Каші при гастриті входять в основу лікувальних дієтичних столів №1 і №2, що розроблені для захворювань шлунка з пошкодженої слизовою оболонкою. Вживати їх дозволяється при різних типах і стадіях недуги в певному виді. Рекомендації також стосуються способів варіння і ступеня разваривания. Перераховано корисні і заборонені крупи, виходячи з балансу кислотності шлункового соку.
Корисні якості каші допомагають травленню, щадять запалені стінки шлунка, знімають запалення, відновлюють функцію травлення.
у той же час велика кількість грубих харчових волокон в деяких крупах робить їх неприйнятними в фазі загострення — такі каші швидше зашкодять, будуть дратувати запалені тканини, посилювати хворобливий стан.
каші при гастриті є основою дієтичного харчування, прискорюють процес одужання, допомагають нормалізувати роботу органів шлунково-кишкового тракту. Каші призначають фахівці при зниженій, підвищеній кислотності, але дієта має невеликі відмінності. Кожна крупа діє на організм по-своєму, тому рекомендується не зупинятися тільки на одній крупі, слід чергувати страви протягом тижня, керуючись самопочуттям.
- 1 Корисні властивості каш при гастриті
- 2 Дія каш на організм
- 2.1 Корисні властивості страви для шлунка
- 3 Які каші показані при різних стадіях гастриту
- 3.1 Каші в гострому періоді хвороби
- 3.2 Каші після загострення гастриту (підгострий період)
- 3.3 Каші при гастриті у фазі ремісії
- 3.4 Каші для хворих на гастрит з підвищеною кислотністю
- 3.5 Каші для страждаючих гастритом зі зниженою кислотністю
- 4 Які можна їсти?
- 4.1 Манна крупа
- 4.2 Пшоняна
- 4.3 Рисова
- 4.4 Ячна
- 4.5 Гречка
- 4.6 Пшенична каша
- 4.7 Кукурудзяна
- 4.8 вівсяна, геркулесовая
- 4.8.1 Кому протипоказана вівсяна крупа
- 4.8.2 Як вибирати овс Янку
- 5 Особливості приготування
- 5.1 Як готувати і є корисні для шлунка каші
- 6 Які каші не слід їсти під час гастриту
- 7 Протипоказання
- 8 Заборонені каші
- 9 Корисні, смачні рецепти
- 9.1 Пшоняна каша
- 9.2 Манка на курячому бульйоні
- 9.3 Рисовий пудинг
- 9.4 Інші рецепти
Корисні властивості каш при гастриті
Шлунок приймає в себе грудку пережованої, обробленої ферментами слини їжі. Розпочинається активна секреція шлункового соку, куди входять слиз, пектин, соляна кислота, бікарбонати. Завдяки травним сокам, грудку набухає, розщеплюється, піддається гідролізу. Далі відбувається переміщення вмісту в дванадцятипалу кишку.
Щоб травлення протікало нормально, слизова шлунка повинна чітко виконувати біологічні функції: секрецію всіх компонентів соку, перистальтику, розщеплення харчових компонентів. При збої навіть однієї ланки процес травлення і всмоктування порушується.
Запалена оболонка при гастриті потребує щадному режимі — термічному, механічному, хімічному, а наше тіло — в повноцінному вступі поживних речовин, вітамінів, мікроелементів. Наситити при гастриті організм необхідними елементами дозволять каші.
Недарма кашу називають ліками від гастриту — її обволікаючі властивості захищають оболонку, знижують агресивна дія соляної кислоти. Здатність швидко набухати, розщеплюватися і засвоюватися дозволяє каш не дратувати шлунок, зменшувати внутрішнє тиск і біль.
Багатий склад злакових каш корисними елементами покриває базові потреби організму, постачає його:
- повільно вивільняються вуглеводами.
- вітамінами.
- клітковиною.
- мікроелементами.
- рослинним білком.
- рослинними жирами.
Людина, поївши кашу при гастриті, не відчуває тяжкості, розпирання, легко і надовго насичується.
