Правильне харчування

Меню харчування при панкреатиті і гастриті

При панкреатиті і гастриті допоможе дієта, яку треба застосовувати з урахуванням особливостей цих двох захворювань.

Зміст статті

  • 1 Особливості дієт
  • 2 Дієта при панкреатиті
  • 3 Подібність і відмінність дієт при панкреатиті і гастриті
  • 4 Який повинен бути раціон харчування при хронічному панкреатиті і гастриті?
  • 5 Відвари з трав при панкреатиті і гастриті
  • 6 Як лікувати панкреатит і гастрит
  • 7 Загальні рекомендації по харчуванню
  • 8 Ускладнення при недотриманні дієти
  • 9 Питання-відповідь

Особливості дієт

Шкідлива їжа і нерегулярне харчування, стреси день за днем ​​подразнюють слизову шлунка і підшлункову, створюючи всі умови для появи гастриту і панкреатиту. Найважливішим моментом дієт при цих захворюваннях є те, що і при панкреатиті, і при гастриті повинні споживатися продукти, щадні організм як хімічно, так і механічно, особливо це важливо враховувати, якщо гастрит ерозивний. При цьому ще треба враховувати, що гастрит зі зниженою і гастрит з підвищеною кислотністю вимагають різні підходи до харчування. А панкреатит вимагає дієту з великим вмістом білка і мінімальним — жирів і цукру.

Дієта при панкреатиті

Меню харчування при панкреатиті і гастриті
Підбираючи страви для дієти при панкреатиті треба знати, що виключити з раціону повністю (тим більше, якщо панкреатит хронічний та ускладнений холециститом — так ці два захворювання можуть співіснувати разом). До таких заборонених продуктів належать:

  • Маринади, копченості, гострі, смажені, сільносоление страви.
  • Їжа з високим вмістом жирів (жирне м’ясо або риба, сало, сметана) і цукру (здоба, солодощі, солодкі сухофрукти, шоколад, банани).
  • Алкоголь, газовані і стимулюючі напої (кава, какао, соки: сильно солодкі або кислі).
  • Викликають бродіння або тяжкість в шлунку продукти (каші: перлова, ячна, кукурудзяна, пшоняна, свіжий хліб, бобові культури, шпинат, щавель, гриби, яйця, зварені круто, непротерті фрукти, перець, капуста, цибуля, редиска, редька).
  • Супи і бульйони (м’ясні та грибні).
  • Червоне м’ясо (дозволяється тільки відварне з двічі злитим бульйоном).
  • Насіння, горіхи.
  • Спеції .
  • Сильно гарячі або навпаки холодні страви.

Загалом, всі страви, які використовуються для дієти при панкреатиті, повинні бути приготовлені методом варіння або на пару (дозволяється запікання , але без скоринки), добре подрібнені .

Більш корисними при дієті при панкреатиті можна вважати такі страви:

  1. нежирне м’ясо (кролик, індичка, телятина, курка) і риба відварна (минтай).
  2. Хліб (вчорашній, або підсушений або у вигляді сухарів) і сухе несолодке печиво.
  3. Омлет парові (виключаючи жовток).
  4. Супи (виключно на овочевому бульйоні).
  5. Сир, інші молочні продукти.
  6. Каші напіврідкі (вівсянка, гречані, манні, рисові).
  7. Макарони (в малій кількості).
  8. Овочі відварні.
  9. Запечені протерті фрукти.
  10. Відвар шипшини.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Правила вживання яблук при панкреатиті

При цій дієті дозволяється додавати не більше 30 г вершкового і близько 20 г рослинного масел (дозволено вживати по чайній ложці гарбузове, оливкова олія), вживання інших жирів рекомендується уникати.

Мед при гастриті дозволяється (можна вживати його в їжу по одній ложці натщесерце), так як він обволікає стінки шлунка, надає благотворну дію при всякій формі загострення. Він до того ж володіє бактеріальним, протизапальну дію, покращує травлення і знижує кислотність.

Подібність і відмінність дієт при панкреатиті і гастриті

Дієта при панкреатиті майже повністю повторює дієту при гастриті з підвищеною кислотністю. Особливо строго треба стежити за обмеженнями в раціоні кислої і перебродило їжі — фруктів, деяких кисломолочних продуктів, квашення. При цій дієті треба включати в щоденне меню незбиране молоко і молочні каші.

