Правильне харчування

Дієта при дисбактеріозі кишечника — що можна і не можна їсти

Дієта при дисбактеріозі кишечника є найбезпечнішим і дієвим методом відновлення нормального балансу мікрофлори, як у дорослих, так і у дітей. Дотримання дієти, правильного режиму харчування і здорового способу життя допомагає налагодити роботу органів травлення та заповнити втрату корисних бактерій. При складанні дієтичного меню необхідно враховувати індивідуальні особливості пацієнта, на підставі яких можна скорегувати оптимальний і корисний раціон.

Зміст статті

  • 1 Дисбактеріоз кишечника: причини і симптоми
  • 2 Діагностика і лікування
  • 3 Складання дієти
  • 4 Дієтичний раціон
  • 5 Дозволені і заборонені продукти
  • 6 Особливості дієти при дисбактеріозі з запором і діареєю
    • 6.1 Що можна їсти при дисбактеріозі з проносом?
  • 7 Дисбактеріоз в період вагітності і лактації
    • 7.1 Як слід харчуватися при вагітності і лактації?
  • 8 Корисні і смачні рецепти
    • 8.1 Народні засоби

Дисбактеріоз кишечника: причини і симптоми

Збій, що порушує якісний і кількісний склад корисних мікроорганізмів в мікрофлорі кишечника, називається дисбактеріозом. Причинами виникнення цього захворювання можуть стати неправильне харчування, захворювання органів шлунково-кишкового тракту, погана екологія. Також дисбіоз кишечнику може з’явитися після тривалого прийому антибіотиків і на тлі стресу.

Дисбаланс мікрофлори порушує переваривающую функцію кишечника, що призводить до дефіциту поживних і корисних речовин в організмі.

Дисбактеріоз кишечника супроводжується наступними симптомами:

  • відрижкою.
  • здуттям живота.
  • посиленим газоутворенням.
  • нудотою.
  • печією.
  • діареєю.
  • запором.
  • неприємним запахом з рота.
  • гострої приступообразной болем в області живота.

дуже часто дисбактеріоз кишечника проявляється висипаннями або запальними процесами на шкірі, які можна прийняти за алергічну реакцію. Тому при виявленні подібних симптомів, слід звернутися до фахівця.

Діагностика і лікування

Дисбактеріоз — небезпечне захворювання, яке при відсутності лікування може спричинити за собою такі серйозні наслідки, як порушення обміну речовин, гастрит, коліт, анемію. Для виявлення захворювання необхідно пройти медичне обстеження.

Після огляду пацієнта і вивчення анамнезу, гастроентеролог призначає ряд діагностичних процедур:

  1. УЗД черевної порожнини.
  2. загальний і копрологический аналіз калу.
  3. аналіз крові на біохімію.
  4. ПЛР діагностика (полімеразна ланцюгова реакція).
  5. іонна і газорідинна хроматографія.

Якщо обстеження показало наявність дисбактеріозу, лікар призначає відповідне лікування. Схема лікування залежить від стадії і прогресування захворювання. При дисбактеріозі у дорослих на ранній стадії рекомендується прийом пробіотиків і дієта. Скорегувати правильну і ефективну дієту може лікар-дієтолог. Він підкаже, як правильно харчуватися і складе дієтичне меню на тиждень для відновлення нормальної мікрофлори кишечника.

Складання дієти

Правильне і збалансоване харчування при порушенні мікрофлори допомагає захистити кишечник від механічних, хімічних і термічних пошкоджень, а також поліпшити самопочуття і нормалізувати баланс корисних мікроорганізмів в кишечнику.