Дія каш на організм
Правильне дієтичне харчування — запорука швидкого одужання, ефективний метод профілактики загострення. Крупи збагачують організм клітковиною, корисними мікроелементами і вітамінами. Але завдяки унікальному хімічному складу, кожна з них має свій механізм дії.
Корисні властивості страви для шлунка
Злаки покращує процес травлення, сприяє правильній роботі кишечника. Корисні властивості круп:
- добре насичують без відчуття тяжкості в епігастральній ділянці.
- містять вітаміни і мінерали у великих кількостях.
- висока концентрація клітковини, амінокислот .
- джерело рослинних білків.
Страви з злаків мають в’язким властивістю. Вони обволікають шлунок, захищаючи його від пошкоджень, викликаних гастритом.
Які каші показані при різних стадіях гастриту
Від того, як і з якої крупи приготовлено страву, залежить користь і шкода каші при гастриті на різних стадіях недуги. Гастрит буває гострим, загостреним, в фазі загасання хворобливих проявів (ремісія).
Дієта при гастриті — невід’ємна частина терапії, її призначає лікар-гастроентеролог при складанні лікувальної схеми.
обов’язково дотримуйтеся лікарських приписів, інакше стан може погіршитися.
Каші в гострому періоді хвороби
Для гострої фази гастриту підходить лікувальна дієта № 1А, відповідно до якої тільки слизові круп’яні супи і рідкі каші в теплому вигляді, з 2 по 4 день лікування.
Для цього сильно розварюють у великій кількості води:
- манку.
- вівсянку ( пластівці).
- круглий рис.
- рисову січку.
- круп’яне борошно (толокно, рисове борошно).
Заправляти готову страву дозволяється молоком, вершковим маслом, вершками, молочно-яєчної заливанням. Сіль обмежується до мінімуму — 8 грамів на добу. Їжа розбивається на 6 дрібних прийомів, з яких тільки 2 складають кашу і суп.
Каші після загострення гастриту (підгострий період)
Коли різке загострення йде на спад, необхідний поступовий перехід до повноцінного харчування. Для адаптації в період загасання обострившегося гастриту розроблений стіл №1В або №1. На нього можна перейти, як тільки настане полегшення або дозволить доктор. Дієта доповнюється молочними супами з дрібних круп, рідкими або напіврідкими молочними кашами в перетертої стані.
Тривало варяться на воді або навпіл з молоком:
- Манка.
- Гречка.
- Вівсянка.
- Рис.
- Рисова або гречана січка.
- Вермішель.
- гречана, вівсяна, рисова мука.
Частка солі збільшена до 10 грамів на добу. Приготовлені круп’яні страви слід їсти теплими, свіжими. Краще включити кашу на сніданок або вечерю, суп — на обід.
Заправляються злакові страви молочно-яєчною сумішшю, молоком, некислі свіжим сиром, вершками, вершковим маслом, медом, цукром.
Каші при гастриті у фазі ремісії
при хронічному гастриті у стадії загасання травлення поступово нормалізується. Мета дієти в цей період — перешкоджати новим загостренням, не дратувати шлунок агресивної їжею (гострої, маринованої, важкої для перетравлення).
Якщо дотримуватися лікувального столу №2, можна прибрати більшість неприємних симптомів гастриту.
Режим харчування по дієті №2 вважається вже повноцінним харчуванням, його можна дотримуватися тривалий час. Дозволяються круп’яні супи на овочевому, нежирному рибному та м’ясному, грибному, молочному відварі, а також розварна і розсипчасті каші. Страви потрібно їсти теплими, в свіжому вигляді, добовий прийом крупи необмежений, але її слід розварювати до м’якості або перетирати.
Які крупи і каші при гастриті у фазі ремісії допускаються:
- Гречана.
- Вівсяна.
- Манна.
- Рисова.
- Кукурудзяна (обмежено).
- Пшенична .
- Ячна (обмежено).
- Локшина і вермішель.