На відміну від дієти при гастриті з підвищеною кислотністю, дієта при гастриті зі зниженою кислотністю більш суперечлива і є різниця в таблиці продуктів, дозволених до вживання. Тут треба враховувати, що при такої хвороби потрібно режим щадіння для підшлункової залози і в той же час — м’яко стимулювати слизову шлунка для підвищення секреції. В цьому випадку молоко цілком замінюють на кисломолочні продукти, прибираючи його навіть з каш, і пильна увага приділяють дробленню їжі. Допускається вживання неміцного кави, чаю, какао.

Який повинен бути раціон харчування при хронічному панкреатиті і гастриті?


За допомогою лікаря складається зразкове меню на тиждень, і дотримуватися його треба досить тривалий термін. Щоб таке одноманітне меню не набридло, треба задіяти в приготуванні їжі як якомога більше дозволених продуктів, приготованих за різними рецептами.

Важливим моментом в дієті при панкреатиті є вживання щодня великої кількості тваринного протеїну, а значить, в харчування треба включати яєчні білки, відварені м’ясо і рибу.

Зразкове меню при панкреатиті може виглядати так:

  • Сніданок: каша (напіврідка на воді або молоці), наприклад, вівсяна каша, рисовий відвар, манна або гречана (треба чергувати). М’ясо пісне відварене, несолодке печиво (галети), неміцний чай.
  • Другий сніданок (ланч): омлет без жовтків (2 яйця), сік розбавлений.
  • Обід: суп овочевий, бефстроганов (м’ясо попередньо відварити), котлети курячі, білий хліб (підсушений), картопля (відварна), овочі і фрукти (запечені і протерті), компот (смузі).
  • Полудень: нежирний сир, відвар з шипшини.
  • Вечеря: риба (відварна або запечена), пюре (овочеве), неміцний чай, можна з молоком.

Перед сном треба обов’язково випити склянку молока або кефіру.

Взагалі, при вживанні молока або кисломолочних продуктів треба враховувати тип гастриту: знижена кислотність вимагає заміни молока на воду або кефір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Харчування при гострому гастриті: що можна і що не можна їсти

Споживання цукру повинно обмежуватися 40 г (на добу) або 15 г за один раз, тут враховується і його зміст у фруктах і овочах.

Відвари з трав при панкреатиті і гастриті

на додаток до дієтичного харчування рекомендується застосовувати і народні засоби — відвари трав, вони непогано зарекомендували себе при використанні. Трав’яні відвари прекрасно знімають запалення, мають загоюючим ефектом.

Меню харчування при панкреатиті і гастриті
Приймати їх можна як у вигляді відварів, так і у вигляді чаю. Обережно треба ставитися до вже готовим чаїв, які пропонуються аптеками. У деяких складах присутні додаткові інгредієнти, заборонені при загостренні. Наприклад, в чай ​​з ромашки додають корицю, а вона відноситься до заборонених продуктів. Непогано, правда, себе зарекомендував готовий шлунково-кишковий збір «Фітогастрол». Цей збір має протизапальну, спазмолітичну, жовчогінну дію.

При виборі відварів перевагу треба віддати наступними складовими: шипшина, звіробій, деревій, подорожник. Приймати їх краще в розведеному вигляді. Якщо при вживанні будь-якого відвару виникли погані симптоми — блювота, нудота, печія, то відвар з цієї трави вам не підходити і треба припинити його вживання.

Як лікувати панкреатит і гастрит

для того щоб нормалізувати травний процес покладається дотримуватися дієти, що іноді буває загрожує нестачею вітамінів, а для того, щоб допомогти справлятися органам травлення зі своїми функціями прописується прийом ліків з ферментами. Сучасні лікарські препарати допомагають заповнити необхідний дефіцит ферментів. Найвідомішим лікарських ферментом визнається панкреатин. Він допомагає відновлювати роботу підшлункової залози, нормалізує травний процес.

Цей фермент є у складі відомих лікарських засобів — «Мезим», «Фестал», «Креон». Але прийом панкреатину обов’язково треба узгодити з лікарем після необхідного обстеження.

