Дієта при хворобі нирок — обов’язкова складова частина лікування. Дієта підсилює дію ліків, а так само може прискорити одужання організму. Побудова дієти залежить від присутності або відсутності певних симптомів, таких як: гіпертонія, набрякання, рівень білка в сечі і виділення нирками речовин обміну білків.
Зміст статті
- 1 Призначення дієти для пацієнтів із захворюваннями нирок
- 2 Обмеження споживання білка
- 3 Розвантажувальні дні
- 4 Калорійність їжі при дотриманні дієти
- 5 безсольових харчування
- 6 Заборонені продукти
- 7 Дієта при сечокам’яній хворобі
- 8 Чим замінити сіль
Призначення дієти для пацієнтів із захворюваннями нирок
в разі захворювання нирок по будь-якої причини, в організмі порушується Ph — баланс, рівень електролітів, відбувається накопичення речовин обміну білків. Ці показники впливають на артеріальний і нирковий тиск і підвищення рівня токсинів в організмі. Тому важливо знати, як харчуватися правильно при різних захворюваннях нирок. Це актуально і для чоловіків і для жінок.
Які продукти заборонені при хворобах нирок, вирішує лікуючий лікар і дієтолог. Дієта при захворюваннях нирок повинна бути збалансована, багата вітамінами і антиоксидантами. Треба дотримуватися точні пропорції білків, жирів, вуглеводів, збільшити споживання овочів і фруктів.
Сіль, затримуючи рідина в організмі, перешкоджає нормальній роботі нирок. Також до заборон відносять білкові продукти і жири. Слід скоротити і вживання води, випивати треба не більше 1 літра в день. Дієта при захворюваннях нирок має на увазі також поділ харчування на 5-6 частин, через рівний проміжок часу.
Обмеження споживання білка
Дуже важливо скоротити кількість споживаного білка при хворих нирках. При проблемах з нирками в організмі при білковому обміні відбувається азотисте зашлаковиваніе, воно в свою чергу, дає велике навантаження на нирки, нирки не можуть повністю впоратися з розщепленням білка і білок починає накопичуватися в крові. Звичайно, неможливо відмовитися від білкових продуктів повністю, адже білок — це фундамент наших клітин. Тому слід скоротити споживання варених яєць, м’яса і риби.
При нирковій недостатності споживання білка зводиться до 25-50 гр. білка в добу. Більш точне дозування залежить від стадії хвороби пацієнта і його ваги.
В тому випадку, якщо робота нирок порушена незначно, то скорочувати вживання білка не обов’язково. Досить проводити розвантажувальні дні, організм слід розвантажити приблизно 1-2 рази на тиждень.
Розвантажувальні дні
Подібні розвантажувальні дні покращують функції виведення білкових продуктів з організму, тим самим нормалізують артеріальний тиск і покращують стан нирок.
Якщо проводяться овочеві або фруктові розвантажувальні дні, то протягом дня вживається близько 1,5 кг овочів або фруктів одного виду. Овочі і фрукти можна вживати в будь-якому вигляді, і вареними і свіжими. Овочі можна заправити як салат, рослинним маслом або нежирної сметаною.
Калорійність їжі при дотриманні дієти
Пацієнт з нирковими недугами повинен споживати близько 3500 ккал на добу.
Не варто споживати менше калорій, в разі скорочення калорійності харчування, організм починає переробляти білки в організмі, що збільшує утворення токсичних метаболітів. Надмірні токсичні метаболіти підвищують навантаження на нирки. Харчуватися треба регулярно, а порції варто ділити на 5 6 рівні частини.
Без солі харчування
При серйозних захворюваннях нирок відмова від солі обов’язковий. До заборонених продуктів належать також і всі солесодержащие продукти.
Заборонені продукти
При хворобах нирок під забороною продукти:
- Сухофрукти, сир, банани та інші продукти, що містять калій і фосфор.
- Горіхи.
- субпродукти.
- Шоколад.
- Бобові.