Заправка страв, приготованих на крупі, різноманітна. Це сметана, молоко, вершки, натуральний йогурт, м’який сир, молочний соус, вершкове масло, сир, шматочки очищених фруктів солодких сортів, мед, цукор. З дозволу лікаря можна додавати до каш джем, варення, фруктове пюре.
Виключаються бобові, перловка і пшоно. З приводу кукурудзяної і ячної краще запитати поради лікаря.
Каші для хворих на гастрит з підвищеною кислотністю
Коли показник кислотності перевищує норму, дієта коригується, щоб не спровокувати зайву секрецію кислоти. Пошкоджені стінки шлунка занадто чутливі — агресивна дія кислоти провокує запалення, додає дискомфорт, веде до збою системи травлення роботи.
До вибору каші при гастриті з підвищеною кислотністю, незалежно від стадії хвороби, варто підійти відповідально. Деякі крупи здатні посилювати викид зайвої кислоти, провокують болісну печію, ведуть до неприємних відчуттів, загострення недуги.
Гастроентерологи і дієтологи сходяться на думці, що для гастриту з підвищеним рівнем кислотності неприйнятні крупи:
- Пшоняна.
- Перлова.
- Кукурудзяна.
- Ячна.
- Боби.
Заправляти не рекомендують кисломолочними продуктами, крім некислі сиру, сметаною, кислими або з грубої м’якоттю фруктами, сухофруктами.
Допускаються молоко, вершкове масло, молочно-яєчна заливка, м’які некислі і негострі сири. Вживання меду, солі і цукру узгоджується з лікарем, оскільки залежить від супутніх захворювань.
Каші для страждаючих гастритом зі зниженою кислотністю
При недостатній кислотності аналогічно напрацьовані медичні рекомендації, які крупи можна їсти при гастриті зі зниженим показником кислоти.
Не всі злаки підходять для хворих на цей вид патології — деякі знижують і без того низький рівень кислоти, що спричиняє недостатнє розщеплення їжі. Комок застоюється, шлунковий тиск зростає. Підсумок — тяжкість, болю, розпирання, бродіння, метеоризм, порушення стільця, погане засвоєння жирів, білків, вітамінів, мікроелементів, інших поживних речовин.
Мета дієти для гіпоацидного гастриту — максимально стимулювати виділення шлункового соку і секрецію соляної кислоти, при цьому щадити слизову. Людям з низьким показником кислотності краще виключити в гострій фазі або обмежити в період полегшення певні види каш:
- Грубого помелу.
- Цільнозернові.
- Недоварені.
- Запарені.
Обмежуються перловка, крупа з злаків вівса (замінюється пластівцями), пшеничне з висівками, великі макарони, боби, квасоля.
Які можна їсти?
Одна з її головних складових — «правильна» каша. При гастриті таке блюдо повинне стати основною їжею, оскільки наділене в’язким ефектом, насичене білками, вітамінами, а також містить залізо та інші мікроелементи. Слід звернути увагу, що це захворювання може виражатися в різних формах, і стадії хвороби теж бувають різними. Найбільш корисними кашами вважаються:
- Вівсяна. Має знеболюючий ефект.
- Гречана. Активно бореться зі стресом.
- Пшоняна. Усуває дисбактеріоз, нормалізує стілець.
- Манна. Підходить для профілактики злоякісних пухлин в кишечнику.
- Рисова. Рис іноді називають «таблеткою від гастриту», так як (так само як і вівсянка) він має обволакивающим ефектом.
- Льняна. З її допомогою можна швидко спорожнити кишечник.
Манна крупа
Виготовляється з пшениці, містить велику кількість цинку, заліза. Дані мікроелементи нормалізують рівень соляної кислоти, тому рекомендується їсти кашу при будь-якій формі гастриту. Готову страву м’яке, не навантажує шлунок, добре перетравлюється, підвищує енергетичний запас. Дозволяється варити на воді, молоці, додають вершкове масло. Це одне з перших страв, яке дозволяють їсти після операції на шлунку, інших органах травлення.
Манна каша входить в дієти при ерозивних формах, виразці шлунка. При гіпоацидний гастрит прискорює відновлення слизової. Чудово діє як симптоматичний засіб при спастичних шлункових болях, при постійному вживанні виявляє анксіолітичну дію (прибирає стрес і почуття страху).
