в їжу позитивно позначається як на загальному стані організму, так і на роботі травної системи.
Є морква добре для профілактики шлункових захворювань. Вхідні в її склад речовини виявляють позитивну дію на весь шлунково — кишковий тракт:
- зміцнюють стінки органів.
- сприяють відновленню судинних стінок, що прискорює загоєння ерозій і виразок.
- сік моркви заспокоює подразнення слизової шлунка.
- має легкі проносні властивості, очищає кишечник.
Для того, щоб сік або терта морква принесли максимум користі , в них потрібно додавати рослинний або молочний жир — оливкова, соняшникова, кунжутне масло, сметану, вершки.
жир сприяє кращому засвоєнню вітаміну А, який є жиророзчинних. Сік і салати із сирої моркви зміцнюють імунну систему, насичують організм вітамінної енергією, але, якщо з’явилися симптоми гастриту, меню слід переглянути.
Вживання моркви при гастриті не заборонено, але має свої особливості, про які важливо знати.
П’ять причин їсти моркву регулярно
Пам’ятайте, як в дитинстві нам говорили: «Хочеш вирости? Їж моркву. Болять очі, погіршився зір? Допоможе морква. Проблемна шкіра? Не забувай про вітаміни — в помаранчевому корнеплоде вони є ». Варто зауважити, що наші батьки були праві, і морква дійсно допомагає у вирішенні цих та багатьох інших проблем. Овоч має не просто великим — найбагатшим складом. Він містить такі вітаміни, макро-, мікроелементи, органічні речовини:
- Марганець, кобальт і фтор.
- Мідь, йод, пектин.
- Вітаміни з групи В.
- Золу, жири, харчові волокна, білки.
- Фосфор, фолієву кислоту, залізо.
- Молібден, цинк, натрій.
- Вітаміни С, А, ніацин.
Корисні речовини, які є в коренеплоди, можна перераховувати ще довго. Але нас з вами цікавить інше — яку користь приносить морква при гастриті шлунку? Є як мінімум 5 причин зробити її улюбленим овочем і їсти регулярно:
- Морква бере активну участь в процесі відновлення пошкоджених клітин слизової.
- Коренеплід надає протиспазматичний дію, тому больові відчуття при його вживанні дійсно мінімізуються.
- Свіжовичавлений сік має схожим дією. Він знімає роздратування, забезпечує найсильнішу захист шлункових стінок.
- Варена морква при гастриті особливо необхідна. Вона регулює обмін речовин, що є необхідною умовою для успішного лікування захворювання.
- Нещодавно вчені довели, що помаранчевий овоч знезаражує середу, в якій сприятливо розвивається Хелікобактер пілорі.
Відео по темі:
В якому вигляді вживати коренеплід
Щоб зняти запалення слизової оболонки шлунка, рекомендується вживання моркви в наступному вигляді:
- Свіжа морква . Перш ніж вживати сиру моркву, яка збільшує кислотність в шлунковому соку, слід пройти обстеження і визначити кислотність організму. При підвищеній кислотності морква дозволяється їсти після термічної обробки, а при зниженій кислотності цей овоч можна вживати і краще в період ремісії.
Нормалізувати обмін речовин, очистити кров від токсинів і небезпечних речовин допоможе корисний салат з моркви, тертих яблук, заправлений нежирною сметаною. Вживати моркву рекомендується не тільки при гастриті, а й гіпертонії, атеросклерозі, для зміцнення імунітету і ясен, для профілактики онкології.
- Варену моркву часто включають до складу різних страв. У відварному вигляді коренеплід найбільш корисний для організму. У ній на 15% збільшується наявність каротину, і вона швидше і краще засвоюється. Щоб морква була корисною і смачною, варіть в щільно закритому посуді. Приготувавши пюре з відвареної моркви, можна включити його в дієту не тільки при гастриті, а й при панкреатиті.
