Якщо турбує гастрит, суп повинен щодня бути присутніми в меню. Але які супи можна їсти? Пропонуємо найдоступніші і популярні рецепти. Супи при гастриті, рецепти яких ми детально опишемо нижче, допоможуть швидко відновити сили, наситять організм потрібними мікроелементами, білками, вуглеводами, жирами.
Гастрит став дуже поширеним захворюванням. Полягає він в патологічному запаленні слизової шлунка. Призводить до такого плачевного фіналу неграмотно побудоване харчування, стреси, вживання алкоголю, зараження бактеріями. Але все можна виправити. Якщо вчасно відреагувати, показатися лікарю, почати комплексне лікування, все швидко нормалізується.
Рецепти супів, дозволених при гастриті, — перше, що починають шукати люди, дізнавшись про наявність у себе цієї хвороби. І, треба сказати, не дарма. Сьогодні проблеми з шлунково-кишкового тракту має приблизно кожен другий житель земної кулі. Алкоголь, ненормований режим роботи і відпочинку, стреси — все це лише посилює проблему.
Однак першорядної причиною гастриту було і залишається неправильне харчування. Тому, якщо ви зіткнулися з подібною проблемою, давайте розберемося, які супи можна вживати при гастриті, і як їх готувати, щоб не спровокувати загострення.
- 1 Вимоги до меню
- 1.1 Загострення гастриту
- 1.2 Хронічна форма
- 2 Як правильно харчуватися при гастриті
- 3 Супи в раціоні хворих на гастрит
- 4 Рекомендації для приготування перших страв
- 5 Принципи приготування
- 5.1 Правила варіння
- 6 Рецепти супів
- 6.1 Рисовий суп з куркою
- 6.2 Рисово-молочний суп-пюре при гастриті
- 6.3 Картопляний суп при гастриті
- 6.4 Рецепт картопляного супу
- 6.5 Рисовий слизовий супи при гастриті
- 6.6 Гречаний суп на основі м’яса кролика
- 6.7 Курячий суп при гастриті
- 6.8 Молочний суп з картоплею і зеленим горошком при гастриті
- 6.9 Рибний бульйон з яйцем
- 6.10 Гарбузовий суп-пюре при гастриті
- 6.11 Мовляв очний з зеленим горошком
- 6.12 Рибний суп-бульйон при гастриті
- 6.13 Суп з фрикадельками
- 6.14 Щавлевий суп при гастриті зі зниженою кислотністю
- 6.15 суп-пюре з гороху
- 6.16 Вівсяно-фруктовий суп при гастриті
- 6.17 Рецепт овочевого супу
- 6.18 суп при гастриті з підвищеною кислотністю
- 6.19 Дієтичний суп при гастриті
- 6.20 Кислі страви
- 6.20.1 Борщ при гастриті з «нульовою» кислотністю
- 6.20.2 суп-пюре з щавлем і кропивою
- 6.20.3 Щи «Літня свіжість»
- 6.21 Солодкі страви
- 6.21.1 Вівсяний суп з шматочками фруктів
- 6.21.2 Манний суп
- 7 Як приготувати смачно і корисно суп при гастриті
- 8 Поради для хворих на гастрит
Вимоги до меню
Щоб впоратися із захворюванням, важливо зробити комплексне лікування, грамотно скласти меню. У вас період загострення? У цей непростий час потрібно відмовитися від звичного борщу, грибного супу, харчо, розсольник, щей. Потрібно дбати про запаленої слизової. Ви повинні розуміти, що шлунок під час запалення не може повноцінно перетравлювати їжу. Допоможіть йому.
Дієтичні супи при гастриті повинні бути максимально щадними. Бульйон для їх приготування не повинен бути міцним. Можна додавати крупи, молоко, картопля, трохи вершкового масла. При ерозивному гастриті супи допоможуть відновити сили. Головне — подрібнювати все компоненти. Можна також варити їх з фрикадельками.
Для хворих на гастрит під забороною спеції, особливо гострі, також супи можна зажарювати. Все повинно бути максимально нейтральним для слизової. Гастроентерологи радять так варити дієтичний суп при гастриті: рецепти можна брати будь-які, а потім подрібнювати готову страву блендером. Така обробка істотно полегшить завдання шлунка і кишечника. До того ж часто люди не надають великого значення ретельному пережовування їжі в результаті — їжа, яка потрапляє в шлунок, не насититься в достатній кількості слиною, трапляються досить великі, грубі шматки.