Вагітним манна каша рекомендується при відсутності алергічних реакцій (рідко).
не відображено маленьким дітям через вміст специфічного мукополісахаридів — гліодіна. Даний компонент погіршує абсорбцію їжі ворсинками кишечника. Манка порушує у дітей до 3-х років всмоктування вітаміну Д, що може привести до формування рахіту.
Постійне вживання манної каші може призводити до збільшення маси тіла.
Варять манку з розрахунку 300 мг крупи на 1 л рідини (вода, молоко). Доводимо до кипіння рідину, засипаємо крупу, варимо 1-2 хвилини помішуючи, знімаємо з вогню, накриваємо кришкою. Каша настоюється 20 хвилин до розбухання.
Пшоняна
Крупа містить велику кількість корисних мінералів, амінокислот. Покращує травлення, стимулює вироблення шлункового соку. Крупу варять на воді, молоці. Консистенція повинна залишатися рідкою. При гастриті з низькою кислотністю на стадії загострення рекомендується крупу спочатку подрібнювати в блендері. Через підвищеної кількості клітковини відбувається розрідження стільця, тому не рекомендується при діареї. Вживати пшоно фахівці рекомендують після декількох днів активної терапії іншими крупами.
Рисова
Одна з головних каш при високій кислотності. Особливо корисний слиз, що утворюється в процесі варіння. При гострій формі слід для зниження соляної кислоти вживати відвар по кілька разів на добу до нормалізації самопочуття. Каші з рису готують на молоці, воді. Крупа повинна добре розваритися, блюдо залишатися рідким. При необхідності зерна спочатку можна подрібнити в блендері.
Відмітною властивістю рисової каші при гастриті є виражена здатність до абсорбції та виведенню токсинів. Рисову кашу можна застосовувати навіть при серйозних отруєннях як сорбент (якщо під рукою немає активованого вугілля, наприклад).
Ця страва показано для годуючих матерів і вагітних, тому що знижує інтоксикацію при гастриті, а також зменшує прояв запальних реакцій.
Рисова каша безпечна для дітей, її можна давати з першим прикормом. Широко використовується як дієтичне блюдо для всіх вікових груп.
Для каші беремо круглий рис, промиваємо і висипаємо в холодну воду. Доводимо до кипіння і варимо 10 хвилин. Після цього — рис можна доварювати з молоком і іншими інгредієнтами. У молоці рис відразу краще не кип’ятити — зерна погано розварюються.
Ячна
Має високу огортає здатністю. Діє подібно лікарських засобів — антацидам. Запобігає подразнення слизової, сприяє травленню, нормалізує рівень кислотності. Фахівці рекомендують з’їдати ячну кашу за 20 хвилин до вживання іншої страви, як лікарський засіб. У готовому вигляді каша повинна бути м’якою, рідкої консистенції.
Гречка
Одна з найактивніших круп. Дія страви можна помітити практично відразу. Гречана каша містить величезну кількість амінокислот, клітковини. За рахунок цього підвищує енергетичний запас, діє загальнозміцнюючий, полегшує травлення, усуває запор. Має здатність як знижувати кислотність, так і підвищувати.
- знижує рівень стресу. З цієї причини страви з гречаною кашею можна рекомендувати в період ремісії.
- прискорює відновлення слизової, відновлює низький гемоглобін (містить залізо).
- є профілактичним засобом від ускладнення виразки — раку шлунка.
Для відновлення організму після перенесеного захворювання використовується гречана каша з молоком.
Гречану крупу висипають в товстостінну каструлю (можна в казан або утятницу) з розрахунку того, що з 100 гр. крупи вийти 300 гр. каші. Гречку не заважають до приготування. Уже зварену кашу в каструлі добре загорнути в ковдру на 20-30 хвилин.