- Свіжовичавлений сік при підвищеній кислотності протипоказаний, а при зниженій слід вживати тільки після консультації з гастроентерологом. Недотримання цих норм здатне погіршити ситуацію і викликати багато побічних ефектів. Передозування соком часом тягне за собою негативні явища. Сприятливий вплив на слизову оболонку шлунка свіжовичавлений сік може надати з метою профілактики гастриту.
Відео по темі:
Морква при гастриті з різним рівнем кислотності
Тривала сувора дієта призначається при гастриті хронічному, гострий напад при своєчасному лікуванні проходить швидко і без наслідків.
Для того, щоб харчуватися правильно і цим допомагати організму справлятися з хворобою, необхідно встановити рівень кислотності при гастриті, яка може бути відхилена від нормальної і мати більший або менший показник.
діагностувати форму гастриту самостійно немає можливості, оскільки симптоми майже ідентичні при будь-якому гастриті: болі різної локалізації, печія, відрижка, метеоризм, тяжкість в шлунку, розлади стільця.
Консультація лікаря — гастроентеролога обов’язкове!
Оскільки обговорюваний продукт цієї статті — морква, варто розібратися, в якому вигляді її можна їсти при різних формах гастриту.
- Гиперацидний гастрит (підвищена кислотність). При цій формі хвороби виключають з харчування все, чим можна спровокувати посилене вироблення соляної кислоти або подразнення слизової. Страви із сирої моркви і морквяний сік ці властивості мають, тому є овоч в свіжому вигляді і пити сік при гіперацидному гастриті з хронічним перебігом в фазі загострення не рекомендується. При ремісії, коли симптоми захворювання відсутні, можна вводити в меню трохи тертої моркви або соку.
- Гіпоацидний і антацидний гастрит (кислотність знижена, іноді майже до нуля). При таких формах хвороби вміст кислоти в шлунковому соку треба, навпаки, підвищувати. Отже, є сирі морквяні салати не тільки допустимо, але і корисно для стимуляції вироблення кислого секрету. Подібна дія має і сік (свіжовичавлений і з додаванням жиру.)
При гастриті будь-якого типу не забороняється їсти варену моркву, яка зберігає всі корисні речовини і не втрачає харчової цінності.
Зварена разом з шкіркою під щільно закритою кришкою, вона містить на 15% більше каротину, ніж свіжа, а засвоюваність її в порівнянні з сирої, набагато краще. Крім варіння овоч можна піддавати іншим видам теплової обробки — гасити, запікати в духовці і варити на пару.
Морквина, що пройшла термічну обробку, зберігає фітонциди, ефірні масла і невелика кількість клітковини, що робить її дієтичним продуктом і дозволяється тобто при гастриті.
Рецепти деяких страв, які можна їсти при гастриті будь-якого типу:
- 2 — 3 морквини, 1 буряк і кілька картоплин зварити з шкіркою, очистити, нарізати кубиками, скласти в салатник. Покласти трохи солі і цукру, столову ложку лляного насіння, подрібненого блендером, 1ч.л. насіння соняшнику або кунжуту. Заправити оливковою олією і яблучним оцтом. При зниженій кислотності можна додати в салат часник.
- Варену моркву і буряк нарізати, додати бринзу або негострий твердий сир, свіжий огірок без шкірки, кілька маслин. Заправити олією — оливковою, соняшниковою, кунжутним, лляним.
Буряково — морквяний салат добре втамовує голод, швидко насичує і його можна їсти в будь-який час дня, тільки при загостренні виразки і гастриту з нього потрібно виключити насіння, огірок і часник.
Сира морква при гастриті
Справа в тому, що сирий овоч підвищує концентрацію кислоти. Перш ніж вживати його в їжу щоранку або вечір, необхідно відвідати лікаря-гастроентеролога. Спеціаліст проведе обстеження, визначить кислотність. Якщо шлунок виробляє занадто багато кислоти, морква при гастриті з підвищеною кислотністю категорично протипоказана.
Інша справа, коли людині поставлений діагноз гіпоацидний гастрит. Недостатнє вироблення кислоти призводить до того, що потрапила в шлунок їжа починає гнити і дуже погано перетравлюється. Щоб нормалізувати кислотність, лікарі призначають спеціальну дієту. І терта морква може використовуватися як лікувальний засіб. Зрозуміло, в період ремісії.
