Зміст
- 1 Роль вітаміну С в організмі
- 2 Добова норма вітаміну С
- 3 Причини нестачі вітаміну С
- 4 Симптоми і ознаки
- 5 Чим небезпечний брак вітаміну С
- 6 Аналіз на вітамін С: показання та підготовка
- 7 корекція рівня: дієта і медикаментозна корекція
- 8 Профілактика
Роль вітаміну С в організмі
Вітамін С — водорозчинний антиоксидант, що міститься у всіх тканинах і органах людини. Найбільш біологічно активним представником вітаміну С є L-аскорбінова кислота, перетворять в L-дегідроаскорбінову кислоту при переході в клітини. Аскорбінова кислота (АК) не синтезується в організмі людини, а надходить з продуктів харчування рослинного і тваринного походження.
АК активує імунну систему, стимулюючи вироблення інтерферонів і фагоцитів при проникненні патогенних мікроорганізмів. Впливає на синтез антитіл, спрямованих проти збудників різних захворювань. Сприяє лімфопоез, впливаючи на гормони тимуса. Підвищує швидкість міграції нейтрофілів, їх здатність розпізнавати і знищувати чужорідні агенти. Підтримує рівень вітаміну Е і кальцію в організмі, сприяє виведенню токсичних речовин і загоєнню ран.
В якості потужного антиоксиданту пригнічує процеси окислення , захищаючи клітини від пошкоджень і передчасного старіння, а також перешкоджаючи утворенню атеросклеротичних змін в судинах. Важливу роль відіграє у функціонуванні нервової системи, впливаючи на освіту нейромедіаторів, за допомогою яких здійснюється передача електрохімічних імпульсів. Захищає організм від стресу, впливаючи на вироблення гормонів кортизолу та адреналіну і запобігаючи їх окислення.
Від концентрації АК залежить робота щитовидної залози, при гіповітамінозі С її функції знижуються. АК забезпечує міцність і еластичність сполучних тканин організму, оскільки бере участь у формуванні колагену. Сприяє транспортуванні водню в процесах тканинного обміну, відновленню мікроелементів, вітамінів і їх засвоєнню в кишечнику. Поліпшує жовчоутворення, впливає на обмін холестерину і ароматичних амінокислот.
Добова норма вітаміну С
Норма залежить від ряду умов: при підвищених фізичних та емоційних навантаженнях, вагітності, впливові цигаркового диму витрата АК зростає. У похилому віці здатність організму засвоювати АК знижується, тому добова доза повинна бути збільшена. Підвищена потреба у вітаміні С спостерігається і в регіонах з жарким або холодним кліматом.
0-3 мес.30 3-6 мес.35 6 -12 мес.40 1-3 года45 3-6 лет50 6-11 лет60 11-15 років жен.60 11-15 років муж.70 15-18 років жен.70 15-18 років муж.90 18 жен.75 18 муж.90 період беременності100 період лактаціі120
причини нестачі вітаміну С
Гіповітаміноз С розвивається через брак АК в раціоні при голодуванні, недостатньому вмісті вітаміну в їжі. Переважання борошняних виробів поряд з відсутністю або малою кількістю овочів, фруктів, зелені і ягід є одним з основних факторів недостатності АК.
Дефіцит може виникнути через теплової обробки продуктів харчування — в процесі приготування втрачається від 50 до 80 % АК.
Порушення обміну речовин провокує підвищену екскрецію АК, гіповітаміноз С спостерігається при зниженій функції щитовидної залози. Гормональні препарати знижують рівень вітаміну С в крові, зокрема, пероральні контрацептиви.
Порушення всмоктуваності вітаміну С відбувається при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Також до нестачі вітаміну приводять стани, що характеризуються підвищеною потребою в АК. Наприклад, гіповітаміноз С розвивається у курців, осіб, схильних до постійного стресу, пацієнтів з хронічними патологіями.