В супах не повинно бути копченостей, консервованої риби, слід уникати бобових, а також капусти, редису — вони провокують здуття.
Обов’язково пам’ятайте про дотримання цих принципів дієтичного харчування:
- Оберігайте слизову від механічного навантаження. Виключіть грубі волокна. Овочі поки вживайте тільки відварні, запечені. Каші повинні добре проваритися. Хліб обмежте, а про здоби забудьте взагалі. В ідеалі їжа повинна бути наполовину рідкої, однорідної. Вона перетравлюється краще, швидше. Слизова не рветься до гніву.
- Оберігайте шлунок від впливу агресивних хімічних речовин. виключіть спеції, прянощі, жири.
- Їжа повинна бути теплою, не гарячою, не холодною.
Дуже важливо їсти потроху, але часто, 5-6 раз. Обов’язково снідайте. Поїжте за 2-3 години до сну.
Супи-пюре добре обволікають всю слизову, захищають її від соляної кислоти. Ці страви доречні в обід і як легку вечерю. М’ясні бульйони забезпечать ситність, наситять організм білком. Овочеві — вітамінами.
пюреобразной консистенція:
- зменшує запалення.
- знижує концентрацію соляної кислоти.
Вас хвилює, чи можна борщ при гастриті? Тоді доведеться вас засмутити. Борщ при гастриті протипоказаний. Він може посилити подразнення слизової. Зате дієтичні супи при гастриті допоможуть впоратися з хворобою. Ми допоможемо урізноманітнити ваше меню всілякими смачними і легкими супчиками.
Страви при гастриті повинні бути легкими для перетравлення. Нерідко це супи-пюре. Вони обволікають пошкоджену слизову. Перші страви, зварені за спеціальними дієтичним рецептами, засвоюються набагато краще. Дуже корисний рисовий, гречаний суп, блюдо з додаванням сочевиці.
Для хворих зі зниженою кислотністю підійдуть більш насичені бульйони. Після закінчення періоду загострення навіть можна побалувати себе невеликою кількістю спецій.
Загострення гастриту
В період загострення і на початковій стадії одужання є переважно їжу, не збуджує секрецію. До таких страв можна віднести:
- Молочні супи на основі вермішелі або протертих круп.
- Супи-пюре з моркви, буряка, кабачків, картоплі, цвітної капусти і гарбуза.
- Бульйони з нежирного курячого м’яса або пісної яловичини.
чи можна борщ при гастриті в цій стадії? Зрозуміло, немає. Так само як і щі, розсольник або будь-який інший кислий суп або наваристий бульйон.
Хронічна форма
На хронічної стадії захворювання, навпаки, дотримуватися дієти, що щадить, з більш помірним скороченням секреції. У цьому випадку показано включити в раціон:
- Супи з нежирних сортів птиці, м’яса, риби.
- Овочеві відвари і неміцні бульйони на основі все того ж птаха, попередньо позбавленої жиру.
чи можна гороховий суп при гастриті в цій фазі? Ні. Борщ — на розсуд гастроентеролога. А ось від рецептів з додаванням солодкого перцю, редьки, редиски, цибулі, часнику, консервів, грибів і копченостей краще повністю відмовитися.
Однак можлива і зворотна ситуація. Існують такі форми захворювання, коли кислотність в організмі не підвищена, а, навпаки, знаходиться на недозволено низькому рівні. У цьому випадку вже можна їсти борщ при гастриті. А також рекомендується включити в раціон наваристі бульйони на м’ясі або рибі і виключити з нього страви, що містять білокачанну капусту, цибулю, часник та інші продукти, що запускають процеси бродіння.
У статті представлена інформація для ознайомлення, а не рекомендації для самолікування. Чи можна при гастриті є гороховий суп (або будь-який інший) саме Вам, однозначно скаже лише лікуючий лікар.
Як правильно харчуватися при гастриті
При хворобах травної системи існують правила харчування, виконання яких полегшує стан.
- Їсти потрібно маленькими порціями 5 разів на день. Хворому шлунку важко переварити великий обсяг їжі.
- Бажано, щоб їжа готувалася в вигляді пюре. Необхідно ретельно пережовувати їжу, щоб не пошкодити запалені стінки шлунка.
- Їжа передбачається теплою або кімнатної температури. Холодне і гаряче негативно позначиться на стані шлунка, загостривши хвороба.