Пшенична каша
Рекомендується вживати при хронічному гастриті у стадії ремісії. Каша підвищує енергетичний запас, зміцнює організм, покращує загальне самопочуття. Швидко ставить на ноги хворих після операції. Пшеничну крупу слід варити до м’якого стану, їсти не частіше 3 рази за тиждень.
Кукурудзяна
Надзвичайно поживна каша, корисна для травлення, але тільки в стадії ремісії. При загостренні хвороби вживати крупу забороняється. Готувати кукурудзяну кашу слід на воді або молоці, додають вершкове масло. Маса повинна залишатися рідкою.
Вівсяна, геркулесовая
Каша виводить токсини, обволікає стінки шлунка, нормалізує стілець, усуває нудоту, знімає біль, полегшує стан хворого при будь-якій формі гастриту. У стадії загострення особливо корисна рідка вівсяна каша на молоці. Універсальний продукт дозволяється вживати при низькій, високій кислотності. Однак збільшення терапевтичних властивості можна додатковими інгредієнтами. При низькій кислотності додають мед, горіхи, при високій — сухофрукти.
Дієтичне харчування дає високий результат, якщо раціон складений правильно. При необхідності слід звернутися за консультацією до дієтолога або іншого фахівця.
Її відрізняють наступні властивості:
- виражений в’яжучий ефект, що знижує біль при рецидиві гастриту, і попереджає поява самого захворювання (профілактичну дію).
- продукт багатий на вітаміни А, В126, РР, К, А, Е. Містить залізо, фосфор, магній, йод, сірку, кальцій та інші мікро і макроелементи.
- відмінно втамовує голод, що особливо актуально при гіперацидному гастриті, містить в достатній кількості білки і ліпіди.
- є антидепресантом, тобто попереджає загострення процесу при стресі.
- усуває запори, нормалізує перистальтику кишечника.
- вівсяна каша сприяє регенерації слизової, містить багато антиоксидантів.
- прекрасно поєднується з будь-якими продуктами в як гарнір.
Для лікування гастриту краще підходить вівсянка з пресованих пластівців. Стакан каші висипаємо в холодну воду (2 л), доводимо до кипіння і через 2-3 хвилини вимикаємо, наполягаємо 20 хвилин. Це дозволяє досягти оптимальної для гастриту консистенції і зберегти достатню кількість корисних речовин. Додавання невеликої кількості нежирного (і не кислого) сиру робить це блюдо ідеальним з точки зору дієтології.
Відео на тему: Вівсянка, сер!
Кому протипоказана вівсяна крупа
Щоб вівсянка приносила користь, блюдо варять на воді. Особливо правило стосується хворих з діагнозом «Гострий гастрит». При цій патології молоко вітається, але не всі пацієнти його переносять. Значить, молоко або нежирний йогурт додається в блюдо після приготування.
Як вибирати вівсянку
Крупа повинна бути з цільного зерна або якісних пластівців. Пластівці варять чверть години. Перш ніж готувати страву, важливо врахувати правила:
- Каша вариться рідкої консистенції.
- Страва вживають в теплому вигляді.
- Вівсянку краще не солити. Після приготування дозволяється додати свіже масло.
- Блюдо варять на воді.
- Вівсяну і рисову каші допускається вживати як десерт. Додають мед, фініки. Смак додадуть родзинки або курага, родзинки дозволяється додавати в блюдо тільки при зниженій кислотності. Перед тим, як додати в кашу сухофрукти, їх розмочують у воді. Додають висушені фрукти за кілька хвилин до готовності страви.
- Свіжі яблука, малину, смородину додають в блюдо при нульовій кислотності. При гастриті з підвищеною кислотністю від добавки краще відмовитися. Перш ніж додавати фрукти в блюдо, їх рекомендується пропекти в духовці або приготувати на пару. Зауваження стосується персиків, яблук, полуниці. Про сливах і грушах при хворобах шлунка краще забути: фрукти важко перетравлюються.
- Магазинні цукати бажано теж не вживати, оскільки в продуктах міститься цукор, кислоти.
- Не рекомендується поєднувати кашу з горіхами, ядра важко засвоюються.