З тертого коренеплоду готують салат, а потім заправляють його нежирною сметаною. Допускається додавання 1-2 яблук, теж тертих. У комбінації з яблуком, сметаною морква засвоюється набагато краще. Салат діє як загальнозміцнюючий засіб, нормалізує порушений обмін речовин, проводить тотальну чистку крові. До речі, свіжа морква довела свою ефективність в лікуванні гіпертонії, атеросклерозу. Неодноразові дослідження довели — овоч сприяє зміцненню імунної системи, є відмінним профілактичним засобом онкологічних захворювань.
Варена морква при гастриті
Отже, при гастриті з підвищеною кислотністю сира морква протипоказана. Що робити таким пацієнтам? Вихід є — їсти відварну овоч. Його додають в інші страви як додатковий інгредієнт. Науково доведено, що пройшла обробку морквина найбільш корисна для людського організму. Вона не тільки краще, але і швидше засвоюється.
Є невеликий секрет, який дозволяє зберегти лікувальні властивості овоча під час варіння. Для цього моркву готують в каструлі з постійно закритою кришечкою.
Свіжовичавлений сік моркви. Які протипоказання?
У сирому вигляді овоч їсти не можна, коли діагностовано гіперацидний гастрит. А ось варена морква при гастриті з підвищеною кислотністю дуже навіть корисна. Однак є ще один спосіб приготування моркви, який не можна ігнорувати. Це свіжовичавлений сік.
Найважливіше протипоказання — висока кислотність. Коли запалення слизової супроводжується невисоким рівнем кислоти, можна вводити його в раціон в невеликих кількостях. Але навіть в цьому випадку бажано проконсультуватися з лікарем. Не займайтеся самолікуванням. Це тільки погіршить ситуацію, спровокує неприємні симптоми.
Наприклад, при передозуванні або надмірному вживанні спостерігається погіршення самопочуття: сонливість, підвищується температура, пожовтіння шкіри, мігрені. При появі таких симптомів слід перестати пити сік
Як потрібно пити сік моркви?
Найбільшу користь організму продукт приносить на стадії ремісії. Овоч має унікальний склад, який був розглянутий вище. Він впливає на уражену і запалену слизову самим позитивним чином, зміцнює стінки хворого органу. Ще в давні часи народні цілителі лікували авітаміноз і захворювання шлунка морквяним фрешем. А також призначали його як найпотужніше профілактичний засіб.
Отже, як правильно приготувати, скільки соку випивати за раз?
- Очистіть і ретельно вимийте.
- видавіть сік, використовуючи соковижималку. Або натріть овоч на дрібній тертці, а потім виконайте операцію вручну.
- Вживайте 3 рази в день до початку трапези.
- За один раз рекомендується пити не більше 200 мл морквяного соку.
- Тривалість сокотерапії — 1 місяць. Потім слід зробити перерву.
Не забувайте про протипоказання соку сирої моркви. Також доведеться відмовитися від овоча в будь-якому вигляді при алергії на нього. Коли загострилися хвороби шлунка (наприклад, виразка або гастрит), спостерігається діарея, поставлений діагноз цукровий діабет, морквяний фреш також виключається з раціону.
Особливості застосування морквяного соку
Як вже було сказано, морквяний сік можна без побоювання пити тільки при зниженій кислотності або в обмеженій кількості в періоди стійкої ремісії. Але навіть в таких випадках вживання його має бути помірним, щоб уникнути гіпервітамінозу.
Через рекордного змісту в овочі вітаміну А, якщо пити сік часто і великими дозами, можна викликати симптоми передозування: сонливість, нудоту і блювоту , втрату апетиту, висипання на шкірі. Морквяний сік протипоказаний, якщо в анамнезі мали місце алергічні реакції на червоні і помаранчеві плоди.