- Виключаються гостра, солона, копчена їжа, домашні закачування і покупні консерви.
Супи в раціоні хворих на гастрит
Вживати перші страви дуже корисно для підтримки здорового травлення. Тарілка теплого супу забезпечує тривале насичення, особливо це стосується страв з додаванням круп і макаронних виробів. Перші страви заповнюють водний баланс організму, що призводить до нормалізації артеріального тиску і поліпшення загального самопочуття.
Особливо корисними вважаються супи-пюре. Вони мають однорідну консистенцію, тому легко перетравлюються, засвоюються і не викликають відчуття тяжкості в шлунку.
Перші страви неодмінно повинні бути присутніми в раціоні людей з зайвий вагою. Вони мають високі поживні властивості, при цьому калорійність їх невелика, в порівнянні з другими стравами. Кушая супи, можна істотно скоротити загальний добовий калораж, що буде сприяти зниженню маси тіла.
Овочеві супи не тільки насичують організм, але і є для нього джерелом вітамінів і корисної для роботи кишечника клітковини. Ті, хто щодня їсть перші страви, рідше страждають від закрепів, метеоризму, нудоти, печії та інших диспепсичних порушень.
Сприятливий вплив на шлунок при гастриті надають слизові супи. В їх рецептах використовується вівсянка і рис, які при разваривании утворюють крохмальну слиз, що обволікає стінки шлунка і захищає їх від впливу соляної кислоти в шлунковому соку.
Супи однаково корисні при гастриті з підвищеною і зниженою кислотністю. Рецепти, актуальні для кожного випадку, ви знайдете нижче.
Рекомендації для приготування перших страв
Супи при гастриті повинні щодня бути присутніми в раціоні. Бульйон м’яко обволікає запалені стінки шлунка і стимулює вироблення шлункової секреції.
Дієтичний суп при гастриті готують за правилами:
- Бульйон не повинен бути наваристим. Його розбавляють або зливають. Друге навіть краще. Під час варіння виходять шкідливі речовини, що містяться в м’ясі, негативно впливають на шлунок. Супи краще варити на другому або третьому бульйоні.
- М’ясо беруть нежирне. Варити суп на кістках не можна. Підійдуть пісна яловичина, кролик, курка або індичка, нежирні сорти риби.
- Не варто переварювати овочі, уникаючи втрати вітамінів. Крім насичення, подібна їжа користі не приносить. Вітаміни необхідні для відновлення організму.
- Уникайте приправ, спецій.
- Зажарка в супах не рекомендується.
Принципи приготування
Головне правило — варити неміцні бульйони. Не можна використовувати жирне м’ясо, кістки, приправи, спеції, консервовану рибу, копченості, піджарку. Потрібно уникати редису, бобових, капусти. Вони можуть привести до метеоризму. Головне — таке блюдо не повинно дратувати слизову шлунково-кишкового тракту.
Також важлива температура подачі страви. Прагніть до того, щоб їжа не була гаряче температури вашого тіла. Уникайте вживання гарячого, холодного.
М’ясо, риба повинні бути найсвіжішими. Найкраще брати куряче філе, індичку, кролика, нежирну свинину. Але також при гастриті можна готувати суп з м’ясом яловичини, телятиною.
Молочні страви не варто їсти з ранку. При Бульба і гастриті дуже корисні слизові супи. Вони обволікають, знімають запалення. Рибний суп при гастриті варто варити з нежирної риби, краще морської. При загостренні гастриту суп допоможе вгамувати голод, додасть сили. Дуже доречний суп з курки.
Можна брати будь-який відповідний рецепт, але в кінці все подрібнити. Така консистенція не створить навантаження.
Правила варіння
- Нарізайте всі інгредієнти максимально дрібно. Їх навіть краще перетерти в пюре.
- Овочі не переварюйте.
- Рекомендується додавати гарбуз, брокколі, цвітну капусту, кабачки.
- Для консистенції, додайте попередньо обсмажену муку , збитий яєчний білок.
- Забудьте про спеції, грибах.
- Вершкове масло краще змініть на рослинне.
- Рекомендується додавати рис, пластівці геркулесу.
Зверніть увагу, що страва не повинно побут жирним, гарячим. Сама відповідна температура — 15-60 гр. Особливо доречні супи-пюре при гастриті. Кожен рецепт супу при гастриті вимагає максимально дотримуватися технологію приготування страви.