При складанні меню правильного харчування враховуються такі індивідуальні особливості пацієнта:

  • стадія захворювання. На ранніх стадіях дисбактеріозу можна обійтися без медикаментозного лікування. На пізніх стадіях призначається антибіотикотерапія.
  • вік. Дієта при дисбактеріозі для дорослого буде відрізнятися від дієти дитини.
  • вагітність і лактація. Дієта при вагітності є основним терапевтичним засобом, здатним замінити лікарські препарати.
  • харчова алергія або індивідуальна непереносимість будь-якого продукту.
  • метеоризм, діарея, запор. Підбираються продукти, які не будуть викликати розлади кишечника.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Виразка кишечника: ознаки, прояв і лікування

Поліпшення роботи органів шлунково-кишкового тракту і відновлення балансу мікрофлори кишечника при дисбактеріозі у дорослих можливо тільки при строгому дотриманні дієти. Необхідно виключити з раціону багато шкідливі продукти, а також відмовитися від алкоголю і куріння.

Дієтичний раціон

Дієтичний раціон при дисбактеріозі у дорослих повинен включати в себе продукти, які сприятимуть прискоренню моторики і нормалізації секреторної функції кишечника. Продукти, що призводять до утворення газів, слід виключити з меню.

Дієта при дисбактеріозі кишечника - що можна і не можна їсти
При порушенні мікрофлори кишечника необхідно дотримуватися деяких правил:

  1. їсти потрібно маленькими порціями 5 — 8 разів на день, в один і той же час, ретельно пережовуючи їжу. Не можна переїдати. Останній прийом їжі повинен бути за 3-4 години до сну.
  2. в день потрібно випивати не менше двох літрів води.
  3. чай можна пити мінімум через півгодини після їди.
  4. не можна вживати занадто багато овочів або фруктів, які протипоказані при загостренні дисбактеріозу.
  5. додати в раціон харчування продукти, що містять лакто і біфідобактерії: кефір, айран, бифидок.
  6. відмовитися від гострої, копченої та солоної їжі, а також від напівфабрикатів і фаст-фуду.
  7. виключити з раціону цукор, цукерки, випічку та інші кондитерські вироби.
  8. смажені страви замінити вареними і тушкованими. Можна готувати страви на пару.
  9. по можливості не вживати приправи.

Дозволені і заборонені продукти

Дозволені продукти заборонені продукти

овочеві супи або супи, приготовлені з нежирного м’яса (курка, яловичина) жирне м’ясо (свинина, баранина) деякі види риб (окунь, щука, судак) жирна риба (сьомга) каші (вівсяна, гречана, перлова) ковбасні вироби, консервипаровие або тушковані котлети і фрікаделькілук, чесноккомпоти і киселі з фруктів і ягодсоленья, маринади (солоні помідори і огірки, квашена капуста) свіжовичавлені соки (морквяний, журавлинний, гранатовий) горох, фасолькісломолочние продукти (ряжанка, кисле молоко, сир, йогурт) коричневий рісотварние кабачки і кольорова капуста, свіжі огурцигрібисвежая зелень (кінза, кріп, петрушка, базилік, селера) здоба, варення, шоколадпечёние яблука, пшеничні сухаріалкогольние і газовані напої (вино, пиво, квас, морс)
Властивості корисних продуктів:

  1. нежирне ма зі — є головним джерелом енергії і білка.
  2. каші — містять корисні мікроелементи, необхідні для нормальної роботи кишечника.
  3. овочеві страви — покращують обмін речовин і забезпечують організм необхідною кількістю клітковини.
  4. кисломолочні продукти — підтримують баланс мікрофлори кишечника і створюють сприятливе середовище для росту і розмноження корисних бактерій.
  5. свіжовичавлені соки — сприяють виведенню токсинів з організму.

Відео по темі:

Особливості дієти при дисбактеріозі з запором і діареєю

Які фрукти та сухофрукти рекомендуються при дисбактеріозі з запором? Дієта при дисбактеріозі з запором у дорослих повинна включати в себе свіжі овочі і фрукти, які мають послаблюючу дію (буряк, гарбуз, груша, банан), а також сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки). Фруктові пюре, тушковані і варені овочі, кисломолочні продукти сприяють розм’якшенню калових мас і легкому спорожнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Рецепти дієтичних супів при гастриті, рекомендації та поради

Можна додати в раціон висівки, збагачені клітковиною, але тільки при відсутності метеоризму і болю в животі. Щоб поліпшити перистальтику і рух їжі в кишечнику, рекомендуються блюда з додаванням щавлю, ревеню. Відвар з чорносливу, шипшини і кори крушини має м’який послаблюючу ефектом.

Дієта при дисбактеріозі кишечника - що можна і не можна їсти

Що можна їсти при дисбактеріозі з проносом?


При дисбактеріозі з діареєю у дорослих рекомендується вживати гречку, рис, морську капусту, моркву. Закріпити рідкий стілець допоможе картопляне пюре і відварений рис. З фруктів закріплює ефектом володіють гранати і нестиглі банани.

Щоб заповнити втрату рідини, необхідно пити мінеральну воду без газу, трав’яні чаї, ягідні і фруктові відвари, киселі. До протипоказань, як при діареї, так і при запорах, не належать яйця. Яйця можна вживати у вигляді парових омлетів або ж некруто, і тільки в невеликій кількості.

Дисбактеріоз в період вагітності і лактації

Дуже часто дисбактеріоз з’являється під час вагітності або після пологів. При початкових формах розвитку захворювання безпечним способом лікування є правильне харчування, що допомагає відновити нормальну мікрофлору кишечника. Їсти потрібно невеликими порціями, 5-7 разів на день. Таке харчування прискорить метаболізм і нормалізує роботу травної системи.

Як слід харчуватися при вагітності і лактації?


Для вагітних і годуючих пацієнток з дисбактеріозом кишечника корисним вважається вживання свіжих фруктів, зелені, відвареного м’яса, різних каш. У грудному молоці міститься велика кількість ферментів і корисних бактерій, які допомагають зміцнити імунітет дитини. Дотримання правильного раціону сприяє виробленню якісного і поживного грудного молока.

Дисбактеріоз кишечника при вагітності дуже небезпечний і для матері, і для дитини. При перших ознаках цього захворювання, слід негайно звернутися до лікаря, який призначить відповідне лікування. Самостійне лікування дисбактеріозу категорично забороняється.

Поліпшити травлення і нормалізувати баланс мікрофлори допоможуть:

  1. мед, висівки, манго, помідори містять пребіотики, що відновлюють кількісний і якісний склад корисних бактерій в кишечнику.
  2. морква, яблука, груша, буряк, малина, смородина, абрикоси стимулюють виділення шлункового соку.
  3. банани, артишоки, цикорій містять клітковину, яка сприяє засвоєнню кальцію.
  4. пшенична крупа, вівсянка, інжир збагачені вуглеводами, вони сприяли підвищенню корисних мікроорганізмів.
  5. квасоля, брюссельська капуста, соя містять поживні речовини, корисні для біфідобактерій.

Дієта при дисбактеріозі кишечника - що можна і не можна їсти

Корисні і смачні рецепти

Дієта при дисбактеріозі кишечника у дорослих може бути не тільки корисною, але і смачною.

Урізноманітнити меню допоможуть наступні рецепти:

  1. перші страви:
  • легкий суп. Нарізати соломкою моркву, болгарський перець і огірок. Покласти нарізані овочі в прохолодний кефір і перемішати отриману масу. Можна додати трохи негострих спецій за смаком.
  • рідке пюре. Необхідно злегка обсмажити цибулю з морквою. Нарізати картоплю і брокколі, додати в прожарювання і залити водою. Залишити на вогні на півгодини. Після того, як страва охолоне, подрібнити його в блендері до однорідного стану. Перед вживанням можна додати сухарики.
  1. другі страви:
  • дієтичний плов. Курка і яловичина гасяться на сковороді. Додати до м’яса нарізані помідори, морква, перець, баклажан. Потім до всіх продуктів висипається промитий рис. Все перемішується, злегка солиться, накривається кришкою і готується на повільному вогні близько півгодини.
  • пудинг. М’ясо подрібнюється в блендері. У фарш додається манка і сире яйце. Отримана маса перемішується, викладається на сковорідку і готується на слабкому вогні.
  1. десерт:
  • вітамінне смузі. Для приготування смузі знадобиться кефір, сир, ягоди і курага. Необхідно покласти продукти в блендер і подрібнити до однорідної маси. За бажанням можна посипати меленими горіхами.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Атонічний коліт кишечника - причини і профілактика

Дієта при дисбактеріозі кишечника - що можна і не можна їсти

Народні засоби

До дієтичного харчування при дисбактеріозі кишечника можна додати народні засоби. Перед застосуванням різних рецептів народної медицини слід порадитися з лікарем.

Існує кілька ефективних рецептів для лікування дисбактеріозу у дорослих:

  • картопляний сік . Картопля містить крохмаль, який допомагає зняти запалення стінок шлунка. Свіжовичавлений картопляний сік потрібно пити вранці натщесерце по 60-70 мл. Застосовується при лікуванні дисбактеріозу, що супроводжується гастритом.
  • сухофрукти і вівсяні пластівці . 3 столові ложки пластівців заливаються кип’яченою водою і настоюють протягом 15 хвилин. Курага, інжир, родзинки розм’якшуються в окропі. Змішати вівсяні пластівці з розпареним сухофруктами. Вживати суміш за півгодини до сніданку.
  • селера . Корінь селери необхідно очистити від шкірки і пропустити через соковижималку. Отриманий сік пити по 2 ч. Ложки 2-4 рази на день до їди. Тривалість курсу 7-10 днів. Через місяць лікування можна повторити.
  • петрушка, кріп, фенхель . Зелень дуже корисна при дисфункції органів травлення. Додавання зелені в супи, другі страви або вживання в свіжому вигляді нормалізує кишкову мікрофлору, очищає шлунок і зміцнює імунітет.
  • насіння льону . Масло з насіння льону очищає організм від шлаків і токсинів. Є ефективним засобом при запорах. Слід випивати по 1 ч.л. лляної олії вранці до їжі.
  • ромашка . 2 ст. ложки трави залити склянкою окропу, процідити і охолодити. Відвар потрібно пити по чверті склянки при різких болях в животі.
  • насіння гарбуза . Рекомендується вживати 1 ст. ложку підсушених насіння гарбуза 3 рази в день до їди протягом 3-х тижнів.

Список літератури:
https://spb.docdoc.ru/library/gastroenterologiya/ pitanie-pri-disbakterioze
Велика книга про харчування для здоров’я, Михайло Гурвіч 2013 р
https://telegraf.com.ua/zhizn/zdorove/1688701-dieta-dlya-lecheniya-disbakterioza-kishechnika .html
https://www.wday.ru/krasota-zdorovie/sok/kakim-doljno-byit-pravilnoe-pitanie-pri-disbakterioze/
http://www.woman.ru/ health / gastroenterologiya / article / 144914 /
https://medaboutme.ru/zdorove/publikacii/stati/lechebnoe_pitanie/pitanie_pri_disbakterioze_kishechnika/
https://www.smed.ru/guides/94529
https://aif.ru/health/food/29744
Нотатки автора статті, засновані на особистому досвіді.

даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.

Схожi статтi

Дієтичні рецепти при гастриті. особливості харчування

Sasha

Правила вживання оселедця при панкреатиті

Dmitry

Рецепти дієтичних супів при гастриті, рекомендації та поради

Maria

Які каші можна їсти при гастриті?

Alex

Особливості вживання мандаринів при панкреатиті

Sasha

Макарони при панкреатиті: в чому користь і як вибирати

Alfonso

Омлет при панкреатиті: в чому користь і правила вживання

elena elena

Принципи харчування при ентероколіті: що можна, а що не можна їсти

Dmitry

Кисіль при гастриті шлунку

Pasha

Залишити коментар