Допустима добова норма соку становить 2 склянки для дорослої людини, 1 / 2стакана для дітей 5 — 12 років, 2 — 3 ст. л дитині 1 — 3 років, дітям до року морквяний сік повинен дозволити педіатр виходячи зі стану його здоров’я.
Важливо знати, що регулярне вживання соку моркви може привести до фарбування шкірних покривів в жовтий колір.
Щоб морквяний сік зберіг максимум вітамінів, треба приготувати його належним чином. Стиглу морква, бажано вирощену без застосування хімічних речовин, вимити, очистити від шкірки. Верхівку зрізати на 2 — 3 см, оскільки саме в цьому місці сконцентрована найбільша кількість нітратів. Овоч нарізати на бруски, пропустити через соковижималку.
Пити його потрібно відразу після приготування або не пізніше ніж через півгодини, оскільки тривале зберігання знижує його насиченість корисними речовинами. У процесі приготування морква і сік не повинен стикатися з металевими предметами, оскільки метал руйнує вітамін С.
Морквяний сік можна змішувати навпіл з яблучним — буде ще корисніше.
Правила вживання
Є кілька правил, що дозволяють отримати з моркви максимальну користь. По-перше, вона краще засвоюється в поєднанні з молочними продуктами. Тому в морквяний сік рекомендується додавати молоко або вершки (одну третину від обсягу соку).
По-друге, важливою є оптимальна частота вживання. Сік п’ють 3-4 рази в день перед їжею, а свіжої тертої моркви досить і однієї порції. Використовувати її в їжу (у тому числі сік) можна щодня, але не довше місяця. При появі побічних ефектів, морква потрібно виключити до їх зникнення.
По-третє, потрібно дотримуватися рекомендованого обсягу порцій. Разове кількість соку — 150-200 г, свіжої моркви — 200 г. Варену або тушкований коренеплід, як доповнення до звичних страв, може використовуватися без обмежень.
Морквяний сік при гастриті, а також різні блюда з цього овоча корисні за умови розумного підходу до їх вживання. Щоб не погіршити ситуацію, дієта повинна розроблятися за участю лікуючого лікаря і тільки після визначення рівня кислотності шлункового соку.
Застосування коренеплоду для профілактики гастриту
Пити морквяний сік можна для профілактики хвороби та інших проблем зі шлунком. Вживати свіжовичавлений напій можна не більше половини склянки. Необхідно дотримуватися наступних рекомендацій із розпивання корисного напою:
- Терапевтичний курс триває не більше 30 днів.
- Щоб вичавити сік слід брати свіжий овоч.
- Необхідно протягом декількох годин випити напій, інакше він втратить корисні властивості.
При гастриті з підвищеною кислотністю вживати морквяний сік протипоказано. Рекомендується пити напій, якщо концентрація соляної кислоти знижена або перебуває в стані норми.
Протипоказання
Щоб уникнути небажаних ускладнень та інших побічних ефектів після вживання моркви при гастриті, необхідно ознайомитися з основними протипоказаннями до цього овочу. В першу чергу протипоказана морква в будь-якому вигляді при алергічної реакції на неї. Слід відмовитися від морквяних страв і соку з коренеплоду оранжевого кольору при загостренні гастриту, діареї та цукровому діабеті. Протипоказана морквина хворим з виразковим ураженням шлунка.
Надмірне вживання моркви може спровокувати небажані наслідки. Хворий починає скаржитися на нудоту, млявість, головний біль і запаморочення. Щоб уникнути цього, необхідно узгоджувати спожите кількість помаранчевого коренеплоду з лікарем в залежності від концентрації соляної кислоти в шлунку.
Джерела:
jeludokbolit.ru/gastrit/mozhno-li-pri-gastrite-morkov- i-morkovnyj-sok.html
gastrit.pro/pitanie/morkov-pri-gastrite/
tvoyzheludok.ru/gastrit/diets/morkov-pri-gastrite.html
gastritlechim.ru/ gastrit / pitanie / mozhno-li-est-morkov-pri-gastrite.html
zhkt.ru/zheludok/gastrit/eda/morkov.html
gastrot.ru/gastrit/morkov
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.