Рецепти супів
Рисовий суп з куркою
В киплячу воду кинути куряче філе (1 шт. ), після першого закипання перший бульйон злити, відварити м’ясо до готовності, витягнути його остигати. Окремо зварити рис, щоб вийшла рідка, жіжеобразная консистенція. Поки він вариться, нарізати філе курки максимально дрібно, кинути його до рису, залишити кипіти на маленькому вогні ще 5 хвилин. Після закінчення цього часу в супчик можна додати трохи посіченою петрушки.
Рисово-молочний суп-пюре при гастриті
Смачне і ніжне блюдо, яке забезпечує ситість і користь для хворого шлунка. Ніжна консистенція цієї страви припаде до смаку багатьом людям.
Інгредієнти:
- сто грамів пісної вареної яловичини або телятини.
- півтори склянки будь-якого овочевого бульйону.
- півсклянки відвареного білого рису.
- півсклянки нежирного молока.
- один яєчний жовток.
Спосіб приготування:
Відварену рис протерти крізь сито. М’ясо пюрировать, пропустивши його двічі через м’ясорубку з найдрібнішої гратами або подрібнивши блендером. З’єднати м’ясне і рисове пюре. Влити відвар і молоко, поставити на повільний вогонь і довести до кипіння. В процесі закипання суп може давати піну: її потрібно знімати.
Як тільки суп закипить, його потрібно вимкнути і залишити під кришкою для охолодження і настоювання. Можна заправити страву ложечкою вершкового масла.
Картопляний суп при гастриті
Легкий дієтичний суп при гастриті забезпечує нормальну секрецію шлункового соку. За рахунок картоплі блюдо виходить досить ситним.
Інгредієнти:
- чотири середні картоплини.
- дві невеликі морквини.
- два яйця.
- три ложки оливкової олії.
- вода.
- трохи свіжого кропу і петрушки.
- два шматочки черствого хліба.
Спосіб приготування:
Овочі ретельно промити і очистити від шкірки. Нарізати моркву і картоплю дрібними кубиками, залити водою і довести до кипіння. Зелень нарубати. Як тільки вода закипить, влити в овочі оливкова олія і насипати рубану зелень. Трохи присолити. Яйця збити.
Поки овочі варяться, нарізати хліб на маленькі кубики і підсушити в духовці. Коли морква і картопля стануть м’якими, вогонь вимкнути. Влити в бульйон збиті яйця, безперервно помішуючи суп. Подати його з сухариками.
Рецепт картопляного супу
Ця страва досить популярно серед дієтологів, адже воно одночасно дозволяє пацієнтові насититися і стабілізує його секрецію шлункового соку. Готується суп наступним чином:
- Картопля (4 шт) і моркву (2 шт) моєму, очищаємо від шкірки і ріжемо дрібними кубиками.
- складаємо овочі в каструлю з водою і починаємо варити.
- Коли вода закипить, додаємо в неї оливкова олія (3 ст. л) і подрібнену зелень (кріп і петрушка за смаком).
- варимо до тих пір, поки овочі не стануть м’які, потім знімаємо з вогню і даємо настоятися.
- Злегка збиваємо яйця (2 шт) і вливаємо їх у суп, після чого все ретельно перемішуємо.
Рисовий слизовий супи при гастриті
Слизові супи особливо переважні при захворюванні шлунка. Благотворно впливає на стан цього органу рисова крупа.
Інгредієнти:
- 200 грамів пісного м’яса без кісток.
- вода.
- 50 грамів кореня петрушки.
- одна морквина.
- зелень петрушки.
- півсклянки відвареного рису.
- пів-ложечки вершкового масла.
Спосіб приготування:
М’ясо залити двома літрами води. Коренеплоди почистити, нарізати великим шматками і додати в м’ясо. Довести воду до кипіння на середньому вогні, потім зменшити силу вогню і варити м’ясо разом з овочами до його готовності. Відварену яловичину, морквою і корінь петрушки пропустити через м’ясорубку або пюрировать в блендері. Бульйон процідити.
Відварний рис протерти через часте сито. Повернути м’ясне, овочеве і рисове пюре в бульйон. Нарізати зелень і теж покласти в каструлю. Довести до кипіння, злегка підсолити і протушкувати на маленькому вогні 20 хвилин. Заправити трохи охолонувши суп вершковим маслом.