- Часник, цибуля.
- Бульйони (м’ясні, грибні, рибні).
При хворобах нирок дозволені:
- Супи на овочевому бульйоні.
- Тушковані, варені овочі.
- Макарони.
- Масло (рослинна і вершкове).
- Кисломолочні продукти (кефір, сметана, кисле молоко).
- Крупи.
- Відвар шипшини.
- Чай і кава (неміцні).
- Киселі, компоти.
- Фрукти і ягоди.
Список заборонених і дозволених продуктів при хронічній нирковій недостатності, гломерулонефриті
Варення, цукор, медКонсерви, копченості , ковбаси, жирне мясоКрупи і макарони (головне без солі) БобовиеНежірная рибаРибние консерви, жирна рибаКартофель, буряк, огірки, помід Ори, морква, цвітна капустаЛук, часник, грібиПетрушка, укропЩавельХлеб (головне без солі) Хліб з сіллю і чорний хлебФрукти в свіжому і відвареному відеКакао, шоколад, міцний кофеЧай, соки, відвар шіповнікаАлкоголь, мінеральна водаОвощние бульйони без соліМясние, грибні, рибні бульониМолочние продуктиСири
Якщо стан нирок задовільний, то рекомендується варіант дієти без солі, прянощів, гострих приправ, алкоголю.
Дієта при сечокам’яній хворобі
Що стосується дієти при сечокам’яній хвороби, то вона підбирається з урахуванням складу ниркових каменів.
В разі наявності оксалатів, слід виключити салатні листя, шпинат, щавель, тобто рослини, де міститься щавлева кислота. Не можна їсти шоколад, пити какао і кави. Продукти з аскорбіновою кислотою також під забороною — це чорна смородина, всі цитрусові, редис, деякі види яблук. Слід більше вживати продуктів, що сприяють розпаду щавлевої кислоти — це продукти з високим вмістом вітаміну В6 — це чорний хліб, вівсянка, гречка. Також варто вживати більше цвітної капусти, гарбуза, баклажанів, квасолі, чорносливу.
У кислому середовищі солі сечової кислоти формують камені в нирках. У цьому випадку харчування грунтується на збільшенні споживання продуктів сприяють підвищення лужності сечі. З цього випливає вживати картоплю, хліб, каші, мед, сухофрукти. Виключити варто копченості, ковбаси, консерви, м’ясо, рибу, субпродукти.
З фосфатними каменями в нирках, навпаки, треба закислити середу. В цьому випадку треба збільшити прийом м’ясних страв, рибних страв. Виключаються: молоко і молочні продукти, фруктові і ягідні соки і компоти, овочеві супи.
Виходячи зі складу каменів, будь-яку дієту при сечокам’яній хворобі призначає лікар разом з дієтологом. Ці дієти допоможуть не тільки зменшити біль, коли болять нирки від наявних каменів, але і не дати з’явиться новим камінню.
Дієти при сечокам’яній хворобі не тримають більше місяця. Тривале обмеження якихось продуктів впливає на утворення каменів з протилежним складом.
Дотримання правильного режиму обов’язково, навіть після перших ознак поліпшення стану. Порушення і передчасна зупинка дієти ведуть до загострення ниркових захворювань.