- Сушений інжир має кісточки, з якими шлунку важко впоратися. Від сухофрукти краще відмовитися.
Особливості приготування
Страви з злаків рекомендується вживати в сильно розвареному вигляді. Після готовності їх накривають кришкою і залишають на плиті протягом 15 хвилин. У кожної крупи певний час приготування, яке залежить від способу обробки, помелу зерна. Зазвичай виробник вказує на упаковці рецепт, оптимальний для конкретного сорту і виду продукту.
Розсипчаста каша не підійде для хворих на гастрит. Крупу заливають достатньою кількістю води, щоб страва вийшла рідким. Така обробка збереже в’яжучі властивості, корисні для ураженого слизової.
Злаки можна варити на молоці, якщо гастрит не пов’язаний зі зниженою або нульовою кислотністю шлунка. У людини, що страждає цими формами захворювання, часто діагностують непереносимість молочних продуктів, яка проявляється у вигляді розлади кишечника або дерматитів.
При гастриті з підвищеною кислотністю крупи, приготовані на молоці, допомагають нейтралізувати надлишок соляної кислоти, полегшити печію, усунути відрижку.
Крупу розварюють у воді. Після розбухання в неї додають молоко. Такий варіант приготування зберігає корисні властивості продуктів. Злаки краще розварюються.
При болях у шлунку крупи готують на воді, без додавання цукру і молока. Їх попередньо подрібнюють кавомолкою, блендером. Їдять кашу виключно в теплому вигляді. Холодні і надто гарячі страви травмують слизову шлунка.
Правила приготування каш при гастриті:
- наполягають перед вживанням.
- при гіпоацидний формі хвороби крупи варять на воді.
- цукор додають в міру, не більше 1 столової ложки на 300 г каші.
- домагаються рідкої консистенції.
- добре розварюють.
В блюдо додають вершкове або рослинне масло. Продукт, як правило, добре переноситься в період ремісії. Масло покращує перистальтику кишечника і сприяє регенерації клітин слизової. У період загострень захворювань шлунково-кишкового тракту злаки варять на воді, без додавання цукру.
Як готувати і є корисні для шлунка каші
Для страждають патологіями шлунка дієтологи напрацювали певні правила підготовки круп, приготування і прийому каш при гастриті. Вони необхідні, щоб уберегти шлункові стінки, уражені запаленням, від контакту з травними соками в момент їх найбільшого виходу.
- Підготовка: крупа, крім манки, миється, зерна без оболонки дробляться або перемелюють.
- Приготування каш: крупа засипається в холодну воду або воду навпіл з молоком, співвідношення — 1 до 4, доводиться до кипіння, потім доварюється під слабким вогнем до м’якості, солиться, заправляється за смаком.
- приготування супу: помита крупа засипається в киплячий відвар або нежирний легкий бульйон, доварюється до м’якості.
- Вживання: блюдо подається свіжоприготовленим, теплим, невеликими порціями.
Важливо домогтися слизової консистенції — це головна цінність каші при гастриті. Оболонка шлунка м’яко обволікається, харчова грудка легко розщеплюється, швидко евакуюється в кишечник.
Які каші не слід їсти під час гастриту
У злаках, з яких робиться крупа, знаходяться цінні речовини — клітковина, рослинні жири, вуглеводи, білок, безліч вітамінів, мінералів, мікроелементів. При мінімальній тепловій обробці вони зберігаються найкращим чином. Але при гастриті необхідно жертвувати поживну цінність на догоду користь для хворого органу.
Популярні запарені каші не підходять. Наприклад, гречка або пшоно при гастриті, які зазвичай люблять заварювати і їсти розсипчастими, потрібно навпаки розварювати, робити їх рідкими або напіврідкими, в’язкими. Інакше недоварені крупинки будуть дратувати шлунок, довго перетравлюватися, викликати газоутворення, бродіння.
Краще обмежити крупи, перемелені з грубої оболонкою. Це стосується пшеничного каші при гастриті, цільної вівсянки. Жорсткі волокна негативно позначаються на пошкодженої слизової, важко обробляються травними ферментами.