Гречаний суп на основі м’яса кролика
- М’ясо кролика відокремлюємо від кістки і варимо протягом години.
- Моєму, чистимо, нарізаємо картопля (3 шт), і морква (1 шт), додаємо їх у бульйон.
- Туди ж додаємо гречку (0,5 склянки), не забувши попередньо її промити.
- Варимо до готовності, заправляємо зеленню і подаємо до столу.
Курячий суп при гастриті
Смачні дієтичні супи з курячого м’яса хороші для відновлення після хвороби. Вживати їх можна і при гастриті.
Інгредієнти:
- тушка курчати трохи більше кілограма вагою.
- п’ять картоплин.
- середня морквина.
- дві-три гілочки кропу.
Спосіб приготування:
З курки зняти шкіру. М’ясо залити водою, злегка посолити і відварити до готовності. Курку вийняти, бульйон процідити. Довести бульйон до закипання, кинути туди шматочки моркви. Через двадцять хвилин додати нарізану брусочками картоплю.
Поки овочі варяться, зняти з кісток куряче м’ясо і пропустити його через м’ясорубки або подрібнити блендером. Овочі вийняти з бульйону і теж пюрировать. Кріп нарізати. Повернути в бульйон м’ясне та овочеве пюре, покласти зелень і довести до закипання.
Вимкнути, дати трохи охолонути і подати.
Молочний суп з картоплею і зеленим горошком при гастриті
Незбиране молоко при гастриті пити не рекомендується. Однак його можна використовувати для приготування оригінальних овочевих супів.
Інгредієнти:
- дві середні морквини.
- три картоплини.
- літр молока.
- чайна ложечка вершкового масла.
- півбанки консервованого зеленого горошку
Спосіб приготування:
Морква нарізати кружечками, картопля — брусками. У підсоленій воді відварити овочі. Коли морква і картопля стануть м’якими, воду злити. Молоко довести до кипіння. Залити овочі молоком, додати горошок і вершкове масло.
Підсолити і знову довести до кипіння. Настояти і подати разом з домашніми прісними грінками.
Рибний бульйон з яйцем
Для цього рецепта нам знадобляться морква (1,5 — 2 шт), картопля (5-6 шт) і одне сире яйце. Відварюємо рибний бульйон середнього навару. У готовий відвар додаємо подрібнені овочі і варимо до готовності.
Коли страва буде майже готове, виливаємо в нього сире яйце.
При бажанні також можна додати сіль або пару ложок крупи.
Гарбузовий суп-пюре при гастриті
Гарний, смачний суп при гастриті легко і швидко вариться зі свіжого гарбуза. Овоч добре зберігається, тому блюдо можна подавати і влітку, і взимку
Інгредієнти:
- 300 грамів гарбуза.
- два літри будь-якого овочевого бульйону або води .
- ложка білого борошна.
- чайна ложечка вершкового масла.
- дві ложки сметани.
спосіб приготування:
Гарбуз звільнити від шкірки і насіння, нарізати дрібними кубиками. Залити гарбузове скибочки невеликою кількістю овочевого бульйону і тушкувати до м’якості під кришкою. Готовий гарбуз протерти через сито або пюріровать блендером. Приготувати білий соус: борошно і вершкове масло обсмажити на сковороді, розвести декількома ложок бульйону з овочів.
Соус проварити протягом трьох-п’яти хвилин, потім процідити. Гарбузове пюре і білий соус змішати, залити овочевим бульйоном. Довести суп-пюре до кипіння і вимкнути вогонь. Коли суп трохи охолоне, заправити його сметаною і подати.
Молочний з зеленим горошком
Гороховий суп при гастриті шкідливий. Можна їсти гороховий суп з консервованого горошку.
- Молоко — 1 л.
- Картопля 3 шт.
- Морква — 2 шт.
- Масло вершкове. — чайна ложка.
- Зелений горошок консервований — ½ банки.
Відваріть шматочки овочів в трохи підсоленій воді. Закип’ятіть молоко. Не дайте йому при цьому втекти. Коли овочі зваряться, злийте воду. Залийте їх молоком, додайте вершкове масло, горошок. Солимо. Кип’ятимо. Даємо настоятися. Подавайте з грінками.
Рибний суп-бульйон при гастриті
Смачний аналог юшки готується дуже швидко і виходить смачним. Для приготування слід відбирати рибу нежирних сортів.
