Зміст
- 1 Що таке загальний білок?
- 2 Види гіперпротеїнемії (підвищеного білка)
- 3 Причини підвищення загального білка в крові
- 4 Як виявляється підвищений рівень білка?
- 5 Чим небезпечний високий рівень білка?
- 6 Показання до дослідження
- 7 Підготовка до дослідження на білок
- 8 Корекція гіперпротеїнемії
- 9 Профілактика підвищеного рівня
Що таке загальний білок?
Загальний білок — це збірне найменування всіх поліпептидів і складних білків, що містяться в крові людини. При біохімічному аналізі крові цей показник є найбільш поширеним, так як дозволяє лікарю зрозуміти, чи є у пацієнта відхилення в білковому обміні. Для уточнення діагнозу при відхиленні від нормальних показників будуть потрібні додаткові аналізи, що дозволяють встановити, який саме фракції (частини) не вистачає або виробляється в надлишку.
В сироватці крові людини міститься більше 90 видів білків, кожен з яких виконує тільки йому притаманну функцію, однак далеко не завжди для лікування і діагностики потрібно визначати якийсь один з них. Аналіз крові на загальний білок виявляє відхилення в сукупному змісті в крові наступних груп найважливіших білків:
- Альбуміни — виробляються клітинами печінки, складають найбільшу частку білків крові.
- Глобуліни — найважливіші компоненти імунної системи організму.
- Фібриноген — один з головних ферментів системи згортання крові.
- Ліпопротеїни низької і високої щільності — білки, відповідальні за перенесення і утилізацію холестерину.
Після простого перерахування видно, що аналіз дозволяє виявляти відхилення в роботі багатьох органів і систем: кровотворної, згортання крові, метаболічної системи (обміну речовин), що виводить системи печінки і нирок.
види гіперпротеїнемії (підвищеного білка)
у клінічній практиці найчастіше розрізняють види гіперпротеїнемії в залежності від зумовили її появу факторів. До головних і найбільш поширеним з них відносяться:
- Фізіологічна гіперпротеїнемія — спостерігається при харчуванні з підвищеним вмістом тваринного і рослинного білка, а також в період відновлення після інтенсивного фізичного навантаження. Таке підвищення загального білка носить короткочасний характер і зазвичай не буває вираженим.
- Гіперпротеїнемія, викликана інфекційним процесом — може вважатися варіантом фізіологічної, так як носить захисний характер і дозволяє організму швидше справлятися з інфекційним агентом (вірусами, бактеріями або найпростішими ). Вона виникає в основному під час гострого запального процесу, а також у випадках спека, підвищеної температури тіла, зневоднення. Як правило, загальний білок підвищується в незначних межах, в основному за рахунок швидкого вироблення глобулінів — захисних компонентів імунної системи.
- Гіперпротеїнемія, що виникла в результаті порушення роботи видільної системи — найчастіше вона буде яскраво вираженою, результати в рази перевищують нормальні значення. Свідчить про зниження або повної недостатності функції нирок.
- Гіперпротеїнемія, викликана злоякісними новоутвореннями — може спостерігатися при будь-якому онкологічному захворюванні, але найбільш вираженою буває при мієломної хвороби.
Крім того, гіперпротеїнемія може поділятися на такі групи:
- Первинна — викликана хворобами системи крові, в тому числі онкологічні.
- Вторинна — є наслідком захворюваннями інших органів і систем. У цьому випадку підвищення загального білка — тільки один із симптомів.
- Хибна — викликана похибками в підготовці до аналізу, методикою забору крові.
Причини підвищення загального білка в крові
Найбільш нешкідливими причинами підвищення загального білка є похибки в дієті, коли людина вживає набагато більше білкової їжі, ніж йому потрібно. Другий поширеною причиною є споживання недостатньої кількості рідини, що приводить до зневоднюється. Найчастіше це спостерігається у хворих, які страждають від гострих розладів травлення, що супроводжуються блювотою і діареєю.