Слід також відмовитися від цільнозернових круп, крім круглого рису і гречки, — перловки, лляних насіння, нечищеного рису, квасолі. Їх важко розварити до оптимальної консистенції, оболонка злаків може пошкодити страждає від гастриту слизову тканину стінок шлунка.
Протипоказання
Підбирати блюдо з крупи слід виходячи зі стадії захворювання, загальної симптоматики. Прямим протипоказанням до будь-якої каші є індивідуальна непереносимість до компонентів. Виявляється алергія у вигляді погіршення самопочуття, посилення неприємною симптоматики, а також висипаннями на шкірі. Може протягом декількох хвилин після вживання продукту з’явитися блювання або діарея. Стан нормалізується, якщо не їсти страву в подальшому.
Заборонені каші
Не всі крупи однаково корисні при гастриті. Але це твердження вірне, якщо неправильно готувати страву, або не звертати уваги на стадію хвороби. Наприклад, в період загострення забороняється пшоняна каша, пшенична, кукурудзяна, ячна. В цей час краще їсти вівсяну, гречану, рисову, манну.
Довгий час при гастриті заборонялася перлова крупа, в першу чергу, через великі розмірів зерен, які сповільнювали травлення. Однак пізніше з’ясувалося, що перловка здатна підвищувати кислотність, тому рекомендується при гастриті з низьким вмістом соляної кислоти. До того ж перед приготуванням зерна рекомендується спочатку подрібнити в блендері.
заборонених каш, як таких, немає. Потрібно просто правильно готувати і їсти. Порції повинні бути невеликими, консистенція страви рідкої. Для підвищення ефективності можна додавати інші інгредієнти.
Корисні, смачні рецепти
Дієта кашами застосовується при будь-якому захворюванні шлунково-кишкового тракту. Рецепти страв для хворих на гастрит, виразку, панкреатит не відрізняються. Єдине, потрібно враховувати стадію хвороби — загострення або ремісія. Які крупи використовувати в тому чи іншому випадку було описано вище. Далі представлені смачні рецепти страв, які допоможуть домогтися якнайшвидшого одужання.
Пшоняна каша
Корисне блюдо в період ремісії, а також після зникнення неприємною симптоматики через 2-3 дня активної терапії. Каша допомагає набратися сил, поліпшити загально самопочуття, вивести токсини.
Інгредієнти для приготування:
- Пшоняна крупа — 150 г.
- Молоко — 300 мл .
- Ванілін.
- Яйце — 1 шт ..
- Вершки — 3 ложки.
- Банан.
- Горіхи.
В каструльку наливають молоко, додають ванілін, сіль, ставлять на плиту. Після закипання засипають крупу, варять до готовності. Окремо збивають білок в піну, вводять жовток, вершки, подрібнений банан. Додають в остигнула кашу. Форму для випічки змащують вершковим маслом, викладають суміш, накривають зверху фольгою. Запікають 30 хвилин в духовці при 180 градусах. Можна додати трохи цукру, меду, посипати подрібненими горіхами.
За даним рецептом можна приготувати рисову кашу. А замість банана додають ще сухофрукти — родзинки, курагу.
Манка на курячому бульйоні
Якщо солодка молочна каша набридла, можна приготувати смачний поживний сніданок на курячому бульйоні.
Інгредієнти:
- Манна крупа — 2 ст. ложки.
- Курячий бульйон — 1,5 склянки.
- Отварная куряча грудка — 200 г.
- Вершкове масло — 30 г.
- Куркума, сіль, зелень.
Спочатку слід приготувати курячий бульйон. Для цього курку заливають водою, варять до готовності. Курку подрібнюють. У каструльку додають 300 мл готового бульйону, засипають м’ясо, сіль, куркуму. Після закипання додають манку. Варять, постійно помішуючи, 2 хвилини. Додають рубану зелень, масло.
Рисовий пудинг
Традиційне британське ласощі відмінно підходить в якості дієтичного харчування при гастриті.
Інгредієнти:
- Рис — ¾ склянки.
