Категорії: Аналізи

Загальний білок в крові підвищений

Зміст

  • 1 Що таке загальний білок?
  • 2 Види гіперпротеїнемії (підвищеного білка)
  • 3 Причини підвищення загального білка в крові
  • 4 Як виявляється підвищений рівень білка?
  • 5 Чим небезпечний високий рівень білка?
  • 6 Показання до дослідження
  • 7 Підготовка до дослідження на білок
  • 8 Корекція гіперпротеїнемії
  • 9 Профілактика підвищеного рівня

Що таке загальний білок?

Загальний білок — збірне поняття

Загальний білок — це збірне найменування всіх поліпептидів і складних білків, що містяться в крові людини. При біохімічному аналізі крові цей показник є найбільш поширеним, так як дозволяє лікарю зрозуміти, чи є у пацієнта відхилення в білковому обміні. Для уточнення діагнозу при відхиленні від нормальних показників будуть потрібні додаткові аналізи, що дозволяють встановити, який саме фракції (частини) не вистачає або виробляється в надлишку.

В сироватці крові людини міститься більше 90 видів білків, кожен з яких виконує тільки йому притаманну функцію, однак далеко не завжди для лікування і діагностики потрібно визначати якийсь один з них. Аналіз крові на загальний білок виявляє відхилення в сукупному змісті в крові наступних груп найважливіших білків:

  1. Альбуміни — виробляються клітинами печінки, складають найбільшу частку білків крові.
  2. Глобуліни — найважливіші компоненти імунної системи організму.
  3. Фібриноген — один з головних ферментів системи згортання крові.
  4. Ліпопротеїни низької і високої щільності — білки, відповідальні за перенесення і утилізацію холестерину.

Після простого перерахування видно, що аналіз дозволяє виявляти відхилення в роботі багатьох органів і систем: кровотворної, згортання крові, метаболічної системи (обміну речовин), що виводить системи печінки і нирок.

види гіперпротеїнемії (підвищеного білка)

Інфекційний процес може бути варіантом фізіології

у клінічній практиці найчастіше розрізняють види гіперпротеїнемії в залежності від зумовили її появу факторів. До головних і найбільш поширеним з них відносяться:

  • Фізіологічна гіперпротеїнемія — спостерігається при харчуванні з підвищеним вмістом тваринного і рослинного білка, а також в період відновлення після інтенсивного фізичного навантаження. Таке підвищення загального білка носить короткочасний характер і зазвичай не буває вираженим.
  • Гіперпротеїнемія, викликана інфекційним процесом — може вважатися варіантом фізіологічної, так як носить захисний характер і дозволяє організму швидше справлятися з інфекційним агентом (вірусами, бактеріями або найпростішими ). Вона виникає в основному під час гострого запального процесу, а також у випадках спека, підвищеної температури тіла, зневоднення. Як правило, загальний білок підвищується в незначних межах, в основному за рахунок швидкого вироблення глобулінів — захисних компонентів імунної системи.
  • Гіперпротеїнемія, що виникла в результаті порушення роботи видільної системи — найчастіше вона буде яскраво вираженою, результати в рази перевищують нормальні значення. Свідчить про зниження або повної недостатності функції нирок.
  • Гіперпротеїнемія, викликана злоякісними новоутвореннями — може спостерігатися при будь-якому онкологічному захворюванні, але найбільш вираженою буває при мієломної хвороби.

Крім того, гіперпротеїнемія може поділятися на такі групи:

  1. Первинна — викликана хворобами системи крові, в тому числі онкологічні.
  2. Вторинна — є наслідком захворюваннями інших органів і систем. У цьому випадку підвищення загального білка — тільки один із симптомів.
  3. Хибна — викликана похибками в підготовці до аналізу, методикою забору крові.

Причини підвищення загального білка в крові

підвищення загального білка може сигналізувати про небезпеку

Найбільш нешкідливими причинами підвищення загального білка є похибки в дієті, коли людина вживає набагато більше білкової їжі, ніж йому потрібно. Другий поширеною причиною є споживання недостатньої кількості рідини, що приводить до зневоднюється. Найчастіше це спостерігається у хворих, які страждають від гострих розладів травлення, що супроводжуються блювотою і діареєю.

Однак значне підвищення загального білка частіше свідчить на користь серйозних захворювань, тому має трактуватися лише лікарем. Для встановлення вірного діагнозу в більшості випадків потрібні додаткові дослідження.

Як виявляється підвищений рівень білка?


Підвищення білка може супроводжуватися високою температурою

Причини підвищення концентрації загального білка в крові різноманітні, тому можна виділити відразу кілька груп симптомів, які можуть турбувати хвору людину. Найчастіше спостерігається один-два ознаки чи симптоми і зовсім відсутні. Пацієнта можуть турбувати:

  • Підвищена температура тіла, озноб, наростаючі прояви інфекційної патології (кашель, болі в грудях або животі).
  • Симптоми ураження печінки: неприємний солодкуватий запах з ротової порожнини, гіркий смак, біль і важкість у правій частині живота.
  • Симптоми порушення функції нирок: збільшення кількості добової сечі, зміни її кольору, поява ранкових набряків.
  • Неспецифічні прояви, які можуть бути характерні для онкологічних хвороб: зниження маси тіла при незмінному достатньому харчуванні, відчуття слабкості, головні болі.