Однак значне підвищення загального білка частіше свідчить на користь серйозних захворювань, тому має трактуватися лише лікарем. Для встановлення вірного діагнозу в більшості випадків потрібні додаткові дослідження.
Як виявляється підвищений рівень білка?
Причини підвищення концентрації загального білка в крові різноманітні, тому можна виділити відразу кілька груп симптомів, які можуть турбувати хвору людину. Найчастіше спостерігається один-два ознаки чи симптоми і зовсім відсутні. Пацієнта можуть турбувати:
- Підвищена температура тіла, озноб, наростаючі прояви інфекційної патології (кашель, болі в грудях або животі).
- Симптоми ураження печінки: неприємний солодкуватий запах з ротової порожнини, гіркий смак, біль і важкість у правій частині живота.
- Симптоми порушення функції нирок: збільшення кількості добової сечі, зміни її кольору, поява ранкових набряків.
- Неспецифічні прояви, які можуть бути характерні для онкологічних хвороб: зниження маси тіла при незмінному достатньому харчуванні, відчуття слабкості, головні болі.
Чим небезпечний високий рівень білка?
високий рівень загального білка, характерний для серйозних патологій, небезпечний наростаючою інтоксикацією організму продуктами розпаду цих «непотрібних» компонентів. Серйозно порушується онкотическое (тканинне) тиск, через що в кров’яне русло виходить все більше рідини, яка повинна була знаходитися в тканинах. Все це призводить до зневоднення і ще більшого ускладнення наявної патології органів або цілих систем, організм перестає справлятися з хворобою.
Потрібно пам’ятати, що підвищення загального білка в біохімічному аналізі крові — це привід негайно записатися на прийом до лікаря , тільки він може з точністю з’ясувати причини, які викликали це підвищення.
Показання до дослідження
дослідження призначається при наступних наявних хворобах для корекції тактики лікування:
- Хронічні і гострі інфекції.
- Хвороби сполучної тканини.
- Аутоімунні захворювання (системний червоний вовчак, колагенози ).
- Хвороби печінки (вірусні та неінфекційні гепатити, цироз).
- Хвороби нирок (гломерулонефрит, пієлонефрит).
- Онкологічні захворювання.
- Хвороби системи крові (гіперпротеінеміческая пурпура, ДВС-синдром).
- Стани після силь них травм, опіків, масивних оперативних втручань.
Підготовка до дослідження на білок
Підготовка до аналізу полягає до усунення тих факторів, які можуть несприятливо вплинути на його точність:
- Пиття достатньої кількості рідини — кров необхідно здавати натще, однак виключати вживання води не рекомендується.
- виняток переїдання — за добу до аналізу варто утриматися від вживання великої кількості м’яса, риби.
- Зниження спортивної навантаження — не рекомендується займатися спортом за 1-2 діб до здачі аналізу.
Корекція гіперпротеїнемії
Самостійно скорегувати цей показник не представляється можливим, тому що в більшості випадків він є просто одним із симптомів наявної хвороби. Лікарі призначають його для визначення ступеня тяжкості патології, а також для того, щоб з точністю встановити діагноз.
У випадках, коли підвищення рівня загального білка викликано порушеннями в харчуванні, досить змінити свій раціон на користь більшого вживання рослинної їжі , і показник сам прийде в норму через кілька тижнів.
Профілактика підвищеного рівня
Профілактика гіперпротеїнемії полягає в своєчасному виявленні та лікуванні хвороб видільної системи, кровотворення, онкологічних хвороб. У цій справі допоможе регулярна здача загального аналізу крові та сечі: для дорослих необхідно проходити обстеження не рідше разу на рік, а для літніх осіб — не рідше, ніж раз на півроку.
Крім цього необхідно включати в свій раціон достатню кількість овочів і фруктів, виключити переїдання м’яса. Всесвітня організація здоров’я рекомендує дорослим людям щодня вживати не менше 500 м овочів, зелені і фруктів. При цьому потреби в м’ясі незалежно від статі залишаються досить скромними: не більше 160-180 м, це всього одна порція на добу.