Загальні рекомендації по харчуванню

Якщо завжди дотримуватися деяких правил культури харчування, то людський шлунок здатний перетравлювати багато продуктів , вживання яких обмежене для хворих, без особливої ​​шкоди для організму. Культура харчування означає не менше, ніж якість вживаних продуктів, ну а дотримання цих правил для хворих панкреатитом і для гастрітніков абсолютно необхідно. Яким же головним принципам здорового харчування треба слідувати:

  • Принцип перший. Чи не переїдати. Зайва кількість їжі розтягує шлунок і подразнює слизову, створюючи сприятливі умови для запалення виразки. Крім цього є шанс заробити печію, застій або гниття їжі, а це сприяє зриву діяльності підшлункової залози.
  • Принцип другий. Харчуватися часто і регулярно. У період загострення треба їсти по 6 раз в день, в наступний тиждень — по 5 разів, при хронічних захворюваннях харчуватися необхідно не менше 4 разів на день. Так час проходження їжі в кишечник з шлунка 3 6 годин, режим харчування треба скласти таким чином, щоб через кожні 3-4 години був хоча б перекус.
  • Принцип третій. Снідати треба якомога раніше, а вечеряти не пізніше, ніж за 3 години до відходу до сну. Травлення в горизонтальному положенні практично зупиняється і це може викликати гниття їжі.
  • Принцип четвертий. Треба добре пережовувати їжу. Це прискорює переварювання, зменшує навантаження на підшлункову залозу і попереджає механічне подразнення.
  • Принцип п’ятий. Приймаючи їжу, не відволікатися. Особливо це важливо для дієти при хронічному гастриті зі зниженою кислотністю і панкреатиті — це допоможе зосередитися на прийомі їжі і простимулювати травну систему.
  • Принцип шостий. Відмовитися від куріння і прийому алкоголю. Куріння дратує оболонку шлунка і токсично вражає внутрішні органи, а алкоголь в буквальному сенсі вбиває вас.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як позбутися від блювоти при гастриті?

Плануючи страви дієти для хворих панкреатитом і гастритом, враховуйте, що її треба дотримуватися все життя . Тому намагайтеся урізноманітнити будь-які дієти, вносячи в меню різні рецепти страв.

Правильно підібрана дієта значно полегшує перебіг захворювань і забезпечує повноцінну тривалість життя. А кожне порушення правильного харчування чреваті ризиком загострення, а іноді навіть раптової смерті, переважно в літньому віці.

Відео по темі:

Ускладнення при недотриманні дієти

Навіть якщо після короткого часу дотримання дієти наступило поліпшення, не означає, що від неї можна відмовитися. Таке відступ від збалансованого харчування загрожує переходом захворювань у хронічну форму (гастродуоденіт), а тут вже недалеко і до онкології. Можливо, здається, що гастрит і панкреатит досить нешкідливі, але не варто пускати хвороби на самоплив, а вчасно звернутися до лікаря і дотримуватися всі його розпорядження.

Лікування панкреатиту і гастриту досить довгий процес, але дотримуючись дієту, дотримуючись всіх рекомендацій лікаря вилікувати можна навіть тяжкохворого.

Питання-відповідь

Який хліб можна їсти при хронічній формі гастриту (гастродуоденіті)?

Рекомендується вживати черствий або вчорашній хліб. Можна трохи підсушений або у вигляді сухариків. Але сухарики краще класти в супи-пюре або слизові супи.

Список літератури:
https://aif.ru/boostbook/pitanie-pri-pankreatite.html
https://www.kp.ru/putevoditel/zdorove/dieta-pri-pankreatite/
https://edunclub.ru/diet/1433-dieta-pri-gastrite-i-pankreatite/
http://truskavetskurort.ua/dieta_pri_hronicheskom_gastrite
http://www.bagnet.org/news/health/272600
https://womanadvice.ru/dieta-pri-gastrite-i-pankreatite
http://www.med-prof.ru/services915182.html
https://hochu.ua/cat-health/diet-and-nutrition/article 80560-provereno-dieta-dlya- podzheludochnoy-zhelezyi-kotoraya-stanet-nastoyaschim-spaseniem /
Нотатки автора статті, засновані на особистому досвіді.

Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.

Схожi статтi

Правила вживання яблук при панкреатиті

Pasha

Чи можна пити каву при панкреатиті?

Murcia

Риба при панкреатиті: користь, рекомендації і рецепти корисних страв

Murcia

Який алкоголь можна пити при гастриті?

Coolio

Продукти викликають газоутворення і здуття живота

Undershmidtther

Вживання сиру при гастриті

Maxim

Дієта при хворобі нирок і сечокам’яної хвороби: меню і рецепт

Dmitry

Харчування при гострому холециститі: що можна їсти

Maxim

Вживання гарбуза при панкреатиті

Bobby

Залишити коментар