Зразкове рекомендоване меню при захворюванні нирок на тиждень
ЗавтракХлеб без солі зі слив. маслом. Гречана каша з молоком, чай з медомРісовая каша з молоком, сир з родзинками, чай з медомЯчневая каша, 1 ст свіжовичавленого сокаРісовая каша з молоком, сирок, чайОтварной рис з овочами, фруктовий компот або сокГречневая каша з молоком, відвар з шіповнікаМанная каша, чайЛанчОтварная риба, картопляне пюреПечение фрукти, відвар з шіповнікаТворожная запеканкаОвощной салат, суфлеТворог, кефір з сахаромКартофельное пюре, запечена рибаВінегрет, вівсяна каша з фруктами на молоці, чай з молокомОбедПостние щі, нежирне відварене м’ясо, томатний сокОвощной суп, відварне нежирне м’ясо, компотМолочний суп з макаронами , рис з відвареної телятиною, вишневий компотГречневая каша з вершковим маслом, овочевий супОвощной суп з курячою грудкою, компотБорщ з окремо звареним м’ясом, фруктовий сокДіетіческій картопляний суп, телятина на пару, фруктиПолднікТушение овочі, солодкий сир, чай з молокомРибние котлети на пару, з макаронами , 1 ст. молокаЗапеканка з картоплі, вівсяна каша з ягодаміНежірная риба на пару, 1 ст молокаОвощние котлети, чай з медомРісовая запіканка, відвар з шіповнікаТворожная маса з сухофруктами, компотУжін1 ст. простокваші1 ст нежирного кефіра1 ст простокваші1 ст нежирного кефіра1 ст. йогурта100 г сухофруктів на вибор1 ст. кислого молока
Відео — Харчування при хворобі нирок
Чим замінити сіль
Сучасні люди не уявляють своє їжу без солі. На дієті без солі їжа здається позбавленою смаку. Дієта, яку дотримується пацієнт з хворими нирками, має на увазі повну відмову від солі. Крім цього в цих дієтах заборонені і інші природні і штучні підсилювачі смаку і прянощі. Але є деякі продукти, які можуть замінити сіль у вашій їжі. В першу чергу — це морська капуста.
Морська капуста дуже корисна не тільки пацієнтам з хворими нирками, але і при захворюваннях щитовидної залози. Щоб підсолити блюдо морською капустою слід сушену капусту перемолоти в кавомолці і додавати в блюдо перед їжею. Також до подібних продуктів належить і черешки селери, які містять органічну сіль. Для цього живці селери висушити, змолоти в кавомолці, і додавати в блюдо перед їжею.
У жінок під час вагітності варто бути особливо уважними до здоров’я своїх нирок і процесу дотримання дієти. Деякі хвороби нирок і сечовивідних шляхів навіть можуть стати причиною викидня. До того ж багато лікарських препаратів заборонені майбутнім мамам. Тому дієтотерапія перша умова підтримки здоров’я нирок. Вагітним слід виключити жирну і смажену їжу, соління і перчені страви. Їду треба готувати на пару або відварювати.
При нирковій недостатності, а також пієлонефриті потрібно дотримуватися дієти такий же, як і для інших хворих. Протипоказані цибулю, часник, гриби, щавель, какао, кави. А корисним для нирок буде пити відвар шипшини, компот із сухофруктів, гранатовий сік.
Рецепт корисної і простий запіканки з картоплі
- 4 картоплини.
- 1 велика морква.
- 100 г капусти білоголової.
- 1 ст. л. вершкового масла.
- 1 ст. л. муки.
- Сметана.
- Очищену картоплю відварити, нарізати великими часточками.
- Капусту нашаткувати. Морква нарізати соломкою або натерти на крупній тертці.
- Капусту і моркву згасити у воді з шматочком вершкового масла окремо.
- У форму укласти, чергуючи картоплю, капусту, моркву. Кожен шар промазати сметаною, змішаної з борошном.
- Верхній шар — картопля, змащений сметаною.
- Випікати 20-30 хвилин при температурі 180 ° С.
Список літератури:
medicina.ru/upload/iblock/94e/Dieta-pri-mochekamennoy-bolezni.pdf
cardioneurology.ru/stol 14
cheb-bsmp.med. cap.ru/info-block/poliklinika/dieta-pri-mochekamennoj-bolezni-pochek
Велика книга про харчування для здоров’я — Михайло Гурвіч, 2013 г.
Лікувальне харчування при нирково-кам’яній хворобі — Алла Нестерова, 2008 р.
Даний матеріал носить виключно суб’єктивний характер і не є керівництвом до дії. Визначити точний діагноз і призначити лікування може тільки кваліфікований фахівець.