Інгредієнти:
- шматок морського окуня.
- невеликий корінь петрушки.
- середня морквина.
- одна цибулина.
- куряче яйце.
Спосіб приготування:
Рибу обмити. Цибулину нарізати на чотири частини. Моркву порізати на невеликі шматочки. Всі компоненти з’єднати, залити водою, довести до кипіння і варити до готовності моркви.
Вийняти рибу і овочі. Бульйон процідити. Збити яйце. Бульйон довести до кипіння і влити в нього при енергійному помішуванні яйце.
Підсолити і подати з грінками або сухарями.
Суп з фрикадельками
Суп з фрикадельками при гастриті корисний не менше ніж всі інші. Готується він за таким рецептом:
- Фрикадельки відварюємо на пару.
- Паралельно очищаємо картоплю (5-6 шт) і моркву (1,5-2 шт) від шкірки, подрібнюємо і кидаємо в киплячу воду.
- Хвилин через 10 додаємо в відвар овочі та зелень. Солимо до смаку і продовжуємо варити.
- Коли суп майже готовий, додаємо в нього яйце (1 шт), попередньо зварене круто і подрібнене, або ж столову ложку сметани.
Оскільки в формі фрикадельок м’ясо досить м’яке, воно не шкодить шлунково-кишкового тракту і швидше перетравлюється.
Щавлевий суп при гастриті зі зниженою кислотністю
Супи при гастриті можна варити з використанням різних овочів. Один з найбільш оригінальних рецептів передбачає використання щавлю. Таке блюдо відмінно підійде для раціону хворих зі зниженою кислотністю.
Інгредієнти:
- триста грамів свіжого щавлю.
- сто грамів відвареного пісного м’яса.
- трохи зеленої цибулі.
- три картоплини.
- одна морква.
- трохи рослинного масла для смаження.
- дві ложки борошна.
- сметана для заправки.
- пучок свіжого кропу.
Спосіб приготування:
Щавель обмити, залити невеликою кількістю води, довести до кипіння і варити протягом п’яти хвилин. Цибулеві пір’я і картоплю нарізати. Щавель злити. Викласти в окрему каструлю щавель, картопля, цибуля, залити все водою, варити при повільному кипінні до готовності овочів.
М’ясо нарізати маленькими шматочками. Моркву натерти на дрібній тертці. На сковороді обсмажити в маслі моркву і борошно. Коли картопля буде майже готовий, ввести зажарку в каструлю, розмішати і підсолити. При подачі заправити суп сметаною і рубаною зеленню кропу.
Суп-пюре з гороху
Вважається, що гороховий суп при гастриті не особливо корисний. Однак це не зовсім так. Якщо брати не консервований, а свіжий горох, то люди з «нульовою» кислотністю, споживаючи таку страву в їжу, зможуть відчутно поправити своє здоров’я. Для приготування вам буде потрібно:
- Зробити овочевий відвар слабкої консистенції і поділити його на 2 приблизно рівні частини.
- Вимити горох і замочити його в теплій кип’яченій воді на кілька годин.
- Потім воду злити, а горошини варити в овочевому відварі, поки вони не розм’якнуть.
- Потовкти отриману суміш до консистенції кашки, як слід перемішати і знову поставити на вогонь.
- Паралельно зварити білий соус, змішавши пасеровану борошно з другою частиною бульйону і прокип’ятивши, поки суміш не загусне.
- Коли суп закипить, зняти його з вогню, дати охолонути і подавати до столу з приправою в вигляді білого соусу.
Вівсяно-фруктовий суп при гастриті
Солодкий, корисний, незвичайний рецепт супу при гастриті із сухофруктів і вівсянки помітно оживляє уявлення про дієтичної кухні.
Інгредієнти:
- півсклянки геркулесу.
- одне яблуко.
- одна груша.
- п’ять чернослівін .
- вершкове масло.
Спосіб приготування:
Геркулесові пластівці залити півтора літрами води. Зварити вівсянку. Нарізати яблуко, грушу і чорнослив на дуже дрібні шматочки. Додати фрукти в вівсяний відвар, трохи посолити, додати ложку цукру. Проварити суп ще п’ять хвилин. Трохи остудити, заправити ложечкою вершкового масла і подати.
