При панкреатиті і гастриті допоможе дієта, яку треба застосовувати з урахуванням особливостей цих двох захворювань.
Зміст статті
- 1 Особливості дієт
- 2 Дієта при панкреатиті
- 3 Подібність і відмінність дієт при панкреатиті і гастриті
- 4 Який повинен бути раціон харчування при хронічному панкреатиті і гастриті?
- 5 Відвари з трав при панкреатиті і гастриті
- 6 Як лікувати панкреатит і гастрит
- 7 Загальні рекомендації по харчуванню
- 8 Ускладнення при недотриманні дієти
- 9 Питання-відповідь
Особливості дієт
Шкідлива їжа і нерегулярне харчування, стреси день за днем подразнюють слизову шлунка і підшлункову, створюючи всі умови для появи гастриту і панкреатиту. Найважливішим моментом дієт при цих захворюваннях є те, що і при панкреатиті, і при гастриті повинні споживатися продукти, щадні організм як хімічно, так і механічно, особливо це важливо враховувати, якщо гастрит ерозивний. При цьому ще треба враховувати, що гастрит зі зниженою і гастрит з підвищеною кислотністю вимагають різні підходи до харчування. А панкреатит вимагає дієту з великим вмістом білка і мінімальним — жирів і цукру.
Дієта при панкреатиті
- Маринади, копченості, гострі, смажені, сільносоление страви.
- Їжа з високим вмістом жирів (жирне м’ясо або риба, сало, сметана) і цукру (здоба, солодощі, солодкі сухофрукти, шоколад, банани).
- Алкоголь, газовані і стимулюючі напої (кава, какао, соки: сильно солодкі або кислі).
- Викликають бродіння або тяжкість в шлунку продукти (каші: перлова, ячна, кукурудзяна, пшоняна, свіжий хліб, бобові культури, шпинат, щавель, гриби, яйця, зварені круто, непротерті фрукти, перець, капуста, цибуля, редиска, редька).
- Супи і бульйони (м’ясні та грибні).
- Червоне м’ясо (дозволяється тільки відварне з двічі злитим бульйоном).
- Насіння, горіхи.
- Спеції .
- Сильно гарячі або навпаки холодні страви.
Загалом, всі страви, які використовуються для дієти при панкреатиті, повинні бути приготовлені методом варіння або на пару (дозволяється запікання , але без скоринки), добре подрібнені .
Більш корисними при дієті при панкреатиті можна вважати такі страви:
- нежирне м’ясо (кролик, індичка, телятина, курка) і риба відварна (минтай).
- Хліб (вчорашній, або підсушений або у вигляді сухарів) і сухе несолодке печиво.
- Омлет парові (виключаючи жовток).
- Супи (виключно на овочевому бульйоні).
- Сир, інші молочні продукти.
- Каші напіврідкі (вівсянка, гречані, манні, рисові).
- Макарони (в малій кількості).
- Овочі відварні.
- Запечені протерті фрукти.
- Відвар шипшини.
При цій дієті дозволяється додавати не більше 30 г вершкового і близько 20 г рослинного масел (дозволено вживати по чайній ложці гарбузове, оливкова олія), вживання інших жирів рекомендується уникати.
Мед при гастриті дозволяється (можна вживати його в їжу по одній ложці натщесерце), так як він обволікає стінки шлунка, надає благотворну дію при всякій формі загострення. Він до того ж володіє бактеріальним, протизапальну дію, покращує травлення і знижує кислотність.
Подібність і відмінність дієт при панкреатиті і гастриті
Дієта при панкреатиті майже повністю повторює дієту при гастриті з підвищеною кислотністю. Особливо строго треба стежити за обмеженнями в раціоні кислої і перебродило їжі — фруктів, деяких кисломолочних продуктів, квашення. При цій дієті треба включати в щоденне меню незбиране молоко і молочні каші.
На відміну від дієти при гастриті з підвищеною кислотністю, дієта при гастриті зі зниженою кислотністю більш суперечлива і є різниця в таблиці продуктів, дозволених до вживання. Тут треба враховувати, що при такої хвороби потрібно режим щадіння для підшлункової залози і в той же час — м’яко стимулювати слизову шлунка для підвищення секреції. В цьому випадку молоко цілком замінюють на кисломолочні продукти, прибираючи його навіть з каш, і пильна увага приділяють дробленню їжі. Допускається вживання неміцного кави, чаю, какао.
Який повинен бути раціон харчування при хронічному панкреатиті і гастриті?
За допомогою лікаря складається зразкове меню на тиждень, і дотримуватися його треба досить тривалий термін. Щоб таке одноманітне меню не набридло, треба задіяти в приготуванні їжі як якомога більше дозволених продуктів, приготованих за різними рецептами.
Важливим моментом в дієті при панкреатиті є вживання щодня великої кількості тваринного протеїну, а значить, в харчування треба включати яєчні білки, відварені м’ясо і рибу.
Зразкове меню при панкреатиті може виглядати так:
- Сніданок: каша (напіврідка на воді або молоці), наприклад, вівсяна каша, рисовий відвар, манна або гречана (треба чергувати). М’ясо пісне відварене, несолодке печиво (галети), неміцний чай.
- Другий сніданок (ланч): омлет без жовтків (2 яйця), сік розбавлений.
- Обід: суп овочевий, бефстроганов (м’ясо попередньо відварити), котлети курячі, білий хліб (підсушений), картопля (відварна), овочі і фрукти (запечені і протерті), компот (смузі).
- Полудень: нежирний сир, відвар з шипшини.
- Вечеря: риба (відварна або запечена), пюре (овочеве), неміцний чай, можна з молоком.
Перед сном треба обов’язково випити склянку молока або кефіру.