Чим небезпечний високий рівень білка?

високий рівень загального білка, характерний для серйозних патологій, небезпечний наростаючою інтоксикацією організму продуктами розпаду цих «непотрібних» компонентів. Серйозно порушується онкотическое (тканинне) тиск, через що в кров’яне русло виходить все більше рідини, яка повинна була знаходитися в тканинах. Все це призводить до зневоднення і ще більшого ускладнення наявної патології органів або цілих систем, організм перестає справлятися з хворобою.

Потрібно пам’ятати, що підвищення загального білка в біохімічному аналізі крові — це привід негайно записатися на прийом до лікаря , тільки він може з точністю з’ясувати причини, які викликали це підвищення.

Показання до дослідження

Для проведення дослідження є ряд свідчень

дослідження призначається при наступних наявних хворобах для корекції тактики лікування:

  • Хронічні і гострі інфекції.
  • Хвороби сполучної тканини.
  • Аутоімунні захворювання (системний червоний вовчак, колагенози ).
  • Хвороби печінки (вірусні та неінфекційні гепатити, цироз).
  • Хвороби нирок (гломерулонефрит, пієлонефрит).
  • Онкологічні захворювання.
  • Хвороби системи крові (гіперпротеінеміческая пурпура, ДВС-синдром).
  • Стани після силь них травм, опіків, масивних оперативних втручань.

Підготовка до дослідження на білок

Напередодні тесту варто обмежити фізичні навантаження

Підготовка до аналізу полягає до усунення тих факторів, які можуть несприятливо вплинути на його точність:

  • Пиття достатньої кількості рідини — кров необхідно здавати натще, однак виключати вживання води не рекомендується.
  • виняток переїдання — за добу до аналізу варто утриматися від вживання великої кількості м’яса, риби.
  • Зниження спортивної навантаження — не рекомендується займатися спортом за 1-2 діб до здачі аналізу.

Корекція гіперпротеїнемії

Корекція гіперпротеїнемії повинна проводитися фахівцем

Самостійно скорегувати цей показник не представляється можливим, тому що в більшості випадків він є просто одним із симптомів наявної хвороби. Лікарі призначають його для визначення ступеня тяжкості патології, а також для того, щоб з точністю встановити діагноз.

У випадках, коли підвищення рівня загального білка викликано порушеннями в харчуванні, досить змінити свій раціон на користь більшого вживання рослинної їжі , і показник сам прийде в норму через кілька тижнів.

Профілактика підвищеного рівня

нізкобелковую дієта доповнює комплексний підхід корекції

Профілактика гіперпротеїнемії полягає в своєчасному виявленні та лікуванні хвороб видільної системи, кровотворення, онкологічних хвороб. У цій справі допоможе регулярна здача загального аналізу крові та сечі: для дорослих необхідно проходити обстеження не рідше разу на рік, а для літніх осіб — не рідше, ніж раз на півроку.

Крім цього необхідно включати в свій раціон достатню кількість овочів і фруктів, виключити переїдання м’яса. Всесвітня організація здоров’я рекомендує дорослим людям щодня вживати не менше 500 м овочів, зелені і фруктів. При цьому потреби в м’ясі незалежно від статі залишаються досить скромними: не більше 160-180 м, це всього одна порція на добу.

Останні статті

Як вибрати дитячий одяг?

Батьки хочуть дати своєму чаду все найкраще, особливо те, що дитина використовує щодня одяг. До…

3 месяца тому назад

Як вибрати лабораторне обладнання?

Плануючи придбати нове лабораторне обладнання, важливо вибрати саме те обладнання, яке відповідає всім вашим потребам.…

3 месяца тому назад

Как выбрать поставщика питьевой воды

Выбирая диспенсер для воды для своего офиса или дома, выберите тот, который хорошо выглядит, выполняет…

4 месяца тому назад

Чому виникає мікроцітарная анемія і як її лікувати

Серед усіх гематологічних проблем мікроцітарная анемія займає лідируючі позиції. Брак заліза може розвинутися в будь-якому…

6 месяцев тому назад

Естрогени у чоловіків (підвищений рівень)

Зміст 1 Роль естрогенів у чоловічому організмі 2 Норма естрогенів в чоловічому організмі 3 Підвищений…

6 месяцев тому назад

Причини болю в шлунку після прийому їжі

Зміст 1 Харчове отруєння 2 Харчова непереносимість 3 Переїдання 4 Печія 5 Гастрит і виразка…

6 месяцев тому назад