Рецепт овочевого супу
Він є одним з найпопулярніших серед рецептів супів при гастриті. 4-5 середніх картоплини, 2 невеликих моркви порізати невеликими шматочками, відварити. Після першого закипання влити в суп 2 столові ложки оливкової олії, додати дрібно нарізану петрушку і кріп. Коли овочі зваряться, їх можна потовкти товкачем. Поки суп кипить, в окремій посудині збити два яйця, влити їх в каструлю, постійно помішувати. Перед подачею в тарілку додають жменю житніх сухариків.
Суп при гастриті з підвищеною кислотністю
Саме курячі бульйони мають властивість нормалізувати кислотність шлункового соку. Ніжку птиці звільняють від шкіри, відварюють до готовності, виймають. У киплячий бульйон додають кружальця моркви, картоплю, порізану дрібними кубиками. Коли вони зваряться, їх прямо в каструльці можна потовкти товкачем. Разом з цим готове м’ясо відділяється від кістки і подрібнюється м’ясорубкою. Його разом з нарубленной дрібно зеленню опускають в бульйон. Кипіти ще залишають на 5 хвилин, трохи підсолюють. Такий суп можна їсти з сухарем.
Дієтичний суп при гастриті
Відварюється нежирне м’ясо разом з коренем петрушки, морквою. Після готовності всі інгредієнти дістаються. Через м’ясорубку пропустити морквину і корінь, закинути їх назад в бульйон. У нього ж кидають готовий протертий рис, додають трохи солі. Кипіти суп повинен ще 15 хвилин. Перед подачею в тарілку можна покласти пів чайної ложки вершкового масла.
Кислі страви
Якщо ви хворі і маєте показники кислотності на недозволено низькому рівні, саме час звернути увагу на рецепти «кислих» супів при гастриті. До них відносяться:
Борщ при гастриті з «нульовою» кислотністю
- Отвариваем буряк (3-4 шт. Середнього розміру) і залишаємо її остигати.
- Паралельно очищаємо картоплю (5-6 шт) і моркву (1,5-2 шт) від шкірки, подрібнюємо і кидаємо в киплячу воду.
- Хвилин через 10 додаємо в відвар дрібно порізану буряк і м’ясні фрикадельки (замість цільного шматка м’яса). Солимо до смаку і продовжуємо варити.
- Коли суп майже готовий, додаємо в нього яйце (1 шт), попередньо зварене круто і подрібнене, а також їдальню ложку сметани.
Суп-пюре з щавлем і кропивою
- Готуємо бульйон на основі м’яса або птиці.
- Беремо листя кропиви, ретельно промиваємо їх, варимо в окропі протягом 2-3 хвилин , після чого товчемо до стану кашки.
- Змішуємо кропив’яну кашку з бульйоном і ставимо на вогонь.
- Картопля (2-3 шт), морква (1 1,5 шт) і щавель (близько 100 г) промиваємо, чистимо, подрібнюємо і також додаємо в відвар.
- варимо хвилин 20-25, потім нарізаємо помідори, додаємо їх в основне блюдо і варимо ще хвилин 5 до готовності.
Щоб підвищити густоту супу-пюре можна додати в нього грам 20-30 рису.
Щи «Літня свіжість»
Готуємо бульйон середнього навару з м’яса або птиці.
- Картопля (4 шт) і моркву (2 шт) миємо, чистимо, подрібнюємо і додаємо в відвар.
- Ва рим щі на невеликому вогні.
- Хвилин за 10-15 до готовності додаємо подрібнені помідори, дрібно нарізану білокачанну капусту і зелень за смаком.
- Варимо суп, після чого знімаємо з вогню і даємо настоятися.
Солодкі страви
Деякі люди думають, що є при гастриті можна переважно бульйони, каші, та відвари. В той час як гострі страви, солодощі та інші ласощі знаходяться під суворою забороною. Це не зовсім так. Звичайно, про піцу, приправленою червоним перцем, і торті-морозиві доведеться забути, проте ласуни можуть взяти на озброєння:
Вівсяний суп з шматочками фруктів
Щоб приготувати цю страву, вам буде потрібно :
- Взяти півсклянки вівсяної крупи, залити її 1,5 літрами кип’яченої води і варити майже до готовності.
- Яблуко, грушу і 5 чернослівін вимити, очистити від шкірки і насіння і порізати маленькими кубиками.
- Додати фрукти в каструлю і (при бажанні) трохи підсолодити блюдо.
- Варити ще хвилин п’ять на маленькому вогні.