Взагалі, при вживанні молока або кисломолочних продуктів треба враховувати тип гастриту: знижена кислотність вимагає заміни молока на воду або кефір.
Споживання цукру повинно обмежуватися 40 г (на добу) або 15 г за один раз, тут враховується і його зміст у фруктах і овочах.
Відвари з трав при панкреатиті і гастриті
на додаток до дієтичного харчування рекомендується застосовувати і народні засоби — відвари трав, вони непогано зарекомендували себе при використанні. Трав’яні відвари прекрасно знімають запалення, мають загоюючим ефектом.
При виборі відварів перевагу треба віддати наступними складовими: шипшина, звіробій, деревій, подорожник. Приймати їх краще в розведеному вигляді. Якщо при вживанні будь-якого відвару виникли погані симптоми — блювота, нудота, печія, то відвар з цієї трави вам не підходити і треба припинити його вживання.
Як лікувати панкреатит і гастрит
для того щоб нормалізувати травний процес покладається дотримуватися дієти, що іноді буває загрожує нестачею вітамінів, а для того, щоб допомогти справлятися органам травлення зі своїми функціями прописується прийом ліків з ферментами. Сучасні лікарські препарати допомагають заповнити необхідний дефіцит ферментів. Найвідомішим лікарських ферментом визнається панкреатин. Він допомагає відновлювати роботу підшлункової залози, нормалізує травний процес.
Цей фермент є у складі відомих лікарських засобів — «Мезим», «Фестал», «Креон». Але прийом панкреатину обов’язково треба узгодити з лікарем після необхідного обстеження.
Загальні рекомендації по харчуванню
Якщо завжди дотримуватися деяких правил культури харчування, то людський шлунок здатний перетравлювати багато продуктів , вживання яких обмежене для хворих, без особливої шкоди для організму. Культура харчування означає не менше, ніж якість вживаних продуктів, ну а дотримання цих правил для хворих панкреатитом і для гастрітніков абсолютно необхідно. Яким же головним принципам здорового харчування треба слідувати:
- Принцип перший. Чи не переїдати. Зайва кількість їжі розтягує шлунок і подразнює слизову, створюючи сприятливі умови для запалення виразки. Крім цього є шанс заробити печію, застій або гниття їжі, а це сприяє зриву діяльності підшлункової залози.
- Принцип другий. Харчуватися часто і регулярно. У період загострення треба їсти по 6 раз в день, в наступний тиждень — по 5 разів, при хронічних захворюваннях харчуватися необхідно не менше 4 разів на день. Так час проходження їжі в кишечник з шлунка 3 6 годин, режим харчування треба скласти таким чином, щоб через кожні 3-4 години був хоча б перекус.
- Принцип третій. Снідати треба якомога раніше, а вечеряти не пізніше, ніж за 3 години до відходу до сну. Травлення в горизонтальному положенні практично зупиняється і це може викликати гниття їжі.
- Принцип четвертий. Треба добре пережовувати їжу. Це прискорює переварювання, зменшує навантаження на підшлункову залозу і попереджає механічне подразнення.
- Принцип п’ятий. Приймаючи їжу, не відволікатися. Особливо це важливо для дієти при хронічному гастриті зі зниженою кислотністю і панкреатиті — це допоможе зосередитися на прийомі їжі і простимулювати травну систему.
- Принцип шостий. Відмовитися від куріння і прийому алкоголю. Куріння дратує оболонку шлунка і токсично вражає внутрішні органи, а алкоголь в буквальному сенсі вбиває вас.
Плануючи страви дієти для хворих панкреатитом і гастритом, враховуйте, що її треба дотримуватися все життя . Тому намагайтеся урізноманітнити будь-які дієти, вносячи в меню різні рецепти страв.
Правильно підібрана дієта значно полегшує перебіг захворювань і забезпечує повноцінну тривалість життя. А кожне порушення правильного харчування чреваті ризиком загострення, а іноді навіть раптової смерті, переважно в літньому віці.
Відео по темі:
Ускладнення при недотриманні дієти
Навіть якщо після короткого часу дотримання дієти наступило поліпшення, не означає, що від неї можна відмовитися. Таке відступ від збалансованого харчування загрожує переходом захворювань у хронічну форму (гастродуоденіт), а тут вже недалеко і до онкології. Можливо, здається, що гастрит і панкреатит досить нешкідливі, але не варто пускати хвороби на самоплив, а вчасно звернутися до лікаря і дотримуватися всі його розпорядження.
Лікування панкреатиту і гастриту досить довгий процес, але дотримуючись дієту, дотримуючись всіх рекомендацій лікаря вилікувати можна навіть тяжкохворого.
Питання-відповідь
Який хліб можна їсти при хронічній формі гастриту (гастродуоденіті)?
Рекомендується вживати черствий або вчорашній хліб. Можна трохи підсушений або у вигляді сухариків. Але сухарики краще класти в супи-пюре або слизові супи.
Список літератури:
https://aif.ru/boostbook/pitanie-pri-pankreatite.html
https://www.kp.ru/putevoditel/zdorove/dieta-pri-pankreatite/
https://edunclub.ru/diet/1433-dieta-pri-gastrite-i-pankreatite/
http://truskavetskurort.ua/dieta_pri_hronicheskom_gastrite
http://www.bagnet.org/news/health/272600
https://womanadvice.ru/dieta-pri-gastrite-i-pankreatite
http://www.med-prof.ru/services915182.html
https://hochu.ua/cat-health/diet-and-nutrition/article 80560-provereno-dieta-dlya- podzheludochnoy-zhelezyi-kotoraya-stanet-nastoyaschim-spaseniem /
Нотатки автора статті, засновані на особистому досвіді.
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.