- Молоко — 2,5 склянки.
- Кокосове молоко — 400 мл.
- Ванілін.
- Цукор.
- Сіль.
- Ізюм .
- Кокосова стружка.
Інші рецепти
Рисову крупу заливають водою, підсолюють, варять з відкритою кришкою 20 хвилин до готовності. Додають коров’яче, кокосове молоко, продовжують варити ще півгодини. Консистенція виходить рідкої, навіть слизової. За 5 хвилин до готовності засипають ванілін, родзинки. Накривають кашу кришкою, пропарюють 15 хвилин. Перед подачею посипають кокосовою стружкою. Якщо планується їсти, як пудинг, охолоджують в холодильнику.
Вівсянка , приготована з цільних зерен. Зерна промиваються і відстоюються в прохолодній воді на 5-6 год, після чого крупа знову промивається. Вміст заливають 3-ма склянками води і варять 35-40 хвилин на слабкому вогні. Потім додають трохи молока, солі і цукор. Варять до тих пір, поки вона не стане густою, регулярно помішуючи, щоб вона не пригоріла. Додатково рекомендується помістити її в духовку ще приблизно на годину. Перед самим вживанням додають трохи вершкового масла. Кашу з цільного зерна краще готувати в глиняному горщику.
Геркулес або каша-растрепка — смачна, поживна, корисна. Готується блюдо швидко. При приготуванні використовують приблизно 5 ст. л. пластівців. Заливають їх окропом, настоюють кілька хвилин під кришкою, а потім за смаком заправляють ягодами, медом або маслом. Ще можна додати трохи сиру (тільки нежирного). Каша з вівсяних пластівців готова. Такі страви ще називають п’ятихвилинками.
Манка (на молоці або воді). Якщо немає ніяких розпоряджень, то використовувати молоко при її приготуванні можна. Рідина доводиться до кипіння, в неї додається крупа. Всі разом вариться не більше 2-х хвилин, так як, в іншому випадку, крупа втрачає всі корисні властивості. Якщо гастрит яскраво виражений і близький до виразки шлунка, то манну кашу необхідно варити виключно на воді, а сіль з цукром додавати не варто.
Гречка . Гречану крупу треба ретельно перебирають і промивають кілька разів. Трохи обсушену і на маленькому вогні обсмажену до золотисто-коричневого кольору, гречку поміщають в каструлю (бажано з товстими стінками і дном). Додавши 0,5 ч. Л. солі і трохи розм’якшеного вершкового масла, кашу ретельно перемішують так, щоб всю крупу обволокло маслом, використовуючи дерев’яну ложку. Все заливають окропом і ставлять на повільний вогонь. Через 15-20 хвилин кашу з плити знімають і загортають махровим рушником.
Пшенніков . Зерно ретельно промивають і заливають окропом. В окремому посуді в літрі свіжого молока розчиняють цукор (перевагу віддають коричневому) і сіль. Проціджений рідина влити в каструлю з пшоном, після чого слід додати 50 г вершкового масла. Ставлять кашу в розігріту духову шафу (до 200 ° С). Через годину вона буде готова. Можна додати курагу, сухофрукти, родзинки (як в кінці приготування, так на початковому етапі її приготування, щоб все доданий в кашу добре розпарити).
Льняна каша . Підігрівають на середньому вогні півсклянки молока. Використовуючи неглибокий посуд, заливають лляну борошно (досить буде 3-4 ст. Л.). Вариться каша при помішуванні. В отримане блюдо кладуть трохи солі, цукру і кілька хвилин наполягають в теплі. Для поліпшення результату лляна каша закутується рушником.
Джерела:
gastrit.guru/pitanie/kashi-pri-gastrite.html
ogkt.ru/gastro/kashi-pri-gastrite. html
tvoyzheludok.ru/gastrit/diets/kashi-pri-gastrite.html
lechenie-simptomy.ru/kakie-kashi-mozhno-est-pri-gastrite
gastrot.ru/gastrit / kashi
gastrotract.ru/bolezn/gastrit/kashi-pri-gastrite.html
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.