- Отримане блюдо остудіть і заправте половиною столової ложки вершкового масла.
Води беріть трохи більше, ніж коли варите кашу, щоб до моменту приготування вона не встигла вся википіти, і у вас вийшов саме суп-пюре , а не звичайна каша.
Манний суп
Молоко змішати з водою в співвідношенні 2: 1 і підсолодити. Потім поставити на вогонь і довести до кипіння. В отриману суміш додаємо манну крупу (в залежності від об’єму рідини) і варимо, періодично помішуючи. Окремо змішуємо яйце з молоком і також доводимо до кипіння. Об’єднуємо обидві суміші в одну, додаємо трохи вершкового масла, даємо настоятися і подаємо до столу.
Як приготувати смачно і корисно суп при гастриті
Вичитавши черговий рецепт, багато людей прагнуть строго слідувати йому, навіть не замислюючись, що в підсумку може вийти така гидота (зате корисна!), яку і в рот то брати буде огидно. Дійсно, мало кому сподобається замість наваристого ароматного борщу з м’ясом і картоплею є якусь незрозумілу слизової субстанцію, в якій від традиційної страви залишився лише запах. Знайома ситуація? А адже практично будь-який дієтичний суп, показаний при гастриті шлунку, можна зробити не тільки корисним, але і смачним.
І в цьому нам допоможуть наступні хитрості:
- Придбайте блендер. З ним перемелюються шматочки їжі матимуть більш однорідну структуру і позбавлять від відчуття, що ви їсте вінегрет, залитий водою.
- Щоб овочі були смачніше, відварюють їх безпосередньо в м’ясному або рибному бульйоні. Це правило діє, навіть якщо ви готуєте за рецептом овочевого супу, показаного при гастриті.
- Хочете зробити смак їжі більш «граючим»? Додайте в нього пшеничні грінки. Якщо ж потрібно збільшити калорійність — трохи рисової або ж пшеничної крупи.
- Відмовтеся від заправок. Щоб суп вийшов ароматним, готувати його варто виключно на свіжих овочах.
- При додаванні збитого до стану піни білка блюдо придбає щільну, сметанообразную консистенцію. Геркулесові пластівці підвищать його в’язкість.
- Якщо ніяк не можете обійтися без «засмажкою», використовуйте для її приготування тільки рослинне масло, а не вершкове. Самі продукти же слід обсмажувати без панірування і знімати з вогню до появи скоринки.
Як бачите, харчуватися правильно і смачно не складно. Головне, проявити фантазію. Тому, якщо у вас є власні рецепти дієтичних супів, корисних при гастриті, викладайте в коментарі — обговоримо.
Поради для хворих на гастрит
- Консистенція страв повинна бути пюреобразной. Дуже корисні перші страви з додаванням круп, овочів. Овочі поліпшать секрецію шлункового соку.
- З рису та інших круп можна легко приготувати слизовий суп. Чи не підійде лише манка і злаки. Крупа засипається в бульйон, вариться, потім протирається через дрібне сито. Потім каша повертається в бульйон.
- Гарні супи з пісної яловичини, овочів, нежирної риби. У них можна додати вермішель, рис. Для заправки підійде сметана, масло, жовток. Подавати блюдо потрібно теплим.
- Дуже корисний курячий суп. Він стабілізує кислотність. Йому слід віддати перевагу при загостренні. Це смачне блюдо швидко відновить сили, допоможе впоратися із запаленням слизової. А також він показаний при підвищеній кислотності.
- Під час захворювання слід відмовитися від розсольнику, щей, концентрованого бульйону. Ці страви можуть нашкодити слизової. Вони стимулюють вироблення шлункового соку.
- Якщо встановлено, що кислотність знижена, міцні бульйони, навпаки, показані. Вони стимулюють секрецію соку в шлунку. І також показаний міцний овочевий відвар. Протипоказані ті овочі, які можуть викликати бродіння: бобові, цибуля, часник, капуста.
Ми постаралися максимально повно відповісти на питання «Чи можна їсти суп при гастриті?». Детально розповіли, які супи можна готувати при хронічному гастриті. Пам’ятайте, що хвороби шлунка вимагають чіткого дотримання дієти. Важливо доповнити комплексне лікування шлунка правильним меню.
Джерела:
gastrot.ru, prozkt.ru, gastrit.guru, gastrolekar.ru, gastrotract.ru, zhenskoe-mnenie.ru
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії . Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.