Симптоми і ознаки
Первинні ознаки проявляються у вигляді слабкості, дратівливості, м’язової і суглобного болю, зниження імунних властивостей організму. При подальшому розвитку гіповітамінозу С спостерігається набряклість і кровоточивість ясен, розхитування і випадання зубів, зниження зорової функції і концентрації уваги. Характерно поява схильності до шкірної геморагії, спонтанних крововиливів в області слизових оболонок.
До симптомів відноситься випадання волосся, сухість шкірних покривів, набряки кінцівок, зниження маси тіла, швидка стомлюваність, пролонговану загоєння ран. Порушення всмоктування заліза призводить до анемії.
В дитячому віці клінічні ознаки включають утворення хворобливих гематом, зміна форми передніх кінців ребер, западання грудини і викривлення кісток нижніх кінцівок.
Чим небезпечний брак вітаміну С
При дефіциті АК порушується імунна відповідь, хвороботворні бактерії легше проникають в організм, пошкоджуючи тканини органів. Негативний вплив гіповітаміноз надає на стан серцево-судинної системи, порушується проникність капілярів.
Вільні радикали при зниженій концентрації АК виснажують імунну систему, провокують зміни в структурі протеїнів, порушують процеси кодування і передачі інформації, руйнують здорові клітини. Зростає ризик утворення серцевої, ниркової недостатності, пухлин. Так, у пацієнтів з доброякісними і злоякісними новоутвореннями в щитовидній залозі характерна наявність гіповітамінозу С, дефіцит АК впливає на розвиток лейкемії, раку кишечника, сечового міхура і інших органів.
Тривалий дефіцит АК призводить до порушення процесу диференціювання клітин сполучної тканини, пригнічення синтезу колагену. В результаті втрачається зв’язок між альвеолярними відростками щелеп і зубами, епіфізом і діафізом кісток.
Авітаміноз С є єдиною причиною утворення цинги — важкого захворювання, яке забрало життя мільйонів людей. Коли вдалося з’ясувати фактор розвитку хвороби, за допомогою цитрусових вдалося зупинити зародження даної патології.
Аналіз на вітамін С: показання та підготовка
Показання:
- підозра на гіпо- та авітаміноз С.
- диференціальна діагностика патологій, що виявляються кровоточивістю.
- синдром мальабсорбції.
Правила підготовки:
- за 24 години до дослідження виключається алкоголь, лікарські препарати.
- Останній прийом їжі повинен завершитися за 8 -10 годин.
- Все інші медичні маніпуляції проводяться після процедури вилучення крові.
- Напередодні тестування можна пити чисту воду.
- Куріння необхідно припинити мінімум за 1 годину до аналізу.
корекція рівня: дієта і медикаментозна корекція
При дефіциті АК призначаються віт амінниє препарати, наприклад, Ревит, Ундевіт, аскорбінова кислота. Рекомендується включити в раціон цитрусові, свіжі ягоди і соки, овочі, фрукти. Найбільша кількість АК міститься в таких продуктах:
- чорна смородина,
- шипшина,
- лимон, апельсин, грейпфрути, лайм,
- ківі,
- ананас,
- капуста свіжа і квашена,
- перець солодкий,
- петрушка,
- полуниця, суниця, ожина,
- обліпиха,
- хрін.
Вітамін С міститься і в продуктах тваринного походження, але його концентрація нижче , а в процесі приготування велика частина АК втрачається.
Профілактика
АК не має здатності накопичуватися, організм витрачає вітамін, як тільки він проникає в тканини. Тому вживати АК необхідно щодня, розділивши добову норму на кілька прийомів.
Підтримка постійного рівня АК впливає на всі системи організму більш сприятливо, ніж періодичне вживання великих доз вітаміну.
Профілактика гіповітамінозу полягає в усуненні факторів, що знижують концентрацію АК. Рекомендується обмежити прийом спиртних напоїв, усунути куріння, налагодити режим сну, уникати стресових ситуацій.