Дієта при дисбактеріозі кишечника є найбезпечнішим і дієвим методом відновлення нормального балансу мікрофлори, як у дорослих, так і у дітей. Дотримання дієти, правильного режиму харчування і здорового способу життя допомагає налагодити роботу органів травлення та заповнити втрату корисних бактерій. При складанні дієтичного меню необхідно враховувати індивідуальні особливості пацієнта, на підставі яких можна скорегувати оптимальний і корисний раціон.
Зміст статті
- 1 Дисбактеріоз кишечника: причини і симптоми
- 2 Діагностика і лікування
- 3 Складання дієти
- 4 Дієтичний раціон
- 5 Дозволені і заборонені продукти
- 6 Особливості дієти при дисбактеріозі з запором і діареєю
- 6.1 Що можна їсти при дисбактеріозі з проносом?
- 7 Дисбактеріоз в період вагітності і лактації
- 7.1 Як слід харчуватися при вагітності і лактації?
- 8 Корисні і смачні рецепти
- 8.1 Народні засоби
Дисбактеріоз кишечника: причини і симптоми
Збій, що порушує якісний і кількісний склад корисних мікроорганізмів в мікрофлорі кишечника, називається дисбактеріозом. Причинами виникнення цього захворювання можуть стати неправильне харчування, захворювання органів шлунково-кишкового тракту, погана екологія. Також дисбіоз кишечнику може з’явитися після тривалого прийому антибіотиків і на тлі стресу.
Дисбаланс мікрофлори порушує переваривающую функцію кишечника, що призводить до дефіциту поживних і корисних речовин в організмі.
Дисбактеріоз кишечника супроводжується наступними симптомами:
- відрижкою.
- здуттям живота.
- посиленим газоутворенням.
- нудотою.
- печією.
- діареєю.
- запором.
- неприємним запахом з рота.
- гострої приступообразной болем в області живота.
дуже часто дисбактеріоз кишечника проявляється висипаннями або запальними процесами на шкірі, які можна прийняти за алергічну реакцію. Тому при виявленні подібних симптомів, слід звернутися до фахівця.
Діагностика і лікування
Дисбактеріоз — небезпечне захворювання, яке при відсутності лікування може спричинити за собою такі серйозні наслідки, як порушення обміну речовин, гастрит, коліт, анемію. Для виявлення захворювання необхідно пройти медичне обстеження.
Після огляду пацієнта і вивчення анамнезу, гастроентеролог призначає ряд діагностичних процедур:
- УЗД черевної порожнини.
- загальний і копрологический аналіз калу.
- аналіз крові на біохімію.
- ПЛР діагностика (полімеразна ланцюгова реакція).
- іонна і газорідинна хроматографія.
Якщо обстеження показало наявність дисбактеріозу, лікар призначає відповідне лікування. Схема лікування залежить від стадії і прогресування захворювання. При дисбактеріозі у дорослих на ранній стадії рекомендується прийом пробіотиків і дієта. Скорегувати правильну і ефективну дієту може лікар-дієтолог. Він підкаже, як правильно харчуватися і складе дієтичне меню на тиждень для відновлення нормальної мікрофлори кишечника.
Складання дієти
Правильне і збалансоване харчування при порушенні мікрофлори допомагає захистити кишечник від механічних, хімічних і термічних пошкоджень, а також поліпшити самопочуття і нормалізувати баланс корисних мікроорганізмів в кишечнику.
При складанні меню правильного харчування враховуються такі індивідуальні особливості пацієнта:
- стадія захворювання. На ранніх стадіях дисбактеріозу можна обійтися без медикаментозного лікування. На пізніх стадіях призначається антибіотикотерапія.
- вік. Дієта при дисбактеріозі для дорослого буде відрізнятися від дієти дитини.
- вагітність і лактація. Дієта при вагітності є основним терапевтичним засобом, здатним замінити лікарські препарати.
- харчова алергія або індивідуальна непереносимість будь-якого продукту.
- метеоризм, діарея, запор. Підбираються продукти, які не будуть викликати розлади кишечника.
Поліпшення роботи органів шлунково-кишкового тракту і відновлення балансу мікрофлори кишечника при дисбактеріозі у дорослих можливо тільки при строгому дотриманні дієти. Необхідно виключити з раціону багато шкідливі продукти, а також відмовитися від алкоголю і куріння.
Дієтичний раціон
Дієтичний раціон при дисбактеріозі у дорослих повинен включати в себе продукти, які сприятимуть прискоренню моторики і нормалізації секреторної функції кишечника. Продукти, що призводять до утворення газів, слід виключити з меню.
- їсти потрібно маленькими порціями 5 — 8 разів на день, в один і той же час, ретельно пережовуючи їжу. Не можна переїдати. Останній прийом їжі повинен бути за 3-4 години до сну.
- в день потрібно випивати не менше двох літрів води.
- чай можна пити мінімум через півгодини після їди.
- не можна вживати занадто багато овочів або фруктів, які протипоказані при загостренні дисбактеріозу.
- додати в раціон харчування продукти, що містять лакто і біфідобактерії: кефір, айран, бифидок.
- відмовитися від гострої, копченої та солоної їжі, а також від напівфабрикатів і фаст-фуду.
- виключити з раціону цукор, цукерки, випічку та інші кондитерські вироби.
- смажені страви замінити вареними і тушкованими. Можна готувати страви на пару.
- по можливості не вживати приправи.
Дозволені і заборонені продукти
овочеві супи або супи, приготовлені з нежирного м’яса (курка, яловичина) жирне м’ясо (свинина, баранина) деякі види риб (окунь, щука, судак) жирна риба (сьомга) каші (вівсяна, гречана, перлова) ковбасні вироби, консервипаровие або тушковані котлети і фрікаделькілук, чесноккомпоти і киселі з фруктів і ягодсоленья, маринади (солоні помідори і огірки, квашена капуста) свіжовичавлені соки (морквяний, журавлинний, гранатовий) горох, фасолькісломолочние продукти (ряжанка, кисле молоко, сир, йогурт) коричневий рісотварние кабачки і кольорова капуста, свіжі огурцигрібисвежая зелень (кінза, кріп, петрушка, базилік, селера) здоба, варення, шоколадпечёние яблука, пшеничні сухаріалкогольние і газовані напої (вино, пиво, квас, морс)
Властивості корисних продуктів:
- нежирне ма зі — є головним джерелом енергії і білка.
- каші — містять корисні мікроелементи, необхідні для нормальної роботи кишечника.
- овочеві страви — покращують обмін речовин і забезпечують організм необхідною кількістю клітковини.
- кисломолочні продукти — підтримують баланс мікрофлори кишечника і створюють сприятливе середовище для росту і розмноження корисних бактерій.
- свіжовичавлені соки — сприяють виведенню токсинів з організму.
Відео по темі:
Особливості дієти при дисбактеріозі з запором і діареєю
Які фрукти та сухофрукти рекомендуються при дисбактеріозі з запором? Дієта при дисбактеріозі з запором у дорослих повинна включати в себе свіжі овочі і фрукти, які мають послаблюючу дію (буряк, гарбуз, груша, банан), а також сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки). Фруктові пюре, тушковані і варені овочі, кисломолочні продукти сприяють розм’якшенню калових мас і легкому спорожнення.
Можна додати в раціон висівки, збагачені клітковиною, але тільки при відсутності метеоризму і болю в животі. Щоб поліпшити перистальтику і рух їжі в кишечнику, рекомендуються блюда з додаванням щавлю, ревеню. Відвар з чорносливу, шипшини і кори крушини має м’який послаблюючу ефектом.
Що можна їсти при дисбактеріозі з проносом?
При дисбактеріозі з діареєю у дорослих рекомендується вживати гречку, рис, морську капусту, моркву. Закріпити рідкий стілець допоможе картопляне пюре і відварений рис. З фруктів закріплює ефектом володіють гранати і нестиглі банани.
Щоб заповнити втрату рідини, необхідно пити мінеральну воду без газу, трав’яні чаї, ягідні і фруктові відвари, киселі. До протипоказань, як при діареї, так і при запорах, не належать яйця. Яйця можна вживати у вигляді парових омлетів або ж некруто, і тільки в невеликій кількості.
Дисбактеріоз в період вагітності і лактації
Дуже часто дисбактеріоз з’являється під час вагітності або після пологів. При початкових формах розвитку захворювання безпечним способом лікування є правильне харчування, що допомагає відновити нормальну мікрофлору кишечника. Їсти потрібно невеликими порціями, 5-7 разів на день. Таке харчування прискорить метаболізм і нормалізує роботу травної системи.
Як слід харчуватися при вагітності і лактації?
Для вагітних і годуючих пацієнток з дисбактеріозом кишечника корисним вважається вживання свіжих фруктів, зелені, відвареного м’яса, різних каш. У грудному молоці міститься велика кількість ферментів і корисних бактерій, які допомагають зміцнити імунітет дитини. Дотримання правильного раціону сприяє виробленню якісного і поживного грудного молока.
Дисбактеріоз кишечника при вагітності дуже небезпечний і для матері, і для дитини. При перших ознаках цього захворювання, слід негайно звернутися до лікаря, який призначить відповідне лікування. Самостійне лікування дисбактеріозу категорично забороняється.
Поліпшити травлення і нормалізувати баланс мікрофлори допоможуть:
- мед, висівки, манго, помідори містять пребіотики, що відновлюють кількісний і якісний склад корисних бактерій в кишечнику.
- морква, яблука, груша, буряк, малина, смородина, абрикоси стимулюють виділення шлункового соку.
- банани, артишоки, цикорій містять клітковину, яка сприяє засвоєнню кальцію.
- пшенична крупа, вівсянка, інжир збагачені вуглеводами, вони сприяли підвищенню корисних мікроорганізмів.
- квасоля, брюссельська капуста, соя містять поживні речовини, корисні для біфідобактерій.
Корисні і смачні рецепти
Дієта при дисбактеріозі кишечника у дорослих може бути не тільки корисною, але і смачною.
Урізноманітнити меню допоможуть наступні рецепти:
- перші страви:
- легкий суп. Нарізати соломкою моркву, болгарський перець і огірок. Покласти нарізані овочі в прохолодний кефір і перемішати отриману масу. Можна додати трохи негострих спецій за смаком.
- рідке пюре. Необхідно злегка обсмажити цибулю з морквою. Нарізати картоплю і брокколі, додати в прожарювання і залити водою. Залишити на вогні на півгодини. Після того, як страва охолоне, подрібнити його в блендері до однорідного стану. Перед вживанням можна додати сухарики.
- другі страви:
- дієтичний плов. Курка і яловичина гасяться на сковороді. Додати до м’яса нарізані помідори, морква, перець, баклажан. Потім до всіх продуктів висипається промитий рис. Все перемішується, злегка солиться, накривається кришкою і готується на повільному вогні близько півгодини.
- пудинг. М’ясо подрібнюється в блендері. У фарш додається манка і сире яйце. Отримана маса перемішується, викладається на сковорідку і готується на слабкому вогні.
- десерт:
- вітамінне смузі. Для приготування смузі знадобиться кефір, сир, ягоди і курага. Необхідно покласти продукти в блендер і подрібнити до однорідної маси. За бажанням можна посипати меленими горіхами.
Народні засоби
До дієтичного харчування при дисбактеріозі кишечника можна додати народні засоби. Перед застосуванням різних рецептів народної медицини слід порадитися з лікарем.
Існує кілька ефективних рецептів для лікування дисбактеріозу у дорослих:
- картопляний сік . Картопля містить крохмаль, який допомагає зняти запалення стінок шлунка. Свіжовичавлений картопляний сік потрібно пити вранці натщесерце по 60-70 мл. Застосовується при лікуванні дисбактеріозу, що супроводжується гастритом.
- сухофрукти і вівсяні пластівці . 3 столові ложки пластівців заливаються кип’яченою водою і настоюють протягом 15 хвилин. Курага, інжир, родзинки розм’якшуються в окропі. Змішати вівсяні пластівці з розпареним сухофруктами. Вживати суміш за півгодини до сніданку.
- селера . Корінь селери необхідно очистити від шкірки і пропустити через соковижималку. Отриманий сік пити по 2 ч. Ложки 2-4 рази на день до їди. Тривалість курсу 7-10 днів. Через місяць лікування можна повторити.
- петрушка, кріп, фенхель . Зелень дуже корисна при дисфункції органів травлення. Додавання зелені в супи, другі страви або вживання в свіжому вигляді нормалізує кишкову мікрофлору, очищає шлунок і зміцнює імунітет.
- насіння льону . Масло з насіння льону очищає організм від шлаків і токсинів. Є ефективним засобом при запорах. Слід випивати по 1 ч.л. лляної олії вранці до їжі.
- ромашка . 2 ст. ложки трави залити склянкою окропу, процідити і охолодити. Відвар потрібно пити по чверті склянки при різких болях в животі.
- насіння гарбуза . Рекомендується вживати 1 ст. ложку підсушених насіння гарбуза 3 рази в день до їди протягом 3-х тижнів.
Список літератури:
https://spb.docdoc.ru/library/gastroenterologiya/ pitanie-pri-disbakterioze
Велика книга про харчування для здоров’я, Михайло Гурвіч 2013 р
https://telegraf.com.ua/zhizn/zdorove/1688701-dieta-dlya-lecheniya-disbakterioza-kishechnika .html
https://www.wday.ru/krasota-zdorovie/sok/kakim-doljno-byit-pravilnoe-pitanie-pri-disbakterioze/
http://www.woman.ru/ health / gastroenterologiya / article / 144914 /
https://medaboutme.ru/zdorove/publikacii/stati/lechebnoe_pitanie/pitanie_pri_disbakterioze_kishechnika/
https://www.smed.ru/guides/94529
https://aif.ru/health/food/29744
Нотатки автора статті, засновані на особистому